Виховний захід " Моя Україна, єдина і вільна"

Про матеріал
Захід "Моя Україна, єдина і вільна" для виховання в учнів почуття поваги та любові до своєї Батьківщини - України, до української мови, до природи рідного краю.
Перегляд файлу

Тема: Моя Україна, єдина і вільна.

Мета: формувати знання про Україну як незалежну державу з давньою славетною історією, багатою культурною спадщиною, власними традиціями; виховувати почуття поваги і любові до Батьківщини.

Наочне оформлення: карта України, таблиці з державними та народними символами України.

                                     Хід уроку

І. Організаційний момент.

-Сьогодні ми перегорнемо сторінки цікавого журналу, який має назву: «Моя Україна, єдина і вільна», присвячений 32-річниці незалежності України (24 серпня).

  1. Перша сторінка «Краса оспівана віками».

У всьому світі – кожен знає -                                                                                 Батьківщина лиш одна є.                                                                                      І в нас вона одна – єдина.                                                                                           Це наша славна Україна.                                                                                      Україна – це наш рідний край, наша дорога і мила, земля, де ми народились, уперше побачили і пізнали світ, почули колискову пісню, рідну мову. Вона для кожного із нас одна, як і мама. Як писав у своїх віршах відомий український поет В.Симоненко:              «Можна все на світі вибирати, сину,                                                               Вибирати не можна тільки Батьківщину».                                                       Як і рідну мову ми не вибираємо, так і Батьківщину людина не вибирає, але прикипає до неї всім серцем, як і до рідної неньки, проймається великою і світлою любов’ю на все своє життя.

Зараз ми проведемо цікаву інтерактивну гру «Моє слово про Україну». Вам потрібно передавати м’ячик один одному за бажанням і говорити гарні слова про Україну. Яка наша Україна? (багата, співуча, дружня, гостинна, мальовнича…) Молодці! Ви дібрали дуже гарні слова про нашу Україну.

Україна – велика за площею держава – майже 604 тис. км2. (Розміщена в Центральній і Східній Європі). Межує з такими країнами…

-Рідна Україна, Батьківщина… Кожна людина найбільше любить той край, де народилась і живе. Кожен пишається своєю рідною землею, хоче сказати про неї найкраще.

1 учень

Є в центрі Європи чудова країна,                                                                Сягає корінням у сиві часи.                                                                             І це – незалежна моя Україна.                                                                             Тут гори Карпати, степи і ліси.

2 учень

Шістсот  і чотири ще тисяч гектарів -                                                                    Приблизно таку має площу вона.                                                                  Є Київ – столиця у храмах і славі -                                                               Та ріки: Дніпро, Дністер, Буг і Десна.

3 учень

Грунти чорноземні, джерела цілющі,                                                            Озера блакитні та клімат м’який.                                                                           Козацькая слава повік невмируща                                                              Та шлях до свободи, завжди нелегкий.

  1. Друга сторінка «Державні символи моєї Батьківщини».

-Наша рідна Україна, наша Батьківщина, яка має свою землю, свою мову, культуру, історію, власні звичаї і традиції має також неповторні державні символи.                             Символ – це умовне позначення будь-якого предмета чи явища.                                                                                                              Перший з них – це Герб – найголовніший із символів; тризуб символізує мир і творчу працю. А ще в ньому відображено триєдність життя – це Батько, Мати і Дитя, які символізують Силу, Мудрість і Любов.

4 учень

Наш Герб – тризуб, це воля, слава й сила.                                                  Наш Герб – тризуб, недоля нас косила.                                                        Та ми зросли, ми є, ми завжди будем.                                                         Добро і пісню несемо ми людям.                                                  Тризуб – немов сім’я єдина.                                                                       Де тато, мама і дитина.                                                                              Живуть у мирі і любові                                                                               На Україні вільній, новій!

Вчитель:

Державний прапор України – другий символ. Роль прапора – бути попереду, вести людей за собою. 2 вересня 1991 року над будинком Верховної Ради України було піднято синьо-жовтий стяг.

5 учень

Прапор – це державний символ.                                                                              Він є у кожної держави.                                                                                                               Це для всіх ознака сили.                                                                                      Це для всіх ознака слави.

Синьо-жовтий прапор маєм:                                                                                       Синє – небо, жовте – жито.                                                                                     Прапор свій оберігаєм.                                                                                 Він святиня, знають діти.

Прапор свій здіймаєм гордо.                                                                     Ми з ним дужі і єдині.                                                                                          Ми навіки є народом                                                                                  Українським в Україні.

Третім символом є Гімн. Це урочиста пісня. Наш Гімн має назву «Ще не вмерла Україна». Слова написав Павло Чубинський, а музику композитор Михайло Вербицький (1863 р.)

6 учень

Слова палкі, мелодія врочиста…                                                               Державний Гімн ми знаємо усі.                                                                      Для кожного села, містечка, міста -                                                  це клич один з мільйонів голосів.                                                                Це наша клятва, заповідь священна.                                                            Хай чують друзі й вороги,                                                                       Що Україна вічна, незнищенна,                                                                 від неї ясне світло навкруги.                                                                       (Вчитель наголошує на тому, як слід поводитися під час звучання гімну)

  1. Третя сторінка «Народні символи рідної землі».

-Крім державних символів, Україна має ще й народні символи. Це…(показ.)

А зараз ми спробуємо створити картину одного з куточків рідного краю.

Гніздо я кладу на дах хати. У гніздо посаджу лелеку. Біля хати кущ калини. В Україні калина завжди росла саме там. В народі було прийнято садити кущ калини, коли в сім’ї народжувалась дитина. Верба і калина завжди допомагали людям. Тому й стали ці дерева народними символами. На кущі калини посаджу соловейка, саме його пісня нагадує нам про Батьківщину, де б ми не були.

-Діти, Батьківщина – це земля, на якій, ми народилися, народилися наші діди, ваші батьки і всі ми. Наша Батьківщина – це Україна, красива і щедра, багата на традиції та культуру. Погляньте, будь ласка, у вікно. Що ви бачите? (уч. відповідають). Це лише куточок нашої країни, такий маленький і мальовничий, дорогий серцю. Але саме з таких невеличких куточків і складається наша Батьківщина. Отже, Батьківщина – це рідне місто, вулиця, будинок. Це наша мова, мамина колискова пісня, лагідні руки бабусі, суворе слово батька, жовтий соняшник під вікном, мальви та чорнобривці край доріг.

  1. Четверта сторінка «Героїчне минуле та сьогодення».

-Великий шлях пройшла наша багатостраждальна країна. Але виборола свою самостійність, 24 серпня 1991 року Верховна Рада ухвалила «Акт про незалежність України». Здійснилася мрія українського народу – жити у вільній і незалежній державі, мати свою землю, свої традиції, культуру, мову, свій прапор, герб, свою головну пісню – гімн держави. Гірким і тернистим був і є шлях України у боротьбі за волю та незалежність. Про це свідчать події, які відбувалися під час Революції Гідності на Майдані Незалежності у 2014 році та події, що відбуваються зараз в країні. Мужність героїв має стати прикладом для кожного з нас, зразком того, що маємо робити все від нас залежне, щоби наша Україна була мирною та незалежною. Всі ми пишаємось рідною землею, яка народжує справжніх патріотів!

  1. П’ята сторінка «Творимо майбутнє разом».

-Україна – це краплинка сонця на карті світу. Наша земля наділена неоціненними скарбами та багатствами родючих земель та повноводних рік. А яким може бути майбутнє України? Це залежить від кожного з нас. І ми повинні дбати про неї, щоб вона була багатою, квітучою, яскравою. А для цього нам треба любити її, плекати, захищати.

Гра «Склади прислів’я». Робота в групах.

(Клас ділиться на 4 групи. Кожна група отримує частини прислів’їв, з яких потрібно скласти і прочитати прислів’я.)

 

1 група

Без верби і калини нема України.                                                                Де срібліє вербиця, там здорова водиця.

2 група

Рідна земля і в жмені мила.                                                                                        За рідний край життя віддай.

3 група

Батьківщина – мати, умій за неї постояти.                                                       Людина без Батьківщини – як соловей без пісні.

4 група

Кожний край має свій звичай.                                                                  Та земля мила, де мати народила.

 

А зараз ми перевіримо, як добре ви знаєте країну, в якій живете. До вашої уваги пропонується вікторина «Люби, вивчай свій рідний край».

-Як називається наша Батьківщина?                                                                  -Столиця України.                                                                                              -Що собою являє  Державний Герб України?                                     -Яка найвища гора в Україні?                                                                           -Який колір прапора України?                                                                                                 -Найвідоміші брати-боксери з України?                                                                         -Яка грошова одиниця України?                                                             -Розписані великодні яйця.                                                                                    -Найбільша річка України.                                                                              -Кущ – символ рідного краю.                                                                          -На якій вулиці знаходиться твоя школа?                                                            -Яка річка протікає через твоє місто?

-Діти, ви справжні українці, тому що так багато знаєте про країну, в якій живете. Пам’ятайте, ви – майбутнє України. Україна – це ви! То ж своїми знаннями, працею, здобутками примножуйте її культуру, своїми досягненнями прославляйте її. Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність України. Дякую, вам за увагу і співпрацю! На все добре!                                                                                                   

docx
Додано
12 грудня 2023
Переглядів
217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку