Віртуальна екскурсія до зимового саду

Про матеріал
Розробка містить інформативно - пізнавальний матеріал про кімнатні рослини. Звідки вони? Як впливають на людину?
Перегляд файлу

                                                                Мурка Любов Валентинівна                          

                                                           Лажівська ЗОШ І –ІІІ ступенів

                                            Старокостянтинівської  міської територіальної громади

                                                                Хмельницька  область

 

 

 

       Віртуальна  екскурсія до зимового саду

Віртуальна екскурсія є однією із інноваційних форм навчально-виховної діяльності, що спрямована на формування у школярів комунікативних, пізнавальних, регулятивних навчальних дій, сприяє підвищенню цікавості до культурної спадщини взагалі. Віртуальна екскурсія реалізує принципи компетентнісного підходу та пізнавальної діяльності через самостійну творчу діяльність до здобуття нового знання.   Як специфічна форма пізнання, віртуальна екскурсія дає можливість учням отримати значний обсяг інформації; формує засоби мисленнєвої діяльності: всебічне сприйняття об'єкта, спостереження, вивчення, дослідження; викликає підвищений інтерес до роботи та на основі цього більш поглиблене та міцне засвоєння матеріалу;  сприяє підвищенню інформаційної компетентності та культури самих педагогів.

Мета: Формувати інформаційну, оздоровчу та творчо-діяльнісну компетентність учнів.

Учень 1

Доброго дня!

Запрошуємо вас на невеличку подорож з кімнатними  рослинами нашого  зимового саду. Тут розташовані рослини зі всіх країн світу. Вони знайшли свою другу батьківщину. Спробуймо дізнатися, як живуть наші рослини і яку користь вони приносять.          

      Історія зимового саду бере свй початок із появи фінікової пальми.  Завдяки старанням всього колективу ми знаходимося цілими днями серед цих рослин. Зелені насадження створюють затишок і цілюще впливають  на наше самопочуття та  здоров'я. Рослини також є нашими захисниками від різних негараздів, горя, від недобрих людей і навіть злої сили. Наші предки здавна вивчали рослинний світ, властивості рослин, їхню дію на людей, тварин,  навіть розуміли їх мову. Зелені друзі очищають повітря від пилу, бактерій, поглинають звук. Погляньте на ці рослини. Чи знаєте ви їх? Напевно ні. Всі вони мають дуже цікаву історію і привезені до нас із далеких теплих країн.  Для того, щоб зрозуміти життя рослин, керувати ними, потрібно вивчати їх потреби.                  C:\завантаження (4).jpgC:\завантаження (5).jpg

Найдавніше дерево росте на острові Шрі-Ланка в Індійському океані. Це- фікус. В природі листя досягає 1 м довжини, а тінь фікуса покриває від 1,5 –до 2 га площі. Із фікуса добувають каучук, але згодом його витеснила гевея.

 

 

 Розан китайський   називають квіткою кохання. Завезли цю рослину із   Китаю. Квітує ця рослина з ранньої весни до глибокої зими. C:\Users\1\Documents\images (2).jpg

 Цитрус з лат. "Лимонне дерево".C:\завантаження.jpg У всі часи лікарі лікували хворих на ревматизм лимонним та апельсиновим соками. Використовували їх і від чуми, цинги. Уже мореплавець Джеймс Кук брав з собою на корабель запас лимонів. Адже там містяться запаси вітамінівА,В,С. Лимонні   C:\завантаження (1).jpg дерева гинуть при температурі 4 градуси і потребують теплого укриття. Щоб успішно вирощувати субропічну рослину, потрібно перебороти складні перешкоди. Говорять, що цитрусові деревця тримали у себе в бочках російські бояри ще у 17 столітті, а також вирощували їх в оранжереях. Пізніше ці рослини розповсюдились і в будинках бідних людей. Під відкритим небом цитруси вирощувались на південному Кавказі. Але,  щоб успішно вирощувати цитрусові рослини потрібно мати багато витримки, знань, винахідливості.

( Пройдемо далі)

Учениця 2 ( показує свою колекцію) D:\Загрузки\завантаження (1).jpg

     Пеларгонія, або герань, а простіше калачики, так ввійшли в наше життя, що здається неймовірним те, що батьківщина пеларгонії - Південна Африка. Коли пеларгонія відцвітає, її плоди, тобто саме насіння, дуже схожі на дзьоб журавля. До речі, журавель  грецькою називається « пеларгос» - ось звідки і походить назва цієї квітки.В рослини пахнуть листки, а не квітки. З листків  виділяють ефірне масло, яке використовують в парфумерії і кондитерській промисловості. Пеларгонія знімає стрес, головні болі, напругу в очах, протистоїть  новоутворенням, покращує обмін речовин.     C:\Users\1\Downloads\images (1).jpg      D:\Загрузки\images.jpgC:\Users\1\Downloads\images (2).jpgC:\Users\1\Downloads\images (1).jpgC:\Users\1\Downloads\Без названия (2).jpgC:\Users\1\Downloads\images.jpg

     Кодіеум ( кротон ). Перші екземпляри кодіеума строкатого з'явились в Європі в 1804р. Існує багато сортів цієї рослини, але один з найяскравіших " - Екселент, з дуже гарним листям незвичайної форми. Забарвлення листкових частин змінюється знизу доверху - від суміші зеленого, червоного, оранжевого кольорів, до золотисто-жовтого з вкрапленнями зеленого. Кодієум (лат. Codiaeum) - рід рослин сімейства Молочайні (Euphorbiaceae). Кротон - виходець з Південно-Східної Азії. У природі виростає до 3 м у висоту. Назва рослина походить від грецького (kodeia) - «голова».

У кімнатних умовах кодієум виростає до 1 м у висоту. Забарвлення листя найрізноманітніше: жовте, зелене, помаранчеве, червоне з прожилками. Молода  рослина може бути забарвлена в кілька кольорів. Цікаві факти. Кротон виділяє отруйний сік, тому його не слід розміщувати в дитячих кімнатах, також не дозволяйте домашнім тваринам обгризали листочки. При роботі з квіткою захищайте шкіру — одягайте рукавички.

C:\Users\1\Downloads\Без названия (3).jpg C:\Users\1\Downloads\Без названия (4).jpg

З насіння квітки готують масло, яке використовують для приготування косметичних засобів. В медицині застосовується для лікування кашлю, застуди, дизентерії та запальних процесах травного тракту.

Молочний сік, що міститься в листі та стеблах кротона-кодієума, має дивовижну властивість, завдяки йому рослина самозцілюватися, заліковує свої рани та пошкодження.  Цвіте влітку невеликими білими квітками, в домашніх умовах це трапляється рідко. Ефектна рослина цінується квітникарями за дивовижну красу листя. Кротон своєю присутністю прикрашає будь-який інтер'єр, при тому займає небагато місця.  Ця рослина стане справжньою прикрасою C:\Users\1\Downloads\Без названия (5).jpgлюбого інтер'єру. Рослини не тільки очищають повітря від бактерій , але й від пилу, поглинають звук. При спогляданні чогось красивого, покращується наш психологічний стан, наші емоцї. Рослини також мають оздоровчий ефект.

( Пройдемо далі)

Учень 3

Самі витривалі рослини походять із далеких пустель. Добре приживаються рослини  тропічних лісів. Наприклад, красуні  пустелі Сахари.

  Фінікова пальма. Назва фінікової пальми, від латинського "фенікс", перегукується з назвою легендарного птаха з жіночою головою, що жив, за легендами, у давньому Єгипті. Пальми рятують життя людей в пустелі. На батьківщині досягають 20, а інколи і 40 метрів заввишки. C:\Users\1\Downloads\Без названия (2).jpg

     Захищають грунт від палючого сонця.         

     Пальма Хамеропс - пальма субтропіків. В Алжирі Хамеропс вважається бур'яном, але з волокон листків, які відмерли, виготовляють килими, пар уси, набивки меблів.  Із живих листків плетуть циновки, літні шляпки.C:\Users\1\Downloads\hamerops0.jpg

( Екскурсія продовжується).

Хамедорея або бамбуковая пальма — рід квіткових рослин родини  Пальмові.  Включає більше  ста видів низкорослих древесних рослин, широко розповсюджених  в Південній і Центральной Америці. Місцеві жителі викорстовують в їжу чоловічі суцвіття виду  Chamaedorea tepejilote, відомі  як  «папайі».

Учениця 4

     Драцена відноситься до родини лілійних. Із цих рослин виготовляють смолу, яку ще називають "драконовою кров'ю".  Драцени не лише декоративні, адже волокна в тканинах їх листя мають властивості щетини кінського волосся. Вони стали технічними рослинами. Із них виготовляють щітки. Драцени є найдавнішими рослинами на Канарських островах, ростуть вони і на Чорноморському узбережжі. Нашій рослині вже багато років. Вона є чудовою рослиною для тих, хто намагається підтримувати свій організм в чистоті і не хоче хворіти на закупорку судин та накопичення солей.

 

   

Серед рослин, що ростуть в кімнатах, можна побачити палки або шари вкриті колючками. Нащо таких "потвор" тримати на вікнах? Що в них красивого або корисного? А, між іншим, багато хто полюбляє цих "дикобразів" і навіть збирає   цілі колекції. Цих людей називають "кактусистами".

   Кактуси  незвичайні своєю оригінальною формою, витривалістю та невибагливістю. Кактусами цікавляться не лише любителі кімнатних рослин, але й ботаніки, що вивчають життєдіяльність рослин. Кактуси пристосовані до таких умов життя, де інші рослини не можуть існувати. Якщо добре доглядати за кактусами, то вони  винагороджують нас прекрасними, неповторними, ніжними квітами. Кактуси добре поєднуються з маленькими агавами, алоє та іншими сухолюбами.

              . D:\Загрузки\завантаження (5).jpgD:\Загрузки\завантаження (6).jpgD:\Загрузки\завантаження (7).jpg

Учень 5

  Папірус  розвиває гарне відношення до праці, допомагає людині налаштуватися до праці і відчути, як краще її зробити. Одночасно з цим папірус допомагає людині проявити доброту, душевність. Папірус, або сить папірусних ( лат. Cyperus papyrus ) - Трав'яниста багаторічна рослина сімейства Осокові, що зустрічається в Африці.

Інші назви рослини  папірусних- осока, паперовий очерет.

 Як декоративну рослину розводять карликовий родич папірусу Cyperus nanus , Або Cyperus profiler, що досягає висоти 1 метр.

C:\Users\1\Downloads\Без названия (1).jpg C:\Users\1\Downloads\Без названия.jpg

 

Папірус - дуже високе (до 4-5 м) рослина з майже безлистими пагонами діаметром до 7 см. Стебла трикутної форми ростуть з товстого, деревоподібного кореневища; в підставі кожне стебло оточене  бурою лускоподібною піхвою з недорозвиненого листя, а на кінці несе велике зонтикоподібне суцвіття, яке у молодої рослини має форму віника  з пір'я для змахування пилу.

На кінці кожного великого стебла розташований пучок з тонких, яскраво-зелених стебел довжиною 10-30 см, які розгалужуються на 3-5 променів другого порядку. Вони забезпечені вузьким спадаючим  листям, а на вершині несуть коричнево-зелені колосся циліндричної форми довжиною 1-2 см.

Цвіте папірус в кінці літа. Плоди коричневого кольору, нагадують горіхи. Суцвіття папірусу служать ідеальним місцем для гніздування різних видів птахів. Як і у більшості осокових, запилення у папірусу відбувається за допомогою не комах, а вітру; зрілі плоди поширюються по воді.

 Він підтримує чистоту організму, полегшує сон, роблячи його коротким, допомагає людині розслабитися. Папірус - вірний помічник того, хто хоче пробігтися по вершинах наук, отримати уявлення про багато вчень за короткий час.

Учениця 6

  Абутилон смугастий ( кімнатний клен )

  Абутилон пробуджує любов до людей, що робить цю рослину дуже корисною для тих, хто по роду діяльності багато спілкується з людьми.   Під його дією проходять багато хвороб і в перше чергу - захворювання серця та крові. C:\завантаження (6).jpgC:\завантаження (7).jpg

Майже округле листя на довгих черешках з отворами на листковій пластинці має ця ліана. Це - Монстера, яка у нас просто зветься плаксою.   Монстера має повітряні корені. Перед дощем, коли в атмосфері скупчується багато вологи, у монстери по краях листків краплями видавлюється вода. Було доведено, що певні види рослин знижують рівень захворюваності, патогенності повітря. Рівень токсичності знижується завдяки таким рослинам як монстера, драцена фікус алоє, хлорофітум.     Хлорофітум за 24 години знищує до 80% патогінної мікрофлори, а фікус, драцена, монстера знижують рівень токсинів, які виділяють синтетичні матеріали.

                           

                     

   C:\Users\1\Downloads\images.jpgC:\Users\1\Downloads\Без названия.jpg

Рослини - це живі істоти. Вони впливають на нас, ми впливаємо на них. Існує гороскоп сумісності людини і рослини за знаками зодіаку.

 Все задумано мудро в природі. Жити треба у мирі і злагоді. Полюбимо природу палко..

    Екскурсію провели учні 7 класу.  Дякуємо за  увагу!

      Мурка Любов Валентинівна, вчитель зарубіжної літератури

                                

                               

 

docx
Додано
30 січня 2022
Переглядів
209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку