Виховний захід "На хвилях Чорного моря"

Про матеріал
Метою заходу є розширення і поглиблення знань учнів про Чорне море, ознайомлення із історичними та біологічними знаннями про Чорне море, виховання любові до батьківщини, прагнення охороняти природу. А також ознайомлення учнів із екологічними проблемами акваторії Чорного моря та знайомство з творчістю поетів та художників, присвячених Чорному морю.
Перегляд файлу

Забарський НВК “ЗОШ І-ІІ ступенів-ДНЗ (дитячий садок)”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід

“На хвилях Чорного моря”

 

 

 

 

 

 

 

                                                  Вчителя біології та хімії

                                      Забарського НВК

”ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ(дитячий садок)”

                                                Балан Ірини Вікторівни

 

 

 

 

 

2019/2020 н.р.

 

 

 

Виховний захід

«На хвилях Чорного моря»

Мета:

- розширити і поглибити знання учнів про Чорне море;

- дати історичні та біологічні знання про Чорне море;

- виховувати любов до батьківщини, прагнення охороняти природу;

- познайомити з екологічними проблемами акваторії Чорного моря;

- знайомство з творчістю поетів і  художників, присвячених  Чорному  морю.

 

Ведучий 1. Доброго дня! Сьогодні, 31 жовтня саме той день, коли можна із задоволенням згадати теплі хвилі Чорного моря і його гостинні береги.

 

Ведучий 2. Міжнародний день Чорного моря відзначається в пам'ять про день 1996 року, коли шість причорноморських країн - Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна - підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря. Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршилася порівняно з попередніми трьома десятиліттями. З 1992 року створена Чорноморська комісія, головною метою якої є захист Чорного моря від забруднення.

 Ведучий 1. Чорне море - чемпіон серед всіх морів світу за кількістю назв. З часу перших згадок про Чорне море, що зустрічаються в документах V століття до нашої ери, відомо понад двадцять назв. Давньогрецька назва моря - Понт Аксинський, тобто "Негостинне море". Пізніше більш успішні грецькі колоністи дали морю назву Понт Євксинський, або "Гостинне море". На Русі в X-XVI століттях називали - "Російське море" або "Скіфське".Сучасна назва "Чорне море", вперше згадується в літописах в 13 столітті. Існує безліч гіпотез, чому море називається Чорним. Згідно з однією з них турки і татари, які задумали підкорити місцеве населення, зустріли шалений опір диких племен, і назвали це море Караденгіз, тобто негостинне - Чорне. А пізніше ця назва перекочувала і в інші мови. Існує гіпотеза, згідно з якою Чорне море назвали так через те, що під час шторму морська вода темніє так сильно, що стає абсолютно чорною.

За другою версією стародавні індійські племена, що населяли східні і північні берега Азовського моря, помітили  різницю кольорів двох сусідніх морів, і дали останнім назву Темарун, що в перекладі означає "чорне море". Ті, що прийшли за ними скіфи дали морю таку ж назву, тільки вже на своїй мові - Ахшаена.

 

 Легенда виникнення Чорного моря (доповідь учня)

 

Давно це було. Жив на світі казковий богатир, сили нечуваної, сміливості небаченої. Мав він зброю дивовижну — чарівну золоту стрілу. Та не тим стріла славилась, що була з чистого золота викута, коштовними каменями прикрашена, а тим, що мала чудесну властивість. Варто було богатиреві взяти свій лук, натягти тугу тятиву - і летіла стріла на край світу з такою швидкістю, що людське око не помічало польоту її. І там, де вона пролітала, спалахувало повітря, закипала вода, плавилася земля, гинуло все живе. Страшна це була зброя. На щастя, була вона в надійних руках. Богатир був людиною чесною, справедливою і вогненну стрілу без потреби до рук не брав. На інші країни він не зазіхав, а на його вітчизну вороги не нападали - боялись. Та ось настав час розставатися йому з життям. Задумався богатир: кому передати стрілу? Чи є в світі людина, якій можна було б довірити стрілу, не побоюючись, що вона використає її на шкоду людству? Не можна залишити на землі вогненну стрілу, бо злі люди, заволодівши такою страшною зброєю, можуть підпалити весь світ і зруйнувати його. І вирішив богатир сховати чарівну стрілу, та так, щоб її ніхто не зміг знайти протягом тисячоліть! І лише тоді, коли люди навчаться цінувати й берегти мир,- тоді вони знайдуть стрілу, щоб використати її чудодійну силу в мирній праці.

Покликав богатир синів своїх і говорить їм:

        Діти мої, я старий і тяжкохворий. Недовго лишилося жити мені на світі.

Відімкніть підземелля ось цими ключами, візьміть золоту стрілу і киньте її посередині Чорного моря.

Виконуючи волю вмираючого батька, сини тієї ж ночі вирушили в дорогу.

 Зійшли брати на сині гори, піднялися до блакитного неба, і перед їхніми очима далеко внизу розкинулося величезне, безкрає море. У його тихих водах відбивалося велике червоне сонце, що саме сходило. Це було Чорне море. І раптом брати відчули, що шкода їм розлучатися з дорогоцінною стрілою. І вирішили вони не викидати таке багатство в море. А коли б вони мали вогненну стрілу, то завоювали й підкорили б усі країни, які вони знають, збудували б на вершині гори великий замок, взяли б собі за жінок найкращих у світі красунь...І домовилися брати, що сховають стрілу в горах, а батькові скажуть, що виконали його волю. Так і зробили.

         Проте батько якимось чином розкрив їхній намір і з обуренням накинувся на своїх синів. Тоді сини, переконавшись, що неможливо залишити за собою чудодійну зброю, знову вирушили до берегів далекого моря і з жалем виконали наказ батька. Вогненна стріла впала в морську безодню. Потемніло від гніву море, закипіли, захвилювалися його тихі води. І відтоді не може заспокоїтися Чорне море. Трапляється, завирує воно, заклекоче, здійме величезні хвилі, марно намагаючись викинути з глибин своїх смертоносну зброю.

Гра «Адреса Чорного моря»

Потрібно вийти до політичної карти світу, знайти Чорне море, визначити його географічні координати, вказати країни, які мають вихід до моря.

 

Читець 1.

                 Чорне море

Стрімкими хвилями води

І смутком не жевріючого суму

Там  навіть й не залишаться сліди

Лиш відголоски від морського шуму..

 

 

 Життя як море, синє і безжальне

Таке далеке з берегом близьким

Таке глибоке буйне і печальне,

Але прекрасне з відблиском ясним.

 

Там повсякчас припливи і відпливи

Хвилини шторму - топлять кораблі,

Там зорепад  в бурхливі ночі зливи -

Життя стирає  з проявів землі.

 

І там душа крізь простір на розп`яття ,

І там любов, у сутінках надій

Там вища сила, ну і віра в щастя

І ореол всіх нездійсненних мрій.

 

 Там  манять нас  безмежності простори

Та й  важко в світі без натхнення жити

Скажіть мені хто бачив Чорне море

І хто зумів його не полюбити?

 

Читець 2.

 

Море Чорне зовсім не чорне,

Це вигадав хтось зі зла.

Блакитне воно і просторе,

Лише прибійна піна біла.

Ось воно трохи зітхає, колишеться,

Плоскою галькою легенько брязкаючи ...

У ньому якась музика чується,

Що хвилює і вабить мене ...

 

А чи знаєте ви, діти, чому в морі вода солона?

Існує така легенда.

Багато років тому назад жили два брати. Молодший — бідний, а старший — багатий. Померли їхні батько й мати. Тоді менший брат став жити іще гірше. Старший брат забрав собі всю батьківську спадщину. Меншому братові не лишилось нічого. Жив він з дружиною у великих злиднях. Якось у молодшого брата не стало чого їсти, і вирішив він піти до старшого, щоб той допоміг йому. Старший брат відмовився допомогти. Тоді менший брат пішов ловити рибу, щоб зварити юшку. Того дня риба не ловилась. Йде він додому з порожніми руками, похнюпивши голову. І раптом бачить — на дорозі лежать жорна. Підняв він ці жорна і поніс додому. А вдома жінка питає:

 

— Чи добрий був улов? Чи багато риби приніс?

 

— Ні, жінко, нема риби. От приніс тобі жорна.

 

Поклав він жорна долі та з досади і штовхнув їх ногою. А жорна раптом закрутилися і почали молоти. Дивляться, а з-під жорен сіль сиплеться. Мололи вони все швидше і швидше, солі ставало більше і більше. Зраділи чоловік із жінкою. Потім менший брат став думати, куди подіти сіль і як йому зупинити жорна. Нарешті додумався: перевернув жорна, і лише тоді вони зупинилися. Після цього жили вони добре. Мололи сіль і продавали, що давало їм змогу жити в достатку.

 

Старший брат дізнався про це, прийшов до меншого та й каже:

 

— Дай, брате, мені в позику жорна.

 

Дуже не хотілося молодшому братові давати жорна старшому братові, але віддав. Старший брат приніс додому жорна і штовхнув їх ногою. Жорна почали молоти. Менший брат не встиг розповісти старшому, як вони зупиняються. Жорна мололи-мололи сіль і намололи таку купу, яка дійшла до стелі. Стіни затріщали. Злякався старший брат, що розвалиться хата, взяв він жорна і виштовхнув з хати. Вони покотилися з гори прямо в море та й потонули. От і до цього часу на дні моря крутяться жорна та все мелють і мелють сіль.

 

«Географічна станція»

Учням потрібно  знайти на карті-схемі та замалювати відповідні області України, які мають вихід до Чорного моря.

 

Екологічні проблеми Чорного моря

На сьогоднішній день існують кілька найважливіших екологічних проблем Чорного моря:

1) Сильне забруднення. В море впадають  річки, особливо стоки  з полів, які містять отруйні хімікати, мінеральні добрива, особливо нітрати і фосфати. Це тягне за собою евтрофікацію вод моря.

2) Забруднення вод нафтою і нафтопродуктами (самими забрудненими районами є західна частина моря, на яку припадає найбільший обсяг танкерних перевезень, а також акваторії портів). Як наслідок, це призводить до загибелі морських тварин, які потрапили в нафтові плями, а також забруднення атмосфери за рахунок випаровування нафти і нафтопродуктів з поверхні води.

3) Масовий вилов риби за останні 50 років привів до радикальної перебудови екосистеми моря двічі. У 1970-ті роки скоротилася популяція великих хижаків: дельфінів, скумбрії і тунця. Як наслідок, розмножилися дрібні риби на зразок кільки і анчоусів. Рибалки переорієнтувалися на дрібну рибу, і до початку 1990-х не залишилося і її. В результаті медузи заповнили звільнилася екологічну нішу, складаючи, згідно з даними Європейського агентства з навколишнього середовища, до 90% маси всіх живих організмів в Чорному морі.

4) Забруднення вод моря відходами людської життєдіяльності. Так, 20 країн Європи здійснюють скид неочищених або недостатньо очищених стічних вод у Чорне море, в тому числі через Дунай, Прут і Дніпро, причому основне навантаження лягає на північно-західну, найбільш мілководну його частина, де зароджується 65% всіх живих організмів і розташовані основні нерестовища.

5) Зміна складу флори і фауни водного світу з - за занесених в море чужорідних видів тварин. В результаті масового скидання припливають в Чорне море судами так званих баластних вод, у воду потрапляють морські організми, які в природних умовах не повинні в ній перебувати. Саме таким способом, в Чорне море потрапили такі види, як молюск рапана і гребневик Mnemiopsis leidyi, що завдали значної шкоди місцевій екосистемі.

 

 

    «На хвилях прекрасного»

        Чорне море стало джерелом натхнення для прославленого художника-мариніста Івана Айвазовського. Шторми і тиха гладь, пляжі, скелі, затишні бухти на берегах Чорного моря стали натурою для тисяч робіт живописця і все це можна побачити в картинній  галереї І.К.Айвазовського.

        Найвідоміше творіння майстра - «Дев'ятий вал». Велетенська хвиля бурхливого моря готова обрушитися на уламки корабля з жменькою людей. Це видовище страшне і одночасно прекрасне: грізна стихія води з дивовижним мистецтвом передана найтоншими відтінками кольору.

«Чорне море» - картина Івана Айвазовського, написана в 1881 році. Інша назва картини - «На Чорному морі починає розігруватися буря». На цій картині написано штормове Чорне море-це образ морської стихії. Далекий і спокійний горизонт, але в міру наближення на морській гладі проглядаються невеликі хвилі. І ось уже вони стали величезними грядами хвиль. Вдалині ледве проглядається корабель. Картині притаманні тільки темні фарби.

Критик Крамськой писав про цю картину: «На ній немає нічого, крім неба і води, але це океан безмежний, нескінченний, а небо, якщо це можливо, ще нескінченне». Серед його робіт є й інші, наприклад: «Бриг« Меркурій », атакований двома турецькими кораблями», «Буря на морі вночі», «Морський бій при Ревелі», «Буря над Євпаторією», «Огляд Чорноморського флоту в 1849 році», «Захід на морі», «Корабель« Марія »під час шторму» та інші.

Іншим мариністом є Рилова А.А. Його найзнаменитіша картина «У блакитному просторі» написана в 1919 році. «Це - море! Яке воно велике! А над ним таке ж велике небо.Біжать по морю сині хвилі. Вітер квапить їх, наповнюючи білі вітрила корабля. Білий сніг лежить на бурих скелях. У просторому блакитному небі пливуть білі хмари. А між морем і небом, широко розкинувши сильні крила, летять великі сині птиці. Художник подарував нам не тільки море, небо, але і бадьорість, і силу».

 

Серед тисяч фільмів, в яких використовувалася натура Чорного моря, такі кінохіти як «Червоні вітрила», «Діамантова рука», «Іван Васильович змінює професію», «Людина-амфібія», «Асса» і багато інших.

«Перлина Одеси на березі Чорного моря»

Одеський дельфінарій «Немо» — спеціальна установа для демонстрації дельфінів та інших морських ссавців. Відкритий 4 червня 2005 року, розташований в центрі міста Одеса на пляжі Ланжерон. В програмі відвідин: плавання та дайвінг з тихоокеанськими дельфінами-афалінами, курси дельфінотерапії. За час існування дельфінарію в ньому народились декілька дельфінів, що є рідкістю для подібного роду установ. В 2016 році, Одеський дельфінарій «Немо» спільно зі спеціалістами науково-дослідного відділу проблем психофізіологічної та психологічної реабілітації Науково-дослідного центру Збройних Сил України «Державний океанаріум», організували курс дельфінотерапії для реабілітації військовослужбовців ВМС ЗС України, які брали участь в проведенні АТО та отримали посттравматичний синдром.

Вікторина «Чорне море»

  1. До басейну якого океану належить Чорне море?
  2. Які міста України мають вихід до  Чорного моря?
  3. Яка країна НЕ омивається водами Чорного моря?
  4. Який з півостровів знаходиться на Чорному морі?
  5. Найбільша глибина Чорного моря?
  6. Які розумні жителі є мешканцями Чорного моря?
  7. З чим пов'язане збільшення кількості медуз у Чорному морі?
  8. Скільки видів водоростей налічується у Чорному морі?
  9. Коли відзначають Міжнародний день Чорного моря?
  10. Яка акула мешкає в Чорному морі?

 

Конкурс казок про Чорне море

                                                    Мрії збуваються

Жив собі на лісовій галявині маленький їжачок. Спав під квіточкою маку,їв смачну смородину-добре йому жилося. Але мав їжачок велику мрію-побачити море.Якось одна чайка розповіла йому про те, яке воно красиве. Скільки в морі різноманітних мушель, який там гарний і золотий пісок на березі та грайливі чайки. Тоді вирішив їжачок піти на пошуки моря. Перейшов галявину,виліз на пеньочок і дивиться,чи не блисне десь неподалік море. Побачив це метелик та й почав сміятися,кажучи:

-А що це ти визираєш,бува не море?

-Море! А ти знаєш де воно?-запитав їжачок.

-Звичайно. Воно дуже далеко-далеко. Навіщо тобі це море? Краще повертайся назад, поки злива тебе не застала. Он,х мари які чорні сунуть.

   Їжачок поглянув на небо та й похнюпився. Йому так хотілося побачии море. Почали падати краплі дощу, сховався їжачок у свою хатку та й заснув. І насився йому сон. Ніби стоїть їжачок на березі моря, а довкола літають чайки.

-Їжачку,їжачку,поглянь!-розбудив його метелик.

Їжачок вийшов з нори, розплющив очі і побачив море. Довкола шуміла вода,злива була дуже сильною і галявина перетворилась на озерце. Їжачок був дуже щасливий. Він сів на листочок і поплив уздовж берега.

    Відтоді щоразу,коли падає сильний дощ,їжачок приходить на це місце і милується краєвидом. Мрії завжди здійснюються,навіть якщо не зовсім так, як ми собі їх уявляємо.

 

 

Виконання пісні «Море» (АБІЄ)

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
11 листопада 2019
Переглядів
2438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку