Вишивка- твій унікальний код.

Про матеріал
Декоративно-ужиткове мистецтво- один із видів художньої діяльності, твори якого поєднують естетичні та практичні якості. Декоративне означає «прикрашати». Ужиткове ж означає, що речі мають практичний вжиток, а не лише є предметом естетичної насолоди. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстрів. Народне вишивання – живе мистецтво, яке постійно розвивається. Наше завдання – не розгубити мистецтво вишивання, не забути власної національної культури та передати наступним поколінням. Мета уроку: • Викликати у молодого покоління інтерес до традицій, наблизити їх до перлин народної творчості; • Виховувати любов до Батьківщини, до мистецтва; • Розвивати таланти і здібності дітей у різних сферах художньо-естетичного циклу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вишивка - твій унікальний код. Урок з образотворчого мистецтва. 7 клас. Автор – Чиженко Наталія Владиславівна. Учитель образотворчого мистецтва К. З. «ХНВК №8»

Номер слайду 2

Мета уроку: Викликати у молодого покоління інтерес до традицій, наблизити їх до перлин народної творчості;Виховувати любов до Батьківщини, до мистецтва;Розвивати таланти і здібності дітей у різних сферах художньо-естетичного циклу.

Номер слайду 3

— один із видів художньої діяльності, твори якого поєднують естетичні та практичні якості. Декоративне означає «прикрашати». Ужиткове ж означає, що речі мають практичний вжиток, а не лише є предметом естетичної насолоди. Декоративно-ужиткове мистецтво 

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вишивка це:вид декоративно-ужиткового мистецтва, у якому орнамент і зображення виконуються: вручну, за допомогою голки, гачка чи вишивальної машини;за допомогою штампа; на тканині, за допомогою фарб і резервної маси.

Номер слайду 6

Основною функцією вишивки є оздоблення одягу й тканини (рушники, скатерті, простирадла, наволочки для подушок).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Найпоширеніший колір тканини, з якої шили сорочки з вишивкою - білий,. Навіть у самих бідних українців були святкові білі сорочки..

Номер слайду 11

Розповсюджені були також вишиванки з небіленого полотна, такі сорочки мають сіруватий або кремовий відтінок..

Номер слайду 12

А ось чорний колір вишиванки традиційно вважався кольором смутку та горя. Коли її і одягали, то переважно літні чоловіки.

Номер слайду 13

Були також вишиванки синего кольору, які повинні були носити або жінкі похилого віку або маленькі дівчата..

Номер слайду 14

Червоний колір вишитої сорочки символізував і символізує любов, пристрасть, повноту життя та красу.

Номер слайду 15

В українській національній традиції є одноколірні, двоколірні та богатоколірні вишивки на сорочках..

Номер слайду 16

Дівочу сорочку прикрашала вишивка на рукавах, навколо горловини та по низу падолу. Заміжні жінки вишивали сорочки ще й на грудях , комірі, рукавах. Паділ прикрашався більш широкою вишивкою, ніж у дівчат, тому що орнаменти доповнювались символами чоловіка.

Номер слайду 17

Відзначимо, що в давні часи люди могли легко « прочитати» вишиванку – визначити по узору та техніці вишивки, з якого регіону її господар та навіть взнати що-небуть о його вдаче, бажаннях та долі.

Номер слайду 18

Сорочки-обереги. В вишиванці орнаментом обов’язково прикрашалися краї одягу. Вважалося, що це ті місця, через які під сорочку може пробратися зло, адже саме на руках, шиї і падолі відкриваєтеся доступ до тіла. Вишивка в цих місцях несла та несе в собі окультний характер , а символи на ній – це в першу чергу обереги..

Номер слайду 19

Узор народної сорочки складаєтся не тількі з чоловічих або тількі жіночих символів. Зазвичай вони сполучаются між собою, атже людина – це інь і янь. Тому зігнуту змійку – символ Води, та восьмикутну зірку – Сонця вишивали як на чоловічих так і на жиночих сорочках. Як символи материнської та батьківської енергії їх зазвичай вишивали на дитячих вишиванках в якості оберіга.

Номер слайду 20

Калина. Грона калини вишивали на сорочках для заміжніх жінок, також на весільних рушниках. Калина символізує безсмертя роду і материнство: дерево є втіленням матері, а ягідки – діточок. Тому вишиванки з калиною краще носити жінкам, у яких є діти.

Номер слайду 21

Дуб. Наші предки вірили, що зображення цього дерева на сорочці захистить чоловіка від недобрих людей, надасть сили та мужності. Дуб є символом Перуна – бога мужності. Хлопчакам обов’язково вишивали сорочки із зображенням дубу, щоб чоловіча сіла та енергія не полишали їх.

Номер слайду 22

 Творче завдання:   Намалюйте на аркуші в клітинку візерунок для вишивки хрестиком 

Номер слайду 23

Підсумок уроку: Отже, народне вишивання – живе мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. «Ми юний цвіт нової України . У наші очі дивиться народ !»Наше завдання – не розгубити мистецтво вишивання, не забути власної національної культури та передати наступним поколінням. 

Номер слайду 24

Джерела:«Костюм XX століття». Київ. «Веселка» 1990 р. Автори Григорий Філановський, Олександра Супрун.«Символи України. Вишита сорочка» Посібник вчителя. Тернопіль. Навчальна книга. 2001 р. Упорядник М. К. Семчишин. punlishing@budry.te.ua«Українська Вишиванка» Харків 2018 р. Клуб сімейного дозвілля. Автор Лідія Бебешко. cop@bookclub.uahttp://www.skarby.org.ua/http://donetshina.ucoz.org/http://www.svit-rosy.net.ua/

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

pptx
Додано
23 березня 2021
Переглядів
572
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку