Визначення відмінка прикметника за відмінком іменника. Аудіювання тексту-опису. Виділення з нього іменників із залежними прикметниками.

Про матеріал
"Визначення відмінка прикметника за відмінком іменника. Аудіювання тексту-опису. Виділення з нього іменників із залежними прикметниками" - презентація з цікавими завданнями за зазначеною темою. Матеріали розроблені для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Визначення відмінка прикметника за відмінком іменника. Аудіювання тексту-опису. Виділення з нього іменників із залежними прикметниками.

Номер слайду 2

1. Вправа «Мікрофон».

Номер слайду 3

— Яку частину мови називають прикметником?— Як змінюються прикметники?— Як визначити рід, число і відмінок прикметника в реченні?— Які закінчення мають прикметники в називному відмінку однини і множини?

Номер слайду 4

Бесіда за матеріалами домашнього завдання:— Прочитайте речення із дібраними з прикметниками, яке вам сподобалось найбільше.— Який рід та відмінок прикметників у них?

Номер слайду 5

1. Самостійна робота. Спишіть вірш. Підкресліть прикметники разом з іменниками, визначте їх число, рід і відмінок. У рідному краї і серце співає,лелеки здалека нам весни несуть. У рідному краї і небо безкрає,потоки, потоки, мов струни, течуть.

Номер слайду 6

— Сьогодні на уроці ми продовжимо вчитись визначати відмінок прикметників у реченні за відмінком іменника.

Номер слайду 7

Поетична хвилинка. Батьківщина. Що таке Батьківщина?За віконцем калина,тиха казка бабусі,ніжна пісня матусі,дужі руки у тата,під тополями хата,під вербою криниця,в чистім полі пшениця,серед лугу лелека,і діброва далека,і веселка над лісом,і стрімкий обеліск. Петро Боднарчук

Номер слайду 8

— Які прикметники з іменниками допомагають відповісти на питання, що таке Батьківщина?

Номер слайду 9

У рідній стороніі в жмені мила. Рідна земляа від чужої — холодом. Від рідної землі віє теплом,і камінець знайомий. Всюди добре,а в рідній хаті найкраще. Підкресліть прикметники і визначте їх відмінки. Відновіть прислів’я, поясніть їх зміст. Спишіть утворені прислів'я.

Номер слайду 10

Тлумачний словниково-логічний диктант.• Той, хто дотримується порядку, чистотиі. • Який має велику силу.• Дуже розумний, той, що знає життя і має досвід. • Який іде за попереднім. • Який має або видає приємний запах, аромат. • Той, хто любить працювати. • Який має широко розкинуте гілля (про дерева, кущі). (Розлогий, крислатий, гіллястий.)

Номер слайду 11

Гра «Загубився прикметник».— Пригадайте і вставте у текст «Пісні про рушник» А. Малишка пропущені прикметники.…мати моя, ти ночей не доспала,і водила мене у поля край села,і в дорогу … ти мене на зорі проводжала,і рушник … на щастя дала. Хай на ньому цвіте … доріжка,і … луги, й … гаї,і твоя незрадлива … ... усмішка,і засмучені очі ... твої.

Номер слайду 12

Підсумок уроку. Продовжте речення:• Прикметник змінюється за... .• Щоб визначити відмінок прикметника, потрібно... .

pptx
Додав(-ла)
Марчук Галина
Додано
19 січня 2021
Переглядів
883
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку