СЦЕНАРІЙ ЗАХОДУ
Ведучий І:
Добрий день пані та панове!
Розпочинаємо наше свято.
Ведучий ІІ:
Яке приурочене посвяті учнів І курсу у кухарі
Ведучі заходу. _______________________
Ведучий І:
Кулінар, кухар, пекар, кондитер - це не просто професії, це мистецтво. Перші кухарі, пекарі з’явилися на землі з появою першої людини.
Ведучий ІІ:
Прийом їжі для людини досить приємне заняття. З’їсти що-небудь смачненьке, це те саме маленьке свято, яке кожен з нас може влаштувати собі, і не останнє місце в цьому займає кухарське мистецтво.
Ведучий І:
В 2004 році відбулася знаменна подія. Був заснований Міжнародний день кухарів.
Це відбулося з ініціативи та за активної участі Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств, в яку за даними проекту Dilova Mova.com, до якої входило близько 8-ми мільйонів представників цієї прекрасної професії з різних країн світу.
Ведучий ІІ:
«Приготування їжі - це унікальний процес», - скаже будь- який кухар. Рецепт є лише якоюсь загальною картою приготування страви. Смак, вірніше баланс смаків, тонкощі, і момент, в який необхідно виконувати ті чи інші дії з продуктами і приправами - це ціла симфонія.
Ведучий І:
Вміння смачно готувати передається з покоління в покоління. Багатовіковий досвід і практика в приготуванні страв, виробів зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.
Ведучий ІІ:
Кропітка і душевна робота наших кухарів помітна і затребувана у всьому світі. У багатьох з нас ця професія найчастіше асоціюється з ресторанним бізнесом, адже саме там зосереджена висока майстерність і вміння найкращих представників цієї професії.
Ода кухарю
Коли на дворі віє хуртовина
І лютий холод лиця обвіває,
Заходиш ти у свою Almamater
Де тепло, чисто і на тебе все чекає.
Тебе чекає там рум’яна піч
І ціла ніша тарілок крилатих.
Ти будеш там крутитись цілу ніч,
Щоби на завтра свято всім подарувати.
Ти майстер, ти король, ти цар
В своїй яскраво-білій одежині.
Твоя робота – свято шлунка, це безцінний дар
Для тих які цінують смакоту й гостинність.
О кухарю, ти наче маг витаєш над своїм творінням.
Там підсолить, а там додати перцю.
І в кожну страву ти старанно додаєш коріння,
Безцінний скарб, свою безцінну таємницю.
А таємницю цю беріг ти крізь роки,
Це вірність, мудрість і талант безцінний.
Живи ж ти КУХАРЮ – віки!
І крізь віки ти пронеси свій дар неоціненний.
Ведучий ІІ:
Кожна дівчина мріє стати гарною господинею.
Та сьогодення диктує свої правила. Тому в нашому училищі і дівчата, і хлопці опановують прекрасну професію «Кухаря, кондитера».
Ведучий І.
До міжнародного дня кухарів та кулінарів ми вирішили приділити увагу нашим першокурсникам. Просимо вітати майбутніх кухарів, кондитерів, і підтримуємо їх оплесками.
Ведучий І:
Шановні першокурсники для Вас ми підготували конкурс-сюрприз «На спритність та вправність у вдяганні спецодягу». Просимо для участі 3 особи. Ваше завдання: за 1 хвилину одягнути спецодяг та його зняти.
Переміг(перемогла)….
Ведучий ІІ:
Кулінарія – це мистецтво приготування їжі. Учні з великим задоволенням вивчають сучасні і стародавні страви. Вони невтомно працюють не тільки на уроках теоретичного навчання, а й оволодівають професією, розвивають свої практичні навики, творчі здібності, бажання та уміння на уроках виробничого навчання. Довести теорему «Кулінарія - це мистецтво» ми попросили учнів ІІ курсу.
Ведучий І.
Доведення теореми ми пропонуємо за допомогою вікторини «Кращий кулінарний ерудит»
Ведучий ІІ
Оцінювати правильні відповіді будуть наші гості.
Ведучий І.
Будьте уважні.
1. З якого злака отримують перлову крупу? /ячмінь/
2. І торт і імператор. /Наполеон/
3. Перелік страв. /Меню/
4. Наука про чистоту. /Гігієна/
5. Назвіть українську національну страву. /Борщ/
7. Страва , яка має 50 видів начинок. /Вареники/
8. Земляна груша. /Топінамбур/
10. В'ялений виноград. /Родзинки/
11. В воді родиться, а води боїться (Сіль).
12. Сидить на ложці, звісивши ніжки (Локшина, капуста).
13. Не розбивши горщика, не з'їси каші (Горіх).
14. На соломинці будинок, сто хлоп'ят в ньому (Мак).
15. Чого в роті не втримаєш (Окріп)
16. Всіх годую з охотою, а сама безротая. (Ложка)
Ведучий І:
Настав важливий момент. «Ключ знань» вручається учням І курсу (виносять «Ключ знань»
Ведучий ІІ: Дякуємо другокурсникам !!!
Ведучий ІІ:
Представники деяких проофесій мають свій девіз, свою клятву, свій гімн, наприклад клятва Гіпократа.
Ведучий І.
Кулінари нашого училища спробували свої сили і тут . Клятва кулінара.
Клятва кулінара.
Текст присяги зачитують майстри по черзі
ПРИСЯГА
1.Вивчити напам’ять усі свої обов’язки.
Клянусь!
2.Дотримуватись традицій професії.
Клянусь!
3. Поважати і шанувати своїх педагогів.
Клянусь!
4. Вивчити максимальну кількість рецептів страв.
Клянусь!
5. Берегти своє дорогоцінне життя, дотримуючись правил охорони праці на
робочому місці.
Клянусь!
6. Брати участь та перемагати у всіх професійних конкурсах.
Клянусь.!
7. Ніколи кашу маслом не зіпсувати.
Клянусь!
8. Ніколи не пересолювати їжу ,навіть в період неймовірної закоханості.
Клянусь!
9. Приступаючи до готування їжі , завжди мити руки з милом , надівши головний убір і спецодяг.
Клянусь!
10. Стати справжнім майстром своєї справи та отримати диплом.
Клянусь!
Отримавши «ключ знань», та клятву кухарів, проголошуємо, що всі учні першого курсу прийняті в почесні ряди кулінарів.
Вчитель:
Дорогі учні, які присвятили себе праці в сфері ресторанного сервісу, вам створені всі умови для творчості і професійного зростання. Наявність знань та практики дає вам:
Наші учні на запитання: «Чому ви обрали професію кухаря?», відповідають: «Люблю готувати. Хочу придумати нові, нікому не відомі страви.», «Хочу годувати людей смачно і поживно». А досвідчені кухарі кажуть: «Робота у нас така – доставляти людям радість».
Ласкаво просимо, в нашу дружню сім’ю кухарів, кондитерів.