Внутрішні води Південної Америки конспект уроку 7клас

Про матеріал
Мета: вивчити, поглибити та розширити знання учнів про внутрішні води материка на прикладі Південної Америки, продовжити формувати у дітей вміння користуватися тематичними картами, пояснювати причини, що впливають на водність, розміщення річок, озер материка, характер течій, а також робити висновки і розвивати екологічне мислення, виховувати бережне відношення до води і природи.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ НАУКИ МОЛОДІ ТА СПОРТА УКРАЇНИ

Іванівська ЗШ І-ІІст.

 

 

Внутрішні води Південної Америки

Картинка 2 из 4558

                                                                    Підготував :

                                                                                   Вчитель географії

                                                                                   Іванівської ЗШ І-ІІ ст.

                                                                                   Синюк Микола

                                                                                     Ростиславович

 

 

 

Тема: Внутрішні води Південної Америки

Мета: вивчити, поглибити та розширити знання учнів про внутрішні води материка на прикладі Південної Америки, продовжити формувати у дітей вміння користуватися тематичними картами, пояснювати причини, що впливають на водність, розміщення річок, озер материка, характер течій, а також робити висновки і розвивати екологічне мислення, виховувати бережне відношення до води і природи.

Тип уроку: урок вивчення і засвоєння нових знань і умінь учнів.

Обладнання: фізична карта Пд.Америки, атласи, таблиці, контурні карти, підручники.

Девіз уроку: «Мало знати, треба застосувати, мало хотіти, треба і робити» (Гете)

Хід уроку

  1. Організація класу до роботи

Вітаю Всіх у нашому класі та запрошую в подорож по безмежних просторах велетенських річок Пд.Америки.

  1. Актуалізація опорних знань

«Так - Ні»

  1. Гідросфера – це оболонка, що має такі складові:
  • води світового океану
  • води суходолу
  • води в атмосфері
  1. Найбільша кількість води зосереджена на суходолі.
  2. Водність материка залежить від кількості опадів.
  3. Найбільша кількість опадів випадає на екваторі
  4. Найменш повноводні річки протікають в екваторіальному поясі
  5. Пд.Америку перетинає екватор і північний тропік
  1. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

10° пн. ш., 72° зх. д. (оз. Маракайбо)

26° пд. ш., 55° зх. д. (вдсп. Іґуасу)

6° пд. ш.,  63° зх. д. (вдсп. Анхель)

16° пд. ш.,  69° зх. д. (оз. Тітікака)

             Ми вже вивчили клімат, знаємо де випадає найбільша кількість опадів на материку, а тепер можемо приступати до внутрішніх вод. Пд. Амнрика б’є рекорди: саме тут знаходиться найвищий водоспад світу – Анхель – 1054м, а ще каскад 275 водоспадів і найвищий з них – 80м, а ще глибина річки може бути 10 – 100км (Азовське море макс – 14м). Уявляєте? Але все по порядку.

  1.         Вивчення нового матеріалу.
  1. Характеристика різноманітності внутрішніх вод Пд.Америки.
  2. Характеристика річок за басейнами
  3. Озера Пд.Америки
  4. Інші внутрішні води Пд.Америки

Найбільшою річкою Південної Америки є Амазонка. «Цариця річок», «диво природи», «загадкова», «неповторна» — як тільки не називають її. Вона бере початок високо в Андах на заході і, подолавши шлях у 6400 км, впадає в Атлантичний океан на сході. По дорозі до океану Амазонка приймає близько 500 приток, з них 17 протяжністю понад 1500 км. Площа її басейну найбільша в світі й перевищує 7 млн. км2 (як ціла Австралія!). На цій площі може вміститися 11 таких країн, як наша Україна. Водночас це найповноводніша річка світу. Вона виносить в Океан 15% усієї річкової води планети. Для такої кількості води знадобилося б 130 річок таких, як наш Дніпро.

Вона також є найширшою і найглибшою річкою планети. Амазонка утворюється від злиття двох річок — Укаялі і Мараньйону. Уже в місці злиття ширина річки досягає 2 км. На Амазонській низовині вона ділиться на безліч рукавів і проток. Не кожен лоцман, навіть дуже досвідчений, може розібратися в цьому водному мереживі. У нижній течії ширина Амазонки досягає 20 км. В її гирлі безліч островів, з яких найбільшим є Маражо. Річка така широка і глибока, що океанічні кораблі заходять вгору по ній на 1700 км.

Другою за протяжністю річкою на материку є Парана.

Її назва означає «велика річка», а місцеві жителі називають Парану «матір’ю моря». Загальна довжина річки становить 4700 км, що вдвічі перевищує протяжність Дніпра. Витоки Парани знаходяться на Бразильському плоскогір’ї. Впадаючи в Атлантичний океан, річка утворює розширене гирло, яке має назву Ла-Плата.

• Пригадайте, як утворюються на річках водоспади.

(Відповідь) Перетинаючи тверді кристалічні породи щита Південноамериканської платформи, Парана створила мальовничі водоспади. Найбільш відомий серед них Ігуасу, висотою 72 метри й, можливо, найширший у світі – 4 км. Оточений тропічними лісами, повними дивовижних рослин та тварин, цей водоспад є найбільш екзотичним місцем Південної Америки.

Великою річкою Південної Америки є Оріноко.

Її протяжність трохи більша за Дніпро – 2740 км. Притоки Оріноко, що беруть початок з Анд, залишають в долині родючий мул. Гирло Оріноко — складна мережа дрібних рукавів і численних островів. На притоці Оріноко річці Чурун в 1935 р. був відкритий найвищий водоспад світу — Анхель (1054 м).

Парана та Оріноко, які значною своєю протяжністю перетинають субекваторіальний кліматичний пояс, мають переважно дощове живлення та різкі коливання рівня води протягом року. В сезон дощів (пригадайте, коли це буває) величезні простори їх долин заливаються водою. В сухий сезон рівень води зменшується, багато їх дрібних приток перетворюються в ланцюжок невеликих стоячих озер.

Річки Південної Америки багаті на енергоресурси. В окремих районах Амазонії річки — єдиний вид транспорту. На посушливих територіях води річок використовують для зрошення. На всіх річках розвинуто рибальство.

3. Озера Південної Америки. (Пояснення вчителя з елементами бесіди, робота з фізичною картою Південної Америки, презентацією «Внутрішні води Південної Америки», опорними схемами)

Великих озер у Південній Америці небагато. З них найбільшим за площею є Маракайбо на півночі материка. Це озеро має тектонічне походження улоговини й лежить у западині земної кори. Озеро з'єднується вузькою протокою з Карибським морем, за що його називають озером-лагуною.

Прикрасою Анд є високогірне озеро Тітікака. Його тектонічна улоговина досягає максимальної глибини 304 м. Воно лежить на висоті 3812 м, а площа водної поверхні становить 8 тис. км2. На такій значній висоті більших за площею озер ніде в світі не відомо. Назва в перекладі з мови інків означає «скеля з олова» через те, що на одному з островів на озері індіанці в давнину видобували цей метал. Хімічний склад води Тітікаки подібний до морської: вода солонувата, але придатна для використання. В озері є представники навіть океанічної фауни – зокрема деякі види акул. Це наштовхує на думку, що в минулому Тітікака могла бути затокою океану.

Маракайбо та Тітікака мають тектонічне походження улоговин.

4. Льодовики в Андах. (Коротка інформація вчителя з елементами бесіди)

• Пригадайте, що собою являють льодовики. Які потрібні умови для їх формування?

Снігова лінія в Андах лежить найвище в світі: 4500-6500 м. Лише на півдні вона опускається до 500 м. Висоти гір достатньо, щоб досягти снігової лінії, тобто для формування льодовиків. Але через малу кількість опадів на схилах льодовиків в Андах небагато. Їх тут менше, ніж в інших високих горах світу. Льодовиками вкриті лише найвищі точки. Чим далі на південь, тим більше льодовиків. Тут випадає значно більше опадів й льодовики знаходяться на меншій висоті.

 

  1. Закріплення знань умінь і навичок учнів:Практична робота: «Позначення на контурній карті основних географічних обєктів материка»

 

  1. Узагальненя .  Перегляд відео.

 

  1. Д/з вивчити §  , закінчити позначати на контурній карті всі географічні об ‘єкти вказані в підручнику §   .

 

 Розшифруйте вислів (творче завдання) використовуючи алфавіт.

 

3

19

6

1

20

7

21

16

11

18

1

 

18

1

29

19

5

19

9

11

23

23

33

 

10

2

7

21

7

9

12

17

13

13

 

Вода – перлина нашого життя. Збережім її!

Знайти цікаві факти про природу материка.

docx
Додано
21 лютого 2019
Переглядів
2412
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку