Виховний захід для учнів ПТНЗ, професія кухар,кондитер

Про матеріал
Розробка виховного заходу для учнів ПТНЗ які навчаються за професією кухар, кондитер.
Перегляд файлу

СЦЕНАРІЙ ЗАХОДУ

 

Ведучий І:

Добрий день пані та панове!

Розпочинаємо  наше свято.

Ведучий ІІ:

Яке приурочене  посвяті учнів І курсу у кухарі

 

Ведучі заходу. _______________________

Ведучий І:

Кулінар, кухар, пекар, кондитер - це не просто професії, це мистецтво. Перші кухарі, пекарі з’явилися на землі з появою першої  людини.

Ведучий ІІ:

Прийом їжі для людини досить приємне заняття. З’їсти що-небудь смачненьке, це те саме маленьке свято, яке кожен з нас може влаштувати собі, і не останнє місце в цьому займає кухарське мистецтво.

Ведучий І:

В 2004 році  відбулася знаменна подія. Був заснований  Міжнародний день кухарів.

Це відбулося з ініціативи та за активної участі Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств, в яку за даними проекту Dilova Mova.com, до якої входило  близько 8-ми мільйонів представників цієї прекрасної професії з різних країн світу.

 

Ведучий ІІ:

«Приготування їжі - це унікальний процес», - скаже будь- який кухар. Рецепт є лише якоюсь загальною картою приготування страви. Смак, вірніше баланс смаків, тонкощі, і момент, в який необхідно виконувати ті чи інші дії з продуктами і приправами - це ціла симфонія.

Ведучий І:

Вміння смачно готувати передається з покоління в покоління. Багатовіковий  досвід і практика в приготуванні страв, виробів зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.

 

Ведучий ІІ:

Кропітка і душевна робота наших кухарів помітна і затребувана у  всьому світі. У багатьох з нас ця професія найчастіше асоціюється з ресторанним бізнесом, адже саме там зосереджена висока майстерність і вміння найкращих представників цієї професії.

 

 

Ода кухарю

Коли на дворі віє хуртовина

 І лютий холод лиця обвіває,

Заходиш ти у свою Almamater

Де тепло, чисто і на тебе все чекає.

Тебе чекає там рум’яна піч

І ціла ніша тарілок крилатих.

Ти будеш там крутитись цілу ніч,

Щоби на завтра свято всім подарувати.

Ти майстер, ти король, ти цар

В своїй яскраво-білій одежині.

Твоя робота – свято шлунка,  це безцінний дар

Для тих які цінують смакоту й гостинність.

О кухарю, ти наче маг витаєш над своїм творінням.

Там підсолить, а там додати перцю.

І в кожну страву ти старанно додаєш коріння,

Безцінний скарб, свою безцінну таємницю.

 А таємницю цю беріг ти крізь роки, 

Це вірність, мудрість і талант безцінний.

Живи ж ти КУХАРЮ – віки!

І крізь віки ти пронеси свій дар неоціненний.

 

Ведучий ІІ:

Кожна дівчина мріє стати гарною господинею.

Та сьогодення диктує свої  правила. Тому в нашому училищі і дівчата, і хлопці опановують прекрасну професію  «Кухаря, кондитера».

Ведучий І.

До міжнародного  дня  кухарів та кулінарів ми  вирішили  приділити увагу нашим першокурсникам. Просимо вітати майбутніх кухарів, кондитерів, і підтримуємо їх оплесками.

Ведучий І:

Шановні першокурсники для Вас ми підготували конкурс-сюрприз «На спритність та вправність у вдяганні  спецодягу». Просимо для участі 3 особи. Ваше завдання: за 1 хвилину  одягнути спецодяг та його зняти.

 Переміг(перемогла)….

 

Ведучий ІІ:                      

 

Кулінарія – це мистецтво приготування їжі. Учні з великим задоволенням вивчають сучасні і стародавні страви. Вони невтомно працюють не тільки на уроках теоретичного навчання, а й  оволодівають професією, розвивають свої  практичні навики, творчі здібності, бажання та уміння на уроках виробничого навчання.  Довести теорему «Кулінарія - це мистецтво» ми попросили учнів  ІІ курсу.

Ведучий І.

Доведення теореми ми пропонуємо за допомогою  вікторини «Кращий кулінарний ерудит»

Ведучий ІІ

Оцінювати  правильні відповіді будуть наші гості.

 

Ведучий І.

Будьте уважні.

1. З якого злака отримують перлову крупу? /ячмінь/

2. І торт і імператор. /Наполеон/

3. Перелік страв. /Меню/

4. Наука про чистоту. /Гігієна/

5. Назвіть українську національну страву. /Борщ/

7. Страва , яка має 50 видів начинок. /Вареники/

8. Земляна груша. /Топінамбур/

10. В'ялений виноград. /Родзинки/

11. В воді родиться, а води боїться (Сіль).

12. Сидить на ложці, звісивши ніжки (Локшина, капуста).

13. Не розбивши горщика, не з'їси каші (Горіх).

14. На соломинці будинок, сто хлоп'ят в ньому (Мак).

15. Чого в роті не втримаєш (Окріп)

16. Всіх годую з охотою, а сама безротая. (Ложка)

 

Ведучий І:

Настав важливий момент. «Ключ знань»  вручається учням І курсу (виносять «Ключ знань»

Ведучий  ІІ: Дякуємо  другокурсникам !!!

 

Ведучий  ІІ:

Представники деяких проофесій мають свій девіз, свою клятву, свій гімн, наприклад клятва Гіпократа.

Ведучий І.

Кулінари нашого училища спробували свої сили і тут . Клятва кулінара.

 

Клятва кулінара.

Текст присяги зачитують майстри по черзі

                                              ПРИСЯГА

1.Вивчити напам’ять усі свої обов’язки.

Клянусь!

2.Дотримуватись традицій професії.

Клянусь!

3. Поважати і шанувати своїх педагогів.

Клянусь!

4. Вивчити максимальну кількість рецептів страв.

Клянусь!

5. Берегти своє дорогоцінне життя, дотримуючись правил охорони праці на

робочому місці.

Клянусь!

6. Брати участь та перемагати у всіх професійних конкурсах.

Клянусь.!

7. Ніколи кашу маслом не зіпсувати.

Клянусь!

8. Ніколи не пересолювати їжу ,навіть в період неймовірної закоханості.

Клянусь!

9. Приступаючи до готування їжі , завжди мити руки з милом , надівши головний убір і спецодяг.

Клянусь!

10. Стати справжнім майстром своєї справи та отримати диплом.

Клянусь!

 

Отримавши «ключ знань», та клятву кухарів, проголошуємо, що всі учні першого курсу  прийняті в почесні ряди кулінарів.

 

 

Вчитель:

Дорогі учні, які присвятили себе праці в сфері ресторанного сервісу, вам створені всі умови для творчості і професійного зростання. Наявність знань та практики дає вам:

  • Можливість одержати запрошення на високо оплачувану  посаду;
  • Змогу отримання більш високого розряду;
  • З часом придбання професії технолога;
  • Висока потреба професії на ринку праці.

Наші учні на запитання: «Чому ви обрали професію кухаря?», відповідають: «Люблю готувати. Хочу придумати нові, нікому не відомі страви.», «Хочу годувати людей смачно і поживно». А досвідчені кухарі кажуть: «Робота у нас така – доставляти  людям радість».

Ласкаво просимо, в нашу дружню сім’ю кухарів, кондитерів.

 

docx
Додав(-ла)
Осадча Яна
Додано
12 травня 2020
Переглядів
634
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку