Виховний захід "Мобільний телефон – друг чи ворог"

Про матеріал
Мобільний телефон – це засіб зв'язку, який в наш час є практично у всіх: дітей, підлітків, дорослих, літніх людей. Компанії, що створюють мобільні телефони, освоюють нові функції, нові можливості стільникового апарата, представляючи нові телефони з унікальними можливостями. Але мало хто знає, що нові функції далеко не завжди приносять користь, а можливо навіть завдають шкоди організму людини.
Перегляд файлу

          Тема:        Мобільний телефон – друг чи ворог?

Мета заходу: висвітлити проблему нерозумного використання мобільного телефону, показати ризики  користування мобільним телефоном  для життя і здоров’я школярів, сприяти формуванню уміння правильно і доцільно ним користуватися, виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я та вміння усвідомлено робити свій вибір; активізація пізнавальної діяльності учнів та створення емоційного фону.

Форми, методи, прийоми: розповідь, бесіда, дискусія, дебати, пошук істини, демонстрація презентації та відеоролику, тестування.

Методичне, дидактичне та технічне забезпечення: відеопроектор, ноутбук, презентація, тести, інструкції для користувача мобільним телефоном.

 

ХІД ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

І. Організаційний момент

Привітання. Вчитель повідомляє правила проведення заходу.

Нашу з вами зустріч ми побудуємо у формі активних дебатів. Кожен має право висловити свою думку на питання існуючої проблеми, але ніхто не має права перебивати співрозмовників або критикувати думку інших.

ІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Мобільний телефон – це засіб зв'язку, який в наш час є практично у всіх: дітей, підлітків, дорослих, літніх людей. Компанії, що створюють мобільні телефони, освоюють нові функції, нові можливості стільникового апарата, представляючи нові телефони з унікальними можливостями. Але мало хто знає, що нові функції далеко не завжди приносять користь, а можливо навіть завдають шкоди організму людини. Мобільний телефон – це засіб зв'язку з зовнішнім світом. Але навіть за кілька секунд можна отримати хвороби, від яких будеш лікуватися все життя. Тому кожній людині необхідно знати позитивний і негативний вплив мобільного телефону на здоров'я і життя людини, знати, як правильно користуватися телефоном і скільки часу.

 

ІІІ. Основна частина

  1. Телефон – друг. Розгляд мобільного телефону з позитивного боку.

Мобільні телефони стали невід'ємною частиною нашого життя. Сьогодні нам уже важко уявити, як це ми раніше обходилися без такої потрібної, зручної, просто необхідної речі! Тож, давайте визначимо чим саме для нас так корисний мобільний телефон.

  • Обговорення: діти наводять приклади користі від користування мобільним телефоном з власного життя, аналізують його необхідність в повсякденному житті.

Позитивний бік телефону:

  1. Зручність зв'язку

     Ми можемо в будь-яку мить зателефонувати або відправити смс іншій людині.

  1. Контроль з боку батьків

     Батькам не потрібно хвилюватись за своїх дітей. Вони можуть зателефонувати та спитати де знаходяться або що роблять їхні діти.

  1. Доступ до Інтернету

     Телефон надає можливість користуватись пошуковими системами в Інтернеті; спілкування в соціальних мережах.

  1. Багатофункціональність мобільного телефону

     Телефон поєднує в собі безліч функцій: фотокамера, калькулятор, музичний плеєр, годинник, календар, диктофон, ліхтарик, радіо та ін.

  • Перегляд відеоролику: учні дивляться відео «Мобільний – це дивовижно!», аналізують поведінку головного героя, вкінці формують висновок.

 

  1. Телефон – ворог. Розгляд мобільного телефону з негативного боку.

Ми вже обговорили користь телефону в повсякденному житті, але мобільний телефон може приносити не тільки користь, а й шкоду. Яку ж  шкоду здоров'ю, на вашу думку,  може завдати мобільний телефон?

  • Обговорення: діти наводять приклади шкоди від користування мобільним телефоном, аналізують наскільки необачне користування телефоном може бути небезпечним для здоров’я.

 

Що являє собою мобільний телефон з точки зору фізики?

Це – джерело техногенного, слабкого за інтенсивністю електромагнітного поля, дуже широкого в спектрі частот. Людина не відчуває впливу цих полів через відсутність необхідних природних рецепторів. Та це тільки до того часу, поки стан здоров’я людини не погіршується через довготривалий контакт з мобільним телефоном…

Чому людський організм реагує на ці техногенні поля?

На будь-які фізичні та техногенні поля, які мають різну частоту та інтенсивність, реагує лише одна природна система – вода. Оскільки людський організм в основному складаються із зв’язаної води, то він також реагує на дію цих полів. Особливо негативно цей вплив позначається на тих органах людського організму, які на 90% складаються із зв’язаної води – це головний мозок та клітини м’яких органів тіла.

У чому ж проявляється цей вплив?

За результатами досліджень, надмірне користування "мобілками" порушує водний баланс в людському організмі, що і стає причиною різних захворювань – від нервово-психічних розладів до раку головного мозку.

Мобільні телефони мають негативний вплив на органи слуху та органи зору.

      Часте використання мобільного зв’язку може призвести до погіршення слуху, а то й до повної його втрати.  Справа у тому, що здатність чути контролюють малесенькі волоски у вусі. Надто сильний звук призводить до того, що ці волоски слабшають і врешті відмирають.

      Кришталик ока від внутрішнього перегрівання  руйнується і мутніє. Це проявляється різзю в очах і шумом у голові.

Мобільні телефони мають негативний вплив на серцево-судинну  систему.

Зі сторони серцево-судинної системи спостерігається пришвидшення чи сповільнення роботи серця, підвищення чи різке зниження артеріального тиску, порушення серцевого ритму.

Відповідно до результатів експериментів, проведених у московському Інституті біофізики, при опроміненні серця жаби високочастотним електромагнітним полем протягом 5-10 хв. навіть  при дуже низькій інтенсивності сигналу вдавалося зупинити кожне друге серце, а у зразків, що залишилися, знижувалася частота скорочень.

Як впливає мобільний телефон на сон та імунну систему?

Вчений Huber R., який проводив досліди у 2000 році, встановив, що тривалий вплив електромагнітних полів телефону на мозок призводить до такого ж ефекту, що і вживання кави чи міцного чаю. Якщо ви п’єте багато кави і довго розмовляєте по телефону, то є імовірність того, що ваш сон буде гірший, неспокійний, нетривалий.

Чому "мобілки" змушують мутувати клітини?

Дворічне дослідження впливу мобільних телефонів на людину, зроблене фінськими вченими, показало, що випромінювання від них викликає збільшення активності сотні білків, які знаходяться у клітинах організму. Як наслідок – зниження імунного захисту організму від вірусів, бактерій, грибів тощо…

Вчені дійшли висновку, що електромагнітне випромінювання ушкоджує ДНК. У багатьох випадках клітини-мутанти передавали свої набуті властивості наступному поколінню клітин. А як відомо, такі мутації є причиною розвитку ракових клітин.

Блискавка

      Під час грози мобільник стає смертельно небезпечним (особливо, коли увімкнутий). Мобільний телефон є провідником, що проводить струм блискавки до тіла людини.

      За приклад медики наводять історію 15-річної дівчинки, що розмовляла по телефону в парку під час грози і під час блискавки розряд пройшов через вухо, до якого був прикладений телефон, викликавши ураження мозку.

      Тому, опинившись під час грози в лісі, парку чи просто неба, відключіть свій мобільник.

Акумулятор

Про те, що мобільні телефони, хоч і дуже рідко, вибухають, також неодноразово повідомлялося в ЗМІ. До того ж, вибухає не сам телефон, а його власний... акумулятор.

Перший випадок стався в Україні. Мобільний телефон вибухнув у руках 11-річного хлопчика. З розповіді підлітка, зі слухавки спочатку пішов дим, потім був удар і вогняний спалах, після чого він знепритомнів. Отямившись, хлопчик побіг по допомогу до родичів. Андрія негайно доправили до лікарні. Вибухом хлопчику понівечило праву долоню, відірвало два пальці. Кислотою з акумулятора обпалило ліву руку. Дві години лікарі зшивали тканину і знову формували долоню, але врятувати два пальці не вдалося. Жахливо уявити, що могло б статися, якби під час вибуху підліток розмовляв по телефону.

Як стверджують фахівці, вибухнути може, звичайно, не сам телефон, а його акумулятор – в тому випадку, якщо він слухавці не «рідний», не фірмовий, а придбаний дешево десь на ринку. Такий акумулятор справді може повестися зовсім непередбачувано і завдати власникові каліцтва.

Крім фізіологічного впливу виявляється, мобільний телефон впливає і на психіку людини. Він викликає психологічну залежність (номофобія).

Термін номофобія (англ. «no-mobile-phone phobia») з’явився в 2010 році з подачі маркетингової дослідницької компанії YouGov. Поняття характеризує несвідому тривогу, яку відчувають користувачі мобільних телефонів, коли з якої-небудь причини залишаються без свого ґаджета. І в цьому всьому найнебезпечніше – страх недоступності мобільного телефону проявляється не тільки емоційними переживаннями, але й реальними фізіологічними симптомами, такими як порушення дихання, тремор, озноб і тахікардія.

 Залежність від смартфона має такі самі прояви, як залежність від куріння. Що робить людина в стресовій ситуації? Правильно, тягнеться до пачки сигарет. З власниками мобільних телефонів відбувається те ж саме. Однак ні сигарети, ні смартфони не допомагають позбутися від стресу. Вони просто перемикають нашу увагу, дають ілюзію захищеності. Коли наступного разу ви візьмете в руки телефон, спробуйте адекватно оцінити, чи дійсно ви хочете комусь подзвонити або знайти потрібну інформацію в інтернеті, або просто намагаєтеся відволіктися від проблем.

  • Тест: дізнайтеся, чи страждаєте ви номофобією? Група вчених спільно з лікарями склали тест, що дозволяє виявити номофобію у людей на різній стадії.

Спробуйте чесно і неупереджено відповісти на питання: що ви відчуваєте, якщо ваш телефон недоступний?

  1. Занепокоєння через неможливість спілкуватися з друзями та близькими.
  2. Нервозність за неможливість отримати повідомлення або страх пропустити важливий дзвінок.
  3. Відчуття відірваності від звичного кола спілкування.
  4. Дискомфорт від того, що пропускаєте оновлення в соціальних мережах і не можете отримати актуальну інформацію.
  5. Роздратовані, що не можете пограти на телефоні в улюблену гру.
  6. Досаду через те, що самі не можете написати повідомлення, запостити новину в соцмережі, розмістити фото в інстаграмі або опублікувати повідомлення в твіттері.
  7. Почуття розгубленості від того, що не знаєте чим зайняти свій час.

Якщо у вас виникали відчуття, описані хоча б у половині наведеного списку, то у вас явно розвинена номофобія. І, швидше за все, час приймати заходи щодо повернення в реальний світ.

  • Перегляд відеоролику: учні переглядають соціальний анімаційний ролик, створений Стівом Каттсом, діляться своїми враженнями та ідеями щодо вирішення проблеми.

 

  1.               Рекомендації щодо використання мобільних телефонів

Проаналізувавши всі за і проти використання мобільних телефонів, необхідно розробити пам'ятку з рекомендаціями по правильному використанню мобільного телефону:

1. Уникайте користуватися мобільним телефоном без необхідності.

2. Скорочуйте тривалість розмов (одна розмова – до 3 хв), а краще спілкуйтеся з допомогою SMS.

3. Між розмовами робіть перерви не менш як на 15 хвилин. Стежте, щоб загальна кількість розмов за добу не перевищувала однієї години.

4. Купуйте мобільні телефони з бездротовими гарнітурами і системами «вільні руки» («hands free»), щоб не підносити телефон до голови.

5.  Не носіть телефон у кишенях і на шиї – тримайте в сумці подалі від тіла.

6. Не підносите телефон до голови відразу ж після натискання кнопки виклику, тому що в цей момент електромагнітне випромінювання в кілька разів більше, ніж під час самої розмови.

7. Не залишайте телефон поруч під час сну, відпочинку. Мінімум –  в 1,5-2 м від себе.

8. Не грайте дуже часто в ігри на мобільному телефоні.

 

ІV. Підсумок заходу, рефлексія

Мобільний зв'язок може бути корисним для кожного, хто розуміє, що  він призначений для швидкого обміну інформацією, а не для вияснення відношень  і не для порожньої балаканини! Тому потрібно користуватися телефонами без фанатизму та надавати перевагу живому спілкуванню. Адже так і цікавіше, і економніше.

Діти, скажіть будь ласка, а яку роль відіграв цей урок у вашому житті, що він дав вам? Чи змінилося ваше ставлення до мобільних телефонів, чи отримана інформація вплинула на те, щоб ви самі були більш обережнішими при користуванні мобільними телефонами.  (відповіді учнів)

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
12 лютого 2022
Переглядів
2512
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку