Військова експансія Риму. Пунічні війни.

Про матеріал
Презентація: "Військова експансія Риму. Пунічні війни" допоможе краще засвоїти тему, додасть наглядності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Військова експансія Риму. Пунічні війни

Номер слайду 2

Завоювання Риму. Рим підкорив багато земель. Із переможеними племенами укладали так звані союзницькі угоди, за якими ці племена мали забезпечувати римське військо воїнами.

Номер слайду 3

Римські завоювання можна розділити на три періоди.0301 У 500—250 рр. до н. е. Рим захопив увесь Апеннінський півострів. У 264—146 рр. до н. е. Рим воював із Карфагеном. Між II ст. до н. е. та II ст. н. е. римляни захопили Грецію та Східне Середземномор’я, завершили завоювання Іспанії, Галлії і Британії та окремих земель у Центральній Європі.02

Номер слайду 4

Пунічні війни

Номер слайду 5

Перша Пунічна війна (264—241 рр. до н. е.)У середині ІІІст. До н.е. розпочалася війна між римом і Карфагеном. Карфагенян римляни називали “пунами”, тому війна дістала назву Пунічної.

Номер слайду 6

Карфаген - місто було розташоване на півночі Африки. Його заснували фінікійці. З часом Карфаген став найсильнішим і найбагатшим містом Західного Середземномор'я

Номер слайду 7

Карфаген. Репродукція. Сучасний вигляд

Номер слайду 8

Причина: Боротьба за багатий острів Сицилія. Острів належав Карфагену. Для того щоб перемогти карфагенян на морі, римляни за короткий час збудували 120 військових кораблів. Після виснажливої війни у 241 р. до н. е. між Римом та Карфагеном було укладено мир, за умовами якого Карфаген мав сплатити Риму 84 тис. кг срібла, повністю звільнити Сицилію та повернути полонених римських громадян. Сицилія стала першою римською провінцією. Згодом провінціями стали Корсика та Сардинія.

Номер слайду 9

Друга Пунічна війна (218—201 рр. до н. е.)

Номер слайду 10

Друга Пунічна війна (218—201 рр. до н. е.)Війна розпочалася через прагнення Карфагена повернути втрачене. Його військом командував талановитий полководець Ганнібал Барка. 

Номер слайду 11

Нова війна почалася на землях Іспанії, куди вирушили в пошуках нових земель, багатств і рабів карфагеняни.

Номер слайду 12

Ганнібал повів свою армію через високі гори Альпи.

Номер слайду 13

Похід Ганнібала в Італію тривав 16 років. В Альпах війську Ганнібала довелося підніматися на круті вершини, вкриті снігом і льодом. Люди, коні й слони потерпали від холоду та нападів місцевих племен. Цей перехід через Альпи коштував Ганнібалу більше половини війська та всіх бойових слонів (вижив лише один). Не маючи підкріплення, Ганнібал із боями просувався Апеннінським півостровом до Рима. Він розгромив не одну римську армію, але вирішальної перемоги так і не здобув. 

Номер слайду 14

Облога Сіракузи. Облога тривала з 214 по212 рр. до н.е. Місто було розташоване на сході Сицилії. Укріплення Сіракузи були оснащені одними з найкращих тогочасними інженерними спорудами (катапультами, балістами), які сконструював Архімед.

Номер слайду 15

За легендою, Архімеду вдалось спалити римський флот за допомогою дзеркал, або мідних щитів, натертих до дзеркального блиску, скерувавши сфокусоване відбите сонячне світло на римські кораблі. Катапульти Архімеда

Номер слайду 16

Архімед загинув від рук римського воїна під час одного з боїв.

Номер слайду 17

Вирішальна битва Другої Пунічної війни відбулась біля міста Зама у якій карфагенські війська зазнали поразки19 жовтня 202 р. до н.е.

Номер слайду 18

Друга Пунічна війна тривала 17 років и закінчилась перемогою Риму. Карфаген втратив усі свої заморські володіння, весь військовий флот, він виплатив Риму велику суму грошей – контрибуцію.

Номер слайду 19

Третя Пунічна війна (149—146 рр. до н. е.). Після поразки у війні Карфаген все ще залишався грізним суперником Риму. Тому римляни вирішили остаточно його зламати.

Номер слайду 20

Облога Карфагену. У 149 р. до н. е. римляни взяли в облогу Карфаген. Розпочалася Третя Пунічна війна

Номер слайду 21

Карфаген став римською провінцією Африка. Три роки тривала війна. Римські війська прорвали укріплення з боку моря, ще тиждень тривали бої на вулицях міста. Зрештою його останні захисники склали зброю. Як і решту населення, їх було продано в рабство. Рим здобув контроль над Західним Середземномор’ям.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Очеретяна Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Побережна Надія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Земляна Оксана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 березня 2020
Переглядів
5810
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку