26 серпня о 18:00Вебінар: Навчання в умовах пандемії: рекомендації ООН та світовий досвід

Виховний захід для учнів ПТНЗ, професія кухар,кондитер

Про матеріал
Розробка виховного заходу для учнів ПТНЗ які навчаються за професією кухар, кондитер.
Перегляд файлу

СЦЕНАРІЙ ЗАХОДУ

 

Ведучий І:

Добрий день пані та панове!

Розпочинаємо  наше свято.

Ведучий ІІ:

Яке приурочене  посвяті учнів І курсу у кухарі

 

Ведучі заходу. _______________________

Ведучий І:

Кулінар, кухар, пекар, кондитер - це не просто професії, це мистецтво. Перші кухарі, пекарі з’явилися на землі з появою першої  людини.

Ведучий ІІ:

Прийом їжі для людини досить приємне заняття. З’їсти що-небудь смачненьке, це те саме маленьке свято, яке кожен з нас може влаштувати собі, і не останнє місце в цьому займає кухарське мистецтво.

Ведучий І:

В 2004 році  відбулася знаменна подія. Був заснований  Міжнародний день кухарів.

Це відбулося з ініціативи та за активної участі Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств, в яку за даними проекту Dilova Mova.com, до якої входило  близько 8-ми мільйонів представників цієї прекрасної професії з різних країн світу.

 

Ведучий ІІ:

«Приготування їжі - це унікальний процес», - скаже будь- який кухар. Рецепт є лише якоюсь загальною картою приготування страви. Смак, вірніше баланс смаків, тонкощі, і момент, в який необхідно виконувати ті чи інші дії з продуктами і приправами - це ціла симфонія.

Ведучий І:

Вміння смачно готувати передається з покоління в покоління. Багатовіковий  досвід і практика в приготуванні страв, виробів зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.

 

Ведучий ІІ:

Кропітка і душевна робота наших кухарів помітна і затребувана у  всьому світі. У багатьох з нас ця професія найчастіше асоціюється з ресторанним бізнесом, адже саме там зосереджена висока майстерність і вміння найкращих представників цієї професії.

 

 

Ода кухарю

Коли на дворі віє хуртовина

 І лютий холод лиця обвіває,

Заходиш ти у свою Almamater

Де тепло, чисто і на тебе все чекає.

Тебе чекає там рум’яна піч

І ціла ніша тарілок крилатих.

Ти будеш там крутитись цілу ніч,

Щоби на завтра свято всім подарувати.

Ти майстер, ти король, ти цар

В своїй яскраво-білій одежині.

Твоя робота – свято шлунка,  це безцінний дар

Для тих які цінують смакоту й гостинність.

О кухарю, ти наче маг витаєш над своїм творінням.

Там підсолить, а там додати перцю.

І в кожну страву ти старанно додаєш коріння,

Безцінний скарб, свою безцінну таємницю.

 А таємницю цю беріг ти крізь роки, 

Це вірність, мудрість і талант безцінний.

Живи ж ти КУХАРЮ – віки!

І крізь віки ти пронеси свій дар неоціненний.

 

Ведучий ІІ:

Кожна дівчина мріє стати гарною господинею.

Та сьогодення диктує свої  правила. Тому в нашому училищі і дівчата, і хлопці опановують прекрасну професію  «Кухаря, кондитера».

Ведучий І.

До міжнародного  дня  кухарів та кулінарів ми  вирішили  приділити увагу нашим першокурсникам. Просимо вітати майбутніх кухарів, кондитерів, і підтримуємо їх оплесками.

Ведучий І:

Шановні першокурсники для Вас ми підготували конкурс-сюрприз «На спритність та вправність у вдяганні  спецодягу». Просимо для участі 3 особи. Ваше завдання: за 1 хвилину  одягнути спецодяг та його зняти.

 Переміг(перемогла)….

 

Ведучий ІІ:                      

 

Кулінарія – це мистецтво приготування їжі. Учні з великим задоволенням вивчають сучасні і стародавні страви. Вони невтомно працюють не тільки на уроках теоретичного навчання, а й  оволодівають професією, розвивають свої  практичні навики, творчі здібності, бажання та уміння на уроках виробничого навчання.  Довести теорему «Кулінарія - це мистецтво» ми попросили учнів  ІІ курсу.

Ведучий І.

Доведення теореми ми пропонуємо за допомогою  вікторини «Кращий кулінарний ерудит»

Ведучий ІІ

Оцінювати  правильні відповіді будуть наші гості.

 

Ведучий І.

Будьте уважні.

1. З якого злака отримують перлову крупу? /ячмінь/

2. І торт і імператор. /Наполеон/

3. Перелік страв. /Меню/

4. Наука про чистоту. /Гігієна/

5. Назвіть українську національну страву. /Борщ/

7. Страва , яка має 50 видів начинок. /Вареники/

8. Земляна груша. /Топінамбур/

10. В'ялений виноград. /Родзинки/

11. В воді родиться, а води боїться (Сіль).

12. Сидить на ложці, звісивши ніжки (Локшина, капуста).

13. Не розбивши горщика, не з'їси каші (Горіх).

14. На соломинці будинок, сто хлоп'ят в ньому (Мак).

15. Чого в роті не втримаєш (Окріп)

16. Всіх годую з охотою, а сама безротая. (Ложка)

 

Ведучий І:

Настав важливий момент. «Ключ знань»  вручається учням І курсу (виносять «Ключ знань»

Ведучий  ІІ: Дякуємо  другокурсникам !!!

 

Ведучий  ІІ:

Представники деяких проофесій мають свій девіз, свою клятву, свій гімн, наприклад клятва Гіпократа.

Ведучий І.

Кулінари нашого училища спробували свої сили і тут . Клятва кулінара.

 

Клятва кулінара.

Текст присяги зачитують майстри по черзі

                                              ПРИСЯГА

1.Вивчити напам’ять усі свої обов’язки.

Клянусь!

2.Дотримуватись традицій професії.

Клянусь!

3. Поважати і шанувати своїх педагогів.

Клянусь!

4. Вивчити максимальну кількість рецептів страв.

Клянусь!

5. Берегти своє дорогоцінне життя, дотримуючись правил охорони праці на

робочому місці.

Клянусь!

6. Брати участь та перемагати у всіх професійних конкурсах.

Клянусь.!

7. Ніколи кашу маслом не зіпсувати.

Клянусь!

8. Ніколи не пересолювати їжу ,навіть в період неймовірної закоханості.

Клянусь!

9. Приступаючи до готування їжі , завжди мити руки з милом , надівши головний убір і спецодяг.

Клянусь!

10. Стати справжнім майстром своєї справи та отримати диплом.

Клянусь!

 

Отримавши «ключ знань», та клятву кухарів, проголошуємо, що всі учні першого курсу  прийняті в почесні ряди кулінарів.

 

 

Вчитель:

Дорогі учні, які присвятили себе праці в сфері ресторанного сервісу, вам створені всі умови для творчості і професійного зростання. Наявність знань та практики дає вам:

  • Можливість одержати запрошення на високо оплачувану  посаду;
  • Змогу отримання більш високого розряду;
  • З часом придбання професії технолога;
  • Висока потреба професії на ринку праці.

Наші учні на запитання: «Чому ви обрали професію кухаря?», відповідають: «Люблю готувати. Хочу придумати нові, нікому не відомі страви.», «Хочу годувати людей смачно і поживно». А досвідчені кухарі кажуть: «Робота у нас така – доставляти  людям радість».

Ласкаво просимо, в нашу дружню сім’ю кухарів, кондитерів.

 

docx
Додав(-ла)
Осадча Яна
Додано
12 травня
Переглядів
106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку