Виробництво харчових продуктів, напоїв в Україні

Про матеріал
Конспект уроку складений за новою програмою.Насичений сучасними методами роботи на уроці.
Перегляд файлу

Тема. Виробництво харчових продуктів та напоїв в Україні.                                                

Мета:

ознайомити учнів з галузевим складом харчової промисловості,  особливостями спеціалізації кожної галузі; принципами розміщення, проблемами та  перспективами розвитку харчової  промисловості,  аналізувати роль малих підприємств та фізичних осіб-підприємців у розвитку бізнес-середовища свого регіону;

розвивати вміння учнів опрацьовувати  додаткові джерела інформації, проводити дослідницьку роботу, аналізувати та систематизувати матеріал,  робити відповідні висновки; стимулювати творчу  ініціативу учнів;

  прищеплювати патріотичну любов до; виховувати толерантне ставлення.

Формувати групи компетентностей:  здоров’язбережувальна, інформаційн-цифрова,        загальнокультурна (комунікативна),  математична, пошукова, громадянська, технологічна.  

Тип уроку: вивчення нових  знань.

Обладнання: мультимедійна установка, індівідуальні завдання підручники.

Методи та методичні прийоми: словесний, наочний, дослідницький,частково пошуковий.

 Форми організації пізнавальної діяльності учнів:  фронтальна, індівідуально-відокремлена.

Хід уроку

                                                   Епіграф:

  «Ми не живемо для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити», -

давньогрецький філософ Сократ.

  1. Організаційний етап
  2. Перевірка домашнього завдання

Тести

1. Художні промисли – це одна з форм:

А) промислового виробництва;    Б) народної творчості.

2.Найбільший центр художніх промислів в Україні:

А) Івано-Франківська область;     Б) Одеська область.

3. Найвідомиший центр художньої кераміки України:

А) Кролевець;   Б) Косів;   В) Опішня;    Г) Київ.

4. Центр художніх розписів селище Петриківка розташоване в:

А)Дніпропетровській області;    Б)Сумській області;

 В) Полтавській області;     Г) Київській області. 

5. Вид промислу, в якому виготовляють бочки, барила, діжки:

А) гутництво;   Б) бондарство;   В) гончарство;   Г) лозоплетіння.

6. Який вид промислу охоплює усю сукупність технологічних процесів з виробництва тканин?

 А) вишивка;  Б) килимарство;   В) ткацтво;  Г) художня обробка шкіри.

Відповіді: 1-б,2-а, 3-в, 4-г, 5-б, 6-в.

  1. Мотивація.

Продукцію цієї помисловості ви використовуваєте декілька разів на день.  Процес споживання їжи має велику роль для фізичного  та психологічного здоров’я людини, бо є джерелом енергії для процесів життєдіяльності людського організму.

Велике значення звичайним продуктам харчування навадалось ще в Біблії: хліб - це вічне життя, вино – жертва Ісуса Христа, олія – благодать Божа, риба – символ християнського     життя.
Як ви гадаєте, скільки людина з'їдає різних продуктів протягом життя?

 (Діти висловлюють свою думку)
Учені підрахували, що за 70 років людина на вживання їжі витрачає 6 років життя та споживає близько:

         14000 літрів молока,

         8 тон хлібобулочних виробів,

         12 тон картоплі,

         7 тонн риби та м'яса,

         10000 яєць.

  1. Вивчення нового матеріалу.
  1. Харчова промисловість є важливим видом економічної діяльності в Україні та світі.  Харчова промисловість України – це великі, середні та малі підприємства різної форми власності, які функціонують в усіх регіонах країни. Деякі з них визначають спеціалізацію країни, інші – обслуговують місцеве населення. В умовах зростання попитуна якісні продукти харчування і конкуренції між виробниками навіть невеликі підприємства намагаються знайти свого споживача. Україна має дуже сприятливі природно-ресурсний, геополітичний потенціал для виробництва харчових продуктів. Харчова промисловість нароховує близько 40 галузей. Ми ознайомимось з основними з них.

За допомогою тексту підручника учні заповнюють таблицю у зошиті

№ п/п

      Галузь

Чиники розміщення

Види продукції

Географія поширення

1

Цукрова

сировинний

цукор

Львівська, Вінницька, Київська, Полтавська, Тернопільська

2

Кондитерська

споживчий

Печиво. Цукерки, випічка

«Рошен» Київ, Вінниця

«АВК» Дніпро

«Світоч»  Львів

3

4

Борошномельна-круп’яна

Споживчий

сировинний

Мука, крупи

Харків, Дніпропетровськ, Полтава, Черкаси, Львів

5

Хлібопекарна

споживчий

Хлібобулочні вироби

Всі  великі міста

6

М’ясна

Споживчий

сировинний

Всі  м’ясні вироби

Всі  великі міста

7

Олійножирова

сировинний

Олія, жири

«Олейна» Дніпро, «Стожар» «Чумак» Харків

«Щедрий дар»  Полтава

8

Плодоовочева

Сировинний

споживчий

Плодово-ягідна та овочева консервація

Одеса, Миколаїв, Херсон, Вінниця, Тернопіль, Закарпаття

9

Виробництва вина, пива й безалкогольних напоїв

споживчий

Вода, вино, пиво

Київ, Харків, Львів, Одеса, Дніпро

10

Рибна

сировинний

 

Одеса, Ізмаїл, Очаків, Херсон, Маріуполь

11

Молочна

Споживчий

сировинний

сир, сметана, молоко, йогурт

Київ, Харків, Львів, Одеса, Дніпро

 

  1. Спожи́вчий ко́шик — набір товарів, що характеризує типовий рівень і структуру місячного (річного) споживання людини або сім'ї. Використовується для розрахунку мінімального споживчого бюджету (прожиткового мінімуму), виходячи із вартості споживчого кошика у актуальних цінах. Застосовується як база для порівняння розрахункових і реальних рівнів споживання.

Тобто споживчий кошик – це набір товарів i послуг, необхідних для задоволення наших першочергових потреб y середньому за рік; містить 296 товарів та послуг.

Що входить до споживчого кошика і в якій кількості? Відповідно до нормативів, затверджених у 2021 році Кабінетом Міністрів, маса основних продуктів у розрахунку на одну людину на місяць наступна:

  •                   яловичина – 1,33 кг
  •                   м'ясо курки – 1,17 кг
  •                   свинина – 0,67 кг
  •                   яйця – 18,3 штуки (в середньому)
  •                   риба – 0,5 кг
  •                   молоко – 5 л
  •                   картопля – 7,92 кг
  •                   хліб пшеничний – 5,17 кг
  •                   крупа рисова – 0,21 кг
  •                   борошно пшеничне – 0,78 кг
  •                   олія соняшникова – 0,59 л

 

Метод «Фішбоун»

 

   ПРОБЛЕМИ  харчової  ГАЛУЗІ 

Основні проблеми харчової промисловості

·        Низька купівельна спроможність населення          Матеріали до прийому "Фішбоун"

·        Технічне забезпечення

·        Сировинний фактор

·        Екологічні проблеми

·        Генно-модифіковані організми

·        Система фаст-фудів

·        Значні  витрати   на  переробку  сировини

Не все так погано, існують і перспективи. А саме які?

Перспективи розвитку харчової промисловості

·        Гармонізація системи сертифікації та стандартизації за міжнародними вимогами.

·        Створення умов для формування сприятливого інвестиційного клімату.

·        Консолідування всіх бюджетних та позабюджетних джерел фінансування АПК.

·        Модернізація і реконструкція діючих підприємств.

·        Впровадження нових технологій.

·        Популяризація вітчизняного виробника

  1. Роль малих підприємств та фізичних осіб-підприємців у розвитку бізнес-середовища свого регіону

Доповіді учнів (випереджуюче завдання з попереднього уроку)

 

  1. Підведення підсумків, рефлексів.

Підведення пісумків уроку:

  • Я дізнався...
  • Мене здивувало ...
  • Для мене було відкриттям ...
  • На майбутнє я буду мати на увазі...

 

  1. Інформація про домашнє завдання
  1. Опрацювати параграфи 35;
  2. Скласти кросворд з теми «Харчова промисловість»;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Географія 9 клас (Пестушко В.Ю., Уварова Г.Ш., Довгань А. І.)
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
1690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку