Висолювання білків сульфатом амонію. Лабораторна робота

Про матеріал
В даній презентації розповідається про такий процес, як висолювання білків. Висолювання- процес осадження білків солями лужних і лужно-земельних металів Презентація повністю описує даний процес і наочно показує, як відбувається реакція
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Висолювання білків сульфатом амонію. Лабораторна робота

Номер слайду 2

Обладнання та реактиви. Обладнання та реактиви: Штатив з пробірками; розчин яечного білка: насичений розчин сульфату амонію; 10%-ий розчин гідроксиду натрію; 1%-ий розчин сульфату міді; етанол, ацетон, хлороформ; 1%-ий розчин оцтової кислоти і гідроксиду натрію; концентровані cipчана, соляна, азотна кислоти; 20%-ий розчин сульфосаліцилової кислоти; 5%-ий розчин трихлороцтової кислоти; 5%-ий розчин сульфату міді i ацетату свинцю.

Номер слайду 3

Хід роботи Висолювання це осадження білків високими концентраціями нейтральних солей лужнихілужноземельних металів. в пробірку наливають 1 мл розчину білка, добавляють такий же об'єм насиченого розчину сульфату амонію і збовтують. Випадає осад глобулінів. Через 5 хв. осад відфільтровують, у фільтраті залишаються альбуміни. Для осадження альбумінів до фільтрату додають кристалічний сульфат амонію до повного насичення, тобто, поки кристали ( NH4)2 SO4 не перестануть розчинятись. В осад випадають альбуміни, які відфільтровують. Перевіряють фільтрат на присутність білка біуретовою pеакцією.

Номер слайду 4

Приклад реакції

Номер слайду 5

Загальний висновок. Висолювання - процес осадження білків солями лужних і лужно-земельних металів, який є оборотним і зберігає нативні властивості білків. Висолювання можна проводити не тільки солями активних металів (Na2 SO4, Na. Cl, KCl, Mg. SO4, Mg. Cl2 і ін.), але і солями амонію, наприклад (NH4)2 SO4. Всі речовини цього типу нейтралізують заряд білкових частинок і викликають їх дегідратацію, що веде до осадження білка. Механізм цього процесу може бути представлений таким чином. Іони солі притягають поляризовані молекули води, зменшуючи тим самим кількість води, яка взаємодіє з білком, оскільки при високих концентраціях солей кількість іонів солі величезне порівняно з числом заряджених груп білків. Переміщення молекул води до іонів солі супроводжується одночасним руйнуванням захисних гідратних оболонок навколо молекул білків і веде до зниження їх розчинності. Білки осідають також з водних розчинів неполярними розчинниками, що змішуються з водою. 

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
21 липня 2023
Переглядів
712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку