Тема. Виробництво харчових продуктів та напоїв в Україні.
Мета:
ознайомити учнів з галузевим складом харчової промисловості, особливостями спеціалізації кожної галузі; принципами розміщення, проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості, аналізувати роль малих підприємств та фізичних осіб-підприємців у розвитку бізнес-середовища свого регіону;
розвивати вміння учнів опрацьовувати додаткові джерела інформації, проводити дослідницьку роботу, аналізувати та систематизувати матеріал, робити відповідні висновки; стимулювати творчу ініціативу учнів;
прищеплювати патріотичну любов до; виховувати толерантне ставлення.
Формувати групи компетентностей: здоров’язбережувальна, інформаційн-цифрова, загальнокультурна (комунікативна), математична, пошукова, громадянська, технологічна.
Тип уроку: вивчення нових знань.
Обладнання: мультимедійна установка, індівідуальні завдання підручники.
Методи та методичні прийоми: словесний, наочний, дослідницький,частково пошуковий.
Форми організації пізнавальної діяльності учнів: фронтальна, індівідуально-відокремлена.
Хід уроку
Епіграф:
«Ми не живемо для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити», -
давньогрецький філософ Сократ.
Тести
1. Художні промисли – це одна з форм:
А) промислового виробництва; Б) народної творчості.
2.Найбільший центр художніх промислів в Україні:
А) Івано-Франківська область; Б) Одеська область.
3. Найвідомиший центр художньої кераміки України:
А) Кролевець; Б) Косів; В) Опішня; Г) Київ.
4. Центр художніх розписів селище Петриківка розташоване в:
А)Дніпропетровській області; Б)Сумській області;
В) Полтавській області; Г) Київській області.
5. Вид промислу, в якому виготовляють бочки, барила, діжки:
А) гутництво; Б) бондарство; В) гончарство; Г) лозоплетіння.
6. Який вид промислу охоплює усю сукупність технологічних процесів з виробництва тканин?
А) вишивка; Б) килимарство; В) ткацтво; Г) художня обробка шкіри.
Відповіді: 1-б,2-а, 3-в, 4-г, 5-б, 6-в.
Продукцію цієї помисловості ви використовуваєте декілька разів на день. Процес споживання їжи має велику роль для фізичного та психологічного здоров’я людини, бо є джерелом енергії для процесів життєдіяльності людського організму.
Велике значення звичайним продуктам харчування навадалось ще в Біблії: хліб - це вічне життя, вино – жертва Ісуса Христа, олія – благодать Божа, риба – символ християнського життя.
Як ви гадаєте, скільки людина з'їдає різних продуктів протягом життя?
(Діти висловлюють свою думку)
Учені підрахували, що за 70 років людина на вживання їжі витрачає 6 років життя та споживає близько:
14000 літрів молока,
8 тон хлібобулочних виробів,
12 тон картоплі,
7 тонн риби та м'яса,
10000 яєць.
За допомогою тексту підручника учні заповнюють таблицю у зошиті
№ п/п |
Галузь |
Чиники розміщення |
Види продукції |
Географія поширення |
1 |
Цукрова |
сировинний |
цукор |
Львівська, Вінницька, Київська, Полтавська, Тернопільська |
2 |
Кондитерська |
споживчий |
Печиво. Цукерки, випічка |
«Рошен» Київ, Вінниця «АВК» Дніпро «Світоч» Львів |
3 4 |
Борошномельна-круп’яна |
Споживчий сировинний |
Мука, крупи |
Харків, Дніпропетровськ, Полтава, Черкаси, Львів |
5 |
Хлібопекарна |
споживчий |
Хлібобулочні вироби |
Всі великі міста |
6 |
М’ясна |
Споживчий сировинний |
Всі м’ясні вироби |
Всі великі міста |
7 |
Олійножирова |
сировинний |
Олія, жири |
«Олейна» Дніпро, «Стожар» «Чумак» Харків «Щедрий дар» Полтава |
8 |
Плодоовочева |
Сировинний споживчий |
Плодово-ягідна та овочева консервація |
Одеса, Миколаїв, Херсон, Вінниця, Тернопіль, Закарпаття |
9 |
Виробництва вина, пива й безалкогольних напоїв |
споживчий |
Вода, вино, пиво |
Київ, Харків, Львів, Одеса, Дніпро |
10 |
Рибна |
сировинний |
|
Одеса, Ізмаїл, Очаків, Херсон, Маріуполь |
11 |
Молочна |
Споживчий сировинний |
сир, сметана, молоко, йогурт |
Київ, Харків, Львів, Одеса, Дніпро |
Тобто споживчий кошик – це набір товарів i послуг, необхідних для задоволення наших першочергових потреб y середньому за рік; містить 296 товарів та послуг.
Що входить до споживчого кошика і в якій кількості? Відповідно до нормативів, затверджених у 2021 році Кабінетом Міністрів, маса основних продуктів у розрахунку на одну людину на місяць наступна:
Метод «Фішбоун»
ПРОБЛЕМИ харчової ГАЛУЗІ
Основні проблеми харчової промисловості
· Низька купівельна спроможність населення
· Технічне забезпечення
· Сировинний фактор
· Екологічні проблеми
· Генно-модифіковані організми
· Система фаст-фудів
· Значні витрати на переробку сировини
Не все так погано, існують і перспективи. А саме які?
Перспективи розвитку харчової промисловості
· Гармонізація системи сертифікації та стандартизації за міжнародними вимогами.
· Створення умов для формування сприятливого інвестиційного клімату.
· Консолідування всіх бюджетних та позабюджетних джерел фінансування АПК.
· Модернізація і реконструкція діючих підприємств.
· Впровадження нових технологій.
· Популяризація вітчизняного виробника
Доповіді учнів (випереджуюче завдання з попереднього уроку)
Підведення пісумків уроку: