Виступ на батьківські збори "Булінг"

Про матеріал
Однією з найбільш актуальних проблем на сьогодні є цькування (булінг) серед дітей. Прийняття 18 грудня 2018 року Верховною Радою України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» (законопроект №8584)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БУЛІНГ. ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ

Номер слайду 2

Однією з найбільш актуальних проблем на сьогодні є цькування (булінг) серед дітей. Прийняття 18 грудня 2018 року Верховною Радою України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» (законопроект №8584)

Номер слайду 3

ЗАКОНОМ ВИЗНАЧЕНО, ЩОБулінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Номер слайду 4

ТИПОВИМИ ОЗНАКАМИ БУЛІНГУ (ЦЬКУВАННЯ) Є:систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого"

Номер слайду 5

Види булінгу. Згідно з даними дослідження UNICEF: Близько 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися із цькуванням та агресивною поведінкою.  З них 24% стали жертвами булінгу, приблизно половина з яких нікому не розповідали про ці випадки.1 Фізичний булінг. Форми вияву:фізичне насильство (штовхання, підніжки зачіпання, стусани, ляпаси, побиття, нанесення тілесних ушкоджень тощо)сексуальний булінг (зйомки у роздягальні, сексуальні домагання тощо)2 Економічний булінг. Крадіжки, пошкодження одягу та будь-яких інших речей жертви, вимагання грошей, цінностей, відбирання їжі,будь-якого майна жертви 3 Психологічний булінг. Насильство, пов’язане з дією на психіку, що завдає психологічну травму, шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування тощо, якими навмисно заподіюється вольова та емоційна невпевненість. Форми вияву:вербальний булінгсоціальний булінгкібербулінг5

Номер слайду 6

Кібербулінг- умисне цькування щодо визначеної особи у кіберпросторі, тобто в інтернеті, в соцмережах, соцгрупах тощо.6 Сьогодні інтернет для дитини - така ж велика частка життя, як і життя в школі, відпочинок з друзями і батьками. В мережі вона грає в ігри, знаходить нових друзів, вивчає світ, тому цифровізація змінила все наше життя. Інтернет надав чимало можливостей для розвитку та самовдосконалення як дорослим, так і дітям. Але разом із тим, він приховує в собі безліч небезпек. Однією з них є кібербулінг.

Номер слайду 7

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЧИНЕННЯ БУЛІНГУАДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ(передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення)за дітей, віком до 16 років, відповідальність несуть батьки або особи, що їх замінюють (такі особи, як правило, притягуються до адміністративної відповідальності в порядку ст. 184 КУп. АП)у віці від 16 років до 18 років неповнолітній сам може притягуватися до адміністративної відповідальності в залежності від правопорушення (дрібне викрадення чужого майна (ст. 51 КУп. АП); дрібне хуліганство (ст. 173 КУп. АП); поширення неправдивих чуток (ст. 173-1 КУп. АП) тощо) У такому випадку до нього застосовуються такі заходи впливу: 1) зобов'язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого 2) попередження 3) догана або сувора догана 4) передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання

Номер слайду 8

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ(передбачена Кримінальним кодексом України)у віці від 16 років до 18 років неповнолітній сам може притягуватися до кримінальної відповідальності в залежності від скоєного ним злочинуза деякі види злочинів, передбачені ст. 22 ККУ, неповнолітній може притягуватися з 14 років (умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121 ККУ) умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст.122 ККУ); зґвалтування (ст. 152 ККУ); насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом (ст. 153 ККУ); крадіжку (185 ККУ) тощо)якщо неповнолітній, який до досягнення віку, з якого настає кримінальна відповідальність, вчинить діяння, яке підпадає під ознаки злочину, до нього судом можуть бути застосовані примусові заходи виховного характерудо кримінальної відповідальності також можуть притягуватися батьки, опікуни чи піклувальники дитини (ст. 166 ККУ: злісне невиконання обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування)

Номер слайду 9

СОЦІАЛЬНА СТРУКТУРА БУЛІНГУПереслідувач (булер, кривдник)Жертва(потерпілий або мішень булінгу)Спостерігач

Номер слайду 10

ВАША ДИТИНА МОЖЕ БУТИ БУЛЕРОМ ЯКЩО: Не співчуває іншим. Цінує агресивність. Любить командувати. Часто свариться із братами й сестрами.Імпульсивна. Не вміє сприймати відмову. Проявляє нахабство переможця, який не любить програвати. Якщо подібні риси проявляються та паралельно надходять повідомлення, що у класі знущаються над кимось, є серйозний привід поговорити з вашою дитиною. Звісно, багато з цих характеристик показують типового лідера, але нездорове посилення тої чи іншої ознаки є тривожним сигналом.

Номер слайду 11

ЯК ДІЯТИ БАТЬКАМ ДИТИНИ - БУЛЕРА(поради)ПОСТАВИТИСЯ ДО БУЛІНГУ СЕРЙОЗНО (не сприймати його як тимчасове явище в поведінці дитини). ПОСПІЛКУВАТИСЯ З ДИТИНОЮ (з метою з’ясування причин такої поведінки, шляхів вирішення проблеми). ПРИЙТИ З ДИТИНОЮ НА ПРИЙОМ ДО ПСИХОЛОГА (фахівець допоможе розібратися у психологічних аспектах булінгу). НЕ ДОПУСКАТИ ОБРАЗ ДИТИНИ ВДОМА (часто діти, які зазнають насильства вдома, самі в школі стають кривдниками). ПОСТІЙНО АКЦЕНТРУВАТИ ДИТИНІ НА НЕОБХІДНОСТІ СПІВЧУВАТИ, СПІВПЕРЕЖИВАТИ, РОБИТИ ДОБРО.

Номер слайду 12

ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЩО ДИТИНА Є ЖЕРТВОЮ БУЛІНГУ?синці та подряпини, які дитина не може пояснити;брехня у відповідь на запитання, звідки взялися ушкодження: дитина не може вигадати пояснення, каже, що не пам’ятає, як з’явилися синці;часто «губляться» речі, зламано техніку, зникли прикраси або одяг;дитина шукає привід не ходити до школи, прикидається хво­рою, у неї часто раптово починає боліти голова або живіт; відсутність контакту з однолітками: немає друзів, зідзвонювань;нічні кошмари, безсоння;зіпсована успішність, втрата інтересу до занять;сварки із друзями або самотність, низька самооцінка, постійна пригніченість;втечі з дому, самоушкодження та інші види деструктивної поведінки.12

Номер слайду 13

ЯК ДІЯТИ БАТЬКАМ ДИТИНИ - ЖЕРТВИ БУЛІНГУ(поради)НАВЧИТИ ДИТИНУ НЕАГРЕСИВНО ПРОТИСТОЯТИ БУЛІНГУ (уникати кривдника, не реагувати на нього, переключитися на спілкування з друзями, не залишаючись на самоті, поводитися впевнено). ПОВІДОМИТИ ПРО ФАКТ БУЛІНГУ ВЧИТЕЛЯ ДИТИНИ, АДМІНІСТРАЦІЮ ШКОЛИ. ПОСПІЛКУВАТИСЯ З БАТЬКАМИ БУЛЕРА З МЕТОЮ ВПЛИВУ НА ЙОГО НЕГАТИВНУ ПОВЕДІНКУ. ЗАЛУЧИТИ ДИТИНУ ДО ПОЗАШКІЛЬНИХ ЗАНЯТЬ З МЕТОЮ РОЗШИРЕННЯ КОЛА ЇЇ СПІЛКУВАННЯ. ЯКЩО «МИРНІ» МЕТОДИ НЕ ДОПОМАГАЮТЬ, ОБОВ’ЯЗКОВО ЗВЕРНУТИСЯ ДО КОМПЕТЕНТНИХ ОРГАНІВ (поліції, прокуратури, служби у справах дітей тощо).

Номер слайду 14

РЕКОМЕНДАЦІЇ БАТЬКАМГоворіть і слухайте вашу дитину щодня! Створюйте здорові ненасильницькі звички! Навчайте дитину вирішувати проблеми конструктивно, без агресивності. Якщо ви бачите, що когось ображають, обов’язково заступіться за дитину. Дайте вашій дитині чітко зрозуміти, що булінгова поведінка – це серйозно, і ви не терпітимете такої поведінки в майбутньому. Проводьте більше часу з дитиною. Говоріть з нею, спілкуйтеся. Заохочуйте дитину до фізичної активності та занять спортом. Налагодьте стосунки з вчителями та однокласниками, беріть участь в заходах, до яких залучають і батьків.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
4 вересня
Переглядів
79
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку