"Війна з саламандрами"

Про матеріал
Позакласне читання є резервом літературної освіти учнів, тому що сприяє розвитку читацької самостійності, формує та враховує їх читацькі інтереси, допомагає набуванню індивідуального читацького досвіду. Презентація допоможе формуванню таких компетентностей як розуміння антифашистського змісту роману «Війна із саламандрами», читацької активності учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Карел Чапек“Війна з саламандрами” Викладач зарубіжної літератури ДНЗ “Бахмутський ЦПТО” Кокоза Людмила Кирилівна

Номер слайду 2

(1890 – 1938)Ка́рел Ча́пек — чеський письменник, прозаїк і драматург перекладач, фантаст. Найвідоміші його твори: збірки оповідань та казок, роман «Війна з саламандрами», п'єси «Біла хвороба», «Мати», «З життя комах» та ін. Його старший брат Йозеф вигадав слово «робот», яке він популяризував у своїх творах. Якось Карел Чапек зазначив:«Уявіть, яка була б тиша, коли б люди говорили тільки те, що знають». Йому було що сказати світові, більше того – світ і досі до нього дослухається, адже письменникові твори перекладені чи не всіма мовами…

Номер слайду 3

Фантаст, сатирик, видатний журналіст. Один з ідеологів першої Чехо-Словацької Республіки, друг президента Масарика, захисник демократії, ворог фашизму й тоталітаризму. Засновник і перший голова Чехо-Словацького Пен-клубу, член Комітету Ліги Націй із літератури та мистецтва. Перекладач Аполлінера, з якого, власне, розпочався небачений злет чеської поезії ХХ століття. Філософ, багато ідей якого актуальні й досі. Великий шанувальник собак та фотографування, колекціонер килимів та кактусів. Любитель сигар та образотворчого мистецтва. Людина, чиї погляди дратували обидві тоталітарні системи в Чехії почергово. Навіть після смерті Чапека нацистська, а потім комуністична влада всіляко перешкоджала тому, аби доробок письменника виходив у світ. Хтозна, багато це чи мало як на життя, що тривало лише 48 років… Карел Чапек помер 25 грудня 1938 року від запалення легень, яке отримав, ліквідуючи наслідки повені в Празі. Це сталося незадовго до повної німецької окупації Чехо-Словаччини, проти якої він затято боровся. Так, за іронією долі, письменнику «пощастило» уникнути неминучих репресій і жахіть, передбачених у «Війні з саламандрами».

Номер слайду 4

В антифашистському романі "Війна з саламандрами" відомого чеського письменника Карела Чапека узагальнено особливості тоталітарної ідеології й проаналізовано ті соціальні передумови, що створюють умови для виникнення подібної форми суспільної свідомості. Початий, як авантюрний роман, з опису екзотичних пригод капітана ван Тоха, який відкрив на невідомих нікому островах великих саламандр, здатних виконувати нескладні роботи, навчатися людській мові й користуватися примітивними знаряддями, роман поступово набуває філософічності, наповнюючись роздумами над людською природою. Тут містяться прямі натяки на факти міжнародного життя середини 30-х років, на окремих політичних, суспільних і культурних діячів.

Номер слайду 5

Наукова назва цих амфібій – Salamandra походить від грецького слова, що перекладається як «вогняна ящірка». Пов’язано це зі старим повір’ям, що вогняна саламандра може жити у вогні. Також існує чимало народних назв цієї тварини, до яких належать «грязьове цуценя», «водяна собака» та «весняна ящірка». Саламандрові – єдина родина хвостатих земноводних, що зустрічається на теренах України. Саламандра: дивовижне земноводне, схоже на ящірку

Номер слайду 6

АНКЕТА ТВОРУНазва: “Війна з саламандрами”Автор: Карел Чапек. Рік написання: 1936 Жанр: сатиричний науково-фантастичний роман. Форма: антиутопія, роман-пересторога. Тема: пригоди голландського капітана Яна ван Тоха, який під час своїх подорожей натрапив поблизу Суматри на малий острівець, заселений розумними земноводними. Проблематика: загроза фашизму, хмара якого нависає над Європою; наслідки далекої дегуманізації, які загрожували вплинути на весь світ; доля людства Ідея: памфлет на політику та людиноненавистницьку ідеологію гітлерівської Германії

Номер слайду 7

КОМПОЗИЦІЯ РОМАНУ “ВІЙНА З САЛАМАНДРАМИ” Роман складається з трьох книг. Якщо у першій книзі саламандри виступають у своїй природній ролі як зоологічний вид, то у другій і третій вони у більшості випадків символізують людське суспільство та їхні відносини. Зовнішня подібність саламандр до людей дотепно використовується письменником як засіб звернення до реального людського суспільства. Твір починається як пригодницький роман. Капітан Й. Ван-Тох шукає шляхи збагачення і випадково відкриває на островах Індонезійського архіпелагу вид людиноподібних саламандр. Ці тварини можуть знаходити для нього перлини і потрібно лише навчити їх це робити. Так, як у морі багато акул, капітан дає їм ножі. Саме це і є першим кроком саламандр до людського світу: «Зате скільки ножів я їм дав! і п’ять гарпунів… Ножі мені коштували майже по два американських долари за штуку». Читач стає свідком перетворення саламандр в людиноподібні створіння, які копіюють людське життя, і врешті решт створюють власну цивілізацію.

Номер слайду 8

КОМПОЗИЦІЯ РОМАНУ “ВІЙНА З САЛАМАНДРАМИ” Друга книга в сатиричній формі відтворює історію розвитку капіталізму від доби первісного накопичення до сучасної імперіалістичної стадії. Саламандри постають передусім жертвами колоніального грабежу і стандартизації виробництва. Письменник розширює діапазон сатири і нищівно критикує буржуазні економіку, політику, юриспруденцію, звичаї, релігію, науку, літературу, мистецтво, школу. У третій книзі автор зосередив увагу на міжнародній політичній обстановці середини 1930-х рр., а саламандри символізують фашизм. Ця частина набуває характеру трагічного гротеску Письменник розкриває не тільки прямий політичний та економічний зв’‎язок фашизму з інтересами монополістичного капіталу, а й духовну спорідненість сучасного буржуазного суспільства і нацистського варварства. Ще до нападу фашистської Італії на Ефіопію і німецько-італійської агресії в Іспанії Чапек викриває злочинну політику невтручання, пророкує безсилля і крах Ліги Націй. Конференція у Вадуці виявилася сатиричним передбаченням Мюнхенської конференції.

Номер слайду 9

ЕВОЛЮЦІЯ САЛАМАНДРЛегко навчаються: “ідеальна робоча сила”Стають предметом міжнародної торгівлі, “олюднюються” Розв’язують війну: висаджують у повітря суходол, завойовуючи собі життєвий простір

Номер слайду 10

Карел Чапек. Творчий доробок Чапека: 8 п’єс, 8 романів, понад 24 збірки оповідань, казок, есе; за творами та сценаріями Чапека створено 66 кінострічок. Роман «Війна з саламандрами» чеського письменника вражає широтою охоплення дійсності: це вся земна куля, яка обертається на своїй осі ніби настільний глобус, і відбивається у кривому дзеркалі сміху. У розв’язанні складного завдання створити своєрідний всесвітній сатиричний огляд письменникові допомогли багаторічний досвід газетяра, енциклопедична ерудованість, знання про життя в багатьох країнах світу.

Номер слайду 11

  Колективне узагальнення «Услід за автором» - Що ви можете сказати про жанрову своєрідність твору Чапека?  (Це синтез газетного памфлету, фейлетону, подорожнього нарису, прозової байки, афоризму. Твір є не тільки науково-фантастичним та сатиричним романом, це і «роман-памфлет», і «роман з ключем». Тут багато натяків як на реальні події, так і на реальних людей. Наукову фантастику об’єднано з памфлетом, пародією та бурлеском: через безпосередньо сприйняті картини проглядаються реальні прообрази, добре відомі читачеві. За допомогою науково-фантастичного припущення Чапек зробив сатиричні «замальовки з натури».)

Номер слайду 12

 На вашу думку, навіщо Чапек детально аналізує суспільство саламандр? (Щоб розвінчати ідеї, які не об’єднують, а роз’єднують людей, Чапек удається до гостросатиричного зображення, створюючи пародію на людський спосіб життя. так, у романі саламандр поділено на своєрідні касти — хеві, треші, спауни та ін. Приналежність до певної касти визначає подальшу долю саламандр і систему їхніх цінностей. так, наприклад, саламандра лондонського зоопарку на ім’я Енді, читаючи газети, проймається «англійським духом».) Який головний закон розвитку суспільства саламандр? («Головний закон розвитку полягає в тому, що потрібно розчистити місце для себе, перебивши всіх інших. Люди цього не встигли зробити, тому що вигадали кодекс моральності, права людини, угоди, закони, рівність, гуманність і ще бозна-що. Майбутнє за саламандрами, тому що вони обходяться без філософи, без віри у потойбічне життя і без мистецтва; вони не знають, що таке фантазія, гумор, містика, гра, мрія».)

Номер слайду 13

Утіленням яких рис є образ Верховного Саламандра?(На думку багатьох літературознавців, прототипом Андреаса Шульце, прототипом Андреаса Шульце, Верховного саламандра, став Адольф Гітлер. У тексті це прямо не вказується, але наприкінці є авторська ремарка, що Шульце під час Першої світової служив фельдфебелем. Гітлер, як відомо, у Першу світову був єфрейтором… До речі, Адольф Гітлер упізнав себе в образі Верховного Саламандра й оголосив письменника своїм особистим ворогом.) Роман «Війна з саламандрами» (1936) вважається геніальним передбаченням К. Чапека наслідків приходу Гітлера до влади в Німеччині в 1933 р.

Номер слайду 14

«Критика сприйняла мою книгу як утопічний роман, що я рішуче заперечую. Це не утопія, а сучасність. Це не умоглядна картина якогось віддаленого майбутнього, але дзеркальне відображення того, що є зараз і в гущі чого ми живемо» — стверджував Карел Чапек щодо свого знаменитого роману «Війна з саламандрами», написаного у 1936 р. Чапек гостро відчував проблеми, якими живе людство, розумів витоки трагедій XX ст., його протиріччя, велич і ницість. Він бачив жах і надію, відчай і віру в очах своїх сучасників. Він був свідком катастроф свого часу і, бажаючи запобігти новим трагедіям, писав твори, сповнені болю за людину та любові до неї. Усе в романі підпорядковано розкриттю тези про те, що добро і зло у цьому світі – від людини. Поведінка саламандр лише віддзеркалює сутність людських стосунків, людської цивілізації.)

Номер слайду 15

ВИСНОВОК: Творчість Карела Чапека нині актуальна як ніколи, - світ знову нестабільний, як це було в роки його життя та творчості. Сьогодні люди в різних країнах читають і перечитують спадщину цього дивного письменника. Карел Чапек писав свій роман про гітлерівську Німеччину. Але вийшло, і про путінську росію теж.  Сучасна росія породжена Західною Європою і неспроможна існувати без неї. Але разом з тим росія прагне зруйнувати західну систему світу і підкорити собі Європу, незважаючи на те, що неминучий при цьому занепад вдарить і по ній самій. Цікаво, якщо б "Війна з саламандрами" з'явилася сьогодні, оголосила ФСБ, подібно гестапо, полювання на автора? Всесвітньо відомий твір Карела Чапека «Війна з саламандрами» - це яскравий приклад антифашистського роману, гостре, нищівне висміювання та критика буржуазного суспільства, фашизму, капіталізму, де автор професійно використовує різноманітні прийоми та художні засоби для досягнення потрібного ефекту.

pptx
Додав(-ла)
kokoza ludmila
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
286
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку