Виховний захід "Гордість Луганщини"

Про матеріал

Мета: познайомити учнів з великими людьми, виховувати почуття патріотизму, пошани до історичного минулого, гордості за свій народ, своє село; сприяти формуванню ціннісного ставлення до себе як особистості

Перегляд файлу

 

 

Гордість Луганщини

Мета: познайомити учнів з великими людьми, виховувати почуття патріотизму, пошани до історичного минулого, гордості за свій народ, своє село;  сприяти  формуванню ціннісного ставлення до себе  як особистості

Обладнання:, портрети відомих людей,   музичний супровід, фотографії природи рідного краю, вислови відомих людей про Батьківщину.

 Люблять Батьківщину не за те ,

що вона велика, а за те , що вона своя

                                                                                                                 Сенека

Хід уроку

Слово вчителя. Любі діти, шановні гості! Я рада вітати вас  на нашому Святі першого дзвоника.. Бажаю нашій класній родині   відкривати цікаві сторінки країни знань , з посмішкою долати всі перешкоди на своєму шляху, впевнено крокувати  до своєї мети.

Дорогі діти, сьогодні ми поведемо розмову про нашу Батьківщину – велику і малу, про її славних доньок і синів.

Звучить музика М.Матусовького  «Вместе весело шагать»

Слово вчителя.

Любі діти, багато красивих місць є на Україні, але для нас найгарніший, найкрасивіший, найкращий у всьому світі є наш край, бо він наш, рідний, милий серцю.

 Перлина України 

На карті України ти – краплина,

Що зеленню садів закохано сія,

В історії країни ти – перлина,

Трудящий край, Луганщино моя. 

Тут в сиву давнину пройшли татари й скіфи,

Гриміли колісниці їх боїв.

Склались тут країв слов’янських міфи,

Що кам’яними згадками дійшли до цих часів. 

Славетні імена тут сходили зорею:

Грінченко, Даль, Тютюнник, Кошовий.

Їх слово, діло, подвиг – нам натхнення,

І молодь з ними йде у день новий!

Вчитель. А яка чудова природа нас оточує!

Учні  читають вірш

          Під рідним небом жайворон співа,

          Я радий знати тих пісень слова.

          На ріднім полі шепчуть колоски.

          Я радий знати тихі їх думки

          У ріднім краю зелен гай шумить.

           Я знати рада, про що він мріє- снить

           О Боже, дай повік любити край,

            Де квітка, пташка і зелений гай.

Звучить пісня  «Луганщина - пісня моя»

Вчитель Скільки великих людей явила миру наша земля?!

Учениця . Володимир Даль - автор знаменитого «Тлумачного словника російської мови». Народився в Луганську. З честю носив своє друге ім’я – Козак Луганський, по праву вважаючи, що вищого звання для нього немає. Письменник, етнограф,лінгвіст, лікар.

Учень . Борис Грінченко! Тут, на Луганщині ,учителював і написав головну працю свого життя «Тлумачний словник української мови».Письменник, етнограф, перекладач, педагог, популяризатор книг для народу

Учень Всім нам відоме місто-сусід Стаханов.  У  1935році. на   шахт і«Центральна-Ірміно» за одну зміну шахтар Олексій Стаханов виконав 14 планових завдань. Пізніше(у 1978 році) місто Кадіївка було перейменовано у Стаханов, причому це єдине місто в світі, назване на честь простого робітника.

Вчитель.А хто знає назву міста, пов’язану із прізвищем жінки?

Вчитель. Правильно! Ми говоримо про місто Алчевськ.Жінка- Христя Алчевська. Педагог,діяч в області народної освіти, віце-президент Міжнародної Ліги   освіти.Допомагала багатьом талановитим дітям із простих сімей отримати освіту і стати інженерами, вчителями,  відомими людьми.

      Діти, на початку нашого заходу звучала музика.Назвіть мені, будь ласка, автора. (Відповіді дітей, гостей)

        Молодці ,мами! Дійсно, це Михайло  Матусовський.  Він народився в Луганську.Навчався в Москві.Учасник Великої Вітчизняної війни.Лауреат Державної премії СРСР. Ми знаємо його пісні: «На безымянной высоте,» «С чего начинается Родина», «Верные друзья».

Вчитель. А  хто згадає автора книги «Всем смертям назло», про яку ми говорили на виховних годинах? (Відповіді дітей, гостей)

         Вірно! Автор цього твору Владислав Титов, який здійснив подвиг у  мирний час, врятувавши  людей від смерті, а сам залишився  інвалідом.Він  людина, з якої можна брати приклад  людського терпіння, мужності, сили волі. В Луганську відкритий музей- квартира В.А. Титова.

          У спорті відзначився Бубка Сергій   Назарович – легкоатлет. Народився, навчався у Луганську. Один з найвидатніших спортсменів світу. 35-разовий рекордсмен світу, першим подолав 6-ти метровий рубіж. Вище досягнення    6 м 15 см (1993) не перевершене донині.

           .Діти, а що ви  знаєте про Валентину Закорецьку?

Учениця. Луганчанка- єдина в світі  жінка, яка виконала більше 11 тисяч стрибків з парашутом,  її досягнення занасено в Книгу рекордів Гіннеса .

Вчитель .Ми пишаємося тим, що космічні простори підкорювали і наші земляки-космонавти:

Учень уродженець міста Ровеньки, Герой Радянського Союзу  Георгій Шовін; уродженець міста Антрацит, Герой Радянського Союзу  Володимир Ляхов; двічі Герой Радянського Союзу, випускник Луганської школи військових пілотів  Георгій Береговий.

Вчитель  І цей список знаменитостей нескінчений. Наша Луганська земля багата на талановитих людей.. На протязі навчального року ми з вами   будемо з ними знайомитися. Бажаю всім миру і добробуту

Діти виконують пісню Наталії Май «А я бажаю вам добра»

1

 

doc
Додано
21 лютого 2018
Переглядів
606
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку