Вікторина-гра "Мовне кафе "Гурман" (до Дня рідної мови)

Про матеріал
Метою даного заходу єнавчити дітей розуміти і збагачувати рідну мову, формувати розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати народ, ні Україна як держава. Розширювати знання про красу і багатство української мови. Пробудити почуття національної гідності. Розвивати логічне і творче мислення. Виховувати любов до рідної мови, рідного краю, його традицій, почуття поваги до всього свого, українського, бажання розмовляти рідною мовою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мовознавча вікторина-градля учнів 6-х класів. Підготувала учитель української мови та літератури. Боржавського НВКПавлище Наталія Василівна

Номер слайду 3

Мета заходу

Номер слайду 4

Мовне кафе«Гурман»Це фото; автор: Невідомий автор; ліцензія: CC BY-NC

Номер слайду 5

Меню. Мовне асортіТістечка в асортименті : з орфографічним джемомз фонетичними родзинками. Морозиво з наповнювачами: із фразеологічним наповнювачем сюрприз. Десерт

Номер слайду 6

Розминка «Аперитив»

Номер слайду 7

  Продовжити прислів’я Слово — не горобець, вилетить —… не піймаєш. Більше слухай, а... менше говори. Умій сказати, умій і ... змовчати. Шабля ранить тіло, а слово —... душу. Хто людей питає, …. той багато знає.

Номер слайду 8

Продовжити прислів’я Хто рано встає, … тому Бог дає. Слово до слова - … зложиться мова. Гостре словечко … коле сердечко. Що посієш - …. те й пожнеш. Козацькому роду … нема переводу.

Номер слайду 9

ІІ ТУР«Дегустація»

Номер слайду 10

Тістечка з орфографічним джемом

Номер слайду 11

БЛІЦ 1 Якомога швидше дати відповіді на запитання: 1. Скільки букв в українському алфавіті? (33) 2. Скільки голосних в українській мові? (6) 3. Який знак в українській мові не є розділовим? (Дефіс, апостроф) 4. Назвіть останній відмінок української мови. (Кличний відмінок) 5. Поставте займенник «себе» в Н.в. (Немає Н.в.)

Номер слайду 12

6. Яка частина мови не належить ні до самостійних, ні до службових частин? (Вигук) 7. Скільки звуків у слові «кущ»?(4) 8. Яка буква в українській мові не має відповідного звуку? (Ь) 9. Рід іменника «сирота».(Спільний) 10. Слово, що вживається лише в певній місцевості. (Діалектизм)

Номер слайду 13

БЛІЦ 2 1. Головні члени речення. (Підмет і присудок) 2. Другорядний член речення, що відповідає на питання непрямих відмінків. (Додаток) 3. Поставте у кличний відмінок слово «юнак». (Юначе!) 4. Назвіть знак, що позначає тверду, роздільну вимову на межі приголосного і голосного. (Апостроф) 5. Що вивчає розділ про мову «Морфологія»? (Частини мови)

Номер слайду 14

6. Розділ науки, який вивчає звуки. (Фонетика) 7. Частина слова без закінчення. (Основа слова) 8. Всі види невіршованої мови художніх творів. (Проза) 9. Скільки звуків у слові «ходжу»?(4) 10. Назвіть слова з префіксом прі -. (Прізвисько, прірва, прізвище)

Номер слайду 15

Тістечка з фонетичними родзинками

Номер слайду 16

      «Загадки - жарти з мови»    Він у бурю, в хуртовину Виростає біля тину. Коли ж букву замінити, - Можна буде в ньому жити. (Замет - намет). Коли я з д – росту на гілці, Коли ж із т – пливу по річці. (Плід - пліт). З и я плаваю у морі, З і – ловлю мишей в коморі. (Кит – кіт).         

Номер слайду 17

«Загадки-жарти з мови »       У якому слові є сто літер п? ( стоп)  Яке слово складається з семи однакових літер? ( сім'я ).  Чим кінчається літо і починається осінь? ( літерою о).  Який синонім прислівника тепер не змінює значення, коли його прочитати справа наліво? ( Зараз).  Який молочний продукт перетвориться на злак, прочитавши його справа наліво? ( сир - рис).

Номер слайду 18

«Загадки-жарти з мови» На небі одно, на землі нема, у баби двоє, у дівки нема. (Літера „Б"). Коли дурень розумний? (Коли мовчить). Що це за гість, що сам себе їсть? (Свічка). Жило триста котів і один чоловік. Скільки було там ніг? (Дві).

Номер слайду 19

«Загадки-жарти з мови» У якому місяці люди найменше хліба їдять? (У лютому). Що за трава, що й сліпий знає? (Кропива.) Що посеред землі стоїть? (Літера „М"). Сидять три коти, проти кожного кота сидять два коти, скільки всього котів? (Три).

Номер слайду 20

Морозиво з фразеологічним наповнювачем

Номер слайду 21

Конкурс капітанів «Показуха» Учасник має показати за допомогою жестів зміст даних фразеологізмів.

Номер слайду 22

СЮРПРИЗ

Номер слайду 23

«Спробуй казку відгадати…»   . Не тримали сина й доні  У своїх вони долонях.  Тож пішов дідусь у ліс,  Деревиночку приніс.  У колисочку поклали,  Бабця нічку колихала,  А на ранок в ній синочок  Та й відкрив розумні очка.  Як же зветься це хлоп’ятко,  Любі хлопчики й дівчатка?      

Номер слайду 24

«Спробуй казку відгадати…»  Це маленька горошина  Принесла в родину сина.  Мав таку цей хлопець силу,  Що зміюку підкорила.  Визволив сестру, братів,  Простить зради не схотів,  То ж пішов у світ блукати,  Долі кращої шукати.  Відгадайте без підказки, Із якої герой казки?                

Номер слайду 25

«Спробуй відгадати казку». Дівчина, хоч і кривенька,  Роботяща, моторненька,  Як гніздо її спалили,  То з качками полетіла.  Всі ви знаєте цю казку,  То ж назвіть її, будь ласка.

Номер слайду 26

«Спробуй відгадати казку» У лисички розкошує  Спить у ліжку і жирує.  Цей котюра ну й доскоцький!  А назвав себе…

Номер слайду 27

« Спробуй відгадати загадку» Ця брехуха – і рогата,  І баньката , й бородата.  Обдурила свого діда,  Принесла в родину біди,  Хату в зайчика украла,  Жити в домі цьому стала.  Добрий рак її прогнав  І зайчика врятував.  Як же звати цю рогату  Вередуху бородату?               

Номер слайду 28

«Спробуй відгадати казку» Він любив пісні співати.  Від звірят усіх тікати.  Скік! Тут був, і вже – нема!  І шукать його – дарма!  Та лисичка його з’їла,  Ба! Таки перехитрила!            

Номер слайду 29

« Спробуй відгадати казку» Хто журавлика вітав,  Ще й кашкою пригощав?  Пригадайте-но, будь ласка,  Із якої герой казки?                  

Номер слайду 30

« Спробуй відгадати казку» Це який такий бичок,  Не простий – а третячок,  Дуже, дуже він був ловкий,  Упіймав ведмедя, вовка,  Зайчика, а ще – лисичку,  Хоч і сам він невеличкий.  Допоміг і бабі, й діду  Пережити їхні біди.             

Номер слайду 31

ДЕСЕРТ

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литовченко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 березня 2020
Переглядів
1987
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку