Використання арт-методик у роботі психолога

Про матеріал
Презентація ознайомлює з терміном "арт-терапія" , формами та методами. Основними методами арт-терапії є: Ізотерапія Казкотерапія Музична терапія Оригамі терапія Танцювальна терапія Пісочна терапія Кінезіотерапія Лялькотерапія Драматерапія
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: практичний психолог Наталія Самофал Комунальна організація (установа, заклад) «Шосткинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №8 Шосткинської міської ради Сумської області»

Номер слайду 2

Арт-терапія (лат. Ars – мистецтво, грец. Therapeia – лікування) - це спеціалізована форма психотерапії, заснована на мистецтві, образотворчій та творчій діяльності. Цей термін з'явився ще в 40-і роки ХХ ст. Його почав використовувати британський лікар і художник Адріан Хілл.

Номер слайду 3

Мені відомі такі методи арт-терапіі…

Номер слайду 4

Методи арт-терапії Ізотерапія Казкотерапія Музична терапія Оригамі терапія Танцювальна терапія Пісочна терапія Кінезіотерапія Лялькотерапія Драматерапія

Номер слайду 5

Форми арт-терапії 1)Індивідуальна арт-терапія може тривати кілька місяців і навіть років. 2)Групова арт-терапія. розвивати соціальні й комунікативні навички; надати взаємну підтримку членам групи і вирішити загальні проблеми; спостерігати результати своїх дій і їхній вплив на інших; засвоювати нові ролі і виявляти латентні (приховані) якості особистості, спостерігати, як модифікація рольової поведінки впливає на взає­мини з іншими; підвищувати самооцінку і веде до зміцнен­ня особистої ідентичності; розвивати навички прийняття рішень.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Техніка «герб» На аркушах паперу за допомогою фарб або фломастерів вам треба буде відобразити свій особистий герб і гасло. Придумайте щось цікаве, що точно відбиває зміст ваших життєвих спрямувань, позицій, розуміння себе. В ідеалі людина, яка зрозуміла символіку вашого герба та прочитала ваше гасло, зможе чітко зрозуміти з ким має справу. Обговорення: Чому сприяє?

Номер слайду 9

ПІСОЧНА ТЕРАПІЯ   Основоположником методики пісочної терапії був К. Р. Юнг. Саме завдяки його теорії «психічного імунітету» і здатності свідомості до зцілення, трансформації і самозбереження його послідовник Дора Калф винайшла пісочну терапію.

Номер слайду 10

Мета пісочної терапії:  виявити та охарактеризувати особливості особистості дитини;  налаштувати на розуміння себе і свого «Я» у світі і життєвої діяльності;  навчитися створювати модель своїх фантазій на піску і пояснювати їх;  проаналізувати комунікативні труднощі (здатність дитини до спілкування та вміння словесно виражати свої думки);  позбавити від страхів та психологічних травм.

Номер слайду 11

Вправи на розвиток міжпівкульних зв’язків синхронізують роботу півкуль, покращують розумову діяльність, сприяють поліпшенню пам’яті та уваги, полегшують процес читання і письма.

Номер слайду 12

Фототерапія Це один із новітніх напрямків розвитку арт - терапії на сучасному етапі, передбачає роботу з готовим матеріалом, або створення оригінальних авторських знімків.

Номер слайду 13

Завдання фототерапії: подивитися на ситуацію під іншим кутом зору; показати, що той чи інший вибір в житті робився у співвідношенні зі знаннями і можливостями в даний період. Основний зміст фототерапії: створення та сприймання фотографічних образів, яке доповнюється обговоренням та різними видами творчої діяльності (образотворча діяльність, рух та танці, драматизація, художній опис). Форми організації фототерапевтичної діяльності: індивідуальна; індивідуально-групова; групова.

Номер слайду 14

Казкотерапія Це один із ефективних методів роботи з дітьми, які зазнають тих чи інших емоційних та поведінкових труднощів. Суть цього методу у створенні особливої казкової атмосфери, яка робить мрії дитини дійсністю, дозволяє дитині вступити у боротьбу зі своми страхами, комплексами.

Номер слайду 15

Основні прийоми роботи з казкою Аналіз казок. Розповідання казок Переписування казок Постановка казок із допомогою ляльок Малювання за мотивами казки. Програвання епізодів казки Складання казок Спільне обговорення казки у колі  

Номер слайду 16

Бібліотерапія Бібліотерапія (з грецьк. «книголікування») - психологічна допомога, зняття душевного стресу і лікування людей в основі якого лежить читання ними книжок певного змісту і тематики.

Номер слайду 17

Екотерапія Екотерапія - загальний термін для цілого ряду направлень психологічної підтримки, які використовують емпіричні зв`язки з природою. Екотерапія з`явилася не так давно, у 60-х роках XX століття, але має потужні давні корені. Це направлення немедичної психотерапії об`єднує природні методи зцілення багатьох національних культур.

Номер слайду 18

Екотерапія включає в себе анімалотерапію, ландшафт-терапію, гарден-терапію і прогулянкову терапію, фітотерапію, аромотерапію, зоотерапію, флоротерапію та багато інших напрямків і є одним з компонентів лікувального процесу з відновлення психологічного благополуччя.

Номер слайду 19

Кінотерапія Кінотерапія - це перегляд популярних художніх кінофільмів з обговоренням у подальшому в групі, - творчий процес самопізнання в комфортній атмосфері. Кінотерапія – тонкий, сильний і сучасний інструмент самодіагностики і корекції підсвідомої сфери психіки.

Номер слайду 20

Оригамі терапія У наш час оригамі як метод арт-терапії з успіхом використовують в лікувальній і реабілітаційної практиці лікарі різних спеціалізацій. Численні дослідження свідчать про те, що заняття оригамі підвищують активність правої півкулі мозку і врівноважують роботу обох півкуль; підвищують рівень інтелекту в цілому; активізують творче мислення; знижують тривожність і допомагають легше адаптуватися до важких ситуацій; покращують пам'ять і окомір. покращує якість життя людей, зменшує рівень тривожності, допомагає забути біль і горе, підвищує самооцінку, сприяє налагодженню дружніх відносин, взаємодопомоги в колективі.

Номер слайду 21

Музична терапія Музикотерапія — один із засобів підви­щення соціальної активності, комунікативних здібностей особистості, її адекватної соціалі­зації в суспільстві. До того ж це засіб корекції функціональних рухових, психогенних або соціальних відхилень, бо за допомогою своїх специфічних форм і методів впливає на осіб із соціальними, психічними та соматичними відхиленнями.

Номер слайду 22

Лялькотерапія Розділ психотерапії (арт- терапії), яка використовує як основний прийом корекційного впливу ляльки, яка є проміжним об'єктом у взаємодії дитини і дорослого. Мета лялькотерапії: допомога дитині ліквідувати хворобливі переживання, укріпити психічне здоров'я, покращити соціальну адаптацію, розвинути самосвідомість, вирішити конфлікти в умовах колективної творчої діяльності.

Номер слайду 23

Драматерапія Драматерапія утворилася при поєднанні театру і психології. Спочатку зародилося напрямок психодрами, яке заснував Якоб Морено. Але в другій половині ХХ століття напрямок розділилося на психодраму і драматерапія. Ці два види терапії дуже схожі, але все ж мають деякі відмінності. Драматерапія більш вільна і може представляти не тільки реальні картини минулого, як в психодрамі, а й фантазійні. Коли актор грає роль, він проживає долю свого героя: всі почуття, емоції і думки персонажа. Це допомагає глибше зрозуміти людську природу, стати мудрішими, розширити сприйняття.

Номер слайду 24

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
9 квітня 2023
Переглядів
925
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку