Виховний захід "Доля любить сміливих"

Про матеріал

Про що ви думаєте, коли чуєте слова «острів скарбів»?

Острів скарбів – це не просто частина землі серед розбурханого океану, на якій заховано золото. Це пірати, пригоди, скарбі, так? Всі ці асоціацію виникають у нас вже більше 200 років завдяки Роберту Стівенсону і його роману «Острів скарбів».

Перегляд файлу

Доля сміливих любить

Квест за романом Р. Стівенсона «Острів скарбів»

 

Про що ви думаєте, коли чуєте слова «острів скарбів»?

Острів скарбів – це не просто частина землі серед розбурханого океану, на якій заховано золото. Це пірати, пригоди, скарбі, так? Всі ці асоціацію виникають у нас вже більше 200 років завдяки Роберту Стівенсону і його роману «Острів скарбів».

 Одного разу Стівенсів пасинок Ллойд Озборн попросив його написати щось цікаве. Граючись із хлопчиком,  дивлячись, як він малює, письменник захопився і намалював карту уявного острова. Своїм контуром карта нагадувала товстого дракона, що трішки піднявся» . На ній були написані багаточисленні дивні назви: пагорб підземної труби, Острів Скелета, та інші. Так виникло бажання написати роман, який спочатку називався  «Корабельний кухар».

Протягом дня Стівенсон писав по розділові, а ввечері читав його у колі сім’ї та друзів. Роман ще не було завершено, коли власник дитячого журналу ознайомився з першими розділами, то успіх був сумнівний, що засмутило автора.

Та коли роман під іншою назвою  «Острів скарбів» був надрукований у 1883 році під справжнім прізвищем автора, успіх був величезний. Ним захоплювались всі: і дорослі, і діти. Цікавим він є і для сучасних читачів.

Роберту Стивенсону вдалося створити незабутні образи героїв роману такі, як Джим Хокінс, Біллі Бонс, доктор Девід Лівсі, капітан Олександр Смоллетт і звичайно головного пірата Джона Сільвера, до якого автор сильно симпатизував незважаючи на те, що він пірат. Історія вийшла виключно захоплююча і цікава і все образи героїв дуже гармонійно вписуються в сюжет. Чудовий роман для дорослих і дітей різного віку

У цьому творі йдеться про сміливого хлопчика Джіма Хокінса, який завдяки обставин, що склалися, потрапив у таку мандрівку, про яку мріяли і мріють його ровесники в усі часи. А що ж ще може бути цікавішим від моря, піратських скарбів і самих піратів? Мабуть кожен, хто читав цей роман, неодноразово уявляв себе на острові скарбів, брав участь у бою з піратами, зустрічався з Беном Ганом, перевантажував золото на корабель і щасливий повертався додому…

Сьогодні ми пропонуємо вам і самим відчути себе шукачами пригод або, навіть, трохи піратами. Для початку нам необхідно об’єднатися в команди і в цьому нам допоможе чарівна скриня мертвеця, з якої ви будете витягати наліпки з символами вашої команди.

Отже, команди готові? Зараз перевіримо чи гідні ви зватися морськими вовками.

Перше випробування:

Пірати повинні вміти зав'язувати морські вузли. Або хоча б звичайні :). Конкурс – в якій команді усі учасники разом більше зав'яжуть вузлів, поки грає чергова піратська пісня, а потім ще й розв’яже їх під ту саму пісню!

Друге випробування:

Пройти по "болоту" – по черзі за допомогою 2-х листків паперу дійти до Сільвера, не ступаючи на підлогу. Виграє та команда, яка перша перейде по болоту.

Останнє випробування:

Всі моряки повинні вміти слухати капітана і виконувати накази по кораблю:

Ліво руля! - всі біжать до лівого борту (лівому краю тротуару, кімнати, газону і т.п.).

Право руля! - всі біжать до правого борту (правому краю тротуару, кімнати, газону і т.п.).

Ніс! - всі біжать вперед.

Корма! - всі біжать назад.

Підняти вітрила! - все зупиняються і піднімають руки вгору.

Драїти палубу! - все роблять вигляд, що миють підлогу.

Гарматне ядро! - все присідають.

Адмірал на борту! - все завмирають, встають по стійці «струнко» і віддають честь.

 

Отже, всі ви довели, що гідні бути морськими вовками, але аби здобути скарб старого пірата необхідно бути розумними, вправними, артистичними та кмітливими! І за це отримуєте послання зі скарбом старого пірата, але послання зашифроване і аби його розшифрувати ви маєте придбати ключ за певну кількість піастрів.

Отже, аби здобути перші піастри ви маєте розгадати наші хитри загадки, але їх ще треба знайти! Невеличка підказка: загадки зашифровано за допомогою QR-кодів.

На пошуки загадок у вас буде обмаль часу: доки грає піратська пісенька. Як пісня закінчується у вас ще буде дві пісні аби розгадати загадки. За кожну вірну відповідь ви отримаєте по одному піастру. Наприкінці, за отримані піастри ви зможете купити

І етап. Загадки:

  1. На піратському кораблі кілька кішок, кілька матросів, кок і одноногий капітан. У всіх них, разом узятих, 15 голів і 41 нога. Скільки на кораблі було кішок? (3 кішки) 
  2. Як на морській мові побажати вдалого плавання? (7 футів під кілем);
  3. Назва керма на судні (штурвал);
  4. Ім'я гризуна, який, не дивлячись на своє ім'я, до моря ніякого відношення не має (морська свинка);
  5. Кухня на кораблі (камбуз);
  6. Що стоїть між вікном і дверима? (Буква "і")
  7. Що можна приготувати, але не можна з'їсти? (Уроки)
  8. Що стане з зеленим м'ячиком, якщо він впаде в Жовте море? (Він намокне)
  9.          Якою рукою краще розмішувати чай? (Чай краще розмішувати ложкою)
  10.     На яке питання не можна відповісти "так"? (Ви спите?)
  11.     Чоловік вів велику вантажівку. Фари не горіли, місяця теж не було, ліхтарі вздовж дороги не світили. Жінка стала переходити дорогу перед машиною, але водій її не ставлячи. Як йому вдалося розгледіти її? (Був день)
  12.     На яке дерево сідає ворона під час дощу? (На мокре)
  13.     З якого посуду не можна нічого з'їсти? (З порожній)
  14.     Що можна побачити з заплющеними очима? (Сон)
  15.     Коли машина їде, яке колесо у неї не крутиться? (Запасне)
  16.     Доки можна йти в ліс? (До середини - далі йдеш з лісу)
  17.     Чому корова лягає? (Тому що не вміє сідати)
  18.     Чи може дощ йти два дні поспіль? (Ні, тому що ніч розділяє дні).
  19.     Нюх у тебе, як у старого собаки! Шукай краще!
  20.     Шукайте, шукайте! Інакше будете бовтатися як кліщі на вітрі!
  21.     Та хоч пали з усіх гармат, але скарбу тут немає!
  22.     Знімайся з якоря, нічого не знайдете!
  23.     Карамба! Викидайте білий прапор!

 

ІІ етап. Акторська майстерність

Аби отримати ще піастрів кожній команді необхідно відчути себе артистами, бо кожний пірат трохи артист. Отже, кожному учаснику потрібно показати мімікою, жестами, як веде себе якась певна людина в якійсь певній ситуації. Показуватимете по черзі, а всі інші члени команди мають відгадати. Тут нам знову стане у нагоді вже знайомий вам сундук
- злодій в чужій квартирі;
- пожежний на пожежі;
- композитор, який пише музику;
- контролер в громадському транспорті;
- режисер на репетиції;
- сапер, знешкоджує міну;
- кондитер, що прикрашає торт;
- хірург в операційній.

ІІІ етап. Ключ до листа пірата коштує 16 піастрів.

У кого не вистачає піастрів, може їх заробити виконав завдання. Вірне виконання буде коштувати 3 піастри.

  1. Щоб плавати на кораблях потрібно вміти зберігати рівновагу під час шторму. Потрібно пройти по мотузці і не впасти (не зійти з неї). Ступні ставити - строго п'ята до шкарпетки!
  2. Без допомоги голосу, тільки мімікою і жестами, передати шифровку Перша шифровка: «Мене облили супом у їдальні».
    Друга шифровка: «На мене напала зграя комарів»

 


11



12



4

5

а

б



в

г

д

е

з

и

і

й

к

м

н

о

п

р

с

т

у

ч

щ

ь

Ь,



ь.




 



 

щоб знайти піратський скарб треба пройти від старого дуба 12 кроків на північ і 5 кроків на південь, потім 4 на північ і 11 на південь.

 

Зрозуміли де заховано скарб?

А взагалі, яке цікаве слово «скарб»! Кожна людина по-різному його сприймає але водночас — це щось цінне, корисне, велике…Так і герої нашого твору, розшукуючи скарб, прагнули бути не тільки багатими, але й щасливими. Дуже цікаво автор розповідає про особливості пошуку скарбу. Письменник намагається звернути увагу читача не на самі пошуки скарба, а на те, що скарб має символічне (приховане) значення. Скарбом для кожного є його щасливе життя. Тож люди повсякчас і шукають свій скарб — щастя.  Для когось це піастри, золото, гроші. Для когось – родина, але всі ми маємо пам’ятати, що головним джерелом щастя є ми самі, ніхто крім нас не зробить нас щасливими.

Щастя - це Ти, це я, воно всередині нас і навколо нас. І нехай гучне раптове щастя чергується із щастям тихим, і нехай ми самі примножуємо цей стан у нас самих і у нашому світі!

 

 

docx
Додано
11 січня 2019
Переглядів
1017
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку