Виховний захід: " Вишиванка - символ Батьківщини. Дзеркало народної душі "

Про матеріал
Мета заходу: Ознайомити учнів із давнім символом, оберігом українського народу - вишиванкою. Розкрити її красу, поетичність, чистоту. Прищеплювати учням ціка-вість до народних звичаїв, обрядів, пісень. Виховувати в учнів почуття глибокої по-ваги до предків, своїх рідних і близьких, що несли до наших днів і зберегли глиби-ну символу – вишитої сорочки, що захоплює красою, історією, значенням. Методи та прийоми: 1. « Мозковий штурм»; 2. « Асоціація »; 3. « Мозаїка »; 4. « Вислови свою думку» ; 5. « Рефлексія».
Перегляд файлу

Виховний захід

Клас:  1- В

    Дата проведення:   09. 11. 2015 р.

    Вчитель: Сизонова О.О.

 

    Тема: « Вишиванка – символ Батьківщини,

                  Дзеркало народної душі.»

 

Мета: Ознайомити учнів із давнім символом, оберігом українського народу - вишиванкою. Розкрити її красу, поетичність, чистоту. Прищеплювати учням цікавість до народних звичаїв, обрядів, пісень. Виховувати в учнів почуття глибокої поваги до предків, своїх рідних і близьких, що несли до наших днів і зберегли глибину символу – вишитої сорочки, що захоплює красою, історією, значенням.

Хід  заходу

Вчитель: Якось Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи вибрали елегантність і красу, угорці - любов до господарювання, німці - дисципліну і порядок, діти Польщі - здатність до торгівлі, італійські діти одержали хист до музики... здивувавши всіх, Бог раптом побачив у куточку дівчину. Вона була одягнена у вишиту сорочку, руса коса переплетена синьою стрічкою, а на голові багрянів вінок із червоної калини. І запитав її Бог:                                              - Хто ти? Чого така сумна?                                                                                                  Дівчина відповіла:                                                                                                                              -  Я - Україна, а плачу я, бо стогне моя земля... Сини мої на чужині, на чужій роботі, а в своїй хаті немає ні правди, ні волі.                                                                                - Чого ж ти не підійшла раніше? Я всі таланти роздав. Не знаю чим можу зарадити твоєму горю?                                                                                                      Дівчина хотіла піти, але Бог зупинив її:                                                                                        -Зачекай. Є в мене дар, який прославить твій народ на цілий світ. Від сьогодні все горітиме у твоїх руках. Візьмеш ти шаблю , і буде нескорений твій народ. Візьмеш плуг, і заколоситься на ваших полях жито-пшениця. А в хаті твоїй буде панувати краса і затишок, а пісня твоя звучатиме у віках. Все це стане можливим, дякуючи вірі твого народу у власні сили і бажанню працювати заради власного добробуту.                                                                                                        Взяла дівчина Божий дарунок, і відтоді славиться Україна своїми майстрами, а серед них ті, що присвятили себе мистецтву народної вишивки, художнього плетіння та іншим видам рукоділля.

Сьогодні ми з вами повернемося у минуле і відвідаємо стародавню україн-  ську оселю, де показані експонати найтрадиційніших видів рукоділля, і в цій подо-рожі нас супроводжуватиме пісня.

Перегляд презентації.                                1

Звучить пісня  «Мамина сорочка»

Мені сорочку мати вишивала                                       Неначе долю хрестиком плела,                             Щоб я легких стежинок не шукала,                                                                                              І доля щоб щасливою була.                                             Виконуй, доню, мати говорила,                                                            Закони Божі, істини прості:

Не зраджуй землю, що тебе  зростила, 

Не залишай нікого у біді.

                                                           Приспів.

А сорочка мамина біла – біла,

А сорочка мамина серцю мила,

А сорочка мамина зігріває,

Я її до серденька пригортаю.

 

 Літа, неначе птахи пролітають.

 Вже донечки, як квіти навесні,

 Я їм сорочку білу вишиваю,

 Як вишивали матінка мені.

 Виконуй, доню, мати говорила,

 Закони Божі, істини прості:

 Не зраджуй землю, що тебе зростила,

 Не залишай нікого у біді.

                                                  Приспів.

Маю я сорочечку білу - білу,

Маю я сорочечку серцю милу,

Буду її з радістю одягати,

Буде мені серденько зігрівати.

А сорочка мамина біла — біла,

А сорочка мамина серцю мила,

А сорочка мамина зігріває,

Я її до серденька пригортаю.

 

 

 

 

Вчитель: Серед жіночих народних промислів чільне місце в історії нашого народу займає вишивання. Майже кожна область, кожний район, а часто й окремі села з покоління в покоління, від матері до дочки передавали таємниці цього виду мистецтва. Тому за кольором, орнаментом, фактурою вишивки завжди можна було визначити місце її виготовлення. Народні майстрині старанно зберігають свої традиції.

2

Вчитель: В українському орнаменті, його плавних лініях, в улюблених мотивах промовляє душа народу, його історія, природа, в оточенні якої він живе. З орна-ментом пов’язані образи добра, краси, оберегу. Він опоетизований народною сві-домістю, теплом людських рук. За ним стоїть тисячолітня історія українського народу.

                         Вірш

Вишиванка - символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі,

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у вірші.

                               Вишиванка - дитинча кирпате,

                               Що квітки звиває в перепліт,

                               Материнські ласки, усміх тата,

                               Прадідів пророчий заповіт.

Вишиванка - писанка чудова,

Звізда ясна, співи та вертеп.

Вишита сльозою рідна мова,

Думами дорога через степ.

                              Вишиванка - біль на п`ядесталі,

                              Слава, воля, єдність, віра - ми.

                              Журавлем курличе, кличе далі,

                              Стелить вирій взорами-крильми.

Вчитель: Вишивання – один з найдавніших видів декоративно-ужиткового мис-тецтва слов’ян. Народні вишивки захоплюють нас досконалою композицією, різ-нобарвним колористичним вирішенням. У своїх роботах народні майстри пока-зують одвічний потяг людини до краси, зв’язок з рідною природою.

 

Вчитель: Народна вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається. Це вели-чезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народ-них майстринь. Наше завдання - не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.

                 Вірш

Вічна пісня барв і кольорів.

Неповторна музика натхнення!

Шепіт трав і шелест яворів,

І дзвінкі турботи сьогодення.

Хрестиком покладено в рядки,

Посплітались, блиснуло веселкою

Ніжність материнської руки

Пісні ще весільної веселої.

Дух народу в колір заплете,

Проросте  і піснею і цвітом.

А над світом, гляньте, а над світом

Українська  вишивка цвіте!                                              

 

Майстер клас  - виготовлення  жіночої вишиванки  ( аплікація)

3

Вишиванка

оберіг

символ  здоров'я

символ  краси

символ щасливої долі

символ  памяті роду

символ  порядності

символ  любові

символ  чесності

символ  святковості

 

doc
Додано
12 лютого 2019
Переглядів
1463
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку