Виховний захід "Веселий український ярмарок" у 5 класі із презентацією

Про матеріал
Позакласний виховний захід «Веселий український ярмарок» до тижня української писемності і мови. Форма заходу була незвичайною: діти здійснили уявну подорож на ярмарок - цікавий, дотепний, веселий, такий, яким він був кілька десятиліть тому. Діти змогли познайомитися з особливостями українського ярмарку, бачили красу і багатство рідної мови за допомогою творів усної народної творчості, творів письменників і поетів.
Перегляд файлу

Виховний захід «Веселий український ярмарок»

(ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ   ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ)                                                                                                                                                                                             (Вчитель: Мойсеєнко С.А.)

Мета: Ознайомити учнів з особливостями українського ярмарку;  показати учням красу і багатство рідної мови з допомогою народної творчості, творів письменників і поетів.

Викликати бажання вивчати рідну мову , милуватися її красою,  розвивати акторську майстерність, пам'ять, зв’язне мовлення;

Виховувати любов до рідного слова, до рідної землі, до свого народу, до рідної мови, рідного краю, його традицій, почуття поваги до всього свого, українського, бажання розмовляти рідною мовою. Виховувати у підростаючого покоління повагу до звичаїв, традицій українського народу.

 Обладнання.

Мультимедійна презентація, проектор,  дошка, квіти, овочі, фрукти, вишиванки, рушники.

Оформлення.

Свято проводиться в клас або просто в залі, оформленому на зразок ярмарку.

Вишивані рушники, кошик з осінніми квітами, овочі.  Попід стінами розміщені яскраво прикрашені лотки із написами: «Овочі», «Фрукти», «Яблука», «Капуста» «Часник», «Картопля», «Огірки», «Гарбузи», «Груші»,  «Рушники»,  «Посуд», «Гончарні вироби», «Вишивки» та ін.

Форма проведення:  ярмарок .

ХІД      ЗАХОДУ

1 слайд    

І. Організація класу.  _____________________________________________________________

Вступне слово вчителя. Дорогі  діти! Розпочнімо наше свято «Веселий український ярмарок» (учні входять  2 рядами і вносять на столи «товари», що продаватимуться Всі сідають, стоять лише 5-ро ведучих) )

Шановні ГОСТІ, БАТЬКИ! Запрошуємо вас до нашої господи на хліб та сіль, на слово щире, на бесіду мудру, на свято української писемності та мови.

З давніх- давен у багатьох народів заведено так, що завершуючи яку-небудь серйозну і важливу  справу, а також щоб  себе показати, люди влаштовують або свято, або організовують виставку чи ярмарок. Я пропоную вам завітати з нагоди  Дня української писемності і мови  до нас на ярмарок! Ярмарок краси нашої мови  і  багатства  традицій нашого народу…А зараз до слова прошу своїх вихованців.

Вітання ведучих

Ведуча:              Добрий день вам, милі люди! _____________________

Хай вам щастя – доля буде,

Не на день і не на рік,

А на довгий – довгий вік

Ведучий:            Починаймо наше свято!  ____________________________

Людей зібралося багато

Щоб веселитись і співати

  І рідну мову прославляти

Ведуча:              Дорогі друзі!        __________________________________________

Сьогодні День писемності та мови

І будемо зараз ми готові

Полинути в країну рідного слова.

Ведучий:            Цікава мандрівка чекає на нас,  ____________________________

Чи кожен до неї готовий із вас?

Тільки сьогодні, і тільки до нас

Чарівна мова наша прийде у клас.

Ведуча:               Вчіть мову нашу солов'їну  ______________________________

І не зазнавайтесь,

"І чужому научайтесь,

й свого не цурайтесь…."

Ведучий:           Дорогенькі мовознавці, _______________________________________

щиро вас вітаємо,

від усього свого серця

 успіху бажаємо.

2 слайд     Лавка “ МИ   НА   ЯРМАРКУ”

I. Слово вчителя

      Форма нашого заходу  буде дещо незвичайною: ми здійснимо уявну подорож на ярмарок - цікавий, дотепний, веселий, такий, яким він був кілька десятиліть тому. А допоможуть нам у цьому народна творчість, українськ і письменники. Як відомо, кілька разів на рік селянин мав побувати там, адже це був один із засобів його існування.

На ярмарку можна було продати результати своєї праці, придбати необхідний реманент, побутові речі, худобу. Саме на ярмарку могли оцінити і вашу майстерність, саме тут люди вчилися спілкуватися, торгувати, економити, саме тут дізнавалися про новини, знайомилися, пізнавали географію та ази бізнесу.

 Що ж таке “ярмарок”?  Ярмарок завжди приваблював багатьох людей тим, що тут можна було і продати , і купити, і на людей подивитись, і себе показати. На ярмарку цінувалось все найкраще, тому б мені хотілося, щоб девіз нашого заходу звучав так: “ Не намагайся бути першим, а намагайся бути кращим”.

 Проте ярмарок у нас розумовий , тому слід багато знати й уміти. Знання будуть підготовкою до ярмаркування. А крім того , знання – це  «товар».. Тож просимо зазирнути до першої лавки «Просимо на свято»             

3  слайд  Лавка “ ПРОСИМО НА СВЯТО”

Ведучий:   

  Традицій народних ми не забуваймо

На ярмарок сьогодні разом завітаймо

Шановні гості, любі друзі

Почнімо дивне свято ярмаркове

 

Ведуча:          Ярмарок дзвінкоголосий

        Всіх до себе в гості просить

        Всі заходьте, не баріться

                         На товар всі подивіться

Ведучий 1

Увага! Увага! Спішіть-поспішайте!
Господарі й гості, глядіть, не минайте!
На ярмарок прошу гуртом, поодинці,
Чекають на всіх там чудові гостинці!

Ведуча1

На ярмарку  нашім веселім, багатім

Є чим дивуватись і є що придбати.

Тут щедрі дарунки і саду, й городу,

Тут пісня і жарти — усім в нагороду.

Ведуча.1
  Тут речі умільців ні з чим незрівнянні,

Барвисті стрічки, рушники вишивані.

Полив'яний посуд — тарелі, горнятка,

Сопілки — хлоп'яткам, намиста — дівчаткам.

Ведучий.1
  Мерщій-бо на ярмарок всі поспішайте,

  Купуйте, милуйтесь, танцюйте і грайте!
 

Під мелодію української народної пісні «Ой, там, на току, на базарі»   учасники свята заходять до залу, підходять до лотків, розглядають товар, прицінюються. Продавці припрошують купувати і рекламують свій товар.
 

4-5 слайд           Лавка “СЛОВА І  СЛОВНИКИ”

 

Слово вчителя.

- Давайте з’ясуємо значення слова Ярмарок. Слід  звернутися до  словника, а якого саме?

Так, зясувати  за  тлумачним словником.Увага на  слайд.

  Ярмарок -  (від нім. jahrmarkt - щорічний базар)

  1. великий базар, часто з розважальними закладами;
  2. періодично організовувані в певному місці торги, ринки товарів.

   -  Уявіть собі, що ми вирушаємо на український ярмарок. На ярмарку веселому, багатому є чим милуватися і є що придбати.

-  Тож  ласкаво  просимо до українського  ярмарку! Ось ми й підійшли до першої лавки.   

 

6 слайд         Лавка  «РЕДАКТОР»

ЗАВДАННЯ   І.               Робота над редагуванням тексту оголошення.

Оголошення!

Шановні покупателі! У нас ви можете приобрєсті качественний товар: женські  украшенія, дорогу кожану  обув,  українські платки с вишивкой! А также  платья и пальта! Все  що не схочете – для Вас. Ми працюєм   без виходних. Приходіть! Купляйте!

Учні колективно складають і записують текст оголошення на аркуші.

 

7  Слайд     Перевірка відповідей.

Оголошення.

Шановні покупці!

У нас ви можете придбати  якісний товар: жіночі  прикраси, дороге шкіряне взуття,  українські вишивані хустки!  А також  сукні та пальта! Все  що забажаєте – для Вас.

Ми працюємо з  без вихідних.

Приходьте! Купуйте!

 

Слово вчителя. 

 Гаразд. Молодці.Коли ви вже так добре впоралися із цим завданням, то перейдімо до наступного. Тепер ви точно знаєте, як  рекламувати свій товар, нахваляти його, щоб покупці звернули увагу.  Помандруємо  рядами, послухаємо продавців? Чи навчилися вони торгувати?

8-9     слайд         Лавка  «ЗУМІЙ ТОВАР ПОКАЗАТИ»

Виходять ведучі – 4 чоловіки , проходять повз   лавок. Інші учні «ПРОДАВЦІ»  викрикують:

5 учнів  за своїми столиками  рекламують по черзі свій товар,викрикуючи слова запрошення.

 -  Дівчата! Дівчата! Ви подивіться, які стрічки маю, налітайте, придивляйтеся, розглядайте, оглядайте, розцінюйте, купуйте. А намисто! Гляньте, яке намисто!Не пошкодуєте. Товар, як золото!  _______________________________________

 -Шановні покупці! У нас на ярмарку ви можете придбати гарні  гостинці для слухняних дітей, сюрпризи для рідних, сувеніри для гостей.______________________________________

  -Купуйте овочі! Свіжі, екологічно чисті, вирощені вдома на грядці своїми руками. А скільки аромату й смаку вони несуть у собі. Соковиті, сонечком напоєні , росою вранці вмиті, колір натуральний, так і милують очі. Купуйте, не пожалієте, а ще прийдете і родичам порадите, сусідів приведете. У нас овочі найкращі на ринку, бо свіжі, сьогодні з грядки зірвані!____________________________________________________

 -Шановні покупці! Ви ще не бачили наших осінніх квітів? Тоді підходьте, милуйтесь, купуйте! Які квіти- золото! Яскраві хризантеми, пишні троянди, пахучі чорнобривці! Підходьте, купуйте! Вибирайте!_________________________________________________________

 -Купуйте рушники, вишиваня, домашні! Яка вишивка! Рушники подарункові, рушники весільні! Ви подивіться-рушники кролевецькі, полтавські, закарпатські! Підходьте! Купуйте! Не пошкодуєте!__________________________________________________________

 

Слово вчителя.

Молодці, і з цим завданням ви впоралися. Погляньте,  а товару зібралося на нашім ярмарку!  Щоб торгувати, маємо  і свій, і чужий товар добре знати. Ось Вам наступне завдання.

10-11   слайд          Лавка  “СЛОВЕЧКО ДО СЛОВЕЧКА”

ЗАВДАННЯ ІІ.  Доберіть синонімічні словосполучення

-Ложка з дерева, горщики з глини, капелюшки із соломи, скриня з дерева,  хустки   з шовку, прикраси для жінок, сорочки з вишивкою, рушники з льону.

 

12    слайд          Перевірка відповідей.

Дерев’яна ложка, глиняний горщик, солом’яні капелюшки , дерев’яна скриня,шовкові хустки, жіночі прикраси, вишивані сорочки, лляні або льняні рушники.

 

Слово вчителя.

Молодці. Тепер ми можемо рушати далі ярмарком.

А  Вам цікаво, які ж звичаї на ярмарку? Послухайте про це текст Г.Квітки -Основяненка

На ярмарку кожен має своє місце. От натовп зібрався: бажаючі старця слухають. Сидить сивий дід - каліка та на кобзі грає. А поруч нього малий чорнявий, хлопець-сирота, худий та босий, шапчину тримає для мідяків. А он далі циган до дядька причепився, божиться, і жінкою, і дітьми та проклина свою душу, і батька, і матір. Щоб стару, сліпу, з вибитою ногою кобилу продати замість молодої, здорової.

Запитання до учнів :

  • То чи тільки з метою продажу приїздили  люди  на ярмарок?!

Відповіді  учнів:

  • Ні!. Щоб і побачити інших, показати свій товар, повеселитися, накупити подарунків, послухати музик, кобзаря…

Вчитель:

  • Ну ось проосимо до слова наших читців. Послухаймо гуморески!

 

13-14   слайди          Лавка  «ТЕАТРАЛЬНА»

 

ГУМОРЕСКИ.   ВИКОНУЮТЬ   ЧИТЦІ  

 

Найкраща мова                          (Бакуринський  М.)

Йде синок до школи вперше.
Пита батька мати:
- Якій мові ми синочка
Будемо навчати -
Українській чи російській?
Обидві ж хороші.
- Хай вивчає ту, якою
Печатають гроші.
 

 КУХЛИК                                                       (Крикунова Т.)
Дід приїхав із села, ходить по столиці.
Має гроші - не мина жодної крамниці.
Попросив він:
- Покажіть кухлик той, що з краю.-
Продавщиця:
- Что? Чево? Я нє панімаю.
Кухлик люба покажіть, той, що з боку смужка.
- Да какой же кухлік здесь, єслі ето кружка.-
Дід у руки кухлик взяв і нахмурив брови:
- На Вкраїні живете й не знаєте мови.-
Продавщиця теж була гостра та бідова.
- У меня єсть свой язик, ні к чему мне мова.-
І сказав їй мудрий дід:
- Цим пишатися не слід,
Бо якраз така біда в моєї корови:
Має, бідна, язика і не знає мови.

 

Слово вчителя

Ярмарок для українського селянина завжди був очікуваною і бажаною подією. Як правило, великі ярмарки відбувалися наприкінці літа і восени. Зібравши врожай хліба, овочів, фруктів, господар бачив, що з цього достатку можна продати, щоб прикупити щось з одежі, хатнього начиння, або поміняти товар на товар.

Ще за кілька днів господарі з синами змащували колеса возів, вистеляли їх сіном та домотканими килимами, складали товар, що мали везти на продаж.

Господині з дочками готували святковий одяг, щоб самим показатись і на інших подивитись, а, як поталанить, то й жениха знайти.Ось як це могло бути…

 

15 -17   слайди          Виступають юні артисти.

(Крикунова Т., Гладка Т., Якименко Н.)

Сценка 1

(Входять дві дівчини і два хлопці)
К.       Пішли, пішли!
Г.       Ти йдеш, чи не йдеш?
К.        Здоров була, кумонько!
Г.  Здорова була, кумасю!
К.  Ти на ярмарок?
Г.   Аякже, на ярмарок, на ярмарок!
К.  Ведеш свого продавати?
Г.  Веду, бо вже не годна. 
К.  А куди їде твій сусід? 
Г.  Зараз спитаю. Явтуше, ти на базар?

Явтух.   На базар. 
Г.  Підвези!
Явтух. Добре, сідайте. Обережно! Віз не поломайте.

 

К. Да куди їдеш, Явтуше? Да куди їдеш, наш друже?

Явтух.  Не скажу!

К. Да коли ж твоя добрая ласка. То й скажеш!

Явтух.            На базар!

Г.  Ой. що везеш, Явтуше? Ой  що везеш, наш друже?

Явтух.  Не скажу! Діти.
Г.  Да коли твоя та добрая ласка, То й скажеш!
Явтух.  Скажу, коли відгадаєш загадку.

Явтух загадує дітям загадки про овочі.

-Стоїть пані чепуриста, бо вдягла сорочок триста. (Ка-пуста) Сидить дівчина в коморі, а коса її надворі. (Морква)
-Товстий Гнат При землі не впізнають, А як вирвеш, борщик звариш, Тоді й похвалиш. (Буряк)
-Без рук, без ніг, а виліз на пліт. (Гарбуз)

-Сидить Марушка в семи кожужках, Хто її роздягає, той сльози проливає. (Цибуля)
-На городі молода пишні коси розпліта, У зелені хустинки золоті хова зернинки. (Кукурудза)
Явтух (до продавців).  Є в вас таке?

Продавці(ті, що за лавками)  

Явтух А гроші у вас є?

Покупці (всі)                          

Вчитель. Україна дала світу безліч відомих імен. Нашу державу у різні часи прославляли князі, гетьмани, письменники, поети, музиканти, актори. Чи знаєте ви славних українців? Перевірити це нам допоможе наступний конкурс – «Хто це?».

 

18 -26   слайди         

Лавка   «Копійка карбованці береже» або  Конкурс: «Хто це?»

Умови гри.  На екрані з’являтиметься зображення українських грошових купюр. Потрібно відгадати, хто на них зображений. Хто знає – піднімає руку.

1 гривня    Володимир Великий

2 гривні    Ярослав Мудрий

5 гривень    Богдан Хмельницький

10 гривень    Іван Мазепа

20 гривень    Іван Франко

50 гривень    Михайло Грушевський

100 гривень    Тарас Шевченко

200 гривень    Леся Українка

500 гривень                                       Григорій Сковорода

 

Слово вчителя

-Молодці! Гроші , я бачу, ви вмієте лічити. А чи знаєте їм ціну? Назвіти кілька  прислів’їв про гроші.

Відповіді:

Копійка карбованця береже.

Коли гроші говорять, тоді правда мовчить.

Гроші рахувати – треба розум мати.

Як копійка ведеться, то й добре живеться.

Гроші в гаманці, а помагають у біді.

Рахуй гроші стиха- не знатимеш лиха.

 

Слово вчителя.

Нам час рушати далі. Давайте зазирнемо до лавки українських оберегів.

Може ви знаєте, які на ярмарку можна знайти українські сувеніри, обереги?

Відповіді:

Глиняний посуд –горнятка, горщики, полумиски, глечики;

Вишиваний одяг, хустки,  плахти, корсети, намисто.

А ще скатертини, рушники.

Слово вчителя.

Розкажіть  нам  про рушники, принесені з дому( сімейні реліквії).

 

27       слайд          Лавка  «УКРАЇНСЬКІ  ОБЕРЕГИ»

Виходять представники столу «Українські рушники — скарби народні навіки».

(Шевчук В. –Гаак К.)

Ведучий 1       Українські рушники — скарби народні навіки

Від сивої давнини і до наших днів, у радості й горі рушник — невід’ємна частина нашого побуту.Рушник на стіні – це давній наш звичай. Не було в Україні хати, яку не прикрашали б рушниками. Хоч би як убого судилося сім’ї жити, але хата палахкотіла багатством кольорів рушників.

  У народі казали: “Хата без рушників, що родина без дітей”. У минулому рушник обличчя оселі, господині. 

Ведуча  1

Рушники виконують обрядову і побутову функції. Відповідно до цього утвердилися і їхні назви:

Утирач (для рук та обличчя).

Стирок (для посуду, стола, лави).

Покутник (ним обвішували стіни, портрети).

Плечовий (ним пов’язували сватів).

Подарунковий (обрядовий, весільний).

 

28    слайд         

Ведучий 1       

  • А з якими ж обрядами українського народу пов’язаний рушник?:

З вишитим рушником приходили до жінки, що народила дитину, вшановувати немовля.

  • рушники вішають над вікнами, дверима.(показую), їх називали оберегами, бо люди вірили, що вони оберігатимуть хату від лиха.
  • рушники прикрашали ікони у красному куті, у хаті, щоб у ній було красиво і затишно. А називають його покутник, або божничок. У святкові дні коли вся сім’я збиралась разом, на покутник кладуть хліб і сіль

Ведуча 1          Багато рушників вишиті двома кольорами: червоним і чорним. Червоний — це колір родючої землі, багатства,  урочистості. Червоний — колір щастя, добробуту, кохання. Ним найчастіше вишивали дитячий, юнацький, весільний одяг. Червоними нитками вишивали рушник для весільного обряду   Довгий прямокутний шмат тканини, завжди у наших предків -українців означав дорогу, шлях який веде людину.

Коли син вирушав у далеку дорогу, коли жінка виряджала чоловіка на війну, то дарувала їм вишитий рушник як застереження від лиха.

 

Слово вчителя.

Помандруємо далі ярмарком. Зранку, ще до сходу сонця, тяглися довжелезні валки чумаків із сіллю та рибою, їхали вози з гончарними виробами, мішками із зерном, прядивом, полотном та всякою хатньою поклажею. А поміж усім цим люди гнали худобу на продаж та несли на плечах і в руках навантажені кошики, коробки, мішки. …. А скільки там було гумору, жартів, співу, танців, змагань, різноманітних витівок... Майже так, як на нашому веселому ярмарку.

Погляньмо, може побачимо щось цікаве? Або красиве ? Чи дотепне?

 

29 слайд          Лавка    «ЖАРТИ …ЖАРТИ»

Сценка 2(Зайченко М. –Харламова  Ю.)

Ведучий. А тим часом ярмарок іде далі. Сонце вже давно піднялося. Торгівля триває. А серед загального гомону подекуди можна почути й такі діалоги. (Зайченко  М.)

(Розігруються сценки) (Арделян А.,  Бакуринський М., Крикунова Т.)

Сценка 1.

Жінка. Чоловіче, почім ця тканина?

Продавець. Дуже дешево: поцілунок за метр.

Жінка. Добре, дайте мені три метри… Бабусю, йдіть-но швидше, розрахуйтесь.

Сценка 2.

Чоловік. Скільки коштують яйця?

Продавець. Карбованець за штуку.

Чоловік. А биті?

Продавець. Півкарбованця.

Чоловік. То розбийте мені два десятки.

Сценка 3.

Продавець. Яблука, купуйте дуже добрі яблука!

Жінка. А чому ж вони такі дорогі?

Продавець. Бо з чужого садка крадені.

 

Ведучий. Або   іноді можна почути   і таке. Гумореска «Суперечка»

 

СУПЕРЕЧКА     (Зайченко М.)
Матір звуть Елеонора, а батечка - Савка.
Синок у них підростає, ім'я йому Славка.
Батько щирий українець, мати - сибірячка.
- Нє говорі, - учить мати, - гавкаєт собачка.
Вєдь нє гавкаєт собачка, она, дєтка, лаєт.
Ето тєбє твой папаня язик засоряєт.
Сколько раз я говоріла: пожалєй рєбйонка!
Зачєм же ти уродуєш, дєлаєш поросенка?
- Прошу cлова вибирати, - насупився Савка. -
Це ти мене зараз лаєш, а собака - ГАВКА!

 

30- 35     слайди          Лавка «Український  фольклор»  (Зайченко М. –Харламова  Ю.)

 

КАЗКА у гості

Ведуча: А казки ви любите? Уважно послухайте і скажіть, з якої казки слова.По засіку метений, на яйцях спечений... (Колобок)

Ведучий:  Ішов дід лісом, а за ним бігла собачка... (Рукавичка)

Ведуча: Я ... за три копи куплена, у півбока луплена... (Коза-дереза)

Ведучий:  Гуси-гуси, гусенята! Візьміть мене на крилята. (Івасик-Телесик)

Ведуча: Вона плиг з вовка та: - Битий небиту привіз! (Лисичка-сестричка та Вовк-панібрат)

Ведучий: Важливого значення у час спілкування ми надаємо словам. Та й від розділових знаків багато залежить у нашому житті.

Ведуча: Багатий наш народ на мудрість різну.

Ведучий:  Для розмови на побутовому рівні цілком достатньо 2-3 тисяч слів. Гарний випускник вузу знає десь 10 тисяч. А скільки слів знаєте ви? Давайте перевіримо. А зробимо ми це за допомогою конкурсу «МОЯ УКРАЇНА».

 

36     слайд          Слово вчителя.

Помандруємо далі, дорогі діти. Але ярмарком мовним. Готові до конкурсу вікторини?

КОНКУРС- ВІКТОРИНА  «МОЯ УКРАЇНА»

1. Назвіть дерево, що є одним із символів України і має лікувальні властивості? (Верба)

2. Як називається сніп, який ставлять під образами на Святий вечір? (Дід, Дідух)

3. Як називається хліб, випечений і оздоблений на весілля? (Коровай)

4. Яка книга починається словами «Реве та стогне Дніпр широкий»? («Кобзар» Т. Шевченко)

5. Як називали українського воїна у XVII – XVIII століттях? (Козак)

6. Яка головна страва на Святий вечір? (Кутя)

7. Рослина, яка в українському фольклорі є символом дівочої вроди, вірності й ніжності.                                                                                                                                                                                                (Калина)

8. Вітаючись, знімати шапку – це звичай чи традиція? (Звичай).

9. Мальовничі гори на заході України? (Карпати).

10. Який птах приносить щастя і є улюбленим в українців? (Лелека).

 

37     слайд              ЛАВКА «СКАРБИ  УКРАЇНСЬКОГО ФОЛЬКЛОРУ»

Конкурс. "Сторінка рідного фольклору".

СЛОВО ВЧИТЕЛЯ. Ну що ж, можна і далі рушати  ярмарком. А щоб бути впевненим, що твій товар не оминуть, пригадайте  приказки, прислів’я про мову. Адже успіх ярмаркування – в умінні красно говарити. А мова наша багата і  щедра  Ваше завдання – до першої частини підібрати другу і прочитати прислів’я. За кожне правильно прочитане прислів’я  учасник отримує  приз.

Вчитель.  А чи знаєте прислів'я про мову? Продовжте прислів’я.

  1. Слово чемне кожному  ...  (приємне).
  2.  Мудре слово - добрий … (друг в біді).
  3. Ласкаве слово - що    (весняний день).
  4. Гостре словечко коле …  (сердечко).
  5. Добрим словом мур проб'єш, а лихим  … (у двері не ввійдеш)
  6.  Слово - не горобець,     … (вилетить - не піймаєш).
  7. Зробив діло - ….                   (гуляй сміло)
  8. Птицю пізнати по пір’ю,                       (а людину - по мові.)
  9. Який кущ, така і калина, яка мати -    (така і дитина)
  10. Яка гребля, такий тин,…. .                    (який батько, такий син)
  11. Хто материнську мову зневажає,       ( той і матері не шанує.)
  12.  Гарний птах пір’ям,                            ( а чоловік – розумом. )


 

38 – 47   слайди     ЛАВКА  «НАЦІОНАЛЬНИЙ ОДЯГ УКРАЇНЦІВ».   

                                                                ПЕРЕГЛЯД СЛАЙДІВ !!!

Слово вчителя. А зараз  час нам познайомитись з елементами українського національного одягу! Увага на слайди. Діти, називайте речі, коли вони вам відомі, гаразд?

Учні назвають  види одягу…

А тепер  перейдімо і до наших продавців. Що вони нам  розкажуть про національне вбрання?

 

38 – 47   слайди     2 учні демонструють український одяг хлопчика і дівчинки -_____________________________

Лавка « Національний одяг  українців»

Ведуча                (Крикунова Т.)

В українській культурі багато чого вражаючого і дуже красивого. Особливу увагу хотілося б приділити національним костюмам.. Основу чоловічого одягу становлять сорочка, шита з конопляного або лляного полотна і вовняні або суконні штани.

Ведуча                (Гладка  Т.)

   Жіночий костюм

Український жіночий костюм має безліч варіантів залежно від регіональних особливостей. Вони проявилися в крої, вишивці, декорі, колірних особливостях і прикрасах.      

     Поверх сорочки одягали запаску або плахту. Плахту обмотували навколо талії, прив'язуючи зверху поясом.   Велике значення в українському жіночому костюмі відводилося прикрасам. Так, поверх вишиванки одягали намисто або буси. Святковий жіночий костюм відрізнявся від повсякденного якістю тканини, розмаїттям кольорів і візерунків.

48    слайд    Продавець вишивок. ( Зілінський В.)
Дивуйтесь, купуйте, але не баріться.
Краса-то яка — підійдіть, подивіться!
Яка-то робота, які-то узори!

В цих вишивках — пісня й лани неозорі,
Птахів щебетання, весняні світання,
Квітковий розмай і калини зітхання.
Оця вишиванка пасує дівчатам!
А ці сорочки до лиця вам, хлоп'ята!
Для вас готували прекрасні майстрині
Ось ці пояси — і червоні, і сині.

Купуйте, дивуйтесь,

Але не баріться!

Краса то яка!

Прийдіть,  подивіться!

Слово вчителя. Ой, і справді, яка краса! А чи знаєте  ви речі  побутового вжитку? Давайте, перевіримо? Увага на слайди!!!!

49-59    слайди    ЛАВКА    «НАЗВИ УКРАЇНСЬКІ  ОБЕРЕГИ І ПРЕДМЕТИ ВЖИТКУ

Слово вчителя. (Вчитель наголошує на  лавці з вишиванками, рушниками, стрічками і ін...)

-Ось таку красу ми можемо придбати на ярмарку. Переходимо до заключної частини нашого свята.Бо ми досить поярмаркували. Тепер скупимося ще додому.

-Дізнаймося, що є смачним, поживним  та  вітамінним?

 

 

 

60   слайд    ЛАВКА «ГОСПОДАРСЬКА»

 Сценка 3      (Зайченко М. –Харламова  Ю.)

Х.Ведуча. А які тільки пригоди не трапляються на ярмарку! (Розказує гумореску)

Це було позаторік

Та на нашім ринку —

Хтів купити чоловік

Кабанця чи свинку.

Ламав голову Павло

(Нелегке це діло) —

Нешкідливе щоб було,

І щоб добре їло.

І нарешті підібрав:

О! Які хороші!

Гаманець мерщій дістав,

Став платити гроші.

З.       — А з якого ви села? —

Спитав молодиці.

Та йому відповіла:

Х         - Та я із Дівиці!

З.         — Забирайте їх назад! —

Буркнув незабаром,—

            Я дівицьких поросят

            Не візьму й задаром.

Тітка ближче підійшла:

Х.          — То ж назвіть причину!

З.              —А я з вашого села

               Маю вже… дружину.

 

61    слайд               ЛАВКА «ОВОЧЕВА»

УЧНІ СТАЮТЬ  В       ЦЕНТРІ    КЛАСУ  І      ГОВОРЯТЬ  СЛОВА

Дівчинка – продавець.       (Легка А.)

Гей, дорослі і малі,

Швидше йдіть до нас сюди!

Є товари в нас для всіх-

Для дорослих і малих,

Для високих і низьких!

Хлопчик – продавець.        (Бакуринський М.)

Усяк на свій смак

Товар вибирає.

Тому дешевше віддають,

Хто більше купляє!

Учениця-продавець.         (Гладка Т.)

Купуйте  калину – червоні корали,

Ці кетяги небо і сонце ввібрали,

Напоїть матуся калиновим чаєм -

Недугу ураз, як рукою, знімає.

Продавець капусти.    (Янкулець О.)
Купуйте капусту, вона вітамінна,
І солена в бочці, в салатах відмінна.
У борщику, в супі, в смачних голубцях,
І смажена в маслі, і терта — в млинцях.

Продавець картоплі.     (Брус В.)

Купуйте, купуйте усі бараболю,
Варіте і смажте із сіллю й без солі,
Сто страв господиня з картоплі зготує,
Картопля як хліб — вона всіх нагодує.

Продавець огірків.      (Якименко Н..)
Огірки вродили рясно,
Урожай зібрали вчасно,
Товстенькі й колючі, немов їжачки,
Аж просяться в бочку, візьми й засоли.

Продавець часнику.    (Бакуринський М.)
Хто гострого хоче — часник хай придбає,
Він всякі мікроби вогнем випікає!
Продавець груш.        (Крикунова  Т.)
Скуштуйте цю грушу — солодку, духмяну.
У роті, немовби медок, вона тане.

Продавець яблук.     (Гладка Т.)
Лоточка із яблуками не обминайте,
Які до смаку вам, такі вибирайте.
Сортів тут багато, усі вони — різні,
Ось яблука ранні, ось — яблука пізні.

 

61    слайд               Слово вчителя.   Ах,  та що  й казати!? Чого тільки немає на  українському  ярмарку, куди працьовиті і завзяті селяни  везли і несли все-все-все! Проте,  ягода –трава, риба – вода, а хліб –  усьому голова ,  - кажуть у народі.  А наступний конкурс  для вас такий: продовжіть  українські народні прислів’я про їжу.

Коли хліб на столі, то стіл – престіл, а коли хліба ні кусочка …..– тоді стіл лиш гола дошка.

Вівсяна каша сама себе хвалить, а гречану……………….. люди хвалять.

Коли б ковбасі та крила, то б кращої птиці на світі не було.

Гречана каша – то матір наша, а хлібець житній – ………….батько наш рідний.

Не все добре, що смакують, не все погане,……. що бракують.

Де кисіль, там я сів, де пиріг, ……….там я й ліг.

Як молодим бував, то сорок вареників їдав, а тепер хамелю-хамелю – і…. насилу п'ятдесят умелю.

А чи смакують вам вареники, діти? А чи знаєте ви, коли їх і на які свята готують? Розкажіть! 

Тепер слово і нашим ведучим.

 

62    слайд               ЛАВКА «ГОСТИННА»   

(Зайченко М. –Харламова Ю.)

 

Ведуча (Харламова Ю.)

Місили, місили, ліпили, ліпили,

А тоді - хіп, та в окріп!

В масло та сметану.

Хто зуміє відгадати, того будем частувати.

Про що мова? (Про вареники)

Ведучий              (Зайченко М.) 

 Вареники на столі українців – це домашнє урочисте застілля, затишок і тепло домашнього вогнища. Ця страва завжди доречна – і в піст, і у свято. І на сході, й на заході, і на півдні та півночі України — всюди гостя зустрінуть вареничками. «Вареники на стіл – біда за поріг»,— каже народна мудрість.  Жодне свято в Україні не обходилось без вареників. До Святвечора – з картоплею та капустою чи грибами. На щиру Масляну – із сиром та маслом.

Продавці вареників.       (Арделян А. )

Вас чекають у макітрі

Вареники дуже ситні.

Білолиці, круглолиці,

З української пшениці!

Покуштуйте,просим щиро,

Вареники наші з сиром.

Вареники непогані,

Вареники у сметані!

 

Лунає   українська народна пісня  - мелодія «А мій милий вареничків хоче»

 

 

63-64    слайди               ЛАВКА «ГОСТИННА»    (подають гостям вареники)

Дівчатка подають у горщиках вареники, приготовлені вдома, примовляючи.

(Гладка Т.,  Крикунова Т..)

1. Їжте вареники картопляні, щоб ваші щічки були рум'яні.

2. Їжте вареники з капусти, щоб животи у вас були тлусті.

3. Їжте вареники з гречки — не буде між вас суперечки.

4. Їжте вареники з ревеню — не будете биті ременем.

5. Їжте вареники з вишень — будете мати багато грошей.

6. Їжте вареники з грибами, щоб були ви багаті кумами.

7. Вареники з маком — їжте їх зі смаком.

8. Вареники з сиром — з добром вас і миром.

 

65    слайд               ЛАВКА «ПРОЩАЛЬНА»

 

ВИХОДЯТЬ ВЕДУЧІ  СВЯТА

 

Ведучий. Час швидко минає. От вже і прощатися пора. (Шевчук В.)

Ведуча. За добрим звичаєм народним, бажаєм щастя вам, добра. (Гаак К.)

 

Ведуча  (Харламова Ю.)

Може, десь земля є краща й вища,
А над нею небо золоте,
Та мені найкраща та, де вишня,
Там, де вишня мамина цвіте.
 

Ведуча          (Гаак К.)
Ми – українські – велика родина,
Мова і пісня у нас солов’їна.
Квітне в садочках червона калина,
Рідна земля для нас всіх Україна.

Ведучий      (Шевчук В.)

На гарному ярмарку ми побували,

Одні продавали — інші купували,

Співали, сміялись та ще й жартували.

 

Ведучий.      (Зайченко М.)      

Щоб родила щедро нива,

Щоб у хаті все як слід,

Щоб довіку був щасливий

Український славний рід!

 

66    слайд             ЛАВКА «ПРОЩАЛЬНА»

 

ВСІ

І в вас, і в нас

Хай буде гаразд.

Щоб ви і ми

Щасливі були!

ДЖЕРЕЛА до Заходу:      «ВЕСЕЛИЙ  УКРАЇНСЬКИЙ  ЯРМАРОК»

  1.               http://veresoch.at.ua/load/scenariji_zakhodiv/vikhovni_godini/veselij_ukrajinskij_jarmarok_simejne_svjato/6-1-0-10
  2.               http://klasnaocinka.com.ua/ru/article/stsenarii-svyata-veselii-yarmarok.html
  3.               https://naurok.com.ua/pozaklasniy-zahid-do-dnya-pisemnosti-veseliy-yarmarok-ukra-nciv-20175.html
  4.               https://super.urok-ua.com/pozaklasniy-zahid-na-temu-konkurs-znavtsiv-ridnoyi-movi-do-dnya-ukrayinskoyi-pisemnosti-ta-movi/
  5.               http://ukped.com/vihovni-zahodi/2677-veselij-jarmarok.html
  6. https://super.urok-ua.com/pozaklasniy-zahid-na-temu-konkurs-znavtsiv-ridnoyi-movi-do-dnya-ukrayinskoyi-pisemnosti-ta-movi/
  7.               https://super.urok-ua.com/pozaklasniy-zahid-na-temu-konkurs-znavtsiv-ridnoyi-movi-do-dnya-ukrayinskoyi-pisemnosti-ta-movi/
  8.               http://klasnaocinka.com.ua/ru/article/vikhovnii-zakhid-do-dnya-pisemnosti-ta-movi-konkur.html
  9.               http://nvk99.dnepredu.com/ru/article/vikhovnii-zakhid-do-dnya-pisemnosti-ta-movi-konkur.html
  10.          https://erudyt.net/vixovni-zaxodi/8-bereznya-vixovni-zaxodi/stsenarij-konkurs-charivni-ukrajinochky.html
  11.          http://osvita.sokal.lviv.ua/novyny-new0__672.html
  12.          https://erudyt.net/vixovni-zaxodi/den-ukrajinskoji-pysemnosti-ta-movy/svyato-ridnoji-movy-do-dnya-ukrajinskoji-pysemnosti-ta-movy-stsenarij-svyata.html
  13.          http://szenki.in.ua/index.php/gumoreski-pro-movu/862-gumoreski-pro-movu
  14.          https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=22&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjxn-mN5JvgAhVxlosKHQhIDp0QFjAVegQIAxAC&url=http%3A%2F%2Fwww.licey17.km.ua%2FFiles%2Frozrobka%2Fveseliy_yarmarok.doc&usg=AOvVaw2pMhn8OPl1zEwwY5wMXTQN
  15.          https://perluna-detyam.com.ua/raznye-materialy/1441-l-r377.html
  16.          http://shostka-dnz10.edukit.sumy.ua/metodichnij_forum/skarbnichka_tvorchosti_pedagogiv/veselij_yarmarok_scenarij_muzichnoi_rozvagi_dlya_starshih_doshkiljnyat/
  17.          http://ukped.com/vihovni-zahodi/2677-veselij-jarmarok.html
  18.          https://perluna-detyam.com.ua/raznye-materialy/1441-l-r377.html
  19.          Сценарій:  ЯРМАРОК  (Шкільне свято)
  20.          Урок-ярмарок «ДІЄСЛОВО»
  21.          Веселий ярмарок українців (сценарій позакласного заходу для учнів 8-10-х класів)
  22.          Веселий український ярмарок     (сімейне свято)
  23.          Сценарій свята «Веселий ярмарок»
  24.          Веселий ярмарок
  25.          КОНКУРС ЗНАВЦІВ РІДНОЇ МОВИ   (ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ)
  26.          Вживання синонімів, антонімів, омонімів, порівнянь у художній літературі  ( конспект уроку- ярмарку) 5клас, мова.
  27.            Сценарій осінного свята «ЯРМАРОК У НАШІЙ ОСЕЛІ,ГУЧНИЙ ТА ВЕСЕЛИЙ»    (для старшої групи)              
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Колеснік Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
20 березня 2019
Переглядів
2276
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку