Вища нервова діяльність людини. Умовні та безумовні рефлекси.

Про матеріал
Пропоную Вашій увазі змістовну та цікаву презентацію на тему ВНД людини. Умовні та безумовні рефлекси. Матеріал містить теорію, завдання та відеоматеріали.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИЩА НЕРВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Вища нервова діяльність (ВНД)- це сукупність взаємопов'язаних нервових процесів, які відбуваються у ЦНС і забезпечують адекватну реакцію організма на дію подразників Основна задача ВНД- організувати поведінку людини в навколишньому середовищі

Номер слайду 3

Поведінка- це складний комплекс пристосувань, спрямованих на задоволення потреб організму (фізіологічних, соціальних, духовних).

Номер слайду 4

Історичні відомості І. М. Сєченов 1829 - 1905 У 1863 р. опублікував книгу «Рефлекси головного мозку». Ввважав, що рефлекс є своєрідною формою взаємодії організму з навколишнім середовищем І.П. Павлов 1849 – 1936 Створив та експериментально довів вчення про умовні рефлекси

Номер слайду 5

Вища нервова діяльність базується на рефлексах Рефлекси Умовні Безумовні

Номер слайду 6

Безумовні рефлекси- це природжена реакція організму

Номер слайду 7

Безумовні рефлекси Прості Складні (з народження) (інтинкти) -розмноження самозбереження батьківський (піклування про потомство)

Номер слайду 8

Умовні рефлекси- це набуті протягом життя реакції організму, що здійснюється у відповідь на дію будь-якого сигнального подразника.

Номер слайду 9

Умовні рефлекси Натуральні Штучні виробляються на природні подразники штучний подразник ( вид та запах їжі) виробляються на (світло,звук)

Номер слайду 10

Умовні рефлекси виникають на базі безумовних; не тільки виробляються, але і зникають за певних умов Механізми утворення умовного рефлексу збудження гальмування

Номер слайду 11

Збудження- це реакція на подразнення. Є фактором утворення умовного рефлексу ГАЛЬМУВАННЯ- ЦЕ ПОСЛАБЛЕННЯ АБО ПОВНА ВІДСУТНІСТЬ ВІДПОВІДНОЇ РЕАКЦІЇ НА ПОДРАЗНЕННЯ. Є ФАКТОРОМ ТОЧНОГО ДОСКОНАЛОГО ПРИСТОСУВАННЯ ОРГАНІЗМУ ДО УМОВ ІСНУВАННЯ.

Номер слайду 12

Взаємовідношення процесів збудження та гальмування Типи ВНД

Номер слайду 13

Головним при здійсненні вищої нервової діяльності є кора головного мозку

Номер слайду 14

Сигнальні системи Перша сигнальна система проявляється в умовних рефлексах, що формуються на будь-які подразнення зовнішнього середовища (світло, звук, механічне подразнення та ін), за винятком слова. Друга сигнальна система виникла і розвинулася в результаті трудової діяльності людини і появи мови.

Номер слайду 15

Пам'ять - здатність живих істот сприймати, відбирати, зберігати і використовувати інформацію для формування поведінкових реакцій.

Номер слайду 16

Види пам’яті Короткочасна Довготривала Допомагає людині використовувати свій минулий досвід і пристосовуватися до умов існування

Номер слайду 17

https://learningapps.org/25524593 https://learningapps.org/25463013

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
20 березня
Переглядів
126
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку