Виховний захід "Все про Кока-Колу"

Про матеріал

Чи знаєш ти, що кожна пляшка Coca-Cola, яку ти кожного дня стискаєш у руці, має понад 100-літню історію і може розповісти багато приголомшуючих фактів. Напій «Кока-Кола» був придуманий в Атланті (штат Джорджія, США) 8 травня 1886.

Перегляд файлу

               Все про Кока- Колу.  Історичні дані

Чи знаєш ти, що кожна пляшка Coca-Cola, яку ти кожного дня стискаєш у руці, має понад 100-літню історію і може розповісти багато приголомшуючих фактів. Напій «Кока-Кола» був придуманий в Атланті (штат Джорджія, США)  8 травня  1886. Його автор — фармацевт Джон Стіт Пембертон , колишній офіцер американської Армії конфедерації . Назву для нового напою придумав бухгалтер  Пембертона Френк Робінсон, який, також володіючи каліграфією , написав слова «Coca-Cola» фігурними буквами, які до цього дня є логотипом напою. Основні інгредієнти Кока-Коли були такі: три частини листя коки  (з цього ж листя в 1860 Альберт Німанн  виділив особливий компонент (наркотик ) і назвав його кокаїн) на одну частину горіхів  тропічного дерева коли . Напій був запатентований  як лікарський засіб «від всіх нервових розладів» і почав продаватися через автомат у найбільшій міській аптеці Джекоба в Атланті. Пембертон також стверджував, що кока-кола зцілює від імпотенції , і що на неї можна перейти тим, хто пристрастився до морфію   (до морфію, до речі, був небайдужий і сам Пембертон). Кокаїн тоді не був забороненою речовиною, і про його шкоду для здоров'я  ще нічого не знали. Тому кокаїн вільно продавався, і його часто додавали для задоволення і тонусу в напої замість спирту  - Кока-Кола в цьому не була чимось особливим.

Спочатку напій щодня купували в середньому лише 9 осіб. Виручка з продажів протягом першого року склала всього 50 доларів . Цікаво, що на виробництво кока-коли було витрачено 70 доларів, тобто в перший рік напій був збитковим. Але поступово популярність кока-коли зростала, і прибуток від її продажу теж. У 1888 Пембертон продав права на випуск напою. А в 1892  бізнесмен Аса Ґріґґс Кендлер, що володів правами на «Кока-Колу», заснував компанію «The Coca-Cola Company», яка займається виробництвом кока-коли і понині.

У 1902 з оборотом у $120 тисяч кока-кола стала найвідомішим напоєм в США.


                Це про неї…

1. 1,5 мільярди пляшок Coca-Cola випивають щодня на Землі. Для порівняння, у 1886 році, коли Coca-Cola тільки з’явилась на ринку, в день продавалось лише 9 її порцій.

2. Санта-Клаус з’явився на етикетці Coca-Cola в 1931 році. Саме таким ми і уявляємо тепер католицького Санту. Однак цей відомий нам образ з’явився не відразу, на перших пляшках напою, новорічний Санта мав зовсім інший незвичний нам вигляд.

3. Порожня баночка  за 250 тис. доларів. Думаєте це жарт чи розіграш, зовсім ні. У 2014 році на конвеєрі стався збій і от автомат закоркував пляшечку Coca-Cola пустою без напою. Її власник, що придбав пляшку в магазині, вирішив заробити на цьому випадку .

4. Coca-Cola першою з безалкогольних напоїв потрапила у космос.Саме так, твій улюблений напій був на борту шаттла Challenger, коли той у 1983 році вперше стартував у космос. А в 1991 році Coca-Cola стала героїнею документальної стрічки, що зняли космонавти на орбітальній станції «Мир». Це була її друга подорож до зірок.
5. Фірмовий ролик Coca-Cola з новорічними вантажівками вперше вийшов на екрани у 1995-му. Таким чином, вже 22 роки ми зустрічаємо новорічні свята під цю чудову музику, що так підіймає настрій. Можна сказати, що це вже візитівка Нового Року, майже як і фільм «З легким паром».

6. Пляшками з Coca-Cola можна викласти шлях до Місяця туди і назад 2000 разів. Мається на увазі, вся кількість напою, що була випущена за всі роки існування бренду. І от якщо його по краплині розлити в стандартні пляшки 250 мл, то ми отримаємо такий широкий ланцюжок з пляшок до нашого супутника.

7. Coca-Cola займає 4 місце у переліку найдорожчих брендів за версією Forbes. 56 мільярдів доларів США – саме в стільки оцінюють експерти вартість бренду Coca-Cola. Дорожче журнал оцінив лише Apple ($145,3 млрд.), Microsoft ($69,3 млрд.) і Google ($65,6 млрд.).
8. Coca-Cola є спонсором Олімпійських ігор із 1928 року. Окрім цього бренд вже багато років підтримує міжнародний чемпіонат світу з футболу FIFA. Також Coca-Cola сприяє розвитку спорту в 100 країнах світу. Загалом допомагає з фінансуванням 200 оздоровчих і спортивних програм.

9. У 1985 році відбулися протести фанів Coca-Cola. Саме тоді компанія вирішила, що потрібні зміни і замість класичного напою випустила новий з назвою New Coke. Однак споживачі Coca-Cola були не згодні з подібними нововведеннями і виступили проти. Компанія пішла назустріч своїм шанувальникам і вже через 77 днів старий, добре знайомий напій багатьох поколінь знову з’явився на прилавках магазинів.
10. Перші купони на безкоштовний напій запровадила саме Coca-Cola. В 1892 р. засновник бренду Аса Григгс Кэндлер запропонував розсилати безкоштовні купони поштою. Так, багато людей змогли спробувати напій і стали його постійними покупцями. Пізніше це увійшло в сімейну традицію – пити Coca-Cola.
11. Офіційно напій Coca-Cola не продається в Північній Кореї та на Кубі. Тобто у світі залишилось лише дві країни, де не має офіційного представництва компанії. 
12. Coca-Cola є у Книзі рекордів Гіннеса. Італійський колекціонер Давід Андреані зібрав у себе вдома 10 558 пляшок з під напою –  всі вони з логотипом Coca-Cola.

13. Наш перший рекламний банер був встановлений у 1920 році на вершині будівлі Бріл. Рекламний щит Coca-Cola на Таймс-Сквер змінювався та розвивався протягом багатьох років. Через три роки до нього додалося неонове освітлення. Там було написано "Пийте Coca-Cola, смачну та освіжаючу", і це був другий за величиною електричний щит на той час у всьому світі.

 

10 «страшних» фактів про Coca -Cola

1.У США дорожня поліція завжди має в патрульній машині 2 бутилки Коли, щоб змивати кров з шосе після аварії.

2.Покладіть у тарілку з  Колою стейк - через 2 дня Ви його там не знайдете.

3.Щоб почистити туалет , вилийте банку Коли в раковину і не змивайте протягом години.

4.Щоб видалити іржаві плями з хромованого бампера машини , потріть бампер пом'ятою алюмінієвою фольгою  змоченою в Колі .

5.Активний інгредієнт Коли - ортофосфорна кислота. Її рН дорівнює 2.8 . За 4 дні він може розчинити Ваші нігті.

6.Щоб розкрутити заіржавілий болт , змочіть ганчірку Кока- Колою і обмотайте нею болт на кілька хвилин.

7.Щоб очистити одяг від забруднення , вилийте банку Кока- Коли на купу брудного одягу , додайте пральний порошок і виперіть в машині як звичайно. 8.Кола допоможе позбутися від плям. Кока -кола також очистити скло в автомобілі від дорожнього пилу.

9.Для перевезення концентрату Кока -Коли вантажівка повинна бути обладнаною спеціальними піддонами , призначеними для високо корозійних матеріалів .Дистриб'ютори Кока -Коли вже 20 років використовують її для очищення моторів своїх вантажівок.

Що відбувається після вживання Кока -Коли :

Через 10 хвилин. 10 чайних ложок цукру « ударять » по вашій системі (це щоденна норма) . Вас не тягне блювати , бо фосфорна кислота пригнічує дію цукру.

Через 20 хвилин. Відбудеться стрибок інсуліну в крові. Печінка перетворює весь цукор в жири

Через 40 хвилин. Поглинання кофеїну завершено . Ваші зіниці розширяться . Кров'яний тиск збільшиться , тому що печінка викидає більше цукру в кров. Блокуються аденозинові рецептори , тим самим запобігаючи сонливість.

Через 45 хвилин. Ваше тіло збільшить виробництво гормону дофаміну , стимулюючого центр задоволення мозку. Такий же принцип дії у героїну .

Через годину . Фосфорна кислота зв'язує кальцій , магній і цинк у вашому кишечнику , прискорюючи метаболізм. Збільшується виділення кальцію через сечу.

Більш ніж через 1 годину. Сечогінні дії входить в гру. Виводяться кальцій , магній і цинк , які знаходяться у ваших кістках , так само як і натрій , електроліт і вода.

Через 1,5 години. Ви стаєте дратівливим або млявим. Вся вода, що міститься в кока - колі , виводиться через сечі.

Цікаві факти про Кока-Колу

1.Соса-Cola, найпопулярніший газований напій у світі, був спочатку запатентований як лікарський засіб в 19 столітті.

2. Банка звичайної коли може потонути у воді, тоді як банка Diet Cola навпаки спливе.

 3. Смак американської коли відрізняється від міжнародної коли.

 4. Три людини намагалися продати таємницю інгредієнтів Кока-Коли від Пепсі, але Пепсі повідомила про них Кока-Колі і ФБР.

5. Для того, щоб Coca-Cola, могла продовжувати працювати в її нинішньому вигляді, компанія має спеціальну угоду з Агентством по боротьбі з наркотиками (ДЕА), яка дозволяє їм імпортувати сушені листя коки з Перу (і, меншою мірою, з Болівії) у величезних кількостях.

 6. Листя коки досі використовуються в Кока-Колі. Інша компанія в Нью-Джерсі витягує кокаїн з листя для використання в медичних цілях, а потім транспортує залишок в компанію Кока-Коли.

 7. У світі лише дві країни, Куба і Північна Корея, які продають продукцію Соса-Cola.

8. У 90 -х роках, у компанії був план, щоб їх торгові автомати автоматично могли підвищувати або знижувати ціну напою в залежності від температури дня, але цей план так і залишився невиконаним.

9. Південна Австралія єдине місце у світі де продажі молочних напоїв перевершує продажі кока-коли.

10. Між 1922 і 1933 роках, компанії Кока-Кола було запропоновано (аж три рази) можливість купити компанію Пепсі-Кола (Pepsi-Cola). У трьох випадках компанія Кока-Коли відмовилася від такої можливості.

11. Coca- Cola Freestyle (сенсорні торгові автомати з екраном з купою опцій) розроблені фірмою Пінінфаріна. (Для інформації: Пінінфаріна займається дизайном машин Феррарі).

12. Через те що чоловіки асоціювали Diet Coke з жінками, компанія Кока Кола створила Coke Зеро.

13. Компанія Кока Кола також хотіла випускати напій під назвою «ОК» . Так як слова » ОК » and » Coke » є самими впізнаваними у світі. Але напій «ОК» так і не знайшов популярність і випуск продукту незабаром був припинений.

14. «Кока- Кола» є найдорожчим брендом у світі (з 2005-2015).

15.Якщо всю вироблену Кока-Колу роздати в пляшках усім мешканцям планети,   кожний з нас одержав би по 1500 пляшок.

16.Якщо всією виробленою Кока-Колою заповнити басейн глибиною 180 сантиметрів, його довжина складе 33 кілометри, а ширина досягне майже 15 кілометрів. У такий басейн зможуть одночасно увійти 512 мільйонів чоловік.

17.Кожну секунду у світі випивають 8000 склянок напоїв, виробленихкомпанією.

18.Величезний знак «Кока-Коли», розміщений в Атланті, складається з 1407 звичайних лампочок та 1906 «погонних» неонових ламп. Висота знаку — 9 метрів, ширина — 8 метрів, вага — 12,5 тонн.

19.Найбільший знак «Кока-Коли» розташований в чилійському місті Аріка. Він встановлений на вершині пагорба. Ширина знака — 122 метри, висота — 40 метрів. Складено цей знак з 70 тисяч пляшок від «Кока-Коли».

20.Перший зовнішній рекламний щит «Кока-Коли», намальований ще в 1904 році, досі знаходиться на своєму місці в містечку штату Джорджія.

21.Дві країни, в яких найвищий у світі відсоток споживання Кока-Коли на душу населення, не мають між собою абсолютно нічого спільного: це величезна  Мексика  й острівна приполярна  Ісландія.

22. «Кока-Кола» — один з найвідоміших і популярних напоїв у світі.

23.Бренд Coca-Cola знає близько 94% населення Землі. Маркетологи компанії стверджують, що «Кока-Кола» — друге слово, яке може вважатися інтернаціональним (перше — «окей»).

24. Середньостатистичний землянин споживає яку-небудь продукцію компанії Coca-Cola як мінімум раз на чотири дні.

25.Цікаво, що напої компанії виробляються не тільки під торговою маркою «Кока Кола-» — компанії належить ще близько 500 інших брендів. 26.Рекламний бюджет Coca-Cola вважається одним з найбільших у світі. Компанія витрачає на рекламу більше, ніж Microsoft і Apple.

27.На виробництво жерстяних банок для «Кока-Коли» йде понад 17% всього алюмінію, виробленого на заводах Сполучених Штатів.

28.До 1904 року кожна пляшка коли містила 60 мг кокаїну. Зараз у рецептуру напою також входить екстракт листя коки, але вже позбавлений своєї наркотичної складової.

 29. Щоб зробити «Кока-Колу» менш нудотною і солодкою, до її складу була включена ортофосфорна кислота. Завдяки цьому «Кока-Кола» може використовуватися в якості миючого засобу, нехай і слабенького.

doc
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
18 квітня 2018
Переглядів
1657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку