виступ на батьківські збори «Проблеми депресивних станів в дитячому середовищі та як з ними боротись: Булінг – Кібербулінг -Мобінг – Суїцид»

Про матеріал

Батьквський всеобуч. виступ на загальношкільні батьківські збори. Додаток до презентації «Проблеми депресивних станів в дитячому середовищі та як з ними боротись: булінг, кібербулінг, мобінг ,суїцид»

Перегляд файлу

Батьківський всеобуч.

 

«Проблеми депресивних станів в дитячому середовищі та як з ними боротись: булінг – кібербулінг -мобінг – суїцид»

 

Слайд 2

Булінг –/цькування/ коли одна людина (буллер) або декілька людей погрожують і залякують іншого.

 

Слайд 3 -5

Статистичні дані булінгу в школах України .

 

Слайд 6

Найчастіше буллер це:

Приблизно 50% шкільних агресорів самі є жертвами катування піддаються жорстокому поводженню у власній родині. Хлопчаки, яких б'є батько, бачать, як він знущається над матір'ю, прийшовши в школу, будуть відіграватися на слабших .

Психологи пов'язують дитячу жорстокість та насильство дітей по відношенню до своїх однолітків чи молодших з кількома причинами:

1 - проблеми сім»ї  Батьки у крайньому випадку перевіряють домашні завдання та проводять виховні бесіди, але жодних душевних розмов, спільних інтересів ;

2 - впливає на агресивність дитини й інформація довкола, насичена насильством та жорстокістю. Це стосується фільмів, телепрограм і комп'ютерних ігор. А побачене там діти намагаються втілити в життя.

3 - формує відповідний стиль соціальне віяння – "активне лідерство", мовляв, ти повинен бути лідером, сильним і завжди "на коні". У підсумку діти намагаються діяти з цієї позиції, шукаючи слабшого та роблячи все, щоб стати лідерами." Саме тому діти все й знімають на відео. Якщо раніше насильство було тихим, закритим, аби ніхто не бачив і не чув, то зараз – навпаки, вони цим хваляться та активно демонструють.

 

Слайд 7

У булінгу є ще одна сторона-«жертва» і між буллером та «жертвою» складається певний психологічний звязок.

Сам процес булінгу відбувається тільки за збігом слідуючих факторів:

 Беззахисність. Якщо жертву хтось захищає, цькування дуже швидко припиниться.

Булери - боягузи. Саме тому вони вибирають для нападок слабших, тих, хто гарантовано не зможе відповісти.  Жертва не дає відсіч агресору з кількох причин: явна перевага сил, страх отримати у відповідь ще більшу агресію. Деякі діти не захищаються через установку батьків «битися - це погано». Якщо їх переконати і довести, що захищати себе можна і потрібно, ситуація стає менш трагічною.

Низька самооцінка. В голові жертви міцно сидить невдоволення собою або провина. Особливо яскраво це проявляється з дітьми, у яких дійсно є ті чи інші особливості розвитку: гіперактивність, синдром дефіциту уваги, заїкання. У зоні ризику і хлопці, яких не підтримує сім'я, де немає довірливих відносин з рідними, дитина здебільшого віддана сама собі і вулиці.

Висока агресивність. Іноді жертвами стають діти забіякуваті, емоційно і болісно реагують на будь-яке зауваження або прохання. Тут агресивність носить реактивний характер і йде від високої збудливості і беззахисності. Психологічні та соціальні проблеми.

Самотність, соціальне неблагополуччя, депресивність, невміння спілкуватися з ровесниками, комплекс неповноцінності, глибинне переконання у негативній картині світу, насильство у власній родині, пасивна покірність насильству - ось передумови для того, що дитина виявиться в ролі жертви в школі.

 

Слайд 8-9

Українське Законодавство щодо протидії  булінгу

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні 2 жовтня законопроект №8584 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу". З учасників булінгу стягуватимуться штрафи в розмірі від 20 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (залежно від виду вчиненого правопорушення).

 

Слайд 10

Наслідки для жертви булінгу.

Розлади психіки. Навіть одиничний випадок булінгу залишає глибокий емоційний шрам, що вимагає спеціальної роботи психолога. Дитина стає агресивною і тривожною, що переходить і в доросле життя. У неї виникають проблеми у поведінці. Вона схильна і до депресій, і до суїциду.

Складнощі у взаєминах. Шанси стати жертвами мобінгу на робочому місці у людей, які пережили булінг в дитинстві, зростають в багато разів. Світова статистика стверджує, що дорослі, які перенесли знущання в дитинстві, в більшості своїй залишаються самотніми на все життя, їм важче підніматися кар'єрними сходами.

Хвороби. Результатом булінгу дуже часто бувають фізичне нездужання.

 

Слайд 11

Мобінг   довготривале “відторгнення” дитини більшістю членів класу чи групи.

Проблема мобінгу, як психологічна, була окреслена ще в 70-80-х роках минулого століття у Швеції, потім в Німеччині, Польщі та інших країнах Європи

На жаль результати мобінгу є надзвичайно трагічними.

 

Слайд 12

Масове вбивство у Керчі

Владислав Росляков, підозрюваний у масовому вбивстві

Загиблі 21

Поранені 72

Масове вбивство у Керчі — акт насильства, що стався 17 жовтня 2018 року в політехнічному коледжі в місті Керч на тимчасово окупованій території в Криму(Україна) Зброю придбав легально. Відомо що 20 тис. він украв у бабусі а все те коштувало  мінімум 40 тис. Він майже ні з ким не спілкувався, видалив себе із соцмережі та цікавився маняками  . Батько відмітив, що син ні з ким не спілкувався і в дитинстві у нього був лише один товариш. Робимо висновок , що дитиною він був несоціалізований і швидше всього батьки на це увагу не звертали.

Схожа ситуація в свій час відбулася у школі Колумбайн, штат Колорадо. Це  було одне з найбільших вбивств у школах США. 20 квітня 1999 року двоє учнів школи Дилан Кліболд та Ерік Гарріс із застосуванням вогнепальної зброї вбили 13 людей та поранили ще 21 інших, після чого вчинили самогубство. Обидва мали доволі високий рівень інтелекту, добре навчалися, але тривалий час були об'єктами цькування з боку більш популярних та сильних учнів.

 

Слайд 13

Кібербулінг – новітня форма агресії, що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж тощо

 Найжахливішим є те, що результатом кібербулінгу часто є дитячий суїцид 

 

Слайд 14

Статистика

Вітчизняні дані, зокрема Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, свідчать: щороку в Україні 50-60 хлопчиків і близько 20 дівчаток віком до 12 років накладають на себе руки. Більшість цих дітей – із цілком благополучних сімей. То що штовхає їх на цей фатальний крок?

Сьогодні відомо безліч кіберсуїцидальних програм що ширяться мережею інтернетів та мобільних гаджетів. Здається тльки недавно говорили про «Сині кити» а вже  шириться нова страшилка «момо»

Мережу сполохав новий онлайн-монстр, який залякує підлітків та може викрадати дані користувачів. Смертельно небезпечна гра розсилає загрози і схиляють до суїциду завдання. Але якщо раніше гра була в популярному месенджері WhatsApp, то тепер з'явилася в соцмережі "ВКонтакте"

 

Слайд 15

Поради батькам

На що батьки повинні звернути увагу?
– якщо дитина часто розмовляє про смерть і самогубства;
– якщо прагне усамітнитися під будь-яким приводом;
– міркує на тему: “Я нікому не потрібен”, “Все одно ніхто не буде за мною тужити”;
– дитина робить спроби “попрощатися”: дарує свої речі і улюблені предмети близьким друзям; доводить справи до кінця (віддає чужі речі, мириться з ворогами, прибирає в кімнаті, роздаровує улюблені речі);
– фрази “Завтра мене вже не буде”, “Без мене нічого не зміниться”, “Ти віриш в переселення душ?”;
– непрямі погрози теж повинні насторожити: “набридло жити”, “ситий цим по горло”, “більше ви мене не побачите”, “пожив – і вистачить”, “ненавиджу себе”, “якщо ми більше не побачимося, дякую за все” .

 

Слайд 16

Щоб убезпечити своїх дтей від булінгу, мобінгу, суїциду батькам варто дотримуватись певних правил:
 

  • Спілкування з дітьми і довіра. Спільна рибаловля і походи. Це час, щоб зупинитися і вислухати дитину, дізнатися про її переживання. З дитиною потрібно розмовляти. Ніколи не обвинувачувати і не засуджувати її
  • Розумний контроль. Правила мають бути чіткими, але прозорими, підкреслює вона. Втім, контроль – це вторинне. Головне – довіра і хороші стосунки.
  • Відверто про небезпеки. Потрібно відверто говорити з ними про всі ризики, щоб діти розуміли, якими будуть наслідки їхньої необережності. Такі відверті розмови також сприяють взаємній довірі і захищають від небезпечних захоплень в інтернеті.
  • Тривожні дзвіночки. Слід негайно бити не сполох, якщо дитина проводить в інтернеті більш як три години на день, тобто якщо дитина мовчазна, має поганий апетит, не має інтересу до життя та не має інших захоплень й інтересів поза інтернетом

 

ЯК ВАРТО ДІЯТИ БАТЬКАМ ?

 

Ось кілька кроків, завдяки яким батьки можуть попередити небезпеку.

"Заохочуйте дітей проявляти негативні емоції будь-яким допустимим способом. Бити подушку, малювати злість, скидати стрес спортом – це добре. Розповідати про почуття – просто супер. Адже навіть розбиту в серцях тарілку не порівняти із самогубством.

  • Розпізнавайте ознаки депресії. У разі підозри краще зверніться до фахівців. Якщо хвороба триває понад два тижні, з'являється ризик суїциду.
  • Гіперактивність теж не особливість, а стан, що потребує лікування й корекції.
  • Час від часу запитуйте дітей, чи не намагаються вони іноді шкодити собі, заподіювати біль. Дитина, яка наважиться вбити себе, спочатку проходить стадію самоушкодження, тобто в неї спочатку зникає страх пошкоджувати своє тіло. Розпізнавши це, ви захистите сина або доньку від можливого страшного продовження.
  • Вислуховуйте та співчувайте, коли дитина дуже засмучена, яким би смішним не здавався вам привід. Можливо, цим ви рятуєте життя

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сорока Раїса
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
25 жовтня 2018
Переглядів
3556
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку