Виконання креслярського шрифту

Про матеріал
Лекція для вивчиння дисципліни Креслення , а також вивчення дисципліни Нарисна геометрія . Підходить і для шкільного курсу технології. Лекція на тему Виконання креслярського шрифту
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконання креслярського шрифту

Номер слайду 2

Історичні відомостіШрифти, як і креслення з'явилися і розвивалися внаслідок практичної діяльності людини. Вони містять необхідні відомості, які не можна подати графічно: назву та зображення виробів, будівель, розміри, дані про обсяг робіт і кількість матеріалів, розрахункові дані , а також різні пояснення щодо технічних вимог, технології виробництва

Номер слайду 3

Історичні відомостіРосійський алфавіт, бере початок у другій половині Х ст. від слав’янського алфавіту. Його засновники – два священики Костянтин та Мефодій. За наказом візантійського імператора вони повинні були навчити жителів Моравії богослужінню на слав’янській мові. Перед смертю Костянтин постригся в монахи , прийнявши церковне ім'я Кирило. Нова слав’янська азбука названа в честь пам’яті про нього – кирилиця

Номер слайду 4

Кирилица

Номер слайду 5

Історичні відомостіЗ розвитком суспільства виникають каліграфічні варіанти кирилиці: Устав – виконували рукописи релігійного змісту, всі літери написані прямо, висота букви дорівнює її шириніНапівустав – основа для шрифтів першодрукованих книг, помітний нахил літер праворуч, розділові знаки, скорочення.

Номер слайду 6

а – устав, б - устав

Номер слайду 7

Історичні відомостіНа зміну напівуставу з'являється скоропис – самостійний вид письма. В 40 –х роках XVIII ст. з'являється академічний шрифт. На початку ХІХ ст. Класицистичний. В ХІХ ст. - рублений, брусковий. Дані шрифти мали недоліки і були непридатні для застосування на кресленнях – невдало виходили при світлокопіюванні.

Номер слайду 8

Скоропис

Номер слайду 9

Російський, латинський, грецький алфавіти, римські, арабські цифри та знаки

Номер слайду 10

Особливості стандартного шрифту ГОСТ 2.304-81. На кожному кресленні є певні написи, нанесені розміри та інші цифрові позначення, які відповідають стандарту на шрифт – ГОСТ 2.301-81. Стандарт визначає висоту та ширину літер і цифр, товщину їх обведення, відстань між літерами, словами та рядками. Оформити креслення стандартним шрифтом – це не тільки знати характер написання літер, але і їх розміри.

Номер слайду 11

Особливості стандартного шрифту ГОСТ 2.304-81. Стандартом установлені два типи шрифту:тип А і тип Б з нахилом і прямий без нахилу. У навчальному кресленні використовується тип Б з нахилом. Форма літер та цифр має хорошу пропорційність елементів, проста та зручна, що дає можливість виконувати їх чітко, від руки. Більшість малих літер пишуться так само, як і великі.

Номер слайду 12

Шрифт типу Б з нахилом

Номер слайду 13

Малі літери, які мають однакову конструкцію з великими

Номер слайду 14

Особливості стандартного шрифту ГОСТ 2.304-81. За конструкцією літери та цифри мають багато однакових елементів, що визначає стильову єдність шрифту. Так , в літері Ж відчувається літера К і її дзеркальне відображення, а в літері Щ – літера Ц з додатком елемента “палички” , в літері Ю – “паличка”, з'єднується з буквою О. В літері Д легко побачити звужену літеру Л.

Номер слайду 15

Особливості стандартного шрифту ГОСТ 2.304-81. Великі та малі літери та цифри наводяться лінією рівномірної товщини для всього тексту напису. Нахил шрифту до основи рядка близько 75. Написи на кресленнях необхідно виконувати українською мовою. ГОСТ 2.304-81 розроблений для російського алфавіту , тому додавши літери І, Ї, Є, Г доцільно користуватися російським алфавітом згідно ГОСТу.

Номер слайду 16

Способи побудови кута 75 і модульної сітки. Абетка додавши літери І, Ї, Є, Г доцільно користуватися російським алфавітом згідно ГОСТу.

pptx
Додано
19 жовтня 2021
Переглядів
337
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку