"віртуальна екскурсія Національний музей «Чорнобиль"

Про матеріал

"віртуальна екскурсія Національний музей «Чорнобиль" можна використовувати в позакласних уроках

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національний музей“ЧОРНОБИЛЬ”віртуальна екскурсія

Номер слайду 2

Музей відкрито 25 квітня 1992 р. за ініціативою Міністерства внутрішніх справ України у спеціально реконструйованому історичному будинку Пожежної каланчі - пам'ятнику архітектури поч. XX ст., в якому пізніше розміщувалось Подільське пожежне депо (тут та у сусідньому будинку у 1980-х роках розміщувалося Київське обласне управління пожежної охорони, яке взяло на себе основний удар з гасіння пожежі на ЧАЕС). В 1996 р. музею надано статус Національного.

Номер слайду 3

Поруч з музеєм встановлено скульптурну композицію «Надія на майбутнє».

Номер слайду 4

Над головами видніються вивіски з назвами 76 міст і сіл, які були евакуйовані і припинили свою діяльність та існування в наслідок аварії. На дорозі Вас зустрічає вирвана з коренем яблуня – символ біблійного дерева життя.

Номер слайду 5

Музей обладнаний в тематиці катастрофи, у вигляді так званої зони відчуження. На вході в музей відвідувачів зустрічає слоган: «Est dolendi modus, non est timendi», що в перекладі з латинської означає «Є межа у печалі, але немає її у тривозі».

Номер слайду 6

Перший зал музею - це і передісторія аварії і те, що відбувається в перші дні катастрофи.

Номер слайду 7

У музеї представлені також відеоматеріали про вибух на Чорнобильській АЕС та появу «саркофага», а також «Книга пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», у якій зазначені імена понад п’яти тисяч ліквідаторів.

Номер слайду 8

Музей надає до Вашої уваги відео та аудіо матеріали про причини і наслідки аварії, макет блоку електростанції, який знаходиться в робочому стані. Також в експозиції Національного музею Чорнобиля представлена електронна книга пам'яті , яка допомагає отримати інформацію про ліквідаторів-героях; ви дізнаєтесь які завдання вони виконували, щоб ліквідувати аварію і які дози опромінення отримали. В музеї Ви побачите відображені епізоди життя чорнобильської зони після аварії, що відображають людські долі, в яких переплелися подвиг і біль, відвага і сльози.

Номер слайду 9

Це унікальна робота американської художниці Лоні. кожен стібок: зіниці хлопчика і бабусі, Біблія, знак радіації, - все це вірші. вірш починається в одному кутку картини і закінчується в іншому. Цю картину можна читати. Кожен день через таку рамку проходили робочі. Вона показувала які ділянки тіла найбільш забруднені радіацією ... максимально допустима норма 50 мікрорентген на годину, але багато робітників отримували 600 і вмирали в страшних муках від променевої хвороби ...

Номер слайду 10

Потрапивши в третій зал, ми бачимо іконостас, привезеної зі старої церкви, що потрапила в зону відчуження ... це все, що залишилось від мародерів! Мародери вкрали майже все, залишивши лише одну ікону. Справа працівники музею поставили "Святого Ліквідатора". Неважко помітити, що зазвичай на цьому місці в храмах зображують Ісуса Христа.

Номер слайду 11

Також у музеї ви побачите невеличкий човен – імітацію Ноєвого ковчега, наповненого дитячими іграшками як нагадування про можливість врятуватися і зробити висновки із історії. У центрі привертає погляд іконостас. Його фрагменти привезені з Воскресенського храму, що знаходиться в Зоні відчуження. Поруч з іконостасом ви побачите застиглі фігури ліквідаторів у спеціальних захисних костюмах та респіраторах. Над іконостасом – зображення двох ангелів – чорного та білого як символи зла та добра. Білий ангел оберігає дітей, що народилися відразу після катастрофи, а під крилами чорного – наше суперечливе сьогодення. 

Номер слайду 12

Безглуздо думати, що під час катастрофи постраждали лише тільки ліквідатори. Ці діти ніколи більше не засміються, не заплачуть і не посміхнуться ...

Номер слайду 13

Також в музеї зроблений окремий куточок присвячений іншим країнам що були задіяні в допомоги при ліквідації наслідків аварії. Відвідавши це місце ви отримаєте багато емоцій і нової інформації щодо тих подій.

Номер слайду 14

Експозиція налічує близько 7 тисяч експонатів - розсекречені документи, карти, фотографії, пам'ятки народної архітектури Полісся, зібрані експедиціями музею у Чорнобильській зоні відчуження. 

Номер слайду 15

Цікаві факти про музей. Музей відкрито у спеціально реконструйованому історичному будинку Пожежної каланчі — пам'ятнику архітектури поч. XX ст., в якому пізніше розміщувалось Подільське пожежне депо (тут та у сусідньому будинку у 1980-х роках розміщувалося Київське обласне управління пожежної охорони, яке взяло на себе основний удар з гасіння пожежі на ЧАЕС). Директор музею — Гладуш Іван Дмитрович, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У 2016 році столичний музей "Чорнобиль" отримав звання Travellers Choice

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Оробець Валентина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Нижборська Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Екологія (профільний рівень) 10 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
24 травня 2020
Переглядів
11489
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку