Виховний захід "Жінки-винахідники"

Про матеріал

«Чи не все одно для науки, бідні ви чи багаті, щасли­ві або нещасливі, здорові або хворі її служителі? Вчені створені шукати і відкривати, і до повного виснаження своїх сил вони будуть шукати і знаходити. Учений не в змозі боротися зі своїм покликанням». Як мало ми знаємо про відкриття, які зробили жінки! Пропонуємо винаходи видатних жінок науки, яким вдалося розвіяти стійкий стереотип, що двигуни прогресу – це чоловіки.

Зміст архіву
Перегляд файлу

Жінки-винахідники

Мета: подати дітям інформацію про відомих і невідомих жінок-винахідників, які великою мірою вплинули на життя кожної людини, а також про відому жінку-вченого – Марію Складовську-Кюрі та її досягнення.

Корекційна мета: корекція особистісної незрілості – формування соціальних інтересів.

«Треба вірити, що ти щось можеш, і цього «щось» потрібно

досягти за будь-яку ціну».

Марія Кюрі

 

 

What is this life, full of care,

We have no time to stand and stare!

No time to stand beneath the boughs,

Where squirrels hide their nuts in grass.

No time to see, in broad daylight,

Streams full of stars, like skies at night.

No time to turn at Beauty's glance,

And watch her feet, how they can dance.

No time to wait till her mouth can

Enrich that smile her eyes began.

A poor life this is if, full of care,

We have no time to stand and stare.

 

C:\Users\USER\Desktop\КЮРІ\фото\P71129-140218.jpgВчитель англійської мови. Dear friends, I want you to stand and stare. Times change and we with time. Everything that surrounds us is unique. New inventions make our life easier and more comfortable. William Shakespeare said: "We know what we are, but we know not what we may be".

Today we are going to talk about women inven­tors and the role of their inventions in our life. Throughout history, and now into the 21st century, famous women inventors have played a vital role in the world of innovation. In fact, women have become increasingly prevalent in the field and are responsible for such momentous advances as windshield wipers, disposable diapers, the first computer language and the Mars Rover.

Ignoring the gender stereotypes and discriminatory barriers that stood at every turn, these female inventors displayed an iron will and unwavering perseverance. Famous Women Inventors and its sponsor, Invent Help, are pleased to present an introduction to a handful of the many females whose ingenuity helped to shape the world as we know it over the last couple of centuries. Select an inventor from the list at the left to read more about her life and the inventions she created.

C:\Users\USER\Desktop\КЮРІ\фото\P71129-140540.jpg

«Чи не все одно для науки, бідні ви чи багаті, щасли­ві або нещасливі, здорові або хворі її служителі? Вчені створені шукати і відкривати, і до повного виснаження своїх сил вони будуть шукати і знаходити. Учений не в змозі боротися зі своїм покликанням».

 

Як мало ми знаємо про відкриття, які зробили жінки!

0015 16 лучших изобретений женщин

Пропонуємо винаходи видатних жінок науки, яким вдалося розвіяти стійкий стереотип, що двигуни прогресу – це чоловіки, пише vsviti.com.ua.  Презентація

Найкращі винаходи жінок: циркулярна пила, двірники та Wi-Fi1. Астролябія. Прилад для вимірювання координат небесних тіл винайшла жінка-науковець, філософ, астроном і математик Гіпатія Олександрійська в 370 р.

2. Рожеве шампанське. Ніколь Барб’є Кліко в 1808 році розробила технологію «ремюаж», завдяки якій шампанське за три місяці позбавляється від осаду і стає кришталево прозорим, що мало справжній успіх, значно поліпшивши якість напою.

C:\Users\USER\Desktop\КЮРІ\фото\P71129-140923.jpg0036 16 лучших изобретений женщин3. Циркулярна пилка. Табіта Беббітт довго спостерігала за чоловіками, зайнятими розпилом колод спеціальної пилкою з двома ручками, за які потрібно тягнути то вперед, то назад. Хоча навантаження на обох чоловіків було однаковим, колоди розпилювали тільки тоді, коли пила рухалася вперед, а при зворотному русі з колодою нічого не відбувалося. Беббітт подумала, що це марна трата енергії, і в 1810 році створила прототип циркулярної пилки, яка пізніше стала використовуватися в лісопильній промисловості.

0046 16 лучших изобретений женщин4. Перископ для підводних човнів. За допомогою цього приладу, який запатентувала в 1845 році Сара Метер, визначають відстань до спостережуваних об’єктів.

0056 16 лучших изобретений женщин5. М’ясні консерви. У 1873 році на всесвітній виставці в Відні  Надія Кожина продемонструвала спосіб приготування м’ясних консервів, за що і отримала медаль.

0066 16 лучших изобретений женщин6. Посудомийна машина. Недорахувавшись кількох тарілок зі свого улюбленого порцелянового сервізу, Джозефіна Кокрейн створила машину, яка тільки миє посуд, а не б’є. Це сталося в 1886 році, але тільки через 40 років, пристрій Кокрейн було визнано необхідною річчю в господарстві.

0076 16 лучших изобретений женщин7. Бюстгальтер. Ця деталь жіночого гардеробу була запатентована Ермінь Кадоль у Франції в 1889 р. У своїй корсетній майстерні пані Кадоль виставила виріб, що отримало назву «le Bien-Etre» («благополуччя»). Чашечки цього бюстгальтера підтримували дві сатинові стрічки, а ззаду вся ця конструкція прикріплювалася до корсета.

0086 16 лучших изобретений женщин8. Снігоприбиральна машина. Чистота повинна бути не тільки в будинку, але і на вулицях, вирішила звичайна секретарка Синтія Вестовер і зібрала прадідуся сучасних машин для чищення вулиць від снігу в 1892 році.

 

0096 16 лучших изобретений женщин9. Склоочисники. Перші двірники для автомобіля винайшла Мері Андерсон в 1903 році. Їй стало шкода водія, який змушений був під час хуртовини щохвилини зупиняти машину і згрібати сніг з вітрового скла.

0125 16 лучших изобретений женщин0115 16 лучших изобретений женщин10. Фільтр для кави. Завдяки Мерлітті Бенц любителі посидіти за чашкою кави позбавлені від стомлюючої процедури з приготування порції другої-третьої. Перший фільтр-конус для кави Мерліта скрутила власноруч із листка учнівського зошита з 1909 році.

11. Глушник для автомо-біля. Цей акустичний фільтр винайшла Ель Долорес Джонс в 1917 році, після чого світ навколо нас став трохи тихішим.

 

12. Підгузки. Втомлена мама і домогосподарка Маріон Донован в 1917 сіла за швейну машинку з душовою фіранкою і, після 0135 16 лучших изобретений женщиндекількох спроб, створила водонепроникні покриття для підгузника. На відміну від гумових повзунків, які вже були на ринку, дизайн Донован не викликає попрілостей і не тиснув шкіру дитини.

0155 16 лучших изобретений женщин0163 16 лучших изобретений женщин13. Wi-Fi. Хеді Ламарр отримала скандальну славу після того як знялася у фільмі чехословацького режисера Густава Махато, де вперше в історії кіно була відверта сцена сексуального характеру, за що Адольф Гітлер назвав її ворогом Третього рейху, а римський папа Пій XII закликав добрих католиків не дивитися фільм. Але Хеді захоплювалася не тільки кіно. У 1941 році вона запатентувала секретний засіб зв’язку, яке динамічно змінювало частоту мовлення, щоб утруднити перехоплення супротивником. З 1962 року цей пристрій використовувалося в американських торпедах, а нині використовується в мобільному зв’язку і WiFi.

14. Бронежилет. У 1965 році доктор Стефанії Кволек винайшла синтетичний матеріал кевлар, який п’ять разів міцніше стали. Її винахід врятував тисячі життів поліцейським, пожежним і військовим. Кевлар став основою для куленепробивних жилетів.

C:\Users\USER\Desktop\КЮРІ\фото\P71129-141446.jpg

Сьогодні ми хочемо звернути особливу увагу про відому жінку-вченого Марію Складовську-Кюрі.

Фільм-розповідь про себе (англ.  мовою). Озвучення фільму здійснює учениця.

     Hello, friends. How are you? My name is Marie Skladovska. But everyone knows me as Marie Curie. I was born in Warsaw, the capital of Poland. But when I was 24 years old I had to abandon my country as they didn`t allow women to go to university. Something incredible but true. Since I was a child I wanted to dedicate myself to investigation and to be able to make my dream come true.

    I moved to Paris with a notion of studying at the prestigious French university where women were allowed to involve. There I studied Physics and Mathematics and I met a love of my life – my husband and an investigation partner Pierre Curie. 

Кюрі (Складовська) Марія. Фільм (https://www.youtube.com/watch?v=y55GSSPItI0).

Марія Кюрі - один із творців вчен­ня про радіоактивні елементи.

Один із двох найвищих зафіксова­них коефіцієнтів IQ належав Марії Кюрі. Він перевищував 200 балів! Спільно зі своїм чоловіком П’єром Кюрі, а потім і самостійно займала­ся дослідженням радіоактивності, відкрила два нових елементи: поло­ній і радій.

Коли почалася Перша Світова вій­на, знаменитий хімік і фізик Марія Кюрі не залишилася осторонь. Вона створила для армії 220 рентгенів­ських установок!

Марія Кюрі була двічі нагородже­на Нобелівською премією: 1903 ро­ку - в галузі фізики і 1911 року - в галузі хімії. (Хоча за умовою Но­белівська премія може бути присуджена окремим особам всього один раз).

Восени 1913 року в Брюсселі зібра­лася Конференція Сольвея при Міжнародному фізичному інститу­ті. На ній були присутні близько 30 учених, у тому числі Ейнштейн, Резерфорд і багато інших. Єдиною жінкою, яка була присутня на цьо­му конгресі, була Марія Кюрі.

На початку 20-х років учений зро­била тріумфальний турне по США, де президент підніс їй подарунок, що відповідав її інтересам. Він був куплений за державні кошти та гроші, зібрані серед американок. Цей надзвичайний за вартістю по­дарунок був 1 грам радію.

Одного разу, бачачи блакитнувате сяйво, вона шепнула чоловіку: «Невмикай світло... Воно прекрасне, як ми і хотіли». У цей час вчені спо­стерігали видобутий радій, «випро­мінюючий блакитне сяйво». Пізні­ше Марія Кюрі померла від проме­невої хвороби.

У день смерті чоловіка вона напи­сала в щоденнику: «Я помру так само, як ти. Я буду випромінювати сяйво, але я не Свята, і всім відомо, звідки це світіння ...».

У паризькому Пантеоні поховані видатні люди Франції, навіть Напо­леон не удостоївся цієї честі. Єдина жінка серед них - Марія Кюрі, прах якої перепоховали тут у 1995 році за особистим розпорядженням прези­дента країни Франсуа Міттерана. Діяльність членів родини Кюрі була відзначена Нобелівською премією.


 Марія Кюрі вважала, що


 


 


Хвороба підступна жере лейкоцити.

Та треба вставати, трудитися жити.

Лічильники Гейгера стукають вперті:

Вона не боялась хвороби, ні смерті,

У тілі носила своїм сотні доз.

.. .Лейкоз, лейкоз, лейкоз...

Та люди (війна) у шпиталях вмирають,

Від раку страшного у муках згорають.

.. .Будує лікарні. Ученої мрія —

Рятунок від смерті — кюрітерапія.

Не скальпель, а промінь надію несе

До зранених бідами душ і осель.

Що сталося з вами, пані Маріє?

Занадто стомилася вчена, хворіє.

Шпиталі. Аналізи. Муки і біль

Ця горда людина тамує в собі.

Хотілося встати, відкинути втому.

Поїхати хоч на годину додому.

До Польщі. Із П’єром. Та П’єра нема.

З хворобою бореться жінка сама.

Не чує Париж, молодий і амбітний,

В морози веселий, у спеку привітний.

Як гупає серце, ганяючи кров.

Як гасне свідомість й з’являється знов.

...Життя пережито: і втрати, і мрії.

Лишилися книги опісля Марії.

Ось П’єрові чітко біліють статті.

Мов іскри таланту обох. Золоті.

...В таблиці хімічній стоять, як у домі.

Радіоактивні і дуже відомі

Її елементи — Радій, Полоній.

Палають троянди багряно-червоні.

Приніс на побачення П’єр.

Париж подорослішав, інший тепер.

Та кроки подружжя Кюрі пам’ята.

їх працю, їх славу. Минають літа...

Запалює всесвіт щоніч дві зорі —

Марії Складовської й П’єра Кюрі.


 

Фільм «Геніальність Марії Кюрі» (https://www.youtube.com/watch?v=DF8H6PqJ00o&t=18s).

C:\Users\USER\Desktop\КЮРІ\фото\P71129-141601.jpg

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жінки-винахідники

Номер слайду 2

Жінки-винахідники

Номер слайду 3

Гіпатія – дочка відомого грецького вченого Теона, вона народилася і жила в Александрії в 370-415рр. Шістнадцять століть тому, Гіпатія була одним з найбільш ерудованих в математиці і астрономії людей у ​​світі. Її легендарне знання, скромність, красномовство розквітло в період Знаменитої  Олександрійської Бібліотеки. Вона була настільки всебічно освіченою, що на її думку зважали всі вчені того часу. Гіпатія внесла свій внесок у геометрію і астрометрію, крім того, зіграла важливу роль у створенні астролябії. "Зберігай своє право на думку, мислити неправильно краще, ніж не думати зовсім", говорила Гіпатія. Гіпатія жила у важкий час гонінь. Згідно свідчень її сучасників, Гіпатія була вбита розлюченим натовпом християнських фанатиків парабанами, відповідальність за що в багатьох джерелах покладається на патріарха Кирила Александрійського. Гіпатію підстерегли, її буквально розірвали на частини, а останки були спалені на багатті. Противники Гіпатії вбили не тільки її. Їм вдалося знищити і спадщину великої Жінки - не залишилося жодного запису, зробленого Нею. 

Номер слайду 4

Астроля́бія кутовимірювальний прилад, яким до XVIII століття користувались для визначення широти i довготи в астрономії та навігації.Іншими словами, астролябія це дуже давній астрономічний комп’ютер, створений для вирішення задач, пов’язаних з розрахунком часу і позиції Сонця та зірок на небосхилі.

Номер слайду 5

Ніколь Барб'є Кліко у 1808 році розробила технологію "ремюаж", завдяки якій шампанське стає прозорим.

Номер слайду 6

Прототип циркулярної пили створила Табіта Беббітт у 1810 році

Номер слайду 7

За допомогою цього приладу, який запатентувала в 1845 році Сара Метер, визначають відстань до спостережуваних об’єктів.

Номер слайду 8

У 1873 році на всесвітній виставці в Відні  Надія Кожина продемонструвала спосіб приготування м’ясних консервів, за що і отримала медаль.

Номер слайду 9

Недорахувавшись кількох тарілок зі свого улюбленого порцелянового сервізу, Джозефіна Кокрейн створила машину, яка тільки миє посуд, а не б’є. Це сталося в 1886 році, але тільки через 40 років, пристрій Кокрейн було визнано необхідною річчю в господарстві. Треба відзначити, що ціна машини була 150 доларів. За сучасними мірками - це 4 500 доларів. Скажені гроші, звичайно.

Номер слайду 10

Ця деталь жіночого гардеробу була запатентована Ермінь Кадоль у Франції в 1889 р. У своїй корсетній майстерні пані Кадоль виставила виріб, що отримало назву «le Bien-Etre» («благополуччя»). Чашечки цього бюстгальтера підтримували дві сатинові стрічки, а ззаду вся ця конструкція прикріплювалася до корсета.

Номер слайду 11

Снігоприбиральна машина. Чистота повинна бути не тільки в будинку, але і на вулицях, вирішила звичайна секретарка Синтія Вестовер і зібрала прадідуся сучасних машин для чищення вулиць від снігу в 1892 році.

Номер слайду 12

Склоочисники. Перші двірники для автомобіля винайшла Мері Андерсон в 1903 році. Їй стало шкода водія, який змушений був під час хуртовини щохвилини зупиняти машину і згрібати сніг з вітрового скла.

Номер слайду 13

Фільтр для кави. Завдяки Мерлітті Бенц любителі посидіти за чашкою кави позбавлені від стомлюючої процедури з приготування порції другої-третьої. Перший фільтр-конус для кави Мерліта скрутила власноруч із листка учнівського зошита в 1909 році.

Номер слайду 14

Глушник для автомобіля. Винахід звукового фільтра для автомобіля був неминучим, і це завдання вирішували багато перших винахідників і творців автомобілів. Відомі випадки, коли глушники застосовувалися в різних країнах і різних ситуаціях, багато хто вважає, що перший автомобільний глушник винайшла жінка, щоб зробити тихіше навколишній світ, в якому авто стали з’являтися все частіше. Цей акустичний фільтр винайшла Ель Долорес Джонс в 1917 році.

Номер слайду 15

Підгузки. Втомлена мама і домогосподарка Маріон Донован в 1917 сіла за швейну машинку з душовою фіранкою і, після декількох спроб, створила водонепроникні покриття для підгузника. На відміну від гумових повзунків, які вже були на ринку, дизайн Донован не викликав попрілостей і не тиснув шкіру дитини.

Номер слайду 16

Wi-Fi. Хеді Ламарр отримала скандальну славу після того як знялася у фільмі чехословацького режисера Густава Махато, де вперше в історії кіно була відверта сцена сексуального характеру, за що Адольф Гітлер назвав її ворогом Третього рейху, а римський папа Пій XII закликав добрих католиків не дивитися фільм. Але Хеді захоплювалася не тільки кіно. У 1941 році вона запатентувала секретний засіб зв’язку, який динамічно змінював частоту мовлення, щоб утруд-нити перехоплення супротивником. З 1962 року цей пристрій використовувалося в американських торпедах, а нині використовується в мобільному зв’язку і Wi. Fi.

Номер слайду 17

Бронежилет. У 1965 році доктор Стефанії Кволек винайшла синтетичний матеріал кевлар, який п’ять разів міцніше стали. Її винахід врятував тисячі життів поліцейським, пожежним і військовим. Кевлар став основою для куленепробивних жилетів.

Номер слайду 18

Марія Складовська-Кюрі (1867—1934 рр.)Відомий фізик і хімік польського походження. Двічі лауреат Нобе­лівської премії:з фізики «За видатні заслуги в спільних досліджен­нях явищ радіації» (1903 р.);з хімії «За видатні заслуги в розвитку хімії; від­криття елементів Радію й Полонію, виділення Радію і вивчення природи й сполук цього чудового елемента» (1911р.).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Цікаві думки Марії Кюрі«Я належу до людей, які думають, що наука - це вели­ка краса. Вчений у себе в лабораторії не просто технік - це дитина лицем до лиця з явищами природи, що діють на неї, як чарівна казка. Ми не повинні допускати, щоб люди думали, ніби прогрес науки зводиться до різних механізмів, машин, хоча і в них є своя краса».«Людство, звичайно, потребує ділових людей, які отриму­ють максимум зі своєї праці і, не забуваючи про загаль­ні інтереси, дотримуються власних вигод. Але людству необхідні і мрійники, для яких безкорисливе служіння певній справі настільки захоплююче, що їм немислимо вдаватися до турбот про особисті матеріальні блага». «Допитливість - головна чеснота вченого».

Номер слайду 22

zip
Додано
17 грудня 2018
Переглядів
1137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку