"Вивчення теми "Односкладне просте речення" у 8 класі на основі історичних матеріалів"

Про матеріал
У добірці містяться всі речення на запропоновану тему, взяті з художньої літератури. На основі різного роду текстів розроблені завдання, зокрема диктанти, творчі та інші.
Перегляд файлу

Тема «ОДНОСКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ» (для 8 класу)

 

Завдання 1. Прочитайте текст.  Скажіть, скільки в ньому односкладних речень (враховуйте і ті, що входять у будову складних). Випишіть ці речення. Підкресліть граматичну основу. Визначте вид.

Убили Аскольда й Діра, і став Олег князювати в Києві, мовивши, що буде це місто матір’ю городам руським. І підкорив Олег різні племена й народи навколо Києва та назвав себе «великим князем руським».

Князя Діра поховали біля теперішнього Софіївського собору, там, де була церква святої Ірини. Князь Аскольд знайшов вічний спочинок на Печерську, на дніпровських кручах. Нині це місто називають Аскольдовою могилою. 

 

Завдання 2. Пояснювальний диктант. Запишіть речення, доведіть, що вони односкладні. Підкресліть граматичну основу. Визначте вид.

 

1. У Царгороді не дотримувалися раніше укладених угод, утискали руських купців та всіляко їх кривдили. 2. Володимира називали Красним Сонечком Руської Землі. 3. Пізніше куренями називали житлове приміщення козаків, яке споруджували із дерева та глини. 4. Поховали Петра Конашевича-Сагайдачного «з великим плачем Запорозького Війська і всіх людей православних» на території братського монастиря  на Подолі в Києві. 5. Булаву давали кошовому, він тримав її у правій руці під час військових рад. 6. Бунчуком називали просту, помальовану начорно палицю, на верхній кінець якої насаджували мідну кулю, а під кулю вставляли волосся з  кінського хвоста з чотирма чи шістьма косами поверх волосся. 7.     

 

Завдання 3. Вибірковий диктант. Прочитайте текст. Знайдіть односкладні речення, свою думку аргументуйте. Запишіть ці речення. Підкресліть граматичну основу. Визначте вид.

 

Руйнуючи Січ за наказом цариці, «подбали» і за ватажків Запорозької Січі. Їх схопили, закували в кайдани і відправили в далекі краї. Щоб вже ніколи, до самої смерті, не зустрілися. Кошового Петра Калнишевського зіслано на Соловки, де він двадцять п’ять років сидів у ямі і помер на сто дванадцятому році свого життя. Військового суддю Павла Головатого під суворим конвоєм зіслано в Тобольськ. Писаря Глобу – в Туруханський край.

Що ж залишилося від запорожців? Залишилася слава чесних героїв, які склали свої голови за віру, за народність, за свободу, за людські права.

Це не так уже й мало: свобода, вільність, людські права. (За Д. Яворницьким)  

 

Завдання 3.1. Прочитайте виразно строфу із поеми «Козацька доля» (розділ «Пора козацькій славі поклониться»). Знайдіть односкладні речення. Зачитайте. Визначте їх вид, запишіть. Підкресліть граматичні основи. В останньому реченні поясніть розділовий знак.

Читаю мудрі сторінки століть.

Торую шлях козацької звитяги.

Рахманний день сьогодні в нас стоїть,

Бо він прийшов під синьо-жовтим стягом…

 

Завдання 3.2. Прочитайте виразно строфу із поеми «Козацька доля» (розділ «Пора козацькій славі поклониться»). Знайдіть односкладне речення. Зачитайте. Визначте його вид, запишіть. Підкресліть граматичну основу. В останньому реченні поясніть розділові знаки.                                         

… Всього в житті у козаків бувало:

Перевертні і зрадники були.

Та більше тих, в кому душа палала,

Котрі козацьку долю берегли…

 

Завдання 3.3. Прочитайте виразно строфу із поеми «Козацька доля» (розділ «Козацький дух наш вітер не розсіяв»). Знайдіть односкладне речення. Зачитайте. Визначте його вид, запишіть. Підкресліть граматичну основу.

… Пройдись, Богуне, давніми віками,

Згадай Вкраїну в битвах, у вогні,

Поговори сердечно з козаками,

Скажи всю правду людям і мені…

 

Завдання 3.4. Прочитайте виразно строфу із поеми «Козацька доля» (розділ «Під містом Берестечком»). Знайдіть односкладне речення. Зачитайте. Визначте його вид, запишіть. Підкресліть граматичну основу.

… Веде Богдан козаченьків

Разом з військом хана.

Тікай, тікай з України,

Шляхта препогана…

 

… Злість, як туман, крутилась над Іваном:

Продажний хан вже вкотре нас підвів.

«Богдане, батьку, не женись за ханом, -

Сказав, немов стрілу пустив з-під брів. –

Не їдь, Богдане, не спіши, Богдане…

Хан і за тебе викуп загада…»

Гетьман поніс надію, наче рану –

Його чекали зрада і біда.

 

doc
Додано
15 серпня 2019
Переглядів
762
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку