Властивості арифметичного квадратного кореня

Про матеріал
Дидактичні матеріали у нетрадиційній формі зручно використовувати на уроках та індивідуальних заняттях при вивченні нових тем. Кожна розробка містить: - бланк завдань на 11-12 прикладів, що є зручним для оцінювання. Завдання підібрані з поступовим збільшенням рівня складності. - бланк відповідей. Учні, при розв'язуванні завдань, відшукують і зафарбовують правильну відповідь на бланку відповідей. Зафарбовані правильні відповіді утворюють неперервний малюнок – певний арифметичний знак. - історична довідка про походження та використання у різних галузях закодованого арифметичного знаку.
Перегляд файлу

Тема: властивості арифметичного квадратного кореня.

Мета: закріпити знання змісту властивостей арифметичного квад­ратного кореня з добутку, частки та степеня; відпрацювати вміння учнів застосовувати вивчені властивості для виконання обчислень зна­чення числових виразів, що містять квадратний корінь.

Завдання:

1 варіант

2 варіант

1)    =

1)    =

2)    =

2)    =

3)    =

3)    =

4)    =

4)    =

5)    =

5)    =

6)    =

6)    =

7)    =

7)    =

8)    =

8)    =

9)    =

9)    =

10)    =

10)    =

11)    =

11)    =

Бланк відповідей  ( спільний) :

-

2-

+

+

2+

-

3+

+

-

5-

+

 

     Число {\displaystyle \pi }π виникло в геометрії як відношення довжини кола до довжини його діаметра. Визначивши довжину дуги кола і його діаметр, а потім поділивши перше число на друге, дістанемо наближене значення числа π{\displaystyle \pi }. Але точність знайденого таким методом значення числа {\displaystyle \pi }π залежить від точності вимірювання довжини дуг і відрізків; крім того, ми ніколи не маємо справи з ідеальним колом.

     Вперше позначенням цього числа грецькою літерою π скористався британський (валлійський) математик Вільям Джонс (1706), а загальноприйнятим воно стало після робіт Леонарда Ейлера(1737). Це позначення походить від початкової букви грецьких слів περιφέρεια — оточення, периферія — периметр.

Найраніші писемні наближені значення числа {\displaystyle \pi }π датуються майже 1900 роком д.н. е.; це 256/81 ≈ 3.160 (Єгипет) і 25/8 = 3.125 (Вавилон), обидва в межах 1 відсотка істинного значення. Індійський текст Шатапатха-Брахмана дає значення {\displaystyle \pi }π як 339/108 ≈ 3.139.

     Архімед (287—212 до н.е), можливо, першим запропонував метод обчислення {\displaystyle \pi }π математичним способом. Для цього він вписував у коло і описував біля нього правильні багатокутники.

      Вчені завжди намагались обчислити число {\displaystyle \pi }π з максимально можливою точністю.

     Так, наприклад, у 1949 році за допомогою комп'ютера ENIAC було обчислено число {\displaystyle \pi }π до 2037 знаків, а у 1995  вже 4 млрд знаків.{\displaystyle 3<\pi <2{\sqrt {3}}}{\displaystyle 3<\pi <2{\sqrt {3}}}

В січні 2010 року рекорд був майже 2.7 трильйонів знаків, його встановив французький програміст Фабріс Беллар на персональному комп'ютері.

На данний час  встановлено, що у 500 млрд записі числа не має повторів комбінацій цифр.

Японець Акіра Харагучи встановив світовий рекорд: він запам'ятав цифри до 100-тисячного знаку. Щоб повністю  назвати число і зафіксувати рекорд йому знадобилося  16 годин. Українець Андрій Слюсарчук , відомий як «доктор π» спробував  назвати 30 млн цифр запису числа π .

 

docx
До підручника
Алгебра 8 клас (Бевз Г.П., Бевз В.Г.)
До уроку
§ 16. Квадратний корінь з добутку, дробу, степеня
Додано
9 березня
Переглядів
34
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку