Використання наскрізних змістовних ліній при вивченні біології

Про матеріал
Стаття містить в собі інформацію про застосування наскрізних змістовних ліній на уроках біології шляхом впровадження знань з екологічної грамотності громадян та застосування методики STEM - освіти в інтеграції природничих наук.
Перегляд файлу

1

Федоренко Юлія Павлівна, учитель біології

Комунального опорного закладу “Виноградський НВК” “Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів”

Лисянського району

 

Використання наскрізних змістовних ліній  у  вивченні  біології

 

Анотація. Стаття містить в собі інформацію про застосування наскрізних змістовних ліній на уроках біології шляхом впровадження знань з екологічної грамотності громадян та застосування методики STEM - освіти в інтеграції природничих наук.

 

"Якщо ми хочемо вижити, ми маємо зрозуміти причину катастрофи, що наближається"

Б. Коммонер

Наше життя залежить від нас самих. Життя - це вибір, який ми робимо кожного дня, це - рух, це - вчинки та наслідки.

Часто ми захоплюємось тим, як люди живуть в інших цивілізованих країнах. Нам хочеться бути в тому середовищі, долучитись, бути такими ж успішними, освіченими. Тим часом наша планета переживає велику екологічну кризу. Ми постійно скаржимось на брудне повітря, неякісну воду, сміття на дорогах, погіршення здоров’я, неякісні продукти, вирубку лісів, підвищення тарифів на енергію. Якщо ми будемо продовжувати ось так пасивно спостерігати, то погіршення стану планети неминуче. Фахівці вважають, що у нас є ще максимум 30 років, щоб запобігти незворотним  екологічним змінам.

Учитель біології в сучасному світі - це саме той агент змін екологічної свідомості підростаючого покоління, місія якого чи не найважливіша. Бо саме природничі науки найтісніше поєднують єство людини з навколишнім середовищем, а в умовах впровадження основних положень Концепції Нової  української школи, учитель має так вибудувати подачу знання про природу, щоб учні свідомо розуміли: вони - це природа, а природа - це вони.

Б. Коммонер писав: "Все це є наслідком простого факту: усе пов'язано з усім. Система стабілізується завдяки своїм динамічним властивостям; ці ж самі властивості під впливом зовнішніх навантажень можуть призвести до драматичного наслідку; складність екосистеми та швидкість її кругообігу визначають ступінь навантаження, яке вона може витримати, тобто невелике зрушення в одному місці може викликати віддалені, значні і довготривалі наслідки"[4].

І природа, і суспільство перебувають у єдиній  взаємодії. Щоб не порушувати баланс і, як наслідок, не платити за свої дії та вчинки високу плату, ми маємо навчитися, насамперед самі, а потім навчити дітей бути толерантними до своєї домівки - нашої планети.

Все геніальне - просте, і, як правило, дуже доступне у використанні. Так, наприклад, існує низка правил, дотримання яких сприятимуть формуванню в учнів екологічної свідомісті. Вони прості, але надзвичайно дієві. І при викладанні біології в середніх і старших класах, не зайвим буде до них постійно звертатися. Цими правилами користуються тисячі людей у високорозвинених країнах, можливо, саме їх дотримання і є запорукою  їхнього розвитку [1, с.54].

Основні наскрізні лінії – «Екологічна безпека і сталий розвиток», «Громадянська відповідальність», «Здоров’я і безпека» та «Підприємливість і фінансова грамотність»  є взавємодоповнюючими та циклічними, особливо в таких науках, як природничі.

До вашої уваги найпростіші способи, які допоможуть кожному долучитись до гармонізації співжиття людей на Землі, і які можна використати для реалізації наскрізних ліній при вивченні  біології.

  1.               Замініть лампочку у вашій оселі на енергозберігаючу.
  2.               Вимикайте комп’ютер на ніч, а телевізор запрограмуйте на таймер вимкнення.
  3.               В магазин приходьте зі своїм пакетом.
  4.               Відключайте зарядний пристрій.
  5.               Вирощуйте кімнатні рослини.
  6.               Чистіть зуби із закритим краном.
  7.               Використовуйте на одну серветку менше.
  8.               Купуйте речі тільки у тому разі, якщо вони дійсно вам потрібні.
  9.               Ходіть пішки.
  10.           Посадіть дерево.

 Це досить  невеликий  перелік способів, проте, навіть одна людина може зробити  великий внесок, а якщо ми будемо передавати один одному ці способи, то такими невеликими діями довкіллю буде надана неоціненна допомога [3, с.15 ].

 Підприємливість і фінансову грамотність можливо реалізувати при дотриманні учнями таких рекомендацій:

  1.               Купуйте і їжте сезонні овочі та фрукти, коли ціни на них суттєво падають. Нітрати, пестициди, консерванти – це дорогі речовини, вартість яких закладається у продукти і сенс використання яких є тільки за умови високої вартості кінцевої продукції.
  2.               Уявіть, наскільки забруднюється навколишнє середовище від того, що продукти харчування доставляють з інших регіонів чи країн у ваші місцеві магазини. Тому, при можливості, намагайтеся підтримувати і купувати продукти, вирощені у вашому регіоні. Таким чином, кількість викидів парникових газів може помітно зменшитися.
  3.               За деякими підрахунками, якби всі платили за комунальні та інші послуги в Інтернеті замість використання паперових квитанцій, можна було б зберегти кілька десятків мільйонів дерев на рік.

Основні положення наскрізної лінії «Здоров’я та безпека» реалізується шляхом впровадження таких правил у повсякденне життя:

  1.               Не поспішайте викидати старі прилади та техніку. Можливо,  це комусь може знадобитися – тож їх можна віддати,  бо деколи краще продовжити використання старого, ніж купувати нове.
  2.               Не споживайте забагато продуктів, на виготовлення яких йде багато природних ресурсів. Наприклад, на виготовлення 1 кг яловичини витрачається 4-6 т  прісної води.
  3.               Використовуйте безфосфатні пральні порошки.

Яскравим прикладом застосування наскрізних ліній в  курсі біології є методика STEM - освіти. Вона поєднує в собі природничі науки, технології, інженерію та математику. Основним завданням її є те, щоб учень отримував знання  у процесі самостійного пошуку щодо розвязання певної проблеми,  до якого його спонукає вчитель, а також застосовував набуті раніше навички і вміння при формулюванні висновків. Така методика має свої переваги, наприклад, учень бачить зв’язок між науками, навчається логічно та критично мислити. Робота в команді навчає дітей комунікативності, чути думки один одного та висловлювати власні. Бути впевненим у своїх силах, бо командна робота - це коли відповідальність на кожному. Такий шлях навчання буде готувати дітей до інновацій в житті [6, с.132].

Під час вивчення курсу біології на уроках вчитель може ставити проблемні питання для активізації інтелектуальної роботи учнів.

 Ось деякі приклади таких завдань.

  1. Людина не може сама себе полоскотати, але чому?
  2.   Чому людина може без їжі обійтися декілька тижнів, без води декілька днів,  а без повітря декілька хвилин?
  3.   Чому волосся на нашій шкірі підіймається від страху, холоду та стресу?
  4. Чому ноги на морозі замерзають найшвидше?
  5.   Чому для підростаючого організму важлива правильна постава?

Учні, шукаючи відповіді на подібні питання неодмінно звертаються до власного життєвого досвіду та до набутих знань з фізики, хімії, математики та, звичайно, біології.

   Також на уроках біології учні мають розглядати природу як джерело економічних ресурсів, вчитися раціонально та правильно їх використовувати [4, с.18 ].

Ми і природа - одна велика сім'я і повинні жити дружно. У наші дні дуже гостро стоїть питання щодо захисту навколишнього середовища. Бездумна діяльність людини протягом століть зруйнувала місце існування, але двадцяте століття ще виявилось і століттям чималих екологічних катастроф.

Отже, можемо дійти такого висновку: дотримуючись екологічних принципів, і починаючи жити екологічно, ми всі разом формуємо нове середовище, нову культуру, новий ринок зі своїм попитом і пропозицією. Все це спонукає до змін в суспільстві і наближає нас до того часу, коли ми знову, як колись, будемо жити в гармонії з природою [5, с.3].

 

Список використаних інформаційних  джерел:

  1. Бровко С. Розвиток дослідницького інтересу на уроках біології /С. Бровко // Рідна школа. – 1998. - № 7 – 8. – С. 54 – 56
  2. https://www.google.com/searchq=стем+освіта+в+біології&oq=стем+освіта&sourceid=chrome&ie=UTF-8
  3. https://24tv.ua/50_sposobiv_dopomogti_zemli_yaki_mozhe_zrobiti_kozhen_n622720
  4. https://pidruchniki.com/1960120837942/ekologiya/zakoni_ekologiyi_kommonera
  5. Іванченко О. Л. Природа – скарб землі /О. Л. Іванченко. - Світ книг. Ранок, 2007. -  322 с.
  6. Савченко О. Я. Середовище життя. Підручник для навч. закл. К.: Освіта, 2002.- 311с.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку