Виховний захід "Моя професія - моя гордість"

Про матеріал
Сценарій виховної години у кваліфікованих робітників, мета якого ‑ привити почуття любові та гордості за свою професію, сприяти розвитку мислення.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки

Полтавської обласної державної адміністрації

ДНЗ «Гадяцьке вище професійне аграрне училище»

 

 

 

Моя професія - моя гордість

методична розробка

виховного заходу професійного спрямування

 

D:\картинки\images.jpg5555555555.jpg

 

 

 

 

 

Підготувала і провела

майстер в/н 9 розряду

Йоник-Марченко

Іванна Михайлівна

 


Йоник-Марченко Іванна Михайлівна,

майстер виробничого навчання 

ДНЗ «Гадяцьке вище професійне аграрне училище»

з професії «Електрогазозварник»

Сценарій

виховного заходу у рамках тижня професії

Тема: Моя професія, моя гордість 

Мета проведення: привити почуття любові та гордості за свою професію, сприяти розвитку мислення.

Обладнання: мультимедійна дошка, ноутбук

Час: 45 хв.

Хід проведення

F:\зварники 2017\P3160156.JPGМайстер виробничого навчання: (звучить музика) Кожна молода людина, йдучи в доросле життя, прагне вибрати собі професію за покликанням. Вдалий вибір – це запорука того, що немарно проживеш вік, натхненно працюватимеш і отримуватимеш від своєї роботи велике задоволення. Зробиш помилку у виборі професії і тебе не покидатиме відчуття того, що займаєшся не своєю справою. Отже, найважливіше у житті – вчасно відчути своє покликання і впевнено сказати собі: «Це – моє!»

F:\зварники 2017\P3160159.JPG1-й ведучий. Професія – це та основна точка відліку  з якої починається все свідоме подальше життя кожної людини.

2-й ведучий. 

 Училище – це і пошук, і праця, і свято,

Це впевненість наша в наступному дні,

Це вічність і мить здобуттями багаті,

І в наших серцях незгасимі вогні.

3-й ведучий.                Нас зібрало сюди повеління сердець,

Нас зібрало бажання здобути освіту,

Кожен з- нас за науку та правду борець,

Ми молодь нового покоління.

1-й ведучий. Професія «Електрогазозварник» потрібна в різних галузях: в промисловості, в сфері обслуговування, в будівництві, в медицині.

2-й ведучий. Зварюванням називається процес отримання нероз'ємних з'єднань за допомогою встановлення міжатомних зв'язків зварюваних частинами при їх місцевому або загальному нагріванні, пластичній деформації, а також спільній дії того й іншого. Неможливо уявити сучасне оточуюче середовище, без застосування такого міцного і доступного способу з'єднання, як зварювання. Відомо близько 70 – ти способів зварювання. Першим відомим способом зварювання було ковальським.

3-й ведучий.  Існує думка, що слова "зварювання” та "зварити” походять від імені слов'янського бога ковальської справи Сварога. Перші прості методи зварювання застосовувались в V та VII тисячолітті до н.е. в районах Єгипту та Ірану. Зварювали в основному деталі з міді, які розігрівали і потім здавлювали.

1-й ведучий. У 19 столітті спостерігався підйом промислового виробництва. Ковальське зварювання досягло апогею розвитку внаслідок використання парових молотів гідравлічних пресів та нових технологій нагрівання. Але таке зварювання не забезпечувало якості зварних швів, було нестабільним та малопродуктивним.

2-й ведучий.  Із винайденням бронзи виникло леварне зварювання, суть якого полягала в тому, що призначені для з'єднання зачищені і підігріті деталі розміщували у спеціальних формах, а місце їх з'єднання заливали рідким металом. Ливарне зварювання використовувалось для виготовлення виробів із міді, бронзи, олова, благородних металів. Пізніше, з відкриттям легкоплавких металів, з'явився більш зручний і продуктивний метод їх з'єднання – паяння. Припої, які використовувалися в ті часи, майже не відрізняються від сучасних.

3-й ведучий.  З II тисячоліття до н.е. почалася ера використання заліза. Цей метал довго не піддавався обробці через високу температуру плавлення (біля 1500°С). Багатьма поколіннями металообробників створювався та удосконалювався спосіб ковальського або горнового зварювання заліза. 

1-й ведучий. Часом появи професії зварювальник можна вважати 1802 рік, коли професор Петербурзької медико-хімічної академії Василь Володимирович Петров  відкрив ефект електричної дуги, при виникненні якої між двома вугільними електродами, утворюється висока температура, з’явилися нові способи з’єднання металів.

2-й ведучий. Від відкриття Василя Володимировича Петрова до технічного застосування дугового розряду з метою з'єднання (зварювання) і роз'єднання (різання) металів пройшло близько 80 років. Це відкриття значно випередило свій час. Треба було з'явитися на світ новому вітчизняному умільцю-самородку Миколі Миколайовичу Бенардосу, який на основі дуги Петрова і досягнень світової електротехніки створив принципово новий спосіб зварювання й різання металів - електродугове.

3-й ведучий. Микола Миколайович Бенардос побудував у маєтку матері механічні майстерні і зайнявся винахідництвом. Більше 120 оригінальних винаходів він зробив, а деякі використовуються донині: залізні борони та заглибники, скороварки і молотильні машини, парові ножиці, пневматична поливалка, пароплавні колеса з поворотними лопатями, мисливські човни, замки, крани, турбіни для гідроелектростанцій і гармата для метання канатів на пароплав, що тоне, літальні апарати, верстати для обробки металу і дерева, пневматичні вагонні гальма та вітряний двигун.

1-й ведучий.  І найважливіший з них, що приніс йому світову славу, - розроблений у 1882 р. спосіб електродугового зварювання, названий «Електрогефест». При цьому між генератором і дугою підключалася батарея акумуляторів. Генератор працював безперервно, заряджаючи акумулятори, а в момент збудження дуги між електродом і металом енергія подавалася в дугу у великій кількості. Однак таке джерело живлення було, звичайно, далеким від досконалості.

2-й ведучий. В результаті напруженої праці у 1885 році було подано заявку на патентування способу з'єднання і роз'єднання металів за допомогою електричної дуги між металевим виробом і вугільним електродом, для живлення якої використовувалася акумуляторна батарея. Цей рік вважається офіційною датою появи електричного дугового зварювання. Одночасно йшли дослідження щодо контактного та шовного зварювання, зварювання у режимі змінного струму, дугового різання під водою.

3-й ведучий. Зварювання вугільними електродами поруч з позитивними сторонами мало певні недоліки, так як, для заповнення шва потрібно було додавати сторонній метал. Крім того, вуглець з електродів, потрапляючи на метал шва, погіршував якість зварювального з'єднання. Усунув ці недоліки засновник промислового використання електрозварювання російський інженер-металург і винахідник Микола Гаврилович Слав'янов, під керівництвом та участі заслуженого українського вченого у галузі зварювальних процесів та мостобудування Євгена Оскаровича Патона у 1888 році винайшов спосіб дугового електрозварювання металів металевим електродом, що плавиться.

1-й ведучий.  Спосіб зварювання плавким металевим електродом дістав назву "дугове зварювання за способом Слав’янова” Всі з'єднання, що були виготовлені цим методом, відрізнялися високою якістю і надійністю. Микола Гаврилович Слав'янов став засновником металургії зварних процесів, винайшов електроплавильник – прообраз автоматичних зварних головок, запропонував флюси, які дозволили отримувати високоякісні зварні шви. 

2-й ведучий.  З моменту цього відкриття з'єднання металів електродуговим способом зробив революцію в різних галузях промисловості та будівництва.

3-й ведучий. Технології електродугового зварювання безперервно вдосконалюються та розвиваються. В наш час широкого розповсюдження набули різноманітні способи зварювання: лазерне, електронно-променеве, під флюсом, зварювання тиском, електрошлакове та інші.

1-й ведучий. Саме в Україні вперше в світі були розроблені та стали використовуватися електричні контактно-стикові зварювальні машини та машини для точкового та багатоточкового електричного зварювання, автоматичні зварювальні апарати, створені Євгеном Оскаровичем Патоном.

2-й ведучий.  Широкого розповсюдження набуло подібне до електродугового газове зварювання. В багатьох випадках нероз'ємне з'єднання деталей досягається плавленням з використанням теплової енергії. При електрозварюванні джерелом енергії є електрична дуга, а при газовому зварюванні – газ, який згорає у кисні (наприклад, ацетилен).

3-й ведучий. Електрозварник при ручному зварюванні працює з електродотримачем, а газозварник – із спеціальним паяльником, з якого під час роботи виривається тонка стрічка блакитного полум'я. Газове зварювання використовують для обробки тонкостінних виробів із сталі (наприклад, при ремонті кузовів автомобілів) та з'єднання виробів з кольорових металів і сплавів. За допомогою спеціальних газокисневих різаків проводиться також різання металу.

1-й ведучий. Розроблено технології, матеріали, устаткування, що дозволяють виконувати зварювання в найрізноманітніших умовах: на землі, під водою і в космічному просторі. Спеціалісти можуть зварювати спеціальні сталі, кольорові і рідкоземельні метали та їх сплави. Сучасні зварні конструкції не бояться високих температур, тиску. Вони призначені для атомної промисловості, кібернетики, теле- та електромеханіки, інших галузей техніки. Зварювання необхідне майже у всіх галузях господарчого комплексу, воно і надалі буде розвиватися і вдосконалюватися.

 2-й ведучий. А тепер давайте перевіримо які ви були уважні, пропонуємо разом розгадати кросворд.

  1. Процес отримання нероз'ємного з'єднання називається?
  2. Пристрій для випрямлення змінного струму в постійний струм?
  3. У зварювальному колі: знак мінус «-» має катод, а знак «+» має ...?
  4. Буває зварювання і ... металу?
  5. Спеціальний сталевий дріт, певної довжини і діаметру, покритий шлакоутворюючим шаром?
  6. Газ, який застосовують для підтримки горіння полум'я газового пальника?
  7. Як називається сплав заліза з вуглецем?

3-й ведучий.                 Ми працюємо в епоху прогресу,

А колись ще не знав і Платон

Як з’єднав металеві процеси

Геніальний учений  Патон.

Запальник, рукавиці і маска,

Водень, кисень, аргон і пропан,

Вогняна феєрична казка

Зазвучала як новий орган.

Електричні напівавтомати,

Електродів бенгальський вогонь

Розсипають мов зоряні шати

Наші хлопці із теплих долонь.

1-й ведучий.                Він складний, науковий, просторий

Світ металів - з’єднання ідей,

І в конструкціях легких прозорих,

Важка праця звичайних людей.

Знають як керувати дугою,

Наче лицарі носять шолом.

Завжди можуть здобудь перемогу

Линуть у фантазій металу полон.

До вашої уваги пропонуємо сценку «Електрогазозварник»

Сценка «Електрогазозварник»

  1. Олексію, я так зрозумів, що наша професія електрогазозварник – найкраща.
  2. Чому ти так думаєш?
  1.  Та, ось дивись, банальний хлопець, зазвичай, що дарує дівчині - живу квітку? Жива квітка швидко в’яне, легко ламається, а ось дивись - залізна квітка, супер – квітка! Зроблена своїми руками, дівчата це люблять і цінять.
  2.  То, давай зробимо свій бізнес. Наробимо таких квіток, продамо в підземці, будемо бізнесменами! Але хто ж буде їх купувати?
  1. Ну, я б своїй дівчині таку подарував. Ось, наприклад, гуляєш з нею, настав вечір ти хочеш спати і тут, розумієш, що потрібно ще довести її додому, а тут супер квітка! І додому можеш не проводити.
  2. А чому?
  1. А от, раптом, напав на неї хуліган, а вона квіткою, - бах. Квітка ціла, а нападник без пам’яті.
  2. Добре, але ж вона не пахне.
  1. Хто сказав (дістає парфуми і бризкає). Навіть можна побризкати супер квітку улюбленими парфумами своєї дівчини.
  2. Клас то ходімо втілювати ідею в життя.

2-й ведучий. Професія «Електрогазозварник» підрозділяється на кілька спеціалізацій: електрозварник ручного зварювання, газозварник, оператор автоматичних зварювальних апаратів. Робітники всіх цих спеціальностей займаються однією справою - з'єднанням металевих конструкцій, складних апаратів, деталей, вузлів методом сплаву металів.

3-й ведучий. Від майстерності електрогазозварників залежить якість зварювальних швів. Будь-які помилки, недбалість, допущені в роботі, можуть привести до катастрофічних наслідків. Страшно подумати, до чого могла б привести неякісна робота по зварюванню нафто або газопроводів.

1-й ведучий. Електрогазозварник - професіонал повинен знати електротехніку, технологію плавлення металів, властивості газів, що застосовуються для антиокислення, методи і принципи дії використовуваних агрегатів і устаткування.

F:\зварники 2017\P3160167.JPG2-й ведучий.                

Зварник зварить вам паркан на дачу,

Буде ще й каркас в придачу

Зварювальник працьовитий

Зварник наш – талановитий!

3-й ведучий. До вашого перегляду пропонується танець зварників: (танцюють п’ять дівчат у комбінезонах біля зварника у масці)

1-й ведучий. Пограємо в невеличку гру.

Продовжіть вислів

1. Джерело вашої мудрості – (ваш досвід).

2. При єднанні і мале росте, при розбраті і найбільше – (розпадається).

3. Хто хоче працювати – шукає можливості, хто не хоче працювати (шукає причину).

4. На дерево дивитись як родить, а на чоловіка як (робить).

5. Чим більше знаєш, тим більше (можеш).

6. Ніколи не соромся запитувати про те – (чого не знаєш).

7. Доки сонце зійде, – (роса очі виїсть).

8. Хто мало говорить, той – (більше робить).

F:\зварники 2017\P3160157.JPG2-й ведучий. До плюсів професії можна віднести престижність і високу затребуваність на ринку праці, як в державному секторі економіки, так і в приватному.

3-й ведучий. Молодим фахівцям роботу довго шукати не доведеться - вона знаходить їх сама. Електрогазозварників без досвіду охоче приймають в житлово-комунальні господарства, в приватні організації сфери обслуговування.

1-й ведучий. З набуттям досвіду їм доручають більш відповідальні справи і роботи в промисловості, на будівництвах. Відповідно збільшується і зарплата.

2-й ведучий. Мінуси професії: важкі умови праці, робота на відкритих будівельних майданчиках при будь-якій погоді, велике навантаження на зір через високу яскравості електричної дуги, інфрачервоного і ультрафіолетового випромінювання.

3-й ведучий. Електрозварники відносяться до професій «гарячого цеху» через високу шкідливості виробництва внаслідок великого виділення газів і тепла під час зварювальних робіт.

1-й ведучий. До вашої уваги пропонується послухати вірш про зварників: (учениця Головко Альона)

Учениця:                           Зварник – це професія моя.

Із гордістю ношу я це ім’я.

Серед усіх пишаюся лиш нею,

F:\зварники 2017\P3160168.JPGМов матір’ю Вітчизною своєю.

Якщо запропонує хтось мені

Обрати кращу із професій в світі,

То голосно я відповім Вам: «Ні!»,

Моя найкраща на земній орбіті!

І лиш її слова я розумію,

І вдячний їй, що зварювати вмію.

Якщо вона накаже щось зварить,

То цей наказ я виконаю вмить.

Без неї не було б на світі нічого:

Того, що рухається, чи стоїть на місці,

                     І навіть замка не було б того,

Що часто так описується в казці.

Ворота, хвіртка в старому дворі,

Що зварені тонкими швами

І невідомо шумній дітворі,

Що зроблено це зварників руками.

Якби на світі не було би нас,

То важко би прийшлось усім.

І хто тоді, скажіть, із вас,

Зміг збудувати б швидко дім?

Тому, і ще раз повторю,

Що зварку я свою люблю.

І не втомлюся повторяти,

Що працю треба шанувати.

2-й ведучий. Зараз до вашої уваги пропонуємо танець ( під пісню «Как много сварщиков хороших»).

3-й ведучий: А тепер деякі гумористичні факти про зварників: (працює інтерактивна дошка з фото).

Отже професія електрогазозварник це не лише метал який можна з’єднати, електрогазозварник  людина творча. Увага на інтерактивну дошку:

 

1) подарував як і обіцяв з великим каменем;

2) коли чоловік електрогазозварник;

3) тато відпустив погойдатися;

4) електрогазозварник щасливий що у нього син;

5) електрогазозварник зі свого авто зробить витвір мистецтва;

6) електрогазозварник гарний помічник на кухні;

7) якщо хочеш зробити щось добре зроби його сам; 

8) електрогазозварники не конфліктні, але з великою фантазією;

3-й ведучий.                         Училище наше, ми горді тобою,

Ти наша надія в житті.

З міцними знаннями твердою ходою

Йдемо ми в далекі путі.

 

1-й ведучий.                   З училищем ми назавжди поріднились,

Нас дружба з’єднала усіх.

Для нас в майбуття горизонти відкрились

У сотні незнаних доріг.

 

2-й ведучий.                               Науки будемо вивчать,

Секрети в праці відкривать.

Прославим ВПАУ ми своє, –

Воно для нас найкращим є.

 

3-й ведучий.                            Ми робітнича гідна зміна,

Гордиться нами Україна.

Прийшли ми в училище не для забави,

По воду прийшли ми живу.

Тож в праці щоденній примножимо славу

Рідного нам ДНЗ «Гадяцьке ВПАУ»!

 (останні два рядки усі разом)

1-й ведучий: Зараз до вашої уваги пропонуємо музичний дарунок (Зварник дружня сім’я).

Майстер виробничого навчання:

F:\зварники 2017\P3160174.JPGОтже, ви добре уявляєте собі нашу професію «Електрогазозварник» і з любов’ю до неї відноситесь. Вміння електрогазозварника використовувати дома і надавати послуги – це одне із найцінніших вмінь і воно завжди стане вам у нагоді. Нехай найвищою нагородою для вас будуть слова замовників та роботодавців «Щиро дякуємо за вашу нелегку і дуже почесну працю!»

 

 

F:\151___03\IMG_7545.JPG

 

 

Дякуємо за увагу до нових зустрічей!!!

Майстер в/н Йоник-Марченко Іванна Михайлівна

ДОДАТКИ

ПРЕЗЕНТАЦІЇ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Презентація для кросворду

 

 

Презентація для гри

 

 

 

 

ГУМОРИСТИЧНІ ФАКТИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Юрко Марина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Прилуцька Надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
6 листопада 2020
Переглядів
2108
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку