Виховний захід "Подорож рідним краєм"

Про матеріал
"Подорож рідним краєм" можна використовувати для інтеграції української мови, літературного читання у навчально-виховний процес ГПД, зокрема, для використання під час виховних заходів, занять за інтересами з метою формування загальнокультурних, інформаційних, комунікативних компетенцій. Ці завдання можна використовувати в індивідуальній, парній та груповій роботі.
Перегляд файлу

Виховний захід

Тема: Подорож рідним краєм

Мета: формувати уявлення про історичні назви на території рідного краю; поглиблювати знання з історичного минулого Ладижина; ознайомити      з легендами рідного краю; розвивати мовлення учнів, логічне мислення,     творчу уяву; виховувати любов до рідного краю, повагу до земляків, їхніх звичаїв.

Обладнання: тексти легенд, картинки із зображенням мальовничих куточків краю, фотокнига «Ладижин створений людьми», історичні нариси    від Марії Провільської (Баклан) «Ладижин древній та сучасний»

ХІД ЗАНЯТТЯ

Організація групи.

         Привітання.

Вихователь. Добрий день,в добрий час!

Рада, діти, бачить вас.

- А що ви мені маєте відповісти, дізнаєтесь, виконавши завдання:

         Завдання «Роз’єднайте слова»

Дозаняттявсіготовійналаштованінате,

Щодонассьогоднівгостіхтосьцікавенькийприйде.

Учні. До заняття всі готові й налаштовані на те,

Що до нас сьогодні в гості хтось цікавенький прийде.

Підготовчий етап.

- І це ви дізнаєтесь, коли прочитаєте тему нашого заняття.

         Завдання «Таємний шифр»

     «

      и

      д

      а

      Л

      й

      Н

      ж

      и

      н

       »

      и

      а

      ш

      р

      і

      д

      н

Учні. «Наш рідний Ладижин»

         Технологія «Мозковий штурм».
Ставиться проблема. На дошці записуються всі запропоновані варіанти рішення, обговорюються, вибираються кращі.
— Що для кожного з вас є ваше рідне місто?
(родина, домівка, школа, друзі, двір,  природа, відпочинок, т. д.)
Малюється сонце «моє місто», вибираються основні поняття.

         Очікувані результати.

- Чого ви очікуєте від сьогоднішнього заняття?

Ознайомлення з новим матеріалом.

         Введення героя легенди.

До нас на урок завітала гостя — богиня Лада. Як ви думаєте – чому?

Заходить дівчинка у костюмі богині Лади. Діти відповідають.

         Поетична сторінка.

Ладижин,  від  Лади - Ладижин,
Богині  тепла  і  добра.
Ладижин,  в  минулому  й  нині
Найкраща  у  тебе  пора!

Ладижин –  це  місто  над  Бугом,
Перлина  Поділля  й  краса.
Ладижин,  ти  став  нашим  другом,
Ладижин,  твориш  чудеса!

Як  можна  тебе  не  любити,
І  як  не  пишатись  тобою?
Без  тебе  тепер  нам  не  жити,
В  майбутнє  береш  нас  з  собою!

Вихователь. Діти, а які рими до слова «Ладижин» ви можете дібрати?

Наша богиня Лада знає їх аж 100.

    Сто слів із поезії з подібними закінченнями:

крижин, ожин, зажин, довжин, імеджин, джин, одежин, бережин, стежин, ольжин, жоржин, чужин, дружин,пружин, ніжин, низин,  карамзин, бензин, лозин, сльозин,магазин,  кармазин, корзин, стидин, годин, антиодин,народин, уродин, родин, льодин, один, лебедин, середин,бернардин, огудин, посудин, судин, єдин, відвідин, семірамідин, рідин, звивин,  сивин, жадовин, жидовин,змовин, домовин, новин, пуповинHYPERLINK "http://rymy.in.ua/s/rokovyn"роковин,  сороковин,мішковин, яковин, свердловин, половин, верховин,провин,  хуртовин, заплавин, лавин, обставин,  гущавин,раввин, галявин, свин, литвин, пахвин, лихвин,  євин, вин,вигин, перегин, згин, заглибин, глибин, рибин,  злобин,горобин, слабин, драбин, рабин, торбин, хлібин,  кпин,мазепин, розпин, люпин, подряпин, віспин, спин, кмин,навпомин,  вспомин, спомин, комин, розломин, мамин, стремин, кармин, жасмин

 

Богиня Лада запрошує всіх помандрувати рідним краєм.

         Робота в групах.

Вихователь. А побувати в минулому нам допоможуть легенди.  Ви поділені на 4 групи. Кожній потрібно буде опрацювати одну з легенд        про походження назви міста Ладижин і представити її богині Ладі та        всім іншим. Та перед цим дещо пригадаємо.

         Завдання «Довідкове бюро»

- Що таке легенда? (Легенда це поетичне оповідання або народне      сказання про історичні події чи життя людей.)

—Які бувають легенди? (Історичні, про життя людей, про природу,    повчальні, пізнавальні.)

- До якого літературного жанру подібні легенди? (До казок.)

- Як у казках пишуться імена героїв? (З великої літери.)

- Що спільного між казками та легендами? (Здебільшого добро перемагає      зло, а якщо легенда закінчується трагічно, то головні герої залишають           по собі довгу живу пам’ять.)             

Вихователь. Молодці, починайте працювати. Подумайте, хто з кожної групи    буде презентувати легенду.

Перша з них така. Лада-богиня жінок, кохання, краси, врожаю. На     честь богині Лади було створене місто з древнім ім'ям Лодяжин, яке  аналогічно пов'язане з сучасною назвою Ладижин.

Друга історія така. Старожили розповідають, що люди, які жили              на цих землях, жили в мирі i злагоді, от i назва "ЛАДИЖИН".

Третя версія. На цих землях жили два князі i дуже не мирилися             між собою, a їх жінки ладили i потім помирили своїх чоловіків. От i назва  "ЛАД ЖІНОК" – "ЛАДИЖИН". 

Ще є четверта історія. У десятому столітті на цих землях був        популярний рід князів Коротких, але до цього рід називався        Ладижинським, можливо, із цією назвою пов'язана назва нашого міста Ладижин.

         Фізкультхвилинка.

         Історична сторінка.

Вихователь. А зараз послухайте уривок з історичних нарисів від Марії Провільської (Баклан) – почесної жительки міста – «Ладижин древній та сучасний». Слухаючи історію рідного краю, ви можете намалювати уявлені картини, а в кінці заняття зробимо виставку ваших робіт.

Багата і прекрасна наша ненька - Україна зі своїми лісами, річками, широкими степами та багатющими землями. Серед цієї розкоші острівцем обрав місцину наш Ладижин. Темною стіною обгорнули його ліси. Тихі води річок Бугу та Сільниці обвили з усіх сторін. Хлюпочеться широке Ладижинське море, витвір рук людських, приваблюючи до себе на відпочинок. За тисячолітнє існування розсипались високі мури, міцні башти і будівлі, залишивши вже так мало спогадів про свою міць та про своє минуле. І все ж, не дивлячись на плин століть, є ще багато незвіданого, цікавого, історично цінного. Перечитуючи історію багатьох авторів, які у спогадах Ладижин не минають, як не минали його наслання, біди і горе, жоден із них не наводить дати забудови ладижинської фортеці. А фортеці по князівствах будувались при Володимирі Великому, при Данилі Галицькому, при литовському князі Вітовті.
Містечко Ладижин у далекі часи було фортецею. Знаходилась вона на трикутнику, який з двох сторін омивався Південним Бугом і Сільницею, 3 третьої ж сторони фортеця була захищена широким та глибоким ровом. Місто-фортеця було оточене земляним валом, укріплене дерев'яним зрубом. Висота насипу сягала тридцяти метрів. На цей вал із дубовими зубчастими палями, як на хвилеріз, натикались полчища татаро-монголів, польської шляхти, турок-яничар і кримських татар. Залишки валу ще й досі збереглися в центрі древньої частини Ладижина, за садибами по вулиці Наконечного (колишня Грушівка)   №21 та №23 та понад городами по вулиці Поштовій. За легендами, які передавались від покоління до покоління, попід містом існували підземні ходи, навіть попід Південним Бугом. Жителі фортеці користувались ними в лиху годину нашестя ворогів, їх залишки до цього часу нагадують про себе проваллям (по вулиці Карла Маркса, біля аптеки у старій частині міста, на території колишнього учгоспу-технікуму на лівому березі Бугу). Куди ведуть підземні ходи та печери, як далеко тягнуться та які мають відгалуження - сказати важко, бо ніхто цим не цікавився і не вивчав. За тими ж переказами й легендами, вели ходи аж до Брацлава, колишнього воєводства Подільського та до Гайсина.                                                                                                                   У «Книзі мандрівок» турецького часопису Євмеї Чепебі, який був очевидцем нападу в 1657 році турецько-татарських орд на міста й села Південно-Західної України, наш Ладижин згадується ось як «...щодо самої фортеці, то вона стоїть на березі Бугу, оточена земляним валом , і цей насип укріплений міцним корінням трави, очерету, проса. В Польській стороні немає більш надійного укріплення, ніж це. Висота його земляного валу становить 40 аршин. Це - могутнє укріплення, яке має бастіони, півтори сотні гармат, десять тисяч війська в повній готовності. Навколо фортеці розлите море води, що робить ЇЇ неприступною.»
Ладижин мав троє фортечних воріт: одні на сході - це паромна переправа через р.Буг на Уманський шлях; Брацлавська брама - серед земляних валів з північного боку та Бершадська брама на мості річки Сільниця.
Історія Ладижина починає свої витоки із сивої давнини. За переконаннями історика Марчинського Ладижин був ще римською колонією і служив місцем заслання багатьох римлян. При розкопках (у сусідніх з Ладижином селах - Харпачка й Кисляк) знайдені золоті монети III століття н.е. часу правління римського імператора Олександра Севера. Ці знахідки в 1892 році зберігались  у Київській духовній академії.
У багатьох авторів знаходимо, що «навколо фортеці розлите море води, що робить Ті неприступною». Воду підчас нашестя ворогів треба було підняти й підтримувати рівень на висоті. Для цього на Бакланській долині, що нижче за течією Бугу, були побудовані шлюзи з обох боків річки. Чому саме там? Бо коли подивитись на плесо річки, то навколо Ладижина немає ніде таких порогів, де можна було б перегородити Буг гаткою-греблею. Саме там, на Бакланській долині, природа наче сипонула щедрою рукою величезні кам'яні брили, утворивши мальовничий куточок - ладижинську «Швейцарію». Тихий Буг, поріднившись з обох боків із Сільницею та Собом, неначе бере розгін,  щоб за поворотом із ревінням проскочити поміж розкиданими валунами-велетнями. В цьому місці Південний Буг прориває Кам'янець-Подільську   гряду і саме тут побудували шлюзи. Вони були спроможні підняти воду, що розливалась по всіх долинах і заплавах навколо Ладижина так, що тільки острівками на пагорбах височіли фортеця, скеля, на якій була побудована пізніше Слободянська церква, Оверкова скеля, що стоїть і понині... Потім   скеля на Бакланах та гора у ладижинській «Швейцарії». На них запалювали смолоскипи, сповіщаючи про небезпеку городян і захисників міста. От і виходило: по мілководдю до фортеці не допливеш, а по багнюці чи трясовині кіньми не проїдеш.
А як відступала навала ворогів, шлюзи відкривались і відходила вода від фортеці, оголювала зелені луки, дороги, що вели на Брацлав, Бершадь, Умань.
Уявіть картину: в долині багато-багато робітників, які одягнені в білі    домоткані сорочки і штани, на головах - капелюхи з темного саморобного сукна. Люди скидались на птахів бакланів, що снували тут-таки, у долині, давши їй назву Бакланська. А хуторяни, що пізніше поселились на долині, почали зватися Бакланами.                                                                                                                  Перша літописна згадка про Ладижин належить до 13 ст.(1240 рік)        Ладижин святкував у 2015 році 775-річчя з дня заснування, хоча                 Марія Іванівна   вважала, що місту більше 800 років.

         Завдання «знайди слова у кожному рядку».

Вихователь.  Наше місто знаходиться в лісостеповому краї. Рослинний    світ Поділля надзвичайно багатий. Лише диких видів рослин налічується понад тисячу. Серед них чимало лікарських, медоносних. Найпоширеніші дерева і кущі ви знайдете у кожному рядку:

ШПІЛОРДУБЯЧАСМ

ДОЛТРЕГРАБУРМИН

ОСКУННЯСЕНУГРИ

ЗНАВКЛЕНСТРАЩИК

СТРУЛІЩИНАБРИЗГ

ЦУКРИГЛІДНАПРЯС

ПРЯШИПШИНАСКРУ

КМИТЕРЕНСОЛТАКИ

Кожна група відгадує по 2 слова. Це: дуб, граб, ясен, липа, клен; ліщина, шипшина, глід, терен. 

       Завдання «Відгадай загадку».

         Різноманітним є тваринний світ краю. Коли відгадаєте загадки, дізнаєтесь.

Я руда, низького росту,
Хитра я і довгохвоста.
На курей я вельми ласа – 
В них таке смачненьке м'ясо…
Вовку-брату я сестриця,
А зовуть мене…  (Лисиця)

Влітку медом ласував,
Досхочу малини мав.
А як впав глибокий сніг,
Позіхнув і спати ліг.
Бачив чи не бачив сни,
А проспав аж до весни.  (Ведмідь)

 

Гостроносий і малий,
Сірий, тихий і незлий.
Вдень ховається. Вночі
Йде шукать собі харчі.
Весь із тонких голочок.
Як він зветься?...  (Їжачок)

 

Не ходжу я,  а скакаю,
Бо нерівні ноги маю.
Через поле навмання
Перегнав би я коня.  (Заєць)

 

Ходить хмуро між дубами,
Хижо клацає зубами,
Весь, як є, —
Жорстока лють,
Очі в нього так і ллють.
Зачаївся ось, примовк.
Грізний звір цей, звісно, ...  (Вовк)

 

         Серед найпоширеніших птахи:

Швидко скрізь цей літає,
Безліч мошок поїдає,
За вікном гніздо будує,
Тільки в нас він не зимує.  (Ластівка)

 

Ось хатина, в ній – співак
Як цю пташку звати…  (Шпак)

 

Сам вечірньої години
Заховався в кущ малини.
Та на дуду голосну
Грає пісню чарівну.  (Соловей)

 

Цілий день працюю в гаї,
Діловито дзьобом б’ю,
Я не цвяхи забиваю,
Я комашок дістаю.  (Дятел)

 

Жовтогруді щебетушки,
Мають чорні капелюшки,
Сірі лапки, білі щічки,
Називаються …  (Синички)

 Ми повинні охороняти, берегти природу, а там, де  можливо,     відновити.

       Інфомаційна сторінка.

Вихователь.  Є люди, як свічки, - згоряють,  відходять в небуття.

    Є люди, як зірки, - горять і світять все життя.

                   Та ні, це не зірки, холодні, мертві.

                   Вони – сонця, засвічені у небі, які горять,

                   Обігрівають все. І не згаснуть, і не загинуть…

- Хто ці славетні ладижинці, які зробили значний внесок у становленні     історіі, науки, медицини, культури?

Демонстрація  фотокниги «Ладижин створений людьми» с. 64 – 65.

 - Ви теж можете зробити свій внесок у розвиток і прославлення  рідного   міста, будучи у майбутньому видатним діячем, лікарем, спортсменом і т. д. Місто буде гордитись вами, і ми, ваші вчителі, батьки, друзі, пишатимемось вами. Наразі я маю велику гордість за свого сина, який прославив своє місто     на багатьох змаганнях з велотуризму і став Чемпіоном України.                      Ось подивіться, скільки медалей він здобув. І вам цього бажаю.

         Домашнє завдання.

Дізнатися про сучасних славетних ладижинців.

 

IV    Підсумок заняття.


 

Наш Ладижин                               


Немає місця на довкіллі,                                                                                                         Яким би я так дорожив,                                                                                                           То наш Ладижин на Поділлі,                                                                                                          Де я життя своє прожив.

 

Немає місця на планеті,                                                                                                               Яке б так вабило мене,                                                                                                           Тут люди добрі та відверті,                                                                                                       Які прославили тебе.

 

Немає місця більш святого,                                                                                                           Як отчий дім і рідний край,                                                                                                   Того куточка дорогого,                                                                                                                Який для мене просто рай.

 

Немає місця на Вкраїні,                                                                                                                 Де б я зростив такий садок.                                                                                                          Тут всі мені близькі та рідні,                                                                                                     Дерева і дрібний листок.

 

Тобі, Ладижин, я бажаю,                                                                                                      Щоб швидко ріс та вічно жив.                                                                                                Життя і щастя всім без краю,                                                                                                   Щоб кожний з нас добро творив.

 

Нехай Ладижин, любий, рідний,                                                                                           Буде оспіваний в піснях                                                                                                               І шлях його, великий, гідний,                                                                                                       Нехай прославиться в віках.                          

                      Павло Малюський


 

 


Технологія «Мікрофон»

Діти, за що ви любите своє місто?

         Самооцінка.

- Чи досягли поставленої мети?

- Чи задоволені своєю роботою?

- Що було легко (складно?)

- Що зацікавило?

- Що плануєте робити надалі?

- Що особливо вразило і схвилювало вас сьогодні?

- Дякуємо тобі, богине Ладо, за цікаву подорож рідним краєм.

Лада.  Мені час прощатися з вами. Пам’ятайте, діти, про мене і не забувайте свій рідний край.


 


 

docx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
196
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку