Виховний захід "Українські жінки за кордоном"

Про матеріал
Українці займали важливі державні посади у чужих країнах, підкоряли космос та високу моду, знімалися у найкращих фільмах та робили важливі наукові відкриття для людства. Ми вибрали для вас історії 7 жінок, які жили та живуть за кордоном і прославили нашу державу на весь світ.
Перегляд файлу

Я мріяла, що в Україні мене почують

Видатні жінки в еміграції

 

Візьміть мене з собою, журавлі!
Хоча земля ця,
начесправжній рай,
Мені ночами сниться
рідний край:
Калина, хата, вишня у селі...
Несіть мене з собою, журавлі,
До дому рідногохоча б на мить!
За рідним домом
серце так болить
На теплій, щедрій
та чужійземлі.

 

Пісня «Я піду в далекі гори»

 

 

Українці займали важливі державні посади у чужих країнах, підкоряли космос та високу моду, знімалися у найкращих фільмах та робили важливі наукові відкриття для людства.
 

Ми вибрали для вас історії 7 жінок, які жили та живуть за кордоном іпрославили нашу державу на весь світ.

 

 

Відео

 

 

 

Анна Ярославна

Читаючи книжки з історії, ти зазвичай дізнаєшся про князів, королів і славетних полководців. Ці люди завойовували землі, керували державами, змінювали світ. І всі вони—чоловіки. А де ж були жінки? Чому так склалося, що про жінок в історії ми майже нічого не чуємо? Як відшукати той слід, що його лишила аж цілісінька половина людства? Дехтодумає, щожінка створена, щоб бути господинею і мамою, а от великісправи, мовляв, творятьчоловіки. Але ж жінкавідрізняєтьсявідчоловікафізичною силою, та аж ніяк не розумом! А видатнісправиробляться не м’язами, а самезавдякимудрості, кмітливості, винахідливості. Звідки ж узялася думка, що жінка не здатна до великого?

\Слово викладача

 

 

Роксолана

Ти мій світанок і мій біль,

Мій смуток, жаль кохання...

І дотик серця, співом хміль,

Ти скарб могожадання.

Сумую, блисктвоіх очей,

Втішає, як принада,

Ти найсолодша із ночей,

Моя моя відрада.

Ти повелителька всіх мрій,

Притулок каяття,

Безмежність всіх моїх надій,

Моє ти відкриття!

Так султан Сулейман казав про українську дівчину, яка заволоділа його серцем і розумом одного з наймогутніших султанів Туреччини і довгі роки правила Османською імперією султана Сулеймана.

Слово вчителя

Олена Теліга

Життя можна прожити по-різному. Можна йти довго й тихо, залишаючи непомітні сліди на піску буття, що змиє час, а можна спалахнути коротко і яскраво, осліпивши своїм блиском все навкруги. Історія знає немало прикладів таких зірок. 22 липня ми будемо відзначати 105-річницю з дня народження талановито їукраїнської поетеси і патріотки Олени Теліги

Слово вчителя

Ведучий:                                                                                                                                                           Древні римляни казали, що поетами не стають, поетами  народжуються. Як на пророків, сходить на них,   якщо вони справжні поети з Божої ласки - Дух Святий. Такою поеткою з Божої ласки була Олена Теліга, яка прийшла у світ цей 21 липня 1906 р. Прийшла для величних здобутків у царині поезії та національної   ідеї.

(Відео про життя поетеси . Люди свободи.   1.16 хв.)

Найкращі вірші Олени Теліги - Amazing Ukraine - Дивовижна Україна     Життя Олени Теліги було  надзвичайно насиченим. Вона  встигала все: писати статті, рецензії, відгуки,  зустрічатися з друзями, перебуваючи в еміграціі, серед яких такі поети як Євген Маланюк, Леонід Мосендз , Юрій Клен,  Олег Ольжич. Завжди прагнула праці, дружби, боротьби, такою була  не жила, а горіла.  А найбільше з неї  лилась поезія

 

Читець: Моя душа й по темнім трунку

Моя душа й по темнім трунку

Не хоче слухатись порад.

І знову радісно і струнко

Біжить під вітер і під град.

Щоб заховавши мудрий досвід

У скринці без ключа і дна,

Знов зустрічати сірий розсвіт

Вогнем отрути чи вина.

Щоб власній вірі непохитній

Палить лампаду в чорну ніч

І йти крізь січні в теплі квітні,

Крізь біль розлук - у радість стріч.

А перехожим на дорогах

Без вороття давать дари.

  І діставать нові від Бога,

Коли не вистачить старих.

(Відео про діяльність.О. Теліга. Пишемо  історію. З 4.42-6.42 хв.)

 

 

Олена Теліга – 1933 – 1939

Незнаний нам початок і кінець,

Не розуміємо таємну віру,

Коли жаття сплітає у вінець

В незнаній черзі віру і зневіру.

На світлий день спадає чорна тінь

Зловіщих хмар, мов жалібний серпанок,

А зимну ніч, безсилу від тремтінь,

Бере в обійми полум’яний ранок.

Залізну силу, що не має меж,

Дихання Боже в сльози перетопить

І скрутить бич безжалісних пожеж

З маленьких іскор, схованих у попіл.

Так кроки – нами зв’язані навік

У Божих меж – назавжди розминулись.

Без теплих слів, без дрогнення повік

Ми попрощались десь на розі вулиць.

Але, буває, крізь вогонь межі

Минулі дні вертаються, як спогад.

Ми завтра знов не будемо чужі,

Це світлий дар приймаючи від Бога                                                                                                                                             

Ведучий:                                                                                                                                                                        Проживши 35 літ, ця мужня і прекрасна жінка встигла залишити нащадкам яскраву поетичну спадщину, що свідчить про самобутній і могутній талант, який за сприятливих історичних обставин міг розвинутися і досягти світових вершин.

Ведучий:                                                                                                                                                                            "Оригінальна в образах та ідеях, елегантна у формах своїх віршів, горда в ставленні до життя, вона з'явилася, спалахнула і згоріла на тяжкім та сірім, криваво-червонім небі, неначе блискуча зірка, лишивши по собі яскраве  світло, яке палахкотітиме нащадкам" (Д.Донцов).

Читець:

 Олена Теліга – Сучасникам

“Не треба слів! Хай буде тільки діло!

Його роби – спокійний і суворий,

Не плутай душу у горіння тіла,

Сховай свій біль. Зломи раптовий порив”.

Але для мене – у святім союзі:

Душа і тіло, щастя з гострим болем.

Мій біль бринить, зате коли сміюся,

То сміх мій рветься джерелом на волю!

Не лічу слів. Даю без міри ніжність.

А може в цьому й є моя сміливість:

Палити серце в хуртовині сніжній,

Купати душу у холодній зливі.

Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив,

Та там, де треба, – я тверда й сувора.

О, краю мій, моїх ясних привітів

Не діставав від мене жодний ворог.

Презентація на тему О. Теліга (варіант 1) — готові шкільні презентації |  GDZ4YOUВикладач:  

З   її творчої спадщини залишився лише 41 твір,  інші вірші знищили вороги – окупанти.   Олена майже не друкувала своїх   віршів. Перший був надрукований її друзями без згоди автора, настільки  скромною вона була і вимогливою до себе і своєї творчості.  Поетеса, силу слова якої порівнюють з поезією Лесі Українки, тривалий час жила в еміграції у Європі, але свій життєвий вибір зробила на користь України, присвятивши розбудові її незалежності свій талант і все своє   недовге життя.                                                                        Вона  була сонячним світлом , яка прийшла на Землю, щоб цього світла було більше. І смолоскипом вела рід людський крізь темряву ночі до світла. І згоріла, повністю віддавши світу своє світло.

(Звучить пісня на слова  Олени  Теліги «Чуєш мій друже славний козаче»)

 

Соня делоне

Ідуть роки  і все більше українських жінок залишають свій слід в історії

Соня Делоне - перша жінка-художниця, удостоєна прижиттєвої персональної виставки в Луврі, але сьогодні ми бажаємо познайомити вас з дизайнерскою спадщиною жінки.

Слово Вчителя

Соня Делоне

Соня Делоне стала популярною в момент, коли мода для молодих європейських жінок сильно змінилася. Перша світова війна зажадала від жінок виходу на ринок праці, і в результаті їх одяг був змінений відповідно до їх нових завдань.  Такі фігури, як Делоне (і, мабуть, найбільш відома її сучасниця Коко Шанель), створені для Нової Жінки, яку цікавила свобода пересування і самовираження. 

художниця

Народилася на світ 14 листопада 1885 року аж ніяк не Соня Делоне, а маленька єврейська дівчинка Сара

Картины соня делоне – -, — huarache-shop.ruВона займалася живописом, до якого з раннього віку проявляла помітні успіхи. У приватній школі в Німеччині вона отримала класичну художню освіту. У 20 років Соня переїхала в Париж, де продовжила навчатися живопису в Академії де ла Палетт.   вийшла Cоня Делоне: Коротка біографія заміж за  молодого художника-абстракціоніста Робера Делоне. Під цим прізвищем вона і прославилася в Європі.

 

Відео

Соня Делоне пробувала себе в різних іпостасях: вона створювала моделі одягу та взуття, малювала нові гральні карти, пропонувала (!!!) силуети автомобілів, готувала театральні костюми.

Вона ткала килими і ілюструвала книги. У всіх сплесках творчої фантазії Соня була органічною,  Симультанна мода Соні відображає сучасне мистецтво і архітектуру, стрімкий ергономічний дизайн автомобілів і літаків. Вона створює тканини і речі, орієнтуючись на епоху, яка тільки має настати.

 

https://static1.iod.media/storage/articles/blocks/images/1557318988_9388_4b37dac350f4754a.jpgНавряд Соня підозрювала, що, підганяючи свою "Бугатті" під дизайн сукні, вона вводить в світову моду автотюнінг

Найяскравіша представниця стилю арт-деко, художниця і дизайнер Соня Делоне |  Фото: mylitta.ru

 У 60-х Делоне стала однією з найвпливовіших жінок в модній індустрії. Будинки моди Yves Saint Laurent і Missoni зізнавалися, що українка була їх натхненням. У Франції її настільки любили, що організували в Луврі прижиттєву виставку. Соня стала першою жінкою, яка удостоїлася такої честі від культового музею.

Соня Делоне: Как видела мир легендарная художница, которая завораживала  своими произведениями Новости Одесса Одесcа на Depo.ua

 

У своїх спогадах художниця часто зізнавалася, що її любов до яскравих кольорів бере початок зі спогадів дитинства. Це фарби мого дитинства, фарби України. Спогади про сільському весіллі з сукнями в червоних і зелених тонах і кольоровими стрічками,
- розповіла Соня.

- Делоне - це не ім'я, це - явище в культурі.

Саме перед дизайнерським талантом українки Соні Делоне модний Париж зняв капелюха, Заслуги українки здобули заслужене визнання. Соня Делоне стала Кавалером мистецтв і літератури, в 1973 р за багаторічну працю на ниві мистецтва вона відзначена Гран-прі Парижа, а в 1975 р стала володаркою найвищої нагороди Франції - ордена Почесного Легіону. 

До вашої уваги показ  Dolce & Gabbana і Dior, присвячений українській мисткині Соні Делоне

Відео

 

 

 

 

 

 

Емма Андієвська

 

Привезіть мені, хлопці, калину
із рідного краю.
Хай вона біля дому росте.
Я підлию її так, як рожі
щодня підливаю,
І вона приживеться. Весною
вона зацвіте.
Країно-ненько, коли ж тистанеш такою, якою вони, оці люди, котрі вимушені були їхати на чужину в пошуках кращоїдолі, вимріяли тебе, якою хочуть тебе бачити, любити, вибудовувати і відроджувати

 

Слово Вчителя

Емма Андієвська каже: Я працюю на інших паралеляхСл.1

Про художницю Емму Андієвську кажуть — «український Далі», письменницю Андієвську називають «епохальним явищем в історії української та західноєвропейської культури»

Емма Андієвська: я сама зроблю собі Україну – ПовагаСл.2 Вона народилася  в Донецьку, який тоді 1931 мав назву Сталіну, потім родина переїхала до Києва, де її батька вбили НКВСсівці, під час другої світової разом їз мамою 12-ти річна Емма виїхала до Німеччини і прожила там майже все життя, але всю свою творчість присвятила Україні.

https://wz.lviv.ua/img/340x220/4/c6867603fe497e2caaf1a9949490e683-188bc0fe2e2e2fad59c8d8d8dce49b50.jpgСл. 3

За потужним талантом та колосальним працелюбством ховається непроста доля феноменальної жінки. Біографія 90-річної пані Андієвської настільки сюрреалістична, що може позмагатись зі сюжетами її книг, котрі, за словами письменниці, з’являються їй уві сні.

Сл. 4

Як художниця-авангардистка Емма Андієвська створила понад 17000 картин, хоч ніколи і не отримувала формальної мистецької освіти

Сл.5

Специфічним художнім прийомом Андієвської є прийом повторного накладання фарби на полотна – до 25 разів.

Сл.6

 Таким чином вона створює стереоскопічний ефект рухомих фарб, помітний, коли дивитися на картини під різними кутами зору

 

Сл.7

Своєрідні малюнки Емми Андієвської виконані на газетех, загрунтованих акрилом, кавовою гущею. До наукового фонду увіійшли «Поцілунок», «Горнятко кави», «Спільнота»,  «Прогулянка».  І назви і самі графічні малюнки асоціативно пов’я зані з кав’ярнею, але малярка завжди працює лише дома.

Сл.8

Андієвська стверджує, що її картини бачаться їй намальованими в цілому і їй залишається лише перенести їх на полотно. Своє малювання вона описує як певний спосіб медитації та наголошує на великій ролі півсвідомості в її творчості.

 

 

Сл.9

Перша персональна виставка мисткині відбулася в 1956 році в Мюнхені. Відтоді полотна Емми Андієвської виставлялися по всьому світу.

Сюреалізм? Натуралізм? Експрессіонізм? Ні художниця дистанціюється від усіх стилів мистецтва і підкреслює свою індивідуальність, говорячи про «андрієвський» стиль письма і малярства

http://uartlib.org/wp-content/uploads/2018/02/img1003-758x1024.jpg

Сл.10

Її бачення світу вражає певною первинністю, відвертістю, прагненням художниці не приховувати нічого. Ця зворушлива відкритість доводить індивідуальність мислення Андієвської. Площинність її робіт приваблює і змушує придивлятися до них ретельно, шукати певних знаків. В роботах майстрині драматична та захоплююча гра речей, світ і природа буття в їх первозданному вигляді.

Сл.11 Відео

 

 

 

Відео - Всю творчість присвятила Україні: Емма Андієвська отримала  Шевченківську премію - Сторінка відеоСл.12

45 поетичних і прозових книжок і 17 тисяч картин.. – це Емма Андієвська, одна з найвідоміших у світі українських мисткинь, яка нині живе в Мюнхені і у свої 90 років отримала найвищу ознаку України – національну Шевченківську премію

 

Марина Вязовська

Математики вивчають проблему розміщення сфер у тривимірному просторі ще з 1611 року, коли Йоханнес Кеплер припустив, що найлегший спосіб упакувати однакові сфери у просторі — це піраміда.

Відео

Відкриття Марини і колег має практичне значення, адже, за її словами, упаковки сфер у багатовимірних просторах використовуються для поліпшення передачі сигналу.

"Наприклад, код, пов'язаний з 24-вимірної упаковкою, використовує космічний апарат "Вояджер". Сигнал, який він надсилає, щоб повідомити про космічні відкриття, звісно, спотворюється. Він розбивається на 24 частини — скажімо, на 24 біта. Припустимо, один з них змінюється. Як розшифрувати сигнал? Завдяки тому, що кулі в упаковці знаходяться далеко одна від одної, можна зрозуміти, який із сигналів неправильний, і виправити його".

 

 

 

 

http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua/images/doc_super/storiyspixy/2533/86971840_2966995653344673_3926015659514789888_n_1.jpgМарія Шрамко

 

Ця невисока жінка підкорює особливим шармом і якоюсь дивною енергією. Навколо неї кипить робота, народжуються нові смисли. Її звання чемпіонка світу з кондитерського мистецтва викликає цікавість. Але коли бачиш результат, витончені, немов спрямовані в небо, скульптури, купу солодких гладіолусів, гвоздик і конвалій - відчуваєшсправжній шок, не розуміючи, як цеможливозробитилюдині?

Знайомтеся – Чемпіон світу з кондитерського мистецтва Марія Шрамко

Слово вчителя

Мастер-класс от Марии Шрамко — Центр обучения кулинарному искусству «Вип  Кулинария» в Махачкале «Усі рослини її композицій взяті з саду  батьків у селі Смолдирів, що у Баранівському районі: жоржини, хризантеми, плющ, дикий виноград, смородина, гортензія, гліцинія, чорниця.

 

Світова спільнота оцінила роботи Марії найвищим балом, назвала кращими експонатами чемпіонатів.

Марія Шрамко  - шеф-кондитер, входить до складу Національної збірної Ісландії з кулінарії. Суддя Всесвітньої асоціації кулінарів WACS, почесний член Асоціації кухарів України, Сербії, Хорватії, почесний член Українського кулінарного союзу. Має великий професійний досвід роботи шеф-кондитером, за створення арт-робіт отримала ряд нагород на престижних чемпіонатах.

Відео

 

 

Марія Шрамко - професійний кондитер, родом з села Смолдирів Баранівської ОТГ, нині проживає в Ісландії, має 9 золотих нагород чемпіонату світу з кондитерського мистецтва. А 19 лютого 2020 отримала найвищий бал та свою другу медаль Олімпійських ігор з кулінарії.

Усі роботи пані Марії, представлені на Олімпіаді, присвячені Україні і мають назви «Полісся», «В саду моєї мами», «Поліський рай».

 

Солодкі композиції Марії Шрамко на тему квітів рідного села удостоєні  золотої медалі Олімпійських ігор з кулінаріїВона каже. Я щаслива, що приношу радість у кожен
дім та маю можливість представити нашу рідну Житомирщину на світовій арені»,

 


 
Її роботи це не тільки наслідування живій природі. Поруч з цукровими волошками, здається, насиченими сонцем і запахом липневого поля, стоять  абстрактні композиції, що несуть енергетику Пікассо і Гауді.


 
 

З ініціативи Київського національного торговельно-економічного університету і громадського союзу "Український кулінарний союз проходять авторські майстер-класи кондитерської майстерності від  Марії Шрамко - « Sugar  flowers » на Україні

 

Відео

 

Квітка Цісик

Її першою мовою була українська і , і як тільки вона опанувала її, батько вирішив вчити доньку другої мови – музики.

….це все про неї… Квітку Цісик

 

Відео пісні «Ой верше»

Багато хто казав, що коли вона співала, то наче скрипка грала. Вона мала унікальний голос, яким майстерно володіла, бавлячись з динамікою, штрихами, темпом і …власне… серцями тих, хто бодай 1 раз почув її голос. Вона без вагань витратила чверть мільона доларів на запис українських пісень, які ще й досих пір зачаровують кожного з слухачів. Кожна нота, яку вона співала, наче від янгола – не перестають говорити її шанувальники. Вона і справді унікальна, справжня українка з великим серцем – Квітка Цісик

Відео біографічне

 

 

Цісик мала колоратурне сопрано. Вона з легкістю експериментувала зі стилями – від джазу до класики. І мала неабиякий успіх як у виконанні попсових пісень, так і в оперному співі. Крім того, Квітка Цісик володіла технікою – «білим голосом»

У 1978 році пісня «Ти осяюєш моє життя», яку виконала Квітка Цісик в однойменному фільмі, отримала «Оскар» і «Золотий глобус». Пісня також була номінована на «Греммі» у категорії «Пісня року». 

Відео оркестр

 

Квітка Цісик записала два україномовні альбоми – «Квітка» у 1980 році, а також «Два кольори» у 1989-му.

Обидві платівки у 1990 році були номіновані на премію «Греммі» в категорії «сучасний фольк». До України вони потрапляли здебільшого контрабандою, люди перезаписували пісні і передавали один одному.

Відео-інтерв’ю

Голос пані Цісик бездоганний, повний життя та виразності. Час від часу він легкий і фарсовий, часом відшліфований та оперний. Професійний запис і виробництво альбому не привід для його досконалості. Причина в пані Цісик. Її голос ясний. Її дикція вишукана. Відчуваються її почуття. «Квітка», безумовно, один з найкращих альбомів на українському музичному ринку.

Пісня

За словами самої Квітки Цісик її Два україномовні                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            альбоми були подарунком для всіх українців не залежно в якій частині світу вони б не мешкали – це музика для душі, згадка про її батьківщину.

 Вона виконала мрію свого батька – повернулася додому, на  Україну у своїх піснях.

                                                     

Наше слово, наша пісня, як писав наш великий духовний пророк Тарас                  Шевченко, справдініколи не вмре, не загине! А отже буде вічним і наш терплячийроботящийталановитийукраїнський народ, який рано чипізнозбереться до купи на своїйземлі, у своїйУкраїні – вільній і незалежній. Дай, Боже!

Відео

 

 

Я пишаюсь, що я – українка!

Що Дніпро в моїх жилах тече.

Що, в Карпатах, тоненька стежинка

До безкрайніх небес приведе!

Я пишаюсь, що я українка!

Що мої праотці _ всі герої!

І. що кожна прожита сторінка

Ожива з надзвичайних історій!

Я пишаюсь, що я українка

І не змінить цього ліку час.

Я пишаюсь, що я – українка!

Я пишаюсь, що я серед вас

Слава Україні!

 

1

 

docx
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку