Презентація до уроку за темою:"Візантійська імперія".

Про матеріал

Презентація до уроку за темою: Візантійська імперія. Юстініан І. За підручником Щупак І.Я Всесвітня історія : підруч. для 7 кл. закладів загальної середньої освіти /І. Я. Щупак, О. В. Бурлака,І. О. Піскарьова. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2020. — 176с. : іл.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Візантійська імперія. План: Юстініан І;Криза імперії;Візантійська цивілізація.

Номер слайду 2

Візантійська (Східна Римська) імперія утворилась 395 року. Вся історія Візантійської держави – це історія поступового скорочення територій, що була під контролем візантійських імператорів.

Номер слайду 3

На відміну від країн Західної Європи, у Візантії зберігалася єдина держава з деспотичною імператорською владою. Влада імператора спочатку передавалася у спадок, а потім його обирала рада знаті. Він був верховним суддею, призначав воєначальників та вищих чиновників, приймав іноземних послів. Імператор правив країною за допомогою багатьох чиновників. Вони намагалися з усіх сил отримати вплив при дворі. Справи вирішувалися з допомогою хабарів чи особистих зв'язків.

Номер слайду 4

Юстініан ІЗа правління цього імператора (527–565 рр.) Візантія особливо розширила свої кордони. Основним правилом Юстиніана було: “єдина держава, єдиний закон, єдина релігія”. Підримував церков;Гоніння на язичників та євреїв;Кодифікував Римське право: “Кодекс Юстиніана”;Намагався відновити Римську імперію в давніх кордонах;Жорстоко подавляв супротив; укріпляв кордони імперії будівництвом фортець, доріг, відновлював знищені міста.

Номер слайду 5

Візантійська імперія за часів Юстініана І

Номер слайду 6

Незабаром після смерті Юстиніана Візантія втратила майже всі завойовані на Заході території. З початку VI ст. на Візантію нападали слов'яни. Їхні загони підступали навіть до Константинополя. Криза імперії

Номер слайду 7

 З півдня на Візантію у VII ст. напали араби. Вони захопили Палестину, Сирію та Єгипет, а до кінця століття і всю Північну Африку. З часів Юстиніана територія імперії скоротилася майже втричі. В 1453 р. Турки-Османи захоплюють Константинополь та ліквідують Візантійську імперію.

Номер слайду 8

З VII ст. офіційною мовою Візантії стала грецька. Візантійська цивілізація. Кодекс громадянського права Юстиніана складалося з кількох частин: - "Інституції" (інструкція про те, як користуватися цим склепінням). - «Кодекс» (закони імператорів, що правили в Римі та Візантії у II–VI ст., тобто попередників Юстиніана). - «Дігести» (витяги з творів римських юристів). - «Новели» (закони, складені самим Юстиніаном).

Номер слайду 9

Саме в цьому Кодексі закріплювалися:верховна та необмежена влада імператора;зв’язок між імператором та церквою;сім’я опора суспільства;Саме з рук Візантії християнство у ІХ–Х ст. отримують Болгарія, Сербія та Київська Русь.

Номер слайду 10

16 липня 1054 р. формально, з'являються дві найбільші християнські конфесії: Православ'я (Orthodoxy) та католицизм (Catholic). служіння грецькою мовою; Глава церкви – Патріарх; Миропомазання у дитинстві; причастя з дитинства; парафіяни – раби Божі; Хресне знамення з права на ліво; у священиків є дружини та діти; земні поклони під час молитви/обряду; Допустимо розлучення; Юліанський календар. служіння латинською мовою; Глава церкви – Папа Римський; Миропомазання у 7-8 років; причастя у 7-8 років; парафіяни – діти Божі; Хресне знамення зліва направо; обітниця безшлюбності для священиків; коліноклоніння під час молитви/обряду; Шлюб укладається назавжди; Григоріанський календар.

Номер слайду 11

Д/з:§5 (читати);Письмово: Поняття: “Василевс”. Схема С.27 ; Дати та події: поділ Римської імперії на Західну і Східну;роки правління Юстиніана І;Повстання “Ніка”;захоплення Константинополя турками-османами. Падіння Візантійської імперії.

pptx
Додано
9 грудня 2022
Переглядів
1544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку