Виховний захід "Незвичайний день звичайного ґудзика"

Про матеріал

В розробці подано сценарій гри між командами учнів 6 класу. Гра присвячена Міжнародному Дню Ґудзика

Перегляд файлу

Буринська спеціалізована школа І – ІІІ ступенів  № 2 імені.Ю.М.Лавошника

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід  з трудового навчання

для учнів 6 – х класів

«Незвичайний день звичайного Ґудзика»

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "картинки гудзики"Підготували та провели

вчителі трудового навчання

Холод С.О.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сценарій ігрової програми

«Незвичайний день звичайного Ґудзика»

 

Ведуча: Добрий день, дорогі друзі! В нашій школі ще один незвичайний і творчий день. Головним героєм нашої сьогоднішньої ігрової програми буде Ґудзик.

Ґудзик:  Так-так, не дивуйтеся. До речі, знайомимось,  я, Ґудзик! Всесвітній День ґудзиків відзначається щорічно 16-го листопада. Він був заснований американською організацією National Button Society ще в 1938 році.

Більшість з вас навіть не помічають на скільки важливий цей елемент нашого одягу, адже без нього було б все набагато складніше. Найдавніші ґудзики або предмети, схожі на сучасні ґудзики, використовувалися далеко не для того, для чого ми використовуємо їх зараз. Їх використовували виключно як прикраси, а не для застібання. Для застібання використовувалися зав’язки, шнурівки, вироби з рослин і кісток тварин, в якості шпильок. Гудзик був своєрідним предметом розкоші, що виконував не тільки декоративні функції, але й ніс цілком певне інформаційне значення.

Колись мої предки мали тільки магічне значення і служили оберегами, адже навіть саме слово «ґудзик» за однією версією пішло від слова «лякати». Перші ґудзики амулети мали форму бубонця, всередині якого був камінчик, вони дзвеніли, як  дзвоник.

Хоче  відчути на собі чарівну силу ґудзиків?  Спробуй те, раптом мрія  збудеться!  Талісмани завжди щось притягують: гроші, удачу   в справах, азартних  іграх, удачу в любові, плодючість, здоров'я, конкретну бажану  ситуацію. 

Ведуча: Дякую тобі, Ґудзику, за цю розповідь. Запрошуємо тебе бути одним із ведучих сьогоднішнього свята. І ми розпочинаємо нашу ігрову  програму.

Сьогодні наші діти одягнені незвично і  яскраво, на вашому одязі є багато ґудзиків. І зараз, я прошу поплескати  в долоні тих з вас, у кого на одязі є ґудзики.                      А тепер  плескають  ті, у кого є на одязі різнокольорові ґудзики.                                              А у кого є на одязі білі ґудзики? Давайте теж поаплодуємо.                                                       А тепер ті, у кого відірвався  хоч одна ґудзичок.                                                                         А тепер вітають один одного ті, хто сам уміє пришивати ґудзики.                                                (Діти плескають в долоні.)

Ґудзик: Ну що з ґудзиками ми розібралися, носите ви їх майже всі, то ж пора представити наших учасників. Запрошуємо наші команди.

Ведуча: Зустрічайте першу команду учнів ________________________

1.___________________________________________________

2.____________________________________________________

3.____________________________________________________

4.____________________________________________________

5. ____________________________________________________
             Ґудзик. А тепер зустрічайте другу команду _______________________
1.___________________________________________________

2.____________________________________________________

3.____________________________________________________

4.____________________________________________________

5.___________________________________________________
               Ведуча: Час представити і наше журі

1.___________________________________________________

2.___________________________________________________

Ґудзик:  Багатьох цікавить, чому ґудзики на чоловічих сорочках пришиті справа, а на жіночих - зліва? Так от, відмінність між чоловічими і жіночими сорочками з'явилася ще в XIII столітті, коли винайшли самі ґудзики. Багаті жінки мали прислугу - дівчат, які кожен день їх одягали.

   Саме тому на жіночих сорочках ґудзики на лівій стороні: щоб служниць було зручніше їх застібати (якщо врахувати, що більшість людей - правші). У той час як чоловіки одягалися самі, тому ґудзики зробили на правій стороні, щоб їх зручніше було застібати самостійно.

Ведуча: А тепер скажіть мені, будь ласка, ви  коли-небудь пришивали самі собі ґудзики? Сьогодні у вас буде така можливість. Отож оголошуємо перший конкурс «Приший ґудзик».

 Ґудзик: Умова така: вам необхідно пришити командою якомога більше на тканину  за 2 хвилину. Чия команда більше пришиє та і перемогла. За кожен ґудзик 1 бал

          (Звучить музика)

          Ведуча. Про ґудзик ми згадуємо найчастіше тоді, коли він відривається і губиться. Добре, якщо його вдається підловити за тоненьку ниточку і заховати до кишені. А буває й так, що гарні ґудзики хтось знаходить і залишає собі "на щастя" або й збирає цілу колекцію.

 Ґудзик: Переходимо до наступного конкурсу, який називається «Впіймай щастя». Умова така: всім учасникам команд роздається однакова кількість ґудзиків. Ваше завдання попасти ґудзиком в шляпу з 5 кроків.

 Ведуча: Чия команда більше накидає ґудзиків у шляпу та і перемогла За кожен ґудзик 2 бали.

 Ґудзик: Слово журі

 Ведуча: Що не кажіть, а без ґудзиків було би сутужно. Щоправда, у давні часи також якось обходились і без них: одяг шнурували, окремі деталі зв'язували, закріпляли шнурівками, шпильками, брошками. Ґудзик в ті часи був привілеєм багатих і часто виконував більше декоративну функцію, а також демонстрував статус власника.

Адже відомо, що прародичами усіх ґудзиків були брошки.

Тепер окрім шнурочків та шпильок часто пришивають замки, липучки, гаплики, кнопки, люверси тощо. Та все ж ґудзики ще довго слугуватимуть нам і будуть не тільки для користі, а й для краси.

 Ґудзик: Отже наш 3 конкурс «Намисто». Вам необхідно від команди представити одного учасника, який буде на волосінь нанизувати ґудзики. Ґудзиків буде порівну у кожної команди. Хто перший наниже намисто  той і переміг. Перемага та команда яка найдовше наниже намисто. Максимальна кількість балів 5.

 Ведуча:  Слово «ґудзик» за походженням пов'язане з праслов. guzъ («вузол», «шишка», «ґудзь»). І справді, ще 150 років тому ґудзики були такими важкими і об'ємними, що нагадували шишку з ялини.

 Ґудзики вважали великою цінністю і передавали у спадок. Ґудзики виготовляли не лише зі срібла, а й з дорогоцінних каменів і перлів.

Ґудзик: Переходимо до наступного 4  конкурсу «Склей». Перед кожною командою лежать розрізані малюнки. Ваше завдання дізнатися що там зображено, для цього вам необхідно склеїти малюнок. Хто перший склеїть малюнок той і переміг.. Максимальна кількість балів 5

Ведуча: Слово журі

Ґудзик: за довгу історію існування ґудзиків, з’явилося чимало прикмет і повір’їв, пов’язаних з ними.

Нерідко в поспіху ми вмудряємося застебнути ґудзики неправильно, наприклад, пропустити один. В цьому випадку рекомендується розстебнути весь ряд і застебнути заново, навіть, якщо ситуацію досить просто виправити розстібанням 1-2 ґудзиків, щоб в цей день не пішло все «наперекосяк». Таким чином, можна виправити ситуацію і відігнати неприємності.

 Ведуча: Наш наступний 5 конкурс «Склади картинку». У кожної команди є однакова кількість ґудзиків. Ваше завдання скласти малюнок з ґудзиків. А що ви будете складати вам скаже Ґудзик

 Ґудзик: У мене в руці є завдання  зараз я підійду до кожної з команд і ви витягнете це завдання. За правильно  і швидко склеєний малюнок  отримаєте 5 балів.

 Ведуча: Існують різні  способи пришивання «магічних» ґудзичків. Наприклад, для поліпшення здоров’я рекомендується пришивати ґудзик хрестиком, а для досягнення гармонії з навколишнім світом – квадратом. Якщо нагряне творча криза, то в якості амулета краще вибрати ґудзик фіолетового або бузкового кольору і пришити його так, щоб нитки утворили букву «І». Тим же, хто хоче поліпшити свій фінансовий добробут і успішність, рекомендується взяти ґудзики жовтого або зеленого кольору і пришити так, щоб з ниток вийшла англійська літера «Z». Такі гудзики-амулети потрібно пришивати якісно і ближче до серця, щоб вони випадково не загубилися. Якщо ж таке сталося, то краще за все подивитися на це з позитивної сторони. Можливо, амулет просто виконав свою функцію або відвів якусь біду від свого господаря.

 Ґудзик : Наш 6 конкурс «Відгадай». Я буду по черзі читати кожній команді загадки які пов’язані з трудовим навчанням. Вам необхідно якомога більше їх відгадати. Переможцем буде той, у кого буде більше відгадок. За кожну відгадку 2 бали

 Ведуча: Журі підрахуйте бали і визначте переможців.

Ґудзик: Колір ґудзиків – не менш важливий інструмент в залученні удачі.

Червоні ґудзики допомагають в особистому житті.

Блакитні і сині ґудзики сприяють загостренню інтуїції та несуть дар передбачення. 
Зелені ґудзики забезпечують успіх у фінансових  операціях, вказують джерела вигоди.

Жовті ґудзики відганяють нечисті сили, піднімають настрій і життєвий тонус.  

 Ведуча: Ну от, ще один звичайний предмет став незвичайним предметом уваги в нашій грі і звичайний  день перетворився на захоплюючу гру.

Ґудзик:  Дякую вам за таке веселе свято, тепер я впевнений, що ви з повагою будете відноситися до своїх ґудзиків, будете пришивати, щоб не відривалися і не губилися. Мені дуже сподобалась ваша конкурсна програма.

Ведуча: Дякуємо і тобі, Ґудзику, за корисні розповіді.

Ґудзик: Слово журі.

Ведуча: Всім всього доброго! До зустрічі!

 

Результат пошуку зображень за запитом "картинки гудзики"

 

 

 

 

 

 

 

Загадки І команда

  1.                 Довгий хвостик маю,

В полотно пірнаю,

Квіти вишиваю.

(Голка з ниткою)

 

  1.                 Танцювати не лінується:

 Круг себе вона крутиться,

І при цьому дуже вміло

 Всі шурупи закрутила.

                                  (Викрутка)

 

  1.                 Залізний ніс,

дерев’яний хвіст

           (Молоток)

 

          4 .Строчить, шиє, вишиває,

Всю родину одягає.

(Швейна машинка)

 

 

 

 

            Загадки ІІ команда

  1.               Без голови, а в шапці,
                             Одна нога - і та без чобота.

                    (Цвях)

 

  1.               Маленький, кругленький,
                                  А за хвіст не піднімеш.

            (Клубок)

 

  1.  Що воно за гість,

Що кігтями залізо їсть?

  (Пилка, ножівка)

 

 

  1. Маленький хлопчик

      Заліз на стовпчик

      Одежі не носить,

      Їсти не просить

      Личко рябе,

      Що воно таке?

  (Наперсток)

 

Результат пошуку зображень за запитом "картинки з трудового навчання"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Назва команди

Конкурс

«Приший ґудзик» (1 б за ґудзик)

Конкурс

«Впіймай щастя»

(2 б за гудзик)

Конкурс «Нанижи намисто»

(найдовше 5 балів)

Конкурс «Склей»

(хто перший тому      5 б)

Конкурс «Склади картинку»

(найкращий – 5 б )

Конкурс «Відгадай»

(за кожну відгадку по 2 б)

Сума

Команда

 6-А класу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Команда

 6-Б класу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Селезень Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
12 січня 2021
Переглядів
1785
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку