виховний захід "Дорогою ціною"

Про матеріал
«Дорогою ціною» про боротьбу за незалежність народу та письменників країни . Вступні слова під музику Життя людини – річ досить складна і непередбачувана. Комусь щастить, і він має все, майже не докладаючи до цього ніяких зусиль. Інший тяжко працює все життя, але ледве-ледве перебивається. Хтось щасливий у коханні, дехто все життя не може знайти свою другу половинку… Для одного найбільшою цінністю є гроші, а для іншого – людські стосунки і почуття, але для всіх є однаково – це воля, та незалежність народу.
Перегляд файлу

Відео 1. Гімн України 

СЛАЙД 1.  Виховний захід «Дорогою ціною»

Доброго дня  учні, колеги! Сьогоднішній захід «Дорогою ціною» про боротьбу за незалежність народу та письменників країни .

Вступні слова під музику Життя людини – річ досить складна і непередбачувана. Комусь щастить, і він має все, майже не докладаючи до цього ніяких зусиль. Інший тяжко працює все життя, але ледве-ледве перебивається. Хтось щасливий у коханні, дехто все життя не може знайти свою другу половинку… Для одного найбільшою цінністю є гроші, а для іншого – людські стосунки і почуття, але для всіх є однаково – це воля, та незалежність народу.

Відео 2 про незалежність України на фоні музики Сьогоднішній день Незалежності України прийшов як результат тисячолітньої боротьби українського народу за право мати свою національну державу, яка повинна стати запорукою успішного культурного і політичного розвитку суспільства.

Успіх нинішнього українського державотворення значною мірою залежить від того, чи зуміємо ми об’єктивно проаналізувати власний історичний досвід, зокрема усвідомити, як формувалася і функціонувала українська державницька ідея.

Процес зародження й розвитку цієї ідеї виявився довготривалим, складним, а на деяких етапах й вельми суперечливим. Це великою мірою зумовлено надзвичайно непростою історичною долею українського народу, численними перешкодами на шляху становлення його етичної самосвідомості, жорстокими переслідуваннями тих, хто намагався підняти національне питання в умовах чужоземного поневолення.

Боротьба за незалежність пройшла червоною ниткою через відомих українських поетів і письменників. Серед них є – Тарас Шевченко, Пилип

Орлик, Павло Чубинський, Михайло Коцюбинський.

 

 

 

Слайд 2. Портрет Коцюбинського

Я вірю, що на нашій планеті немає жодної історії, яка була написана просто так. Кожна новела, роман, повість або оповідання несе в собі особливу ідею, що в той чи інший час ставала рятівним містком сподівань  для якоїсь людини або цілого народу. Одним із насправді значних для нашої країни твором можна назвати пригодницьку героїчно-романтичну повість Михайла Коцюбинського «Дорогою ціною».

Відео 3. Бесцелер

Ця повість чітко дає зрозуміти: через які історичні події довелося пройти українцям, аби здобути волю. Адже тяжко навіть уявити, скільки страждань перетерпіли наші предки через кріпацтво, поневолення духу й тіла, пригнічення людської честі й гідності. Кров’ю та кістками наші прабатьки заплатили за волю сучасників, тому перед обличчям пращурів та самої історії ми не маємо права допустити підкорення нас іншими, пристосування до несправедливості, до тиранії та імперіалізму, який сьогодні раз у раз кидає хижі погляди на нашу Батьківщину.

МУЗИКА

Галата Багато століть український народ вів боротьбу за свою незалежність. Ця боротьба торкнулася і 21 століття, наше училище.

Слайд 3. Фото

Я хочу ще раз пригадати їх імена Кожурин Віктор Володимирович, Ливодар Олександр Іванович, Сергієнко Костантин Павлович, Ковальчук Віктор

Але разом з нашими учнями відстоювали незалежність нашої держави працівники 21 – го училища. Серед них бібліотекар Нікуліна Н.А. Доля зіштовхнула мене з нею з нею на перехресті доріг: на майдані, Революція Гідності 2014 рік. Ця жінка привезла на майдан представників жителів Центрального района м. Миколаєва. Їі звали «желейною леди». Вона мати – героїня. Виховала п’ятьох дітей. Її чоловік – перший комендант майдану від Миколаївської обл.. Уся її сімя відстоювала незалежність України. Але її – хобі – це театр. Так склалося, що бібліотека стала для училища маленькою театралізованою студією. Учні захоплювалися театром. Багато різних постанов було поставлено, але  вона мріяла поставити театралізовану  постанову М. Коцюбинського «Дорогою ціною». 

І цю мрію передала нашим учням. Але життя є життя, не що давно її не стало. А мрія живе….

Тим хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня; відстоює і зараз незалежність держави присвячується театралізована постанова «Дорогою ціною»   

Театралізована сценка 

Відео 4. Дорогою ціною.

Ми з впевненістю можемо стверджувати, що тема висвітлена Михайлом Коцюбинським багато років тому назад є актуальною на сьогодні. Але, незважаючи на трагічну кінцівку оповідання, автор возвеличує волелюбність рідного народу, для якого шлях до щастя - це самовіддана боротьба за волю та незалежність.

 Пропонуємо послухати пісню «Про Україну»

МУЗИКА ПІСНІ 

Дякую всім що прийшли на захід!

 

pdf
Додано
17 жовтня 2019
Переглядів
423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку