Використання пластикових карток (Відкрите факультативне заняття 10 клас)

Про матеріал

Поглибити знання учнів з фінансової грамотності , розширити знання про електронні гроші та пластикові картки , їх види , можливості їх використання , розкрити переваги і недоліки різних форм грошей , сприяти формуванню ключових компетентностей , виховувати фінансову грамотність та культуру .

Перегляд файлу

Тема : Використання пластикових карток

(Відкрите факультативне заняття 10 клас)

Мета :Поглибити знання  учнів з фінансової грамотності , розширити  знання про електронні гроші та пластикові картки , їх види , можливості їх використання , розкрити переваги і недоліки різних форм  грошей  , сприяти формуванню ключових компетентностей , виховувати фінансову грамотність та культуру .

Слово вчителя :Доброго дня всім .

   У мене на столі є дві чорні скриньки .  У них знаходиться те,  що стосується сьогоднішньої  теми . Вам необхідно відгадати , що в них ?  У першій скриньці знаходиться річ , яку ми використовуємо майже щодня , вага її не більше 5 грамів . Що ж у чорній скриньці ? ( пластикова картка)                                  

   А тепер здогадайтесь, що у другій скриньці ? Вони наділені примусовим курсом , є вимірником вартості , у них виражаються ціни товарів і послуг , вони є законним платіжним засобом . (паперові гроші )

Отже, під час презентації нашого проекту нам потрібно буде порівняти готівкові тобто паперові та електронні гроші . 

   Кожна країна має свої гроші: яскраві,красиві , зручні . Але ми помічаємо , що гроші втрачають свою актуальність. В столітті інформаційних технологій людині стає дедалі зручніше користуватись безготівковими розрахунками. На допомогу приходять «електронні гаманці» і пластикові картки . Як ви вже мабуть здогадались ми сьогодні поговоримо про пластикові картки .

    Актуальність цієї теми досить очевидна тому , що все частіше ми сплачуємо за комунальні послуги , замовляємо квитки на потяг , чи поповнюємо мобільний рахунок за допомогою мережі Інтернет та пластикової картки , а також отримуємо зарплату , пенсію , стипендію . Чи варто довіряти «новим» грошам? Вирішили з'ясувати  учні 10-б класу. В якості експерта та ведучого ми запросили Пархомчука Владислава учня 11 класу , який брав участь у обласному турнірі економістів .

Ведучий : Ми зацікавились темою : «Використання пластикових карток»  та вирішили створити проект .                                                                                            Завдання проекту : Ознайомитися з перевагами та недоліками пластикових карток , елементами їх захисту , самостійно виконати алгоритм дій для здійснення платежів за допомогою пластикової картки , розробити правила , яких слід дотримуватися при здійсненні електронних платежів .       Проблемне питання:Чи варто довіряти пластиковим та електронним грошам? Чим ми будемо користуватися у майбутньому : паперовими чи електронними грошима ?                                                                                                

     Для цього ми об’єдналися в 4 проектні групи і кожна отримала окремі завдання . Розпочне презентувати своє дослідження I група «Банкіри»

Виступ I групи

I «Банкіри» : Наше завдання було ознайомитись з різними видами пластикових карток , їх елементами захисту та застосуванням . На початку пошуково- дослідницького етапу ми ознайомились з роботою банку : відвідали центральне відділення ПриватБанку м. Коростеня  . Пропонуємо вам переглянути фото. А зараз ми розкажемо вам про пластикові картки та їх види.

  1. Поняття пластикових карток та їх види (Дубовик Ю.)

Ведучий : Всі ми знаємо про захисні елементи грошей , а які ж елементи захисту пластикових карток  розкаже Духнич Нікіта .

  1. Елементи захисту (Духнич Н.)

Ведучий :  Види операцій що здійснюються з пластиковими картками готувала Габровська Дарина .

  1. Види операцій що здійснюються з пластиковими картками (Габровська Д.)

Виступ II групи

II «Історики»: Наше завдання полягало у  дослідженні історії виникнення пластикових карток .

  1. Історія виникнення пластикових карток (Пархомчук В.)
  2. Перше використання пластикових карток (Капуста В.)

Ведучий : А зараз давайте переглянемо загальні показники розвитку ринку платіжних карток в Україні . Як бачимо в останні роки спостерігається збільшення кількості платіжних карток , а також розширення платіжної інфраструктури .

Слово вчителя : Давайте пригадаємо на одному із перших занять ми розглядали тему «Гроші» , які переваги та недоліки готівкових та безготівкових грошей ?

Орієнтовні відповіді  учнів :

 Переваги електронних грошей

  1. Анонімність платежів .
  2. Швидкість і зручність платежів . Гроші переводяться майже миттєво , здійснити оплату можна не виходячи з дому .
  3. Можливість переказувати малі суми .
  4. Безпечність :можливість зберігати великі суми у вигляді електронного запису .
  5. Доступність : будь-який користувач може відкрити власний електронний рахунок ; можливість використання грошей 24 години на добу .
  6. Простота використання : непотрібно будь яких спеціальних знань , всі наступні дії зрозумілі .
  7. Мобільність : можна користуватись електронними грошима незалежно від свого місцезнаходження .

 

Переваги готівкових грошей

 

  1. Готівкові гроші зручні для дрібних розрахунків у невеликих торгових точках .
  2. В нашій країні ще є заклади , які не підтримують розрахунки з банківськими картками , особливо в сільській місцевості .

 

Недоліки електронних грошей

  1. Зберігання грошей власників на рахунках юридичних осіб .
  2. Ризики шахрайства .

Недоліки паперових грошей

  1. Високі витрати на випуск , транспортування , збереження готівки . 
  2. Заміна зношених купюр .
  3. Носити великі суми з собою не завжди безпечно .
  4.  Відкривають можливість для приховування  прибутків та  ухилення від податків .

 

Слово вчителя : Отже і готівкові гроші і електронні гроші мають свої переваги та недоліки , тому в додаток паперовим грошам краще мати картку банку , що володіє широкою мережею банкоматів і відділень , де завжди можна зняти необхідну суму . А зараз група «Аналітики» розкажуть про переваги та недоліки пластикових карток .

Виступ III групи

III «Аналітики» : Завдання : Ми досліджували переваги та недоліки пластикових карток , та  комісії , що встановлюють банки за користування картками?

Переваги і недоліки використання пластикових карток (Корбут Д.)

Корбут Д. : Однією з переваг пластикових карток є можливість здійснення платежу не виходячи з дому . Пропонуємо вам переглянути алгоритм дій з оплати послуг мобільного зв’язку (Корбут Д. демонструє)

Ведучий : Давайте  послухаємо , які ж комісії встановлюють банки за користування картками (Мазуніна В.)

Ведучий : Небезпека карткових шахрайств чатує на користувача платіжної картки у банкоматі , Інтернеті , торговій мережі . Про що ж треба пам’ятати , щоб не стати жертвою шахраїв дивимося відео.

Відео

 Виступ IV групи

IV «Практики»

Ведучий: Пропонуємо вашій увазі виступ головного експерта-практика  нашого проекту Медини Д. Він користується карткою Юніора ПриватБанку і розкаже вам про свої враження .

Слово вчителя : На кожному етапі розвитку суспільства виникають нові форми грошей , проте попередні не зникають і на сьогодні всі вони за певних обставин можуть виконувати функції грошей . Сьогодні нам ще досить складно уявити , що повністю можуть зникнути паперові гроші , але безперечно майбутнє за електронними грошима .

 На завершення ми хочемо подарувати вам пам’ятки користування пластиковими картками . Дякуємо за увагу .

docx
Додано
20 квітня 2018
Переглядів
1376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку