Вільні економічні зони, території пріоритетного розвитку та технопарки на території України

Про матеріал
Світова економіка знає чимало модифікацій того, що в Україні прийнято називати СЕЗ: вільні економічні зони, території пріоритетного розвитку, зони вільного підприємництва, зони спільного підприємництва, особливі економічні райони, зони зовнішньої торгівлі, промислово-підприємницькі зони, сервісні зони, зони розвитку експорту, технологічні парки, технополіси, вільні митні зони і т. ін.
Перегляд файлу

Вільні економічні зони, території пріоритетного розвитку та технопарки на території України

Словник термінів

    Спеціальна  (вільна)  економічна  зона  являє  собою  частину території України, на  якій  встановлюються  і  діють  спеціальний правовий режим економічної діяльності та  порядок застосування  і дії законодавства  України. 

    На  території  спеціальної  (вільної) економічної    зони  запроваджуються      пільгові        митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови економічної  діяльності національних та іноземних юридичних і фізичних осіб.

    Територія пріоритетного розвитку - це частина території України в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці, на якій протягом відповідного часу встановлюється спеціальний правовий режим економічної діяльності

    Технопарк - наймасштабніший інноваційно-технологічний центр, в якому забезпечуються умови, максимально сприятливі для науково-технічних інноваційних проектів, виконуваних спільними зусиллями наукових центрів і промисловості.

Вільні економічні зони в Україні

    «Сиваш» (АРК) – створена на території Красноперекопського району та м.

Армянська у 1996 році. У місті Армянську розташовані хімічні підприємства Кримського ВО «Титан» та Сивашського аніліно-фарбового заводу. Найбільш потужними підприємствами Червоноперекопська є Кримський содовий та Перекопський бромний заводи, а також завод по переробці вторинної полімерної сировини «Полівтор». Завдяки створенню цієї СЕЗ вдалось зберегти близько 2, 5 тис. робочих місць і створити 400 нових. Ліквідована у 2001 році «Славутич» (територія Чернігівської – Київської областей) - створена на період до 1 січня 2018 року з метою створення нових робочих місць для працевлаштування персоналу Чорнобильської АЕС, що вивільняється у зв'язку з достроковим виведенням її блоків з експлуатації.

    «Азов» та «Донецьк» - створено у 1998 році терміном на 60 років. На територіях СЕЗ можуть розміщуватися об'єкти виробничої та невиробничої інфраструктури, у тому числі офісні будівлі, готелі, житлові будинки тощо. На території СЕЗ "Азов" і "Донецьк" заборонено створення казино, гральних домів та інших місць грального бізнесу.

     ВЕЗ «Яворів» - створена у 1999 році з перспективою діяльності на 30 років з метою залучення інвестицій для створення нових робочих місць та забезпечення працевлаштування працівників Яворівського державного гірничо-хімічного підприємства «Сірка», що вивільняються у зв'язку зі скороченням виробництва, перепрофілювання вільних виробничих потужностей, вирішення екологічних проблем у Яворівському районі, а також для розвитку експедиційно-складської, транспортно-сервісної та виробничої сфер на території автопорту «Краковець».

     ВЕЗ «Закарпаття» створена у 1999 році та включає підприємства, які здійснюють операції з обслуговування транзитних вантажів, їх зберігання, доробки, сортування, пакування, надання транспортно-агентських та експедиторських послуг, торгівлі тощо.

     ВЕЗ «Курортополіс Трускавець» - створюється на 20 років. Початок функціонування - 1 січня 2000 року.





    ВЕЗ «Рені» - створюється у 2000 роціц строком у 30  років на території міста Рені Одеської області загальною площею 94,36 га

    ВЕЗ «Миколаїв» - створюється в місті Миколаєві на строк 30 років на території

ВЕЗ «Рені»

 

Миколаївський суднобудівний завод

«Чорноморського суднобудівного заводу», «Суднобудівного заводу «Океан» ВЕЗ «Порт Крим» - створена у 2000 році, ліквідована через 5 років; відновлена на окупованій частині території України  27 вересня 2014 року на 10 років. На території ВЕЗ «Крим» може застосовуватися мультивалютний режим, за яким в оплату приймається як гривня, так і валюти іноземних країн.

Території пріоритетного розвитку

Території пріоритетного розвитку в Україні

     В Автономній Республіці Крим (м. Ялта, Алушта, Судак, Феодосія, Керч)

     У Волинській області (м. Нововолинськ)

     В Донецькій області (м. Артемівськ, Горлівка, Дзержинськ, Димитров, Єнакієве, Жданівка, Кіровське,

Макіївка, Новогродівка, Селидове, Слов’янськ, Сніжне, Торез; райони – Амвросіївський, Волноваський, Костянтинівський, Мар’їнський, Слов’янський)

     В Закарпатській області (райони - Берегівський, Великоберезнянський, Виноградівський, Воловецький, Іршавський, Міжгірський, Мукачівський, Невицький, Мукачівський, Рахівський, Свалявський, Тячівський, Ужгородський, Хустський)

     В Житомирській області (райони – Коростенський, Новоград-Волинський, Лугинський, Народицький, Овруцький, Олевський, Малинський, Ємільчинський, Володарсько-Волинський)

     В Луганській області (м. Брянка, Краснодон, Свердловськ, Первомайськ, Стаханов, Красний Луч; райони – Антрацитівський, Кремінський, Краснодонський)

     В Чернігівській області (райони - Городнянський, Корюківський, Новоград-Сіверський, Семенівський, Ріпківський, Чернігівський, Щорський)

     В м. Харків

     В м. Шостка Сумської області

Технопарки – Інститут монокристалів (м. Харків)

     «Інститут монокристалів» (ІМК) створений в червні 2000 р. на базі однойменного науково-технічного концерну НАН України - найбільшого в СНД центру з розробки, дослідження і застосуванню функціональних матеріалів, що є основою електронної, лазерної, сцинтиляційної (трансформації частинок нейтрино), інформаційної, медичної та інших новітніх областей сучасної техніки.

     Пріоритетні напрями діяльності: медицина і біотехнології, машинобудування і приладобудування, енергетика, нові кристалічні і полімерні матеріали для енергетики тощо. Технопарк включає 56 учасників (спільних і дочірніх підприємств.

Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона (м. Київ)

     Технопарк «Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона» створений в липні 2000 р. на базі однойменного науково-технологічного комплексу (НТК ІЕС) НАН України в Києві.

     Пріоритетні напрями діяльності: сучасні енергоефективні і ресурсосберігаючі технології, устаткування і конструкції; спеціальна електрометалургія, технології переробки металолому,

Технопарк «Напівпровідникові технології і матеріали, оптоелектроніка та сенсорна техніка» (м. Київ)

Пріоритетним напрямом технопарку є створення сенсорнооснащених пристроїв, устаткування, машин, а також енерго- і ресурсоощадних систем контролю та управління технологічними процесами і виробництвами в машинобудуванні, металургії, енергетиці, на транспорті, в авіа- та ракетно-космічній галузях, нафтовій та газовій промисловості, агропромисловому комплексі.

Технопарк «Інститут технічної теплофізики» (м. Київ)

Напрямки дослідження - теплофізичні дослідження процесів у теплоенергетичному устаткуванні при використанні традиційних та відновлюваних джерел енергії та розробка методів підвищення його ефективності, надійності та екологічної безпеки; розвиток теорії теплообміну, розвиток теорії переносу теплоти та речовини для підвищення ефективності діючих та розробки принципово нових енергоощадних і ресурсозберігаючих теплотехнологій, розвиток теорії вимірювання теплових величин.

Технопарки м. Києва – «Інтелектуальні інформаційні технології», «Укрінфотех», «Агротехнопарк»

Технопарки м. Донецька – «Еко-Україна» та «Ресурси Донбасу»

 

Технопарк «Машинобудівні технології»

(м. Дніпропетровськ) – 2008 р.

 

Технопарк «Текстиль» (м. Херсон) – 2007 р.

 

Технопарк «Український мікробіологічний центр синтезу та новітніх технологій» (м. Одеса)

Технопарк «Яворів» («Львівполітехніка»)  - 2007 р.


Науково-технологічний парк «Яворів» займається впровадженням науково-технічних розробок у виробництво та виведенням їх на ринок через середні та малі підприємства. Також Технопарк надає послуги, пов’язані із забезпеченням правового, маркетингового, комерційного та експертного супроводу інноваційного та інвестиційного процесу, координації діяльності наукових, виробничих і фінансових інституцій в сфері розробки та впровадження інвестиційних та інноваційних проектів, створює інвестиційно-привабливі території для залучення іноземних інвестицій.

Індустріальні парки

Клієнти – пошук нових клієнтів, розширення областей

взаємодії із  існуючими клієнтами

Ринки – пошук нових ринків як географічно, так і з точки зору пропонованих продуктів та послуг

Партнерство – побудова та розвиток культури партнерства, формування взаємовідносин на основі довіри та поваги

     Індустріальний (промисловий) парк - визначена ініціатором створення індустріального парку відповідно до містобудівної документації облаштована відповідною інфраструктурою територія, у межах якої учасники індустріального парку можуть здійснювати господарську діяльність у сфері переробної промисловості, а також науково-дослідну діяльність, діяльність у сфері інформації і телекомунікацій на умовах, визначених цим Законом та договором про здійснення господарської діяльності у межах індустріального парку.

Механізми функціонування технопарків

Індустріальні парки України

Чи готова до ринку промислова нерухомість для інвесторів?

VS

 

Україна

34 - попередніх концепти промислових парків 0 - парків

 

Сусіди

Чехія – 100 парків побудовано

Росія – 204 парки (153 будується + 51 розпочали роботу)

Туреччина – 263 парки

(148 діючих + 115 будується) Польща – 66 діючих парків

 

 

Індустріальні парки України

 

     Львівський індустріальний парк «Рясне-2»

     Індустріальний парк «Коростень» (Житомирська область)

     Індустріальний парк «IPark»

(порт Південний)

     Індустріальний парк «Долина»

(Івано-Франківська область)

     Індустріальний парк «Центральний» (м. Кременчук)

Наслідки створення індустріальних парків:

     Конкурентоспроможність на глобальних ринках інвестицій

     Прихід в Україну стратегічних інвесторів

     Не менше $8 млрд. інвестицій (за умови інвестування лише $1 млн. на 1 га площі індустріального парку)

     Близько 80 тис. нових робочих місць, ще 200-250 тис. перспективних

     Зростання ВВП

     Підвищення конкурентоспроможності внутрішнього виробництва

     Зростання експорту, імпортозаміщення

     Економічна самодостатність регіонів, розвиток кластерів

     Відродження колишніх промислових зон

Промислові парки Харківської області

Промисловий парк «Рогань»

 

Функціональні зони промислового парку

Загальна площа, га

Кількість розміщувани х фірм, од.

Кількість створюваних робочих місць

«Логістичний хаб»

40,5

9

670

«Бізнес-сіті»

13,1

70

3500

«Еколайф»

25,4

8

500

«Хай-тек»

41,1

30

3000

«Креатив-парк»

65,2

20

2000

«Сервіс-зона»

10,8

12

300

«Зона периметру»

6,9

1

30

Усього

203,0

150

10000

Промислові парки Харківської області

ü ТОВ «Лікеро-горілчаний завод «ПРАЙМ» (виробництво алкогольних напоїв);

ü ТОВ «Малинівський склозавод» (виробництво високоякісної скло продукції);

ü ПрАТ «KGS &Co» (виробництво алюмінієвих ковпачків для скляної тари);

ü філіал ЗАО «Укрпапірінвест» (виробництво паперової маси, паперу, картону та виробів з них);

ü ООО «Хошин-Капитал» (виробництво штучного хутра);

ü ТОВ «Тавана» (торгівельна частина);

ü ТОВ «Бікорм» (виробництво кормових дріжджів для тваринницької галузі виробництва);

ü ПАТ «ТММ-Енергобуд» (виробництво елементів трубопроводів високого, середнього та низького тиску для атомних і теплових електростанцій).

                                          Малинівська промислова зона             


Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Осипчук Людмила Миколаївна
    Дякую вам за змістовну роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
До підручника
Географія 9 клас (Стадник О.Г., Довгань Г.Д.)
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
2561
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку