Використання кейс-методу при вивченні теми: "Соціальні цілі економіки"

Про матеріал
Використання кейс-методу при вивченні теми: "Соціальні цілі економіки". Проблема вирубки лісів в Україні та її вирішення.
Перегляд файлу

Кейс-метод з теми «Соціальні цілі економіки»

Проблемна ситуація для групового обговорення:

 Значення лісів у житті людини надзвичайно велике і багатогранне. Вони відіграють найважливішу роль у підтриманні природного стану біосфери. Як чинник культурного і соціального значення ліс для багатьох мільйонів людей є місцем відпочинку, лікування та туризму.

Встановлено, що 1 га насаджень затримує за 1 рік 70 тонн пилу, сажі та кіптяви та виділяє 4 тонни кисню.

Ліси об’єднують в собі складні системи живих організмів, які взаємодіють між собою та навколишнім середовищем. Також, ліси виконують важливу середовище утворювальну функцію, адже відомо, що всередині лісу температура в середньому нижча на 2-4оС, а вологість, навпаки, вища. Крім цього, повітря у лісі насичене фітонцидами – біологічно активними речовинами, що  пригнічують зростання і розвиток хвороботворних бактерій.

Проте, на жаль в Україні вже багато років квітне браконьєрство та державна недбалість, які зумовлюють знищення лісового багатства нашої країни. Внаслідок незаконного переміщення деревини втрати державних лісогосподарських підприємств складають 0,5 млрд. грн (біля 46 млн. євро) щорічно. В Закарпатській області СБУ оцінила об'єм незаконного експорту деревини в 4 млн. грн. 

В той же час експерти кажуть, що головною причиною повен і зникнення гірських річок у Закарпатті є неконтрольована вирубка карпатських лісів.

Завдання:

Обговоріть у малих групах наведену інформацію. Назвіть п’ять кроків, як можна запобігти знищенню лісів у Закарпатті.

Незаконна вирубка лісів Закарпаття сягнула критичної межі | Зелений Фонд

Шлях вирішення цієї проблеми:

 Погіршення стану лісів в Україні сьогодні є однією з найбільших екологічних проблем. Окрім того, що ми є чи не найбільшим експортером деревини в Європі, у зелених зонах регулярно працюють браконьєри, які вирубують кругляки та незаконно їх збувають.

        Ця проблема останнім часом бентежить як екологів, так і простих громадян. Вирубування лісів в Україні особливо у зимовий період досягає критичного рівня. Ще однією проблемою є нераціональне використання та управління лісовими ресурсами.

        Щоб припинити знищення українського лісового фонду треба скоротити промислову розробку лісів, поставити питання про глибоку переробку сировини і використання відходів.

        Стабілізація обсягів лісозаготівлі має важливе економічне, екологічне, соціальне значення, оскільки ліси є цінним компонентом природи, фактором, що стабілізує навколишнє природне середовище. Скорочення вирубки лісів сприяє поліпшенню клімату, посиленню і підвищенню продуктивності сільськогосподарських угідь.

        Потрібно проводити роботу з формування екологічно спрямованої суспільної думки в місцевих мешканців. Питання підвищення ефективності відтворення лісів необхідно розглядати в тісному взаємозв'язку з організацією раціонального використання всіх компонентів лісу.

        Наслідки знищення лісів незадовільні. І щоб запобігти негативному впливу вирубки лісів на навколишнє середовище необхідно віддати перевагу природоохоронному підходу до господарювання в лісах України.

        Працює електронний облік деревини, де фіксують рубки дерев лісу. Щоправда, процедура поки що нова, а тому працює не так як хотілося. Браконьєрів не зупиняють ні система обліку, ні кримінальна відповідальність.  Електронний облік сьогодні залишається єдиним можливим способом українців відслідкувати рубки дерев у лісгоспах. Використовують спеціальні бірки зі стійкого чорного пластику з унікальним штрих-кодом, який надійно захищений від підробок. Ними фіксують усі необхідні відомості про деревину: породу, назву сортименту, сорт, довжину, діаметр та об’єм спиляного дерева, а також дані про особу і лісогосподарське підприємство, які її заготовили.

        Якщо на державному рівні не буде вжито дієвих заходів щодо відновлення лісів і розширення їхніх площ, то Україна просто опиниться перед екологічною катастрофою.

 Наприклад, Житомирській області у кожному лісництві утворені рейдові мобільні групи, які проводять спільні заходи з правоохоронними та контролюючими органами задля перешкоджання в діяльності незаконних рубок лісу.

     Притягнення порушників до відповідальності залежить від оперативності повідомлення поліції про злочин. У випадку незаконних вирубок лісів необхідно телефонувати на 102, або на гарячу лінію Держлісагенства України 0800604473.

     Спеціальний мобільний додаток «Ліс у смартфоні». З мобільного можна перевірити легальність вирубки або перевезення вже зрубаної деревини за посиланням: https://lk.ukrforest.com

 

docx
Додано
10 червня 2022
Переглядів
768
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку