Віртуальна екскурсія до Замку Мон-Сен-Мішель – одного з найромантичніших замку Старого світу(8 клас)

Про матеріал
Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією замку Мон-Сен-Мішель, що знаходиться у Франції; Тип уроку: комбінований урок Наочність: презентація Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити; Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія; Структура уроку І. Організаційний момент 1 хв. ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв. ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв. IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв. V.Вивчення нового матеріалу 10 хв. VI.Закріплення нових знань 5 хв. VII.Творче завдання 10 хв. IX.Заключна частина 5 хв.
Перегляд файлу

Тема уроку: Віртуальна екскурсія до Замку Мон-Сен-Мішель 

– одного з  найромантичніших замку Старого світу(8 клас)

Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією замку Мон-Сен-Мішель, що знаходиться у Франції;

Тип уроку: комбінований урок

Наочність: презентація

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити;

Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія;

Структура уроку

І. Організаційний момент 1 хв.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв.

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв.

IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв.

V.Вивчення нового матеріалу 10 хв.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

VII.Творче завдання 10 хв.

IX.Заключна частина 5 хв.

Хід і зміст уроку

І. Організаційний момент

1. Привітання;

2. Перевірка присутності учнів за журналом;

3. Ознайомлення учнів з планом уроку;

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь

Актуалізація проводиться у формі беіди:

  1.               Що таке замок?
  2.               Для чого будували замки?
  3.               Які найвідоміші замки ви знаєте?

 ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності

На сьогоднішньому уроці ми матимемо змогу поринути віртуально до Замку Мон-Сен-Мішель , побачимо велич і  цієї споруди, дізнаємось історію збудування та сучасну історію споруди;

IV. Повідомлення теми та завдань уроку

Тема: Віртуальна екскурсія до Замку Мон-Сен-Мішель 

– одного з  найромантичніших замку старого світу

Завдання уроку: познайомитися з історією створення та сучасною історією замку Мон-Сен-Мішель, що знаходиться у Франції;

V. Вивчення нового матеріалу

Використовуємо презентацію для розповіді.

Мон-Сен-Мішель – острів-фортеця, названа архітектурною перлиною християнства. Зачаровує контур веж острова став найвідомішим з усіх об’єктів Франції внесених до списку ЮНЕСКО.

Острів Мон-Сен-Мішель, що в перекладі з французької означає «гора Архангела Михаїла», знаходиться на узбережжі Нормандії (північний захід Франції, Бретань). Під час припливу острів майже повністю відрізаний від материка. Тільки вузький перешийок, побудований в 1880-і роки, зберігає зв’язок з узбережжям (до 2012 року планується завершення будівництва моста, який замінить дамбу і не буде перешкоджати поширенню приливних вод в затоці). При відвідуванні фортеці Мон-Сен-Мішель будьте обережні: вода прибуває швидко, “зі швидкістю скачущей коні”, як стверджував Віктор Гюго. Багато туристів потонули при спробі перетнути затоку.

Це місце надзвичайно романтичне. Що зовсім не дивно – Мон-Сен-Мішель, гора Архангела Михайла, – вже одним своїм виглядом розташовує до мрійливості. Кам’янистий острів, овіяний вітрами і легендами, з підноситься на ньому дивним, унікальним замком-аббаством – справжній скарб, дбайливо охороняється морем, пісками і милістю свого покровителя.

Місце це дійсно родом з легенд. І найперша з них свідчить, що походженням своїм острів зобов’язаний велетням, які зібралися одного разу потягти подалі пару-трійку каменів більше, та так і не зуміли їх далеко понести. От і кинули вони свою ношу тут, на південному заході протоки Ла-Манш французької провінції Нормандія.

Походження абатства же на цьому місці теж пояснює легенда, яка розповідає про те, як в 708 році до єпископа Обер явився у сні Архангел Михайло (один з найбільш шанованих святих, який охороняє ворота раю, і очолив, згідно Біблії, вирішальну битву Добра зі Злом) і наказав спорудити на скелі церква. Обер послухався святого лише з третього разу – після того, як розгніваний ігноруванням своїх прохань Михайло тицьнув своїм перстом в голову єпископу. Всім, хто сумнівається в правдивості легенди сьогодні пред’являється череп норовливого Обера з дуже непоганий вм’ятиною – слідом від руки Архангела …

Мон-Сен-Мішель багато в чому унікальний. Унікально його місце розташування – на кам’янистому острові, оточеному круглий рік то водою, то, внаслідок відливу, піском. Унікальна його планування – абатство будувалося протягом століть, і його споруди немов обліпили гору, на якій вони стоять. Змінювалися епохи і архітектурні стилі, замок горів і не раз руйнувався, був в облозі (найдовша тривала 30 років), але жодного разу при цьому не було взято, зустрічав і проводжав королів і кардиналів, навіть був в’язницею для державних злочинців – вся непроста історія Мон-Сен-Мішель, як в дзеркалі, відбилася в його будівлях.

Масивне, потужне спорудження насправді справляє враження легкості. Він ніби прагне в небеса, туди, де живе його покровитель, і його шпиль з фігуркою Архангела Михайла губиться в хмарах на 155-метровій висоті.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

Закріплення нових знань у формі бесіди:

  1.               Що вам запам’яталося?
  2.               Що найбільше сподобалося у вигляді замку?
  3.               Чи хотіли б ви там побувати?

VII.Творче завдання 10 хв.

Завдання для учнів: описати свою  улюблену  памятку в Україні чи за її межами (учні можуть користуватися мережею Інтернет)

IX.Заключна частина 5 хв.

  1.               Вчитель повідомляє про досягнення цілей уроку
  2.               Домашнє завдання: зробити презентацію про свою улюблену пам’ятку історії,архітектури чи мистецтва (на вибір учня)

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
7 листопада 2020
Переглядів
389
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку