Виховний захід для учнів 6-9 класів на тему "Рослини - символи України"

Про матеріал

Україна – велика незалежна держава в Європі. Вона має свою історію, традиції та звичаї. Українці – прекрасні люди, і мова наша співуча, солов'їна. Щасливі ми, що наро­дилися і живемо на такій чудовій, мальовничій землі, в нашій славній Україні.

Перегляд файлу

Рослини – символи України

Україна – велика незалежна держава в Європі. Вона має свою історію, традиції та звичаї. Українці – прекрасні люди, і мова наша співуча, солов’їна. Щасливі ми, що наро­дилися і живемо на такій чудовій, мальовничій землі, в нашій славній Україні. Тут жили наші діди, пра­діди, тут живуть наші батьки, тут корінь нашого роду, що сягає сивої давнини. І де б ми не були, скрізь відчуваємо поклик рідної землі.

Сьогодні ми поговоримо про нашу рідну, милу Україну, про рослини-символи України.

Учениця 1.

Рідна ненька, Україно!
В моїм серці ти єдина!
Бо твої степи чудові,
Луки різнокольорові,

І вгорі блакитне небо,
І птахів веселий щебет.
Все це моя Батьківщина,
Моя гарна Україна!

Ведуча 1. Майже в сіх народів є улюблені рослини-символи, обереги. У канадців – клен, у росіян – берізки, у японців – хризантеми, у шведів – волошка, а в нас – калина, верба, тополя, вишня, дуб.

 Правду каже українське прислів’я: "Без калини, верби й тополини – нема України".

 

 Ведуча 2. В українського народу в особливій пошані багато рослин: не можна уявити собі двору, де б не ріг кущ калини; садили вербу, тополю, вишню і, звичайно, прикра­шали садибу квітами — барвінком, чорнобривцями, соняшниками, мальвами, червоною рутою.

Учениця 2.

Різні у світі є країни,

Різні люди є на світі,

Різні гори, полонини,

Різні трави, різні квіти...

Є в усіх одна країна,

Найрідніша нам усім,

То — прекрасна Україна,

Нашого народу дім.

Учениця 3.

Там шумлять степи безкраї,

Наче вміють говорити!

Там ясніше сонце сяє,

Там солодше пахнуть квіти...

Різні в світі є країни,

Гарні є, є і багаті,

Та найкраще в Україні,

Бо найкраще — в рідній хаті.

Ведуча 1. Калина – символ українського народу.

   Ведуча 2. З цією квіткою у народних піснях порівнюють гарну дівчину. Калина прикрашає український віночок, її можна побачити на вишиванках. Білий цвіт символізує чистоту почуттів та надію на кращу долю. Червоні грона – символ крапелі крові, що пролилася борцями за волю. Зелене листя – пробудження молодого покоління – надії нації.

Таким чином, калина символізує красу, продовження роду. 

Ведуча 1. А зараз ми згадаємо легенди, які дійшли до нас з давніх часів. У них

розповідається про живі символи Вітчизни, як про живі істоти, вони розмовляють, відчувають біль, радість, просять допомоги.

 Є легенда, що калина така цілюща тому, що виросла з великої дівочої любові. А було це так... Один парубок кохав вродливу дівчину Калину. Але батько не дозволив її брати, а посватав синові багачку Ганну.

 На весілля прийшла й Калина. Запросила коханого до танцю і непомітно

завела у сад, а тоді – до пічки. Тут їх і застала Ганна. Калина вигукнула: „Нехай же не буде і тобі життя з моїм коханим!” – і потягнула Ганну у воду... потонули обидві. Ганну поховали на цвинтарі, а Калину, як душогубку, – на кручі. І виріс там кущ з гіркими червоними плодами. Назвали його люди калиною. І стала вона уособленням дівочої краси і нещасливого кохання.

 Ведуча 2. Відома інша легенда про калину.

В одному селі жили хлопець і дівчина. Вони виросли разом і покохали один одного. Одного разу покликав до себе батько хлопця, старий козак, і сказав: «Сину, прийшла пора тобі віддати належне, піти захисником рідного краю. Покозакуй, а коли повернешся — зіграємо весілля». Минув рік, потім ще один і ще… Хлопець не повертався. На четвертий рік, навесні, на село налетіла татарська орда. Люди захищалися як могли, боролися з усіх сил. Серед них був і старий козак — батько хлопця. І ось несподівано з натовпу татар з’явився мужній воїн. Старий козак підняв шаблю і несподівано застиг — він впізнав у воїні свого сина. «Як міг ти, сину мій, стати зрадником і привести чужинців у своє село?» — мовив приголомшений батько. «А що б я мав, залишаючись козаком?» — відповідав син.

Боляче поранили синівські слова старе серце батька. Не зміг він винести зради і підняв шаблю. Однак син виявився спритнішим… З будинку вибігла дівчина, вона впізнала свого коханого. Але, побачивши його в чужинському одязі і поруч — мертвого старого козака, вона все зрозуміла. Хлопець сказав, що повернувся за нею: «Ходімо зі мною, я так поспішав до тебе! Ти будеш у мене в золоті, в шовках ходити, оксамитом огортатися, самоцвітам радіти!».

Дівчина відмовилася, і воїн наказав чужинцям застосувати силу. «Жодна рука не торкнеться мене! Я належу рідній землі і вона мене захистить, а тебе — проклинаю, зраднику!» — вигукнула дівчина.

У люті воїн заніс шаблю над головою і раптом застиг: дівчина перетворилася на кущ із білими запашними китицями квітів, красивими і невинно чистими. У люті він знову махнув шаблею, а кущ тільки злегка похитнувся і знову приріс до кореня — тільки замість білих квіток, немов краплі крові, заблищали червоні кетяги ягід. А листя тихенько шелестіло: «Проклинаю, проклинаю…».

Цей кущ і назвали ім’ям дівчини — Калина. В калини гіркі ягоди, як і доля дівчини. Але вони живлять і дають силу і здоров’я тим, хто любить і шанує рідну землю.

 

 Ведуча 1. Рубінові плоди калини здавна символізують мужність людей, які проливали кров за Батьківщину в боротьбі з ворогами. Тому насіння ягід калини схоже на серце.

 Ведуча 2. Живе образ калини не тільки в піснях, казках, легендах, а й у прислів'ях та приказках. Ми знаємо їх чимало:

 "Весною калина білим цвітом квітує, а восени червоні ягідки дарує".

 "Запишалася калина, наче красная дівчина".

 "Який кущ, така й калина, яка мати, така й дитина".

 "Пам'ятай, дитино, що сказала мати. Посади калину в себе біля хати".

 "Без верби і калини нема України"

Учениця 4.

Посадили калину біля школи

Щоб вона освятитила час,

Рід наш дуже любить волю,

Хай же й воля любить нас!

А щоб цвіт її не стерся,

Не зів 'яв у спориші,

Посадіть калину біля серця.

Щоб цвіла вона в душі.

Звучить пісня "Цвіла в долині червона калина"

 Лікар. Калина - найдивовижніше рослина: лікувальними властивостями володіють і кора, і квіти, і плоди, і гілочки. Завдяки своїй корисності і цілющості, калина є відомим народним засобом для зцілення від численних захворювань, а також знаменитим інгредієнтом косметичних засобів.

Калина ягода містить вітамін С в 2 рази більше, а солі заліза в 5 раз більше, ніж цитрусові. У складі калини присутні вітаміни А, Е.

Ведуча 1.  Символом України є також верба.

Важко уявити нашу землю без верби. Говорять: „Де вода, там і верба”. Вона своїми коренями скріплює береги, очищає воду. Коли копали криницю, то кидали шматок вербової колоди для очищення води. У відро з водою клали вербову дощечку, а на неї ставили кухлик для пиття води.

Ведуча 2.  Відомо, що нема кра­щого матеріалу для плетіння, ніж вербова лоза. З гнучкої і легкої вербової сировини виготовляють музичні інструменти — кобзи та бандури.

Ведуча 1. Там, де води мало, верба не рос­те. Тому у давнину вона вказувала людям, де можна знайти воду. "Де срібліє вербиця, там здорова води­ця", — промовляє прислів'я.

Отже, верба була священною для наших предків, священною вона повинна залишитися і для нас.

(пісня "Верба".)

 

Лікар.  Кора верби і молоді гілочки мають гарні лікувальні властивості, завдяки своєму фармакологічному складу. Кора містить величезну кількість алкалоїду — салицину, тому вона володіє антибіотичну дію. Також в її складі є дубильні речовини, глікозиди, флавони, пектини, мінеральні елементи, аскорбінова кислота і багато інших вітамінів.

Ведуча 2. Тополя -   також символ рідної землі. З прадавніх часів збереглося в Україні свято тополі, коли обирали струнку дівчину, прикрашали її стрічками, намистом і водили селом, лугом, полем, співаючи:

Стояла тополя край чистого поля.

Стій, тополенько, не розвівайся,

 Буйному вітроньку не піддавайся.

 Ведуча 1. Тополя для українців — символ рідної землі, символ дівочої землі, символ дівочої вірності, краси. Під тополею легко дихати, вона виділяє в атмосферу багато фітонцидів (речовин, що очищують повітря від пилу, бактерій). Тополя — чудовий фільтр.

Ведуча 2. У народних повір'ях суха тополя віщує горе дівчини. І не один мандрівник, побачивши висохлу тополю серед гурту струн­ких зелених красунь, пришвидшу­вав ходу і поспішав до рідного дому.

Ведуча 1. Колись тополя допомагала і чу­макам, які везли з Криму сіль та рис. На ночівлю у травні вони намагалися зупинитися під топо­лями — лягали на спочинок втом­леними, розбитими цілоденною спекою, а вставали свіжими й ба­дьорими.

Учениця 5.  А у полі, а у полі сильний вітер гне тополю,

Стан високий, гне додолу, не питає біль і втому.

Він не хоче зупинитись, на тополю задивитись,

А вона росте і гнеться і нікому не здається.

 Лікар. У народній медицині бруньки чорної тополі використовуються не оно століття. Вони багаті ефірними маслами, що дозволяє використовувати їх при простудних і катаральних захворюваннях. Також у них багато глікозидів, що розщеплюються на цукристі речовини, яблучну кислоти, сприяє зниженню артеріального тиску, камеддю, очищає організм і перешкоджає ожирінню людини.             

Ведуча 1. Рослинами-символами є не тільки дерева, а й квіти.
Учениця 6.  Квіти...

Ними кожен свою радість,
Власне щастя назива.
Квіти часто нам говорять
Втричі більше, ніж слова.

Ведуча 2. Чому так люблять і шанують українці квіти?

Ведуча 1.Барвінок — за нев'янучу зелень і виняткову живучість. Його вважали символом вічності й постійності.

Ведуча 2. Чорнобривці — за те, що милують око до сивих морозів. А мальви! Ця квітка була народною з давніх-давен. Мальва стала символом України, яка віками боролася за своє визволення і нарешті здобула незалежність.

Ведуча 1 . Упевнено і надійно ввійшов соняшник у природний світ нашого краю. Золотоголові квітки на високих стеблах так і горять, так і виграють повсюдно, обертаючись за рухом сонця, тягнучись до нього.

Лікар.

Лікарські засоби, які створюються на основі барвінку, мають в’язку, протимікробну, судинорозширювальну, заспокійливу, кровоспинну і протипухлинну дію. Деякі компоненти барвінку надають гіпоглікемічну дію.

Надземна частина чорнобривців багата ефірними маслами, основним компонентом яких є оцітомен. Ефірне масло також містить і інші компоненти, що володіють                                      специфічним ароматом, завдяки яким запах чорнобривців відрізняється дивовижною                                                                                                  палітрою. Крім ефірної олії в складі чорнобривців виявлені макро-  і мікроелементи,                                      вітаміни та інші біологічно активні речовини.

Ведуча 2. Ми бачимо, з якою ша­ною наш народ ставився до кож­ної рослини. Ми повинні вчитися у своїх предків цінувати природу, адже також є її часткою.

Учениця 7. Я хочу, щоб яскравим цвітом
Природа чарувала вас,
Щоб так було не тільки літом,
А взимку і негоди час.
Я хочу, щоб красу уміли
Сприйняти люди серцем всі,
Щоб цінували й розуміли,
І поклонялися красі.
                                  П. Вакуленко

 Є в нашій Україні рослини які знають і цінують за рахунок лікарських властивостей. І тому зараз про чудодійну силу лікарських рослин, повідомлять вам наші бабусі, які завітали до нас в гості, вони вже достатньо прожили, вивчили і перевірили на собі дію трав. (Виходять бабусі (переодягнуті хлопці) і розповідають про чудодійність лікарських трав)

 1-а бабуся До сусідки доброї несуть ноги,

 Якщо вип’єш ліки з оленячих рогів

 2-а бабуся Коли лишай зачепить личко,

 Допоможе медунка-травичка

 3-а бабуся Мучить кашель тебе півроку?-

 Пий відвар із голубої вероніки.

 4-а бабуся Летів стрімголов на чийсь свист,

 «Заробив» перелом – шукай живокіст.

 1-а бабуся. Коли зуби псуються в дитини,

 Завари їй, мамо, листя черемшини.

 2-а бабуся. Захворів на шлунок – у відчай не впадай,

 Недугу здолає високий Іван-чай

 3-а бабуся. Спитай у синьоокої волошки,

 Де поділись чиряки в Явдошки.

 4-а бабуся. Якщо сердечну маєш хворість,

 Дасть глід колючий тобі користь.

 1-а бабуся. Погано спить дитина –

 Нікуди не йди, в головах ромашку ій поклади.

 2-а бабуся. Болить животик у дитини –

 Не завадить чай з листків ожини

 3-а бабуся. Загострилась хвороба і не одна?

 Зміцнить організм горобина.

 4-а бабуся. Памятайте про усе те, що ми вам розповіли.

 Але краще б було, якби ви ніколи не хворіли.

 Дякуємо бабусеньки, за ваші поради, бажаємо вам ніколи не хворіти, і ще довго-довго жити.

Ведуча 1. Тож не губімо наших зелених побратимів.   Пам'ятаймо завжди, що найгарніша квітка - та, що на стеблі, а зірвана – гине і вкорочує  життя цілому виду. Прислухайтеся до прохання квітів.


 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Манів Назар
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
17 березня 2018
Переглядів
2345
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку