ВИКОРИСТАННЯ МЕМІВ НА УРОКАХ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

Про матеріал
Меми - це сучасний освітній тренд, інструмент, який урізноманітнює процес навчання, робить його цікавим та незвичним. Стаття містять практичні вправи, ідеї з використанням мемів на уроках англійської мови.
Перегляд файлу

ВИКОРИСТАННЯ МЕМІВ НА УРОКАХ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

Токар Н. М., вчитель англійської мови

Гімназії №1 міста Ківерці Волинської області

Щоб зацікавити, мотивувати , надихнути учня  вивчати свій предмет , сучасний вчитель змушений завжди бути у пошуку нових ідей, навчальних прийомів, які  б стали креативним та ефективним  доповненням уроку. Англійська мова -це не лише правила та вправи, це величезна культура і спосіб життя багатьох людей. Меми - це сучасний освітній тренд, інструмент, який урізноманітнює процес навчання, робить його цікавим та незвичним.

Соціальні мережі  повністю поглинули сферу спілкування людей. Смайлики, меми, анімації стали реальним вираженням емоцій та переживань. Більшість учнів  знайомі з багатьма з них, і це чудовий шанс для вчителя зацікавити їх вивчати англійську мову, а також використовувати автентичні матеріали на уроці.  Сучасні меми - це реакція на наукові відкриття, спортивні досягнення ,на важливі події в світі спорту , політики, шоу бізнесу. Вони інтерпретують події  і допомагають бути обізнаними з новинами.

Переваги використання мемів на уроках:

  1. Меми – це гумор, позитивні емоції, що налаштовує на мимовільне запам'ятовування. Мозок сприймає меми як розвагу , тому учнів не потрібно мотивувати для їх перегляду. Вони сприймаються  цілісно, навіть якщо вони містять невідомі слова та вирази, варто один раз подивитися їх значення у словнику - і воно запам'ятовується надовго.
  2. Правильно дібраний інтернет-мем підвищить цікавість до предмету, теми або уроку, сприяє розвитку пам'яті та уваги.
  3. Розвиток критичного мислення й аналітичних здібностей, креативності, емоційного інтелекту, оскільки меми не несуть точної інформації, а навпаки - своєю провокативністю спонукає учнів до її пошуку.

Картинки з дотепними парадоксальними надписами можна  використовувати  як розминку (warming up), при вивченні лексики, граматики, фонетики, розвивати комунікативні навички,  організовуючи дискусії.

Приклади використання мемів на уроках.

Вивчаючи  чи повторюючи граматичні теми, часто пропоную учням виправити помилку у добірці, а потім навести власні правильні приклади вживання.

Один з популярних Інтернет -мемів, який містить кілька граматичних помилок:

  1. I can has... замість I can have
  2. Відсутність артикля а перед cheeseburger
  3. Неправильний порядок слів

                                                4.Неправильно написано слово слово         cheezburger мало б бути cheeseburger).

 

 

 

Вивчення дієсло" to be - одна з перших граматичних тем, яка вивчається у школі. Надпис «Ми  зачинені» потрібно було б перекласти We are closed. Правильний варіант:  «When do you open?»  замінили на неправильний, використавши допоміжне дієслово "does" замість "do": «When does you open?"

 

C:\Users\BOSS\Desktop\education.jpgУ цьому мемі неправильно утворено ступінь порівняння. Гарна нагода пригадати правила ступенів порівняння.

 

 

C:\Users\BOSS\Desktop\meme5.jpg Що не так  у цьому випадку? Зрозуміло: у Present Simple після He, she, it додаємо до дієслова закінчення -s. Повинно бути: «He protects, but he also attacks».

Хочу зазначити, що учням подобається виправляти помилки, навіть якщо вони не зможуть  виправити всі, то інтерес до вправи гарантований.

 Меми чудовий спосіб збагатити словниковий  запас учнів  актуальною лексикою та виразами.

 

https://www.fluentu.com/blog/english/wp-content/uploads/sites/4/2015/04/dAeF4PO.pngФраза «Brace yourselves, winter is coming!» прийшла з серіалу «Гра престолів. Вираз «brace yourself» означає «prepare yourself» або  «get ready!», коли ми очікуємо чогось неприємного. A brace — це те , що утримує об'єкт або структуру на свєму місці. Braces (брекети) утримують зуби в рівному положенні, тобто цей вираз означає, що ми повинні прийняти позицію, з якої неможливо вас застати зненацька. В мемах завжди повторюється фраза «Brace yourselves, ________is coming.» Пропоную учням  заповнити пропуск своїм варіантом, та скласти кілька речень чи словосполучень з словом brace.

 

Вираз «Deserve a pat on the back» вживають для похвали , тобто дослівно: ти заслуговуєш  того, щоб тебе похвалили за те, що ти зробив(If you give someone a pat on the back, you praise them for something they have done). Звичайно, мем має іронічний характер і трактувати його можна по - різному.Якщо дозволяє рівень володіння англійською варто запропонувати учням висловити своє розуміння виразу або скласти речення за запропонованим зразком. Whoever _________ deserves a pat on the back

Одна з найважчих тем у шкільному курсі, на мою думку, це вивчення та застосування фразових дієслів– це особливі дієслова англійської мови, що складаються зі власне смислового дієслова та одного або декількох прийменників (рідше прислівників). 

Фразові дієслова слід сприймати як одне ціле та запам'ятовувати їхнє значення як одного сталого виразу, адже значення фразових дієслів часто відрізняється від значення окремих слів, з яких вони складаються. Звичайно, меми - це не метод вивчення , для цього потрібний системний підхід, але  вони полегшують та прискорюють процес вивчення.

Завдання можна придумати різні, залежно від рівня англійської учнів. Наприклад: переглянувши меми, здогадатись значення фразових дієслів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\BOSS\Desktop\6-phrasal-verbs-intro-300x284.jpg

 

 

 

 

 

 

C:\Users\BOSS\Desktop\f15290e3c2f18f9fb19442faff79632b.jpg

Guess the meaning

Definition of figure out:

1.discover, determine, solve, fathom

              2. to carefully consider the possible results of doing something

 

C:\Users\BOSS\Desktop\fbfc67de21029834a44051e89afc4011.jpg

          Definition of cheer up:

1.to become happier

2.to become accustomed to be very disappointed

 

C:\Users\BOSS\Desktop\ce9031a0de7fe895d1c36114daf32f9c.jpg

Definition of think back

1.to think about something that happened in the past

2. to recover from illness

C:\Users\BOSS\Desktop\0bb45191601de400e8abf2b4fb019bde.jpg

  Definition  of give up

           1. to feel pleased and excited about something that is going to happen:

                2..to stop trying to do something before you have finished, usually because it is too difficult:

 

CEM Segovia - Phrasal verbs 101: "look forward to" means "tener muchas  ganas". | Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Definition  of looking forward to

  1. 1.to move or travel across
  2. to feel pleased and excited about something that is going to happen

Отже, меми - це цікаве доповнення до освітнього процесу,  інструмент, який допоможе учням ефективно та легко засвоїти навчальний метеріал, внесе гумор і гарний настрій на урок .  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тихончук Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
4 січня 2022
Переглядів
1394
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку