Виховний захід до річниці революції Гідності і Свободи «Будемо боротися – буде Україна!»

Про матеріал
Розширити знання учнів про революцію Гідності і Свободи; розвивати у школярів почуття національної свідомості та громадянської активності; виховувати патріотів, громадян, готових захищати Батьківщину.
Перегляд файлу

1

 

Виховний захід до річниці революції Гідності і Свободи

«Будемо боротися – буде Україна!»

 

 

 

Сцена оформлена відповідно до заходу. Символи України, рушники, велика кількість палаючих свічок, проектор, мультимедійний екран, ноутбук.

Мета: розширити знання учнів про революцію Гідності і Свободи; розвивати у школярів почуття національної свідомості та громадянської активності; виховувати патріотів, громадян, готових захищати Батьківщину.

Лунає пісня В’ячеслава Вакарчука «Вставай»

 

Учень

Ми всі хотіли жити у Європі,

Ми прагнули в країні змін.

Та влада почала чинити опір,

І не бажала йти до перемін.

 

Учениця

В серцях у кожного ще жевріла надія,

Ми європейці – нам в Європу шлях!

Та влада вирішила, що майбутнє це – Росія,

І розпочався в Україні жах!

 

Учень

Протести починались дуже мирно,

Студенти вийшли на майдан,

Вони стояли на своїм настирно,

Казали – досить з нас кайдан!

 

Учениця

Чи думали ці хлопці та дівчата,

Що їх чекає кров, насильство, жах?

Вони вже далі не могли мовчати,

А будували до Європи шлях.

 

Учень

Їх плани й мрії захотіли зруйнувати Нахабно і підступно, з-за спини, «Беркут» отримав наказ – розігнати, І втілились в реальність всі кошмарні сни.

 

Учениця

Пролилась кров – кричали постраждалі, Та «Беркут» бив усіх – старих, малих, І ми сказали – досить, так не можна жити далі, Ми натерпілись бід вже немалих!

 

Учень

І тут народ повстав, неначе по команді, Всі на майдан! Усі до боротьби! Щоб протистоять цій донецькій банді, І показати, ми – народ, а не раби! Алінка Бабуркіна

 

Ведучий 1

24 листопада. Сутички під Кабміном З п'ятниці в Києві лив дощ. Але незважаючи на це на Майдані незалежності цілодобово лишалось від 300 до 1000 людей. Переважно студентів київських вишів. Поряд з ними вартували загони міліції, які "охороняли" від протестуючих дерев'яні хатки і незакінчений каркас ялинки, встановлені до новорічного ярмарку.

 

 Ведучий 2

30 листопада. Перша зачистка О 4:00 ночі на Майдані залишалось 500 активістів. О 4:30 – жодного. "Беркут" зачистив площу. Жорстоко і нещадно. Силовики не розбираючись били людей гумовими палицями, а потім скидали з постаменту і продовжували добивати ногами. Тих, хто тікав, наздоганяли і знову лупцювали. Декого тягали по асфальту і знущались. Чотири швидких, що стояли неподалік, були заповнені вщент. 80 людей отримали серйозні тілесні ушкодження, більше 20 доставили в лікарню, а 10 – госпіталізували. Решта сховались від переслідування у Михайлівському соборі або розбіглись провулками. Одночасно з'явились комунальні машини, що почали прибирати площу і встановлювати новорічну ялинку. Ця подія кардинально змінила настрої населення і стала початком справжньої революції. Вже наступного дня на Михайлівській площі зібралися тисячі людей. Вони більше не танцювали і не говорили про євроінтеграцію. "Ката на нари" і "Януковича на йолку" – ось основні гасла, що передавали настрої народу. Гімн у виконанні Руслани

 

Ведучий 1

1 грудня. Сутички на Банковій Люди повернулись на Майдан незалежності. З самого ранку їх кількість росла у геометричній прогресії. О 12-ій годині на площі зібралось майже 100 тисяч людей. Сцени не було - опозиціонери виступали з даху автомобіля. Зовні все було мирно, але потім один за одним пішли тривожні сигнали. Біля Адміністрації президента та Кабміну групи радикально налаштованих молодиків у масках умисне спричиняли сутички з правоохоронцями. Крім кулаків та палиць в хід пішли бруківка, цепи і навіть трактор, яким намагались таранити кордони силовиків На Банкову стікалося все більше перехожих, які зупинялись аби подивитись на бійку. Провокатори ж не вгавали, і як звірі стрибали на правоохоронців. О 5-ій годині вечора силовики перейшли від оборони до активного наступу. Розлючені ВВ-шники і "Беркутівці" жорстоко били всіх, кого вдавалось догнати. Банкову "зачистили" за лічені хвилини. Лише за офіційною інформацією до медиків звернулись 165 людей, 50 з них було госпіталізовано. Серед постраждалих опинились не лише активісти, а й народні депутати, журналісти і навіть волонтери, які допомагали постраждалим з обох сторін. На Майдані незалежності почали готуватись до розгону, та далі Банкової правоохоронці не пішли. Після кривавої суботи опозиція висунула вимогу - відставка уряду Азарова. Голосів не вистачало, але їм треба було щось казати Майдану. В той же день був зайнятий будинок профспілок, який наступні 2,5 місяці був головним штабом опозиції.

 

 

Ведучий 2

8-9 грудня. Блокування урядового кварталу На противагу Майдану "регіонали" влаштували альтернативний мітинг у Маріїнському парку. До нього долучилися кілька тисяч людей, яких в основному привезли зі східних регіонів країни. З усіх боків їх стерегли правоохоронці. В неділю о 12-ій годині на Майдані незалежності почалось друге Народне віче. За численними підрахунками на площі зібралось півмільйона мітингувальників. Це була наймасовіша акція за весь час протестів – люди вщент заповнили Майдан і всі центральні вулиці столиці. Не помітити їх вдалось тільки Міністерству внутрішніх справ. Його співробітники нарахували 5 тисяч активістів. Ввечері частина "євромайданівців" розосередилась урядовим кварталом і повністю заблокувала всі під'їзди до нього. Люди ставили намети і будували барикади. У хід ішло все: урни, квітники, частини риштування, шматки шиферу і навіть лавочки з бетоном. В цей момент сталося дещо несподіване. Кілька десятків людей рушили на Бесарабську площу до пам’ятника Леніну. Накинувши на скульптуру мотузку, вони розхитали та повалили її з постаменту. Потім заспівали гімн і повернулись назад. Після цього валити пам’ятники "вождю революції" стало загальноукраїнським трендом. (Відеоролик) Вже наступного ранку під барикадами в урядовому кварталі почали збиратись бійці Внутрішніх військ і "Беркуту". Як тільки на вулиці стало темно, почався штурм. Тисяча силовиків і кількасот "тітушок" відтіснили активістів у бік Майдану незалежності. Одразу за ними прибули комунальники, які розібрали барикади і вивезли їх на вантажівках

 

Ведучий 1

1 січня. Новий рік на Майдані В ніч на 1 січня на Майдані незалежності було людно. Відсвяткувати Новий рік на площі прийшло кількасот тисяч людей. Рівно в 00 годин 00 хвилин вони разом заспівали гімн України, тримаючи у руках ліхтарики і мобільні телефони. Після коротких поздоровлень і салюту, розпочався святковий концерт. Майдан Незалежності, вулиця Інститутська, схили Жовтневого палацу та Хрещатик були повністю заповнений людьми. Дехто прийшов навіть з маленькими дітьми. Незважаючи на "сухий закон", який анонсували організатори свята, активісти несли з собою шампанське. Підходи до Майдану з усіх боків ретельно охоронялися вартовими - їх біля кожного проходу до барикад було по кілька десятків. Жодного правоохоронця в околицях не було. Різдвяні часи стали чи не найскладнішими для Майдану. На площі майже не лишилося людей. Іноді, під сценою їх не було і десятка. Опозиція час від часу проводила засідання ради Майдану, а основним інформприводом для брифінгів було переслідування активістів.

 

 

 

Ведучий 2

22 січня. Перші смерті Активні сутички на Грушевського поновилися. О 7-ій ранку правоохоронці вперше відкрито застосували вог Викрикую зі зболених грудей: « О, Господи, ще раз нам дай Бандеру, Він нині так потрібен молодий» Ведучий 1 18-19 лютого. Вуличні бої на Грушевського. Бої в урядовому кварталі і останній штурм Зранку 18-го лютого активісти Євромайдану, вишикувавшись у колони, рушили до Верховної ради для проведення мітингу. На засіданні, що проходило в цей день, нардепи мали голосувати за повернення до Конституції у редакції 2004 року. Опозиція вважала, що це було єдиним засобом зменшити повноваження президента Януковича. Проблема була у тому, що урядовий квартал, як і раніше, лишався заблокований правоохоронцями. Коли активісти впритул підійшли до їхніх кордонів, почалась бійка. Буквально за годину жорстокі масові бої розгорнулись на декількох вулицях. Допомагати силовикам прийшли сотні "тітушок". Вони вишукували й добивали активістів, що вже лежали на землі або відстали від своїх. Невеликі групи "Беркутівців" зайняли дахи будинків, з яких відстрілювали мітингувальників з крупнокаліберної травматичної зброї і закидали світлошумовими гранатами. Силовикам, які відставали від своїх, теж було не солодко. Радикально налаштована частина активістів готова була розірвати їх. Так би воно й сталось, якби не знайшлись люди, що захищали і прикривали їх. В хід знову пішли коктейлі Молотова. Кількість постраждалих йшла на сотні, почали повідомляти про перших загиблих. О 17-ій годині повністю зупинили рух Метрополітену, а на дорогах утворились десятибальні затори. Центр міста було паралізовано. Після тривалих бійок мітингарів відтіснили на Майдан незалежності. Силовики оточили їх з боку Інститутської та Європейської. Почався штурм. Аби захиститись, активісти підпалювали шини. Через деякий час їм вдалось утворити суцільну смугу полум’я, яка заважала пройти правоохоронцям. Люди кидали до вогню все, що знаходили. Вночі протистояння стало ще запеклішим. Правоохоронці пригнали до Майдану водомети і поливали з них перші ряди протестувальників, що стояли впритул до лінії вогню. Вони намагались загасити й полум'я, але спроби були марними. Мітингувальники відбивались бруківкою, піротехнікою та "гарячими" коктейлями. («Воины света») Барикади намагались штурмувати навіть БТРами, але невдало. О першій ночі загорівся Будинок профспілок. Активісти, що вибігали з нього повідомляли, що в середину з даху й з першого поверху зайшли бійці "Беркуту", які навмисне спричинили пожежу. Коли полум’я охопило більшу частину будівлі, в середині ще лишались люди. Їх рятували за допомогою підйомного крану та мотузок. Пізніше, в МВС повідомили, що пожежу спричинили самі мітингарі. Опівночі лідери опозиції пішли на переговори на Банкову. Розмова тривала близько години, а по її закінченню Віталій Кличко повідомив, що Янукович не йде ні на які поступки і хоче, щоб Майдан очистили. Випалений вщент, він все ж встояв. За даними Міністерства охорони здоров'я, станом на 6 ранку у боях 18-19 лютого загинуло 25 людей, ще 350 звернулось до лікарень, а 240 госпіталізували. Голова Служби безпеки України Олександр Якименко заявив про початок антитерористичної операції, до якої мали залучити Міністерство оборони.

 

Ведучий 2

20 лютого. Бої в Урядовому кварталі. Розстріл Провівши всю ніч в очікуванні штурму, активісти вирішили діяти першими. О 9-ій годині ранку сотні самооборони почали відтісняти силовиків з території Майдану незалежності. Знов зав’язались сутички. Зі сцени щохвилини звучали заклики, що на "передовій" необхідні медики. Правоохоронці почали відступати, а деякі й просто здаватись у руки народу. Коли перевага активістів стала очевидною, група спецпризначенців відкрила вогонь з вогнепальної зброї. Це були автомати Калашникова і снайперські гвинтівки. Кулі летіли не лише в самооборону, а й в мирних протестувальників, серед яких були жінки, медики та діти. Від Жовтневого палацу та Інституцької почали приносити поранених і вбитих. Частина мітингувальників рушила до Верховної ради по вулиці Грушевського. Дізнавшись про це, в будівлі парламенту оголосили евакуацію. О 15-ій годині міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко офіційно визнав, що силовикам видали бойову зброю. В цей момент на Майдані нарахували вже 60 убитих активістів, а їх загальна кількість за весь час протестів вже наближалась до 100.

(Відеоролик «Плине кача») Хвилина мовчання

В цей час лідерам опозиції вдалося зібрати кворум у Верховній раді і почати екстрене засідання. У парламент прийшли 236 нардепів, які одноголосно скасували антитерористичну операцію СБУ та зобов’язали всіх силовиків розблокувати вулиці і повернутись на місця постійної дислокації. Голосувати за зміни до Конституції присутні "регіонали" не наважилися.

 

 Ведучий 1

22 лютого. Втеча "диктатора" Пізно вночі з Адміністрації президента просочилась інформація, що Віктор Янукович у вузькому колі особливо довіреної охорони відлетів до Харкова. Літак нібито поставили на маршрут Київ-Харків-Маріуполь-РФ. Зранку тисячі активістів, журналістів та волонтерів приїхали до Межигір'я аби перевірити інформацію. Охорони не було, прислуги теж. Тисячі документів плавали у Дніпрі, а на записах камер спостереження було видно, що вночі з резиденції поспіхом вивезли декілька вантажівок дорогоцінних речей. Сумнівів не залишилось – четвертий президент України Віктор Янукович втік.

 

Вчитель

За даними ресурсу ЄвромайданSOS за три місяці протестів у Києві та інших містах України, де проходили акції, загинуло 123 людини. 19 з них були правоохоронцями, 12 загинули за загадкових обставин або стали випадковими жертвами революції, решта померла в результаті поранень та побоїв отриманих безпосередньо під час вуличних боїв. Ще 29 людей досі лишаються зниклими безвісти. Точна кількість постраждалих невідома, адже значна їх частина боялась звертатись до лікарень через можливість переслідування. Та за численними підрахунками їх було декілька тисяч.

 

Ведучий 2

А далі…анексія Криму, АТО, війна, плач…

 Пісня «А туман білим полем» О. Білозір

Ми стали свідками творення нової України.

 

Учениця

Тобі зламали долю,

А ти героєм став.

В холодну злую пору

Ти б і життя віддав.

 Молився за Вкраїну

 Під вибухи гармат...

За сильну і єдину

Тримав свій автомат.

 Я тихо помолюся...

Твоя ж душа болить..

 Я до землі вклонюся...

Солдате, посміхнись!

Обличчя без усмішки,

Бо на руках є кров...

І кожен постріл - вбивство.

.. Як зберегти любов?

І серце твоє – сито

Розірване ущент..

Як же солдату жити,

Коли все тіло - бинт?

Тобі ж зламали долю,

А ти героєм був!

Життя пішло по колу..

Ти вибух не забув...

Я ж вірю - буде щастя!

Я вірю - буде мир!

Ми вдячні Вам, солдати.

З алмазу* здули пил.

Шлях до гідного життя не простий, кожному з нас потрібно змінюватися і у власному сприйнятті світу, і у суспільних відносинах.. Сподіваємось, що найзаповітніше бажання українців сьогодні – жити під мирним небом єдиної України без війни – здійсниться.

   

 Бажаєм нам всім миру, спокою і світлого майбутнього!

 

Слава Україні !  героям слава! Слава нації! Смерть ворогам1 Україна понад усе!

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Інкл
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
520
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку