Виступ "Математика у фермерському господарстві"

Про матеріал
Виступ допомагає розкрити студентам вплив сучасної математики на розвиток сільського господарства країни і як її знання допомагають трудівникам села
Перегляд файлу

Актуальність знань математики у фермерському господарстві

 

                                                                             «Цифри не управляють світом,

                                                                     але вони показують, як   

                                                              управляється світ»

                                                                                                            Йоган Гете.

Розвиток сільського господарства займає важливе місце в нашій державі і роль математики при цьому необмежена. Для оволодіння і управління сучасною технікою і технологіями в сільському господарстві потрібна серйозна підготовка з математики Кожного дня в житті потрібно обчислювати. Сьогодні немає такої області знань, де б не використовувались математичні поняття і методи. Математика - дуже важлива і необхідна людству наука і її застосування в сільському господарстві - необмежене.

Сьогодні в національному проєкті України стоїть  задача відродження  сільського господарства, села. Щороку зростає технічний рівень сільськогосподарських підприємств, а це викликає велику математичну підготовку майбутніх спеціалістів. Закономірності і методи є науковими складовими частинами наукових основ сучасного сільського господарства Застосування математики пов’язане  зі специфікою процесів сільськогосподарського виробництва(оранка, сівба, жнива і т.д.) так із особливостями деяких вимірювальних операцій.

Щоб людство розвивалось, причому розвивалось плідно, потрібні не тільки «найкращі розуми», але і свіжі ідеї. А для цього потрібні креативні люди з незвичним мисленням, широким кругозором і гнучким розумом.

Дуже часто на виробництві треба розв’язувати  задачі не математичні, але багато з них можуть бути вирішені засобами математики. Для цієї мети необхідне чітке уявлення про практичну ситуацію, пошук можливості переводу її на мову математичної задачі і використання математичних методів для її рішення. Всі ці різні по змісту виробничі задачі можуть бути вирішені методами математики.

Отже,  сучасна математика здійснює великий вплив на розвиток господарства країни. Землеробству неможливо обійтись без допомоги математики та математичних формул. Знання математики  допомагає трудівникам села. Якби її не було у землеробстві, то люди не знали б скільки потрібно висівати сільськогосподарських культур, скільки потрібно пального, щоб зібрати комбайном урожай.

Щоб посіяти зернові культури, потрібно  відвести певну кількість гектарів землі, потім в установлені терміни обробити цю землю і засіяти її зерном, дотримуючись норм висіву. Щоб виростити гарний урожай, в землю вносять добрива. Треба правильно розрахувати концентрацію розчину речовини, щоб не нашкодити рослинам.

Знаючи площу поля і урожай, зібраний з 1 га, можна підрахувати, скільки всього буде зібрано зерна, потім обчислити, скільки муки вийде з цього зерна і, нарешті, скільки з цієї муки можна отримати мучних виробів для населення.

Для зберігання зернових і інших культур потрібні приміщення . Скільки їх потрібно побудувати і якого об’єму? Відповіді на ці питання дають математичні розрахунки.

Приклади використання математики у сільському господарстві:

В обробітку фермерського господарства  знаходиться 2400 га орендованої землі. Із зернової групи увага приділяється вирощуванню пшениці, ячменю, кукурудзи,  з олійних – соняшнику, ріпаку, сої. Для потреб працівників СФГ «ДІАМАНТ» вирощують томати, перець солодкий, огірки, баклажани, цибулю ріпчасту, буряк червоний, моркву, картоплю, кавуни та дині.

У 2021 році у господарстві було засіяно: пшеницею – 20% загальної площі; ячменем – 10% загальної площі; кукурудзою – 20% загальної площі; соняшником – 30% загальної площі; рапсом – 15% загальної площі; горохом – 2% загальної площі; гречкою –2% загальної площі; вівсом – 1% загальної площі.

Задача 1. Визначити у гектарах площу, засіяну кожною культурою та побудувати  діаграму розподілу посівної площі у СФГ «ДІАМАНТ».

Розв’язання

Пшениці - 2400∙0,2=480(га)

Ячменю - 2400∙0,1=240(га)

Кукурудзи - 2400∙0,2=480(га)

Соняшника - 2400∙0,3=720(га)

Рапсу - 2400∙0,15=360(га)

Гороху - 2400∙0,02=48(га)

Гречки -2400∙0,02=48(га)

Вівса - 2400∙0,01=24(га)

Задача 2 Скільки посівного матеріалу насіння соняшнику придбав фермер навесні 2021 року для сівби?

Розв’язання

Так як маса 1000 зернин насіння  приблизно 90 г і на 1 га висівається  60 тисяч штук, то  на 1 га потрібно придбати 90 ∙ 60 = 5400г = 5,4 кг. Соняшником у 2021 році  було засіяно  720 га. Отже, потрібно було придбати 5,4 ∙ 720 = 3 888 кг.

Задача 3. Від тривалого  зберігання ячмінь втрачає за перший рік 3%  своєї маси, а за кожний наступний рік по 1%. Скільки ячменю залишиться у СФГ «ДІАМАНТ» від 20 т ячменю через 3 роки  зберігання? Відповідь округлити до одиниць.

Розв'язання

20000 х 0,03 = 600 (кг) – втрати  ячменю за перший  рік.

20000 – 600 = 19400 (кг) – маса ячменю після першого року зберігання.

Використаємо формулу складних відсотків

Аn = А0 (1 + )n, 

де p = 1%, n = 2,  А0 = 19400 кг.

Оскільки ячмінь втрачає у масі, то у формулі замість знака «+» буде знак «-».

А2 = 19400 (1 - )2 = 19400 х 0,992 =19400 х 0,9801 =  19013,94 кг

Отже, через 3 роки зберігання від 20 т ячменю залишиться 19013,9419014кг.

Відповідь: 19014 кг

Задача 4.  Скласти формулу для обчислення витрат пального трактором при боронуванні поля, якщо на боронування 1 га витрачається 1,5 кг пального. Побудувавши графік залежності витрат пального від площі, що обробляється, можна визначити витрати пального, якщо а)трактор обробив 3 га,  б) трактор витратив 6,5 кг пального.

Розв'язання

В задачі використовується функція  у=кх (пряма пропорційність). Якщо m – витрати пального трактором, S – величина поля, що обробляється, то m=1,5S.

Сучасна математика здійснює великий вплив на розвиток господарства країни. Сільське господарство не може розвиватись без математичних законів, без математичного моделювання. Математичне моделювання зводиться не тільки до дослідження закономірностей, але й у всій різноманітності їх кількісних розв`язків. Для оволодіння і управління сучасною технікою, технологіями у сільському господарстві потрібна серйозна підготовка математики. Зв`язок математики і сільського господарства дозволяє матеріалізувати знання  студентів.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

  1. Возняк Г. Взаємозв’язок теорії з практикою в процесі вивчення математики / Г. М. Возняк, М. П. Маланюк. – К.: Рад. шк., 1989. - 128 с.
  2. Возняк Г. Прикладні задачі: від теорії до практики / Г. Возняк, О. Возняк– Тернопіль: Мандрівець, 2003 – 96 с.
  3. Волосюк О. Застосування шкільного курсу математики в повсякденному житті / О. В. Волосюк, С. В. Онопченко // Вісник ЛНУ імені Тараса Шевченка – 2010. – № 17 (204).
  4. Гатаулін А.М. Економіко-математичні методи в плануванні сільськогосподарського виробництва. К.: Вища школа, 2000. - 260 с.
  5. Іващук О.Т. Економіко-математичне моделювання. Тернопіль: ТНЕУ. 2008. - 704 с.
  6. Савченко О.Г., Кавун Г.М., Валько Н.В., Кузьмич Л.В. Оптимізаційні методи і моделі. Херсон: ТОВ «Айлайт», 2014. - 430 с.
docx
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку