Виховний захід "Суд над чорною кішкою"

Про матеріал
Люди постійно обвинувачують чорних котів і кішок у своїх невдачах. Чи справді це так? І чому ж тоді ми маємо такі дати як Всесвітній день котів 1 березня, Міжнародний день вдячності чорним котам 17 серпня, День захисту домашніх тварин 4 жовтня, День вдячності чорній кішці в Британії 27 жовтня.
Перегляд файлу

#BlackCatAppreciationDay

 

Тема. Суд над Чорною Кішкою.

Тип заняття: виховна година.

Мета: ознайомити учнів та учениць з історичними, психологічними факторами, пов’язаними з котами; довести лікувальну роль котів; формувати навички під час рольової гри; розвивати акторські здібності дітей; виховувати любов і повагу до домашніх улюбленців.

Методи і прийоми роботи: рольова гра, он-лайн тестування.

Світові події, пов’язані із чорними котами: Всесвітній день котів 1 березня, Міжнародний день вдячності чорним котам 17 серпня, День захисту домашніх тварин 4 жовтня, День вдячності чорній кішці в Британії 27 жовтня.

Обладнання: ілюстрації з чорними котам і кішками, фото учнів зі своїми чорними улюбленцями, костюми та елементи костюмів для учасників суду, виставка художньої літератури, у якій головні персонажу – це коти чи кішки, енциклопедії про життя котів та їх видове різноманіття, он-лайн тест, мобільні телефони учнів для проходження он-лайн тесту.

 

C:\Users\User\Desktop\59304d7a4f72d15c64aea5d5.png

Перебіг заходу

І. Привітання.

 

ІІ. Повідомлення теми і мети заходу.

 

ІІІ. Рольова гра. Суд над чорною кішкою.

Персонажі рольової гри:

Суддя.

Прокурор.

Адвокат.

Постраждала.

Чорна Кішка.

Свідки: історики, експерт з поведінки котів, психолог, зоолог, журналіст, лікар, фотограф.

 

Суддя. Встати! Суд іде! 22 листопада 2019 р. (дата може змінитись) до суду надійшла скарга на одну підозрілу особу. До слова запрошується постраждала.

Постраждала. Я постійно стикаюсь із проблемою, яка кожного разу стає все більшою і більшою. Я стала помічати, що, як тільки чорна кішка перейде мені дорогу, я маю значні проблеми з навчанням або посварюсь із рідними. А я – відмінниця, усі вважають мене вихованою дівчинкою. Я ТАК БІЛЬШЕ НЕ МОЖУ!!! Прошу провести слідство!

Суддя. До слова запрошується обвинувачена сторона – Чорна Кішка.

Чорна Кішка. Шановні! Скільки можна терпіти ці безглузді обвинувачування в мій бік? Я – така ніжна істота, не розумію, в чому проблема? І взагалі, як я маю почуватись, коли, гуляючи парком чи сквером, постійно чую: «Киш звідси!!!». Не можу зрозуміти, чим я не догодила людям?

Суддя. Запрошується сторона обвинувачення.

Прокурор. Пане суддя! Чорні коти – супутники відьом, вони приносять нещастя і руйнують життя людей, перебігши їм дорогу. Сторона обвинувачення запрошує до слова свідка – історика.

Історик 1. Історичні джерела показують нам, що кішки завжди були ледачими істотами. Вони бездіяльно тиняються по будинку. Хоча раніше – тисячоліттями – вони працювали щуроловами на кораблях і в господарствах селян, перш ніж повністю одомашнились. Коти самі обирали людське суспільство, проте це був союз, взаємовигідний для обох сторін. Процес приручення котів відбувався двічі. Спочатку – на Близькому Сході, а потім, значно пізніше – в Єгипті. І вже після цього корабельні кішки успішно розселилися по всьому світу. Нині коти живуть на всіх континентах, за винятком Антарктиди.

Суддя. До слова запрошується сторона захисту.

Адвокат. Пане суддя! Моя підзахисна ні в чому не винна. Усе це плітки! І я це доведу. Запрошую свідків захисту.

Історик 2. У давні часи коти піддавалися інквізиції. Папа Інокентій VIII вважав їх провідниками між відьмами і силами зла. Але винищивши котів у Європі, люди отримали нашестя щурів та епідемію чуми.

Психолог. Зі своєї практики знаю, що мурчання котів має велику користь для людей. Ми завжди позитивно реагуємо на ефект мурчання: воно заспокоює і радує нас. Це подібно до споглядання хвиль моря чи океану біля пляжу.

Зоолог. Щодо фізіологічної сторони, коти починають мурчати через декілька днів після народження. Цей звук створюють м’язи всередині гортані кішки. Коли ці м’язи рухаються, то розширюють і стискають голосову щілину – частину гортані, яка оточує голосові зв’язки – і повітря вібрує щоразу, коли кішка вдихає та видихає.

Експерт з поведінки котів. Мурчання котів у малому віці допомагає їхнім матерям знайти їх під час годування. Мурчання дорослої особини означає, що ваш пухнастий улюбленець хоче їсти, або насолоджується їжею. Деякі коти голосно муркочуть, коли досліджують нову територію або після того, як їх налякали. Також мурчання має місце після стресових ситуацій, які стались із котом, наприклад, переслідування собакою.

Прокурор. Інша підстава для обвинувачення – це шум і безлад, який завдають коти. Запрошую свідка обвинувачення – журналіста.

Журналіст. Я тримаю постійний зв'язок із своїми читачами. Ось що пише частина з них: «Шоста ранку, а кішка торкається лапою мого обличчя. Ця нахабна мордочка усім своїм виглядом каже – «Час прокидатися, я хочу їсти». Більшість моїх читачів вважають котів найегоїстичними тваринами у світі, вони вважають, що коти здатні зосереджуватися лише на задоволені власних потреб.

Адвокат. До слова запрошуються інші свідки захисту.

Експерт з поведінки котів. Ось деякі спостереження за поведінкою домашніх котів:

  • Якщо кіт ходить за вами з кімнати в кімнату, то, вважається, він робить це для того, щоб контролювати ваші дії.
  • Коли кіт треться об вас, це не тільки з ласки. Так він вас "мітить" як свою територію і прибирає з вас інші запахи.
  • Якщо кіт знаходиться біля вас, і його хвіст тремтить – це найбільше відчуття любові, яке він може виразити.
  • Якщо кіт приніс вам здобич, наприклад, мишу, то так він проявляє турботу про вас і хоче вас нагодувати. Тут важливо не сварити кота за "подарунок", а похвалити пухнастика.
  • Майже все життя коти витрачають на сон. Так, із дев'яти прожитих років шість ваш кіт проспить.

А висновки робити вам.

Фотограф. Зі свого досвіду роботи можу сказати, що сотні тисяч людей через соціальні мережі показують усьому світові, як вони люблять своїх домашніх улюбленців. Найбільша частка припадає на котів, серед яких 45% - це чорні коти. За минулі два століття чорні коти з’являються в незліченій кількості творів, а костюм чорного кота є найулюбленіших для перевтілень на Хеловін або дитячі свята. І взагалі, чорна кішка робить на вигляд стрункішим того, хто тримає її на руках. І мої фотографії це доводять.

Лікар. Коти мають лікувальні здібності. У народній медицині навіть є спеціальна фелінотерапія – метод профілактики та лікування різноманітних захворювань за допомогою контактування з котами. Вважається, що у власників котів на 30% знижується ймовірність інфаркту або інсульту.

Суддя. Отже, судячи з вищезазначеного, СУД ПОСТАНОВИВ: чорна кішка ні в чому не винна. Застарілі забобони не є правдивими. А тому ви можете постраждати від чорної кішки  лише в тому випадку, якщо ви миша!

 

IV. Зворотній зв'язок.

Перевірити інформацію, яку діти отримали під час заходу, можна зайшовши на посилання   https://naurok.com.ua/test/sud-nad-chornoyu-kishkoyu-21695.html   та пройшовши он-лайн тест.

 

V. Підведення підсумків.

Діти розповідають про:

  • своїх домашніх улюбленців;
  • казки, які вони прочитали, з персонажами котами чи кішками, яка роль належала їм – позитивна чи негативна.

 

Використані джерела:

https://www.5.ua/dyvohliad/yak-zrozumity-povedinku-kotiv-top25-tsikavykh-faktiv-pro-domashnikh-uliublentsiv-187541.html

 

https://www.bbc.com/ukrainian/vert_earth/2015/10/151015_vert_earth_cats_are_utterly_selfish_vp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку