Виховний захід "ЗЕМЛЯ - НАШ СПІЛЬНИЙ ДІМ"

Про матеріал
Виховний захід, присвячений до Дня Землі - 22 квітня, для учнів шкіл 9, 10, 11 класів, ліцеїв, коледжів
Перегляд файлу

Виховний захід   "ЗЕМЛЯ - НАШ СПІЛЬНИЙ ДІМ"

                          (до Дня Землі – 22 квітня)

  Мета заходу:ознайомити дітей із проблемами людства XXI сторіччя; допомогти усвідомити, що кожна людина несе персональну відповідальність за майбутнє нашої планети, нашої Землі; розвивати вміння вболівати за навколишній світ; виховувати в учнів любов, людяність, доброту, почуття патріотизму,  виховувати любов та повагу до природи, шанобливе ставлення до планети Земля.

Матеріально-технічне забезпечення: ноутбук, мультимедійний пристрій, презентація, відео, соціальна реклама,музичне оформлення, виставка тематичних фото та літератури.

                                                           ХІД ЗАХОДУ

Ведуча: Доброго дня усім присутнім! Тема сьогоднішнього заходу присвячена Дню Землі під назвою «Земля – наш спільний дім».

  1. Заставка «Земля – наш спільний дім»  (27 с)

 Ведучий : Я хочу розпочати наш захід словами народної мудрості «Держімося землі, бо земля держить нас».

Ведуча: Ми живемо на найдивовижнішій планеті – планеті світлих сонячних ранків, яскравих лагідних днів  і тихих зоряних ночей. На планеті, що дарує найщиріші почуття і щастя тим, хто шанує, любить та оберігає її!

Ведучий : 22-го  квітня у всіх країнах відзначають Міжнародний  День  Землі.

Ведуча: На всій планеті у цей день весняний

Святкується щорічний День Землі.

І недаремно квітень буйнотравий

До цього дня прикрашує її.

Ведучий : Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш    спільний дім. Саме 22 квітня в різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять різні яскраві і в той же час корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності.

Ведуча: У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглу територію, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.

Ведучий : Вперше День Землі відсвяткували у 1970 році в США. Ця акція мала такий успіх, що її вирішили зробити щорічною. Згодом свято поширилося і зараз відзначається по всій планеті.

  1. Відео «Міжнародний день Землі» (1 хв 15 с)

Ведуча: Планета Земля - наш спільний дім. Із тих далеких часів, як Господь створив людину, Земля була її матір’ю і годувальницею. А людина була частиною природи і частиною Землі. 1961 року  космонавт Юрій Гагарін перший побачив Землю з космосу і вигукнув: «Яка красива наша Земля! Окутана тонким блакитним серпанком атмосфери, як коштовний діамант сяє  на фоні чорного вакууму Космосу».

  1. Відеопрезентація  «12 фактів про планету Землю…»  ( 1 хв 35 с)

Ведучий : Весь наш сьогоднішній добробут, наш поступ у завтра передусім залежить від землі. Від її щедрості, її безсмертя. Як зберегти нам живу силу землі, її вічну родючість? Як примножити плоди землі, досягти того, щоб нива наша завтра була багатішою? Це складне питання стоїть перед нами і вимагає його розв'язання.

Ведуча: Давайте спробуємо зазирнути в обличчя нашої планети, побачити яка вона, … як співає…, радіє, … почути як плаче… , як стогне від болю, якого їй завдають люди..

  1. Відео «Людина і природа» (3 хв)

Ведучий : Дивлячись на Землю з космосу, ти розумієш, що всі ми, незалежно від того, на якому континенті живемо, і в якому місті, всі ми - брати і сестри, Земля - наш спільний дім, який ми повинні оберігати і про який повинні піклуватися. Її обличчя під впливом діяльності людини постійно змінюється. Ми - люди XXІ століття - майже ненароком для себе раптом опинились у подвійній ролі свідків і винуватців катастрофічних змін на Землі.

  1. Відеоролик на екологічну тему «Крик Землі» - вірш (1 хв 50 с)

Ведуча: Але ніколи Людина не відчувала такої тривоги за наш спільний дім, як в останні десятиріччя. А скільки ще навколо видимих і невидимих слідів нерозумної діяльності людини.  Ерозія грунтів,   кислотні дощі, озонові дірки… Дедалі більше забруднюється атмосфера, гідросфера та літосфера, накопичений великий обсяг відходів людської діяльності при одночасному виснаженні майже всіх природних ресурсів.

  1. Відео «Екологічна проблема світу» (4 хв 4 с )

Ведучий : Небачено активна й здебільшого непродумана діяльність людини, супроводжувана знищенням природних ресурсів і забрудненням навколишнього середовища, призвела до того, що нині наша планета перебуває в критичному стані, коли до глобальної катастрофи залишилися лічені кроки. Але через свої хибні моральні принципи, духовне зубожіння, деградацію екологічної свідомості і совісті ми знову опинилися на порозі нового, чи не найжахливішого етапу виживання – екологічної кризи.

Ведуча: Людина знищує свій дім — Землю. Стогне Земля, не вщухає її біль, не загоюються її рани. І все це стукає в двері наших домівок захворюваннями, спустошеннями землі. Земля нам подає сигнал «SOS».

  1. Відеопрезентаія «Екологічні катастрофи сучасного світу» (4 хв 25 с)

                              Ведучі читають:

Ведучий: Людина повільно і планомірно знищує природу, а разом із нею і саму себе. Приручивши атомну енергію, освоївши космос, синтезувавши живу клітину і зробивши масу інших відкриттів і винаходів, вона свідомо віддала в заставу прогресу майбутнє своїх нащадків.

 

Ведуча: Питання лише в тому, чого очікувати перш за все? Другого всесвітнього потопу через підвищення рівня світового океану чи глобальної посухи внаслідок парникового ефекту, чи ядерного вибуху в результаті невдалого наукового експерименту? Яку ціну нам доводиться платити за порушення природної рівноваги?

 

Ведучий: У липні 2000 року в Бразилії в результаті катастрофи на нафтопереробному заводі в річку Ігуасу витекло близько 3 тис. 180 тонн нафти.

 

Ведуча: 21 вересня 2001 року у французькому місті Тулуза на хімкомбінаті АЗФ стався вибух, наслідки якого вважаються однією з найбільших техногенних катастроф. Вибухнуло 300 тонн нітрату амонію.

 

Ведучий: 13 листопада 2002 року біля берегів Іспанії потрапив у сильний шторм нафтовий танкер «Престіж», який розламався навпіл і затонув. У результаті катастрофи в море потрапило 63 тис. тонн мазуту, який знаходився в трюмах танкера.

 

Ведуча: 26 серпня 2004 року поблизу міста Кельн у Німеччині з мосту висотою 100м упав бензовоз, що перевозив 32 тис. літрів палива. Після падіння бензовоз вибухнув. Ця аварія вважається однією з найдорожчих техногенних катастроф в історії – повна реконструкція мосту коштує 318 млн. доларів.

 

Ведучий: 19 березня 2007 року через вибух метану на шахті «Ульянівська» в Кемеровській області Російської Федерації загинули 110 осіб. Ця аварія є найбільшою в російській галузі вуглевидобутку за останні 75 років.

 

Ведуча:17 серпня 2009 року сталася техногенна катастрофа на Саяно-Шушенській ГЕС, що на річці Єнісей. У результаті катастрофи загинули 75 людей та 13 було поранено.

 

Ведучий: 22 квітня 2010 року в Мексиканській затоці біля узбережжя американського штату Луїзіана після вибуху і 36- ти годинної пожежі, затонула керована бурова платформа. У води Мексиканської затоки вилилося близько 5 млн. барелів сирої нафти.

 

Ведуча: 4 жовтня 2010 року на заході Угорщини сталася велика екологічна катастрофа. На великому заводі з виробництва алюмінію вибух зруйнував греблю резервуара з отруйними відходами – так званим червоним шламом. Близько 1,1 мільйона кубометрів їдкої речовини затопили 3-метровим потоком міста Колонтар і Дечевер у 160-ти км на захід від Будапешту.

 

Ведучий: 11 березня 2011 року на північному сході Японії на АЕС «Фукусіма - 1» після найсильнішого землетрусу сталася найбільша за останні 25 років аварія.

 

Ведуча: 11 липня 2011 року на військово-морській базі неподалік від Лімасола на Кіпрі стався вибух, який поставив державу на межу економічної кризи, зруйнувавши найбільшу електростанцію острова.

 

Ведучий: 28 лютого 2012 року на хімічному підприємстві в китайській провінції Хебей стався вибух у цеху з виробництва нітрогуанідіна, що забрав життя 25 людей.

 

Ведуча: 18 квітня 2013 року в американському місті Вест в штаті Техас на заводі добрив стався потужний вибух. Майже 100 будівель в окрузі були зруйновані, 15 чоловік загинули, близько 160 людей отримали поранення, а саме містечко стало схоже на зону військових дій.

 

Ведучий: Планета поки терпить, іноді огризаючись, безмовно зносить вирубку лісів, випалювання полів, спустошення надр, що не дає нічого іншого, крім жахливих шрамів на її багатому чорноземами тілі.

 

Ведуча: Вона завмирає при випробуваннях нових видів озброєння, здатних з холодною недбалістю зробити її ненаселеною пустелею. Але як же все-таки хочеться вірити, що людина може усвідомити глибину тієї екологічної прірви, від краю якої вона перебуває всього в одному невірному кроці.

Ведучий : Глобальне знищення природи – то лише побічний результат згубної діяльності суспільства. Екологічна драма розгортається на наших очах. Ми бачимо це, розуміємо, що це дуже серйозно, але чому ж тоді не припиняється цей страшний "марафон", що неминуче приведе людство до загибелі? Екологічна ситуація вже близька до критичної.

Ведуча: По-материнськи щедро наділила природа своїми безцінними багатствами і красою нашу землю. Та, на жаль, сьогодні на кожному кроці видно наслідки нашого бездумного споживацького, зрештою варварського, ставлення до неї. Чому так відбувається? Чому люди знищують свій дім? Чи розуміють вони наслідки своїх дій?

  1. Відеорепортаж «Коротко про головне. День Землі»  (1 хв 8 с)

Ведучий : У  нашій незалежній Українській державі сьогодні особливо гостро постало питання екологічного оздоровлення та охорони навколишнього середовища. Необхідно, щоб кожна людина пройнялась відповідальністю за долю природи. Стан навколишнього середовища України на сьогодніший день вважається критичним. За тривалістю життя населення Україна посідає 52 місце в світі. Постає справедливе питання: що стало причиною цього? Відповідь фахівців –одна із причин - забруднення навколишнього середовища.

  1. Відео «Бережіть природу нашої планети!»  (1 хв 59 с)

Ведуча: Дехто вважає, що нічого не трапиться, якщо я кину папірець, недопалок, викину пляшку з-під напою, залишу в лісі недоїдки, а насправді ми бачимо навколо жахливі сміттєзвалища. По тому, як людство ставиться до проблеми сміття можна судити наскільки суспільство цивілізоване. Недаремно кажуть:„Чисто не там, де прибирають,  а там, де не смітять!”

Ведучий : Сміття — обов’язковий продукт життєдіяльності людини. У середньому мешканець великого міста щодня викидає  1—2 кг сміття. У  Європі рекордними показниками організованості можуть похвалитися швейцарці й німці, які не лінуються віднести електричні елементи в призначене місце, скляні пляшки вкинути в один контейнер, пластикові - в другий, папір - в третій, органічні рештки - в четвертий...

  1. Відео про Німеччину «Як німці сортують сміття – досвід, вартий уваги» (2 хв)

Ведуча: У нас справи зі сміттям набагато гірші. Охорона довкілля та створення безпечних умов для життєдіяльності населення країни — одне з головних завдань, які офіційно поставила перед собою Україна.

Ведучий : Прикро це визнавати, та несанкціоноване скидання сміття в містах відбувається як правило в самих цінних природних куточках. Люди, не замислюючись, залишають сміття в місцях відпочинку - на берегах озер або річок, на пляжах; у лісі поблизу свого будинку або дачі і т.д. Майже 50% того, що ми викидаємо є придатним для повторного використання. На жаль, велика частина відходів все ще відправляється на звалища.

Ведуча : Та все ж людина може вплинути на подальшу «долю» тих відходів, які вона викидає. За будь-яких умов у боротьбі зі сміттям вирішальну роль відіграє особисте ставлення кожного з нас до цієї проблеми. Найперше, це сортування, за словами фахівців, розділення сміття, зменшить до 40% кількість відходів, що йдуть на  сміттєзвалища.

Ведучий: Настав час усій громадськості бити на сполох, рятувати своє майбутнє, майбутнє нації від екологічних катастроф!

Ведуча : Земля – наш спільний  дім. І наш обов’язок  любити та оберігати її. «Встав зранку, вмився, привів у порядок себе - приведи в порядок і свою планету», - писав Антуан де Сент-Екзюпері у «Маленькому принці».

Ведучий : Нашу голубу планету часто порівнюють з величезним космічним кораблем, який летить просторами Всесвіту. А людство – екіпаж цього корабля. Красиве і мудрее порівняння. Але ми всі повинні осмислити, що у нашого космічного корабля немає аварійного виходу.

  1. Відеопрезентація «До Дня Землі 22 квітня» («Вони не повинні зникнути» з 35 с)  (2 хв 31 с)

Ведучий : Все живе на Землі має одну колиску, ім’я якій природа. То ж пам’ятамо, що людина – частина природи. Знищуємо природу – значить знищуємо самі себе. Тому священний обов’язок усіх полягає у постійній турботі про благо нашого спільного дому, а отже, й про себе.

Пісня «Моя земля»

Ведучий: Ще не пізно, ще є шанс, що ми навчимося жити в симбіозі з нашим «зеленим будинком». З тією прекрасною земною кулею, яка дала життя мільярдам істот, що живуть пліч-о-пліч із тією, що іменує себе людиною.

Ведуча: Адже як хочеться, щоб усі наші екологічні проблеми, катастрофи й лиха залишились у минулому.

Ведучий: Зупинися, людино, на мить…

                  І відчуй, як планеті болить.

                  Як із серця крик вирина –

                  Зупинися, Земля в нас одна!

Ведуча: Дякуємо за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
2542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку