Виступ на лінійці "Оди математиці", до Тижня математики у школі.

Про матеріал
Матеріал буде корисний при підготовці тижня математики.. Сучасний виступ на лінійці, вірші та пісні про царицю наук - маатематику
Перегляд файлу

Школа, школа рідний дім

Всім так весело у нім

Йдем знання ми здобувать логарифми «підкорять

Математик я чи ні?

Раз приснився сон мені

Знаю множення на п’ять

Вмію добре рахувать.

Я тепер крутий чувак з математики- мастак

В мене світла голова –математико моя.

Як Ньютон сиджу в саду

Всі уроки тільки й жду

Щоб та швидкість помогла

І добіг він до кінця

А тяжіння діє так

Що я з фізики мастак

До роботи й справи я

 Рідна фізико моя.

Я тепер крутий чувак бо я з фізики- мастак

Лопіталь я №2 люба фізико моя.

Я з компютером на ти

Бо ми з ним наче брати

В тій програмі волочем як по полю із м’ячем

У контакти як зайдем

Сам Паскаль туди прийде

В друзі проситься щодня бо я-світла голова.

Я тепер крутий чувак з математики- мастак

Лопіталь я №2 інформатико моя.

Любі друзі!!! Вже багато років коридорами і класами нашої школи впевнено крокує тиждень математики. Всі   її  любителі, з великим нетерпінням чекали цього дня. І ось він настав.

Запрошуємо вас у цікаву подорож на математичному всюдиході, у чарівну країну - Математику. Протягом цього тижня ми будемо мандрувати її нескінченними просторами, знайомитись з її великими вміннями і надбаннями. Вирушаємо в путь! Нас чудові речі ждуть. Тиждень математики оголошується відкритим.

Пісня про математику

Цей тиждень будемо ми з вами

Математику вітати

І прекрасній цій науці Віват ,віват співати

Вона вартує всіх похвал

Бо точна скрізь і всюди

За чесність . правду,простоту

Шанують її люди.

Математико царице як без тебе жити

У сучасному світі без тебе кроку не можна ступити.

В магазині.в полі, в школі

Скрізь вона вирує

За задачі про життя її народ цінує.

Один за всіх і всі за одного

Девіз нас кличе у дорогу

Без математики ми ні туди ,а ні сюди

 Пам’ятаймо цю істину строгу.

Бо математика – це розум і краса

В ній істина ведеться

Про її велич і могутність

Щоденно пісня ллється.

Якось зібралися всі науки разом, і почали сперечатися хто з них найголовніший і найважливіший.

- Я найважливіша, бо я вивчаю минуле — сказала Історія.

- Ні, я найважливіша, бо я вивчаю розташування морів і океанів, гір і рівнин, боліт і пустель —сказала Географія.

- Ой ні подруги, найважливіша наука це я, бо вивчаю атоми й молекули, рух, прискорення, швидкість, час, відстань, опір і масу — сказала Фізика.

Тим часом осторонь від них стояла Математика, і чекала доки її подруги скінчать суперечку.

- Ні подруго, Історіє, без чисел не можна буде визначити коли відбулася якась подія

- Ой Географіє, важко ж буде тобі вважатися наукою, коли не буде мене, адже не можна буде розрахувати ні масштабів,  ні координат

- А з тобою, Фізико, ми найкращі подруги, адже обидві використовуємо: і формули, і терміни, і правила, але одразу зрозуміло, що без розрахунків і ти не можеш вважатися наукою  (цариця математика)

Ще в глибоку давнину люди були впевнені, що числа – це таємний код, за допомогою якого можна зрозуміти пристрій нашого світу. Тисячі років минуло з тих пір, а сучасні вчені не тільки розділяють думку наших предків, але й не перестають доводити, що математика – цариця наук. У музиці, в тарілці, в стихії Числами можна висловити все, що є в нашому світі. Але що ми самі знаємо про цю таємничу і одночасно самої точної науки?

Математика – цариця наук. Хто сказав цю фразу? Ми точно знаємо, як називаються числа і в якому порядку вони слідують один за одним. Але чи часто ми замислюємося над тим, звідки взялися цифри, чому вони виглядають так, а не інакше? Чому саме вони стали головним інструментом математики. 

«Математика – цариця наук, а арифметика – цариця математики» - це слова відомого німецького математика Карла Гаусса. Історія математики починається приблизно з того моменту, як наші предки усвідомили, що кількість горщиків і мисливського інвентарю вимагають обліку. Так з'явилися прообрази чисел і сама перша математична операція – складання.

Потреба в математичних розрахунках зростала з кожним днем. Треба було вміти точно підраховувати не тільки кількість людей у своїй громаді, але і поголів'я худоби і площі пасовищ. З бурхливим розвитком торгівлі і будівництва володіння елементарною математикою стало і зовсім запорукою благополуччя. Щоб вижити і прогодувати сім'ю, люди повинні були вміти рахувати. Та й правда, математика - цариця наук, а арифметику – це те, з чого почалася ця наука і без чого не може існувати.

Кожному з нас подобається гармонійна музика. Вона викликає приємні емоції, допомагає розслабитися, може підняти настрій. Але тільки завдяки майстерності музиканта? Виявляється, за гармонійним поєднанням звуків варто математика. Цариця наук розпорядилася так, що дві ноти, розділені таким музичним інтервалом, як октава, чудово звучать разом. Це ідеальне поєднання в музиці. Октава – це співвідношення частот між звуками, які математично можна записати як 1/2. А чиста квінта – 3/2 велика терція – 5/4. Втім, будь-яка комбінація нот записується звичайної математичною пропорцією. Про зв'язок музики і математики здогадалися ще в античні часи, а першим до цього додумався Піфагор. 

«Музика - таємна арифметика душі, яка не знає, що обчислює», - якось підмітив відомий філософ і математик Лейбніц. Універсальність математики не перестає дивувати. Здається, що сила цієї науки взагалі безмежна. Математично можна розрахувати навіть природні катаклізми.

Ведучий: Математика - це мова плюс міркування. Це мова й логіка разом. Математика - це знаряддя для міркування. Математика - найекономніша в словах. Вона може обійтися навіть зовсім без слів. Не існують для неї мовні перешкоди, бо її мова, як мова музики, зрозуміла для всіх людей світу.

 

Ведуча: Про математику, її особливості, її невичерпну красу, можна розповідати без кінця. Любов до неї не виникає відразу. Минають довгі роки напруженої праці, безсонні ночі, світлі надії часом змінюються розчаруванням, поки математика нарешті стає близькою і рідною.

Пам'ятайте! Математика – це наука молодих. Інакше й бути не може. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і витривалість молодості.

 

Ведуча: Хто в дитинстві займається математикою, той розвиває увагу, тренує мозок, волю, виховує в собі наполегливість і завзятість у досягненні мети.

 

Ведучий: Діапазон практичного застосування математики величезний! Яку б науку ви не вивчали, яку б професію не обрали, всюди обов'язково потрібні математичні знання.

Математика – це розум і краса

В ній істина ведеться

Про її велич і могутність

Щоденно пісня ллється. (пісня)

Я визнана давно главою всіх наук –

 

Потрібна вам я  скрізь, завжди і всюди.

 

Без математики ми нині, як без рук.

 

Зі мною з казки дійсність творять люди.

 

Освоївши мене – рветесь у політ.

 

Створили вже розумні ви машини,

 

Штурмуєте космічний світ

 

І різних фактів визнаєте причини.

 

Зі мною ви невпинно ростете,

 

Зі мною – підкоряєте природу.

 

Зі мною ви щасливі й живете

На благо українського

 

 

    

 

 

docx
Додано
5 березня 2023
Переглядів
161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку