Води суходолу. Річки. 6 клас, нуш

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до Модельної навчальної програми «Географія. 6-9 класи»для закладів загальної середньої освіти (автори Запотоцький С.П., Карпюк Г.І., Гладковський Р.В., Довгань А.І., Совенко В.В., Даценко Л.М., Назаренко Т.Г., Гільберг Т.Г., Савчук І.Г., Нікитчук А.В., Яценко В.С., Довгань Г.Д., Грома В.Д., Горовий О.В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 КЛАСІНГА ЛИТВИН-МАТІЙЧУКВОДИ СУХОДОЛУ. РІЧКИ

Номер слайду 2

ПРАВИЛА РОБОТИ НА УРОЦІ1. Мати гарний настрій.2. Бути чемним та поважати один одного.3. Вміти вислухати відповідь свого однокласника.4. Працювати уважно.5. Допомагати один одному.6. Дарувати позитивний настрій.

Номер слайду 3

ПЛАН УРОКУОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИрозуміє зміст понять «річкова долина»,«річкова система», «басейн річки», «вододіл»;розрізняє елементи річкової долини; знаходить, показує на картах і позначає на контурній карті річки Дніпро, Дунай, Ганг, Ніл, Амазонка відповідно до навчального завдання;-формулює з допомогою вчителя чи інших осіб очікувані результати дослідження. Води суходолу. Основні частини річки. Будова річкової долини. Які відмінності гірських річок від рівнинних?

Номер слайду 4

ПРИГАДАЙhttps://learningapps.org/26974887

Номер слайду 5

КВИТОК НА ВХІД1. Що належить до вод суходолу? 2. У який спосіб зображують водні об’єкти на плані місцевості та географічній карті? 3. Які річки протікають у вашій місцевості. 4. Як можна визначити правий і лівий береги річки?

Номер слайду 6

ЩО НАЛЕЖИТЬ ДО ВОД СУХОДОЛУ

Номер слайду 7

ЩО ТАКЕ РІЧКА?Річка — це водний потік, який починається з витоку, тече у виробленому ним самим заглибленні — руслі й закінчується гирлом. Частіше всього річки — це постійні потоки води. Проте в районах сухого клімату річки можуть тимчасово пересихати.

Номер слайду 8

ОСНОВНІ ЧАСТИНИ РІЧКИhttps://nrv.org.ua/richka-ta-yiyi-chastyny-budova-richky/

Номер слайду 9

ПОПРАЦЮЄМОЗавдання. За текстом параграфа та малюнком визначте: 1) якими цифрами позначені основні частини річки: витік, гирло, притоки, річкова система, вододіл; 2) у який спосіб позначений річковий басейн; поясніть, чому він не перетинає жодну з річок; 3) напрям течії річок; 4) як позначені дельта та естуарій; праві та ліві притоки (як ви встановили, де саме які з них?).

Номер слайду 10

БУДОВА РІЧКОВОЇ ДОЛИНИрічкова долина - лінійно витягнута заглибина, утворена дією постійного водотоку Русло (річище) - найбільш знижена частина річкової долини, якою відбувається стік води впродовж усього року. Заплава періодично затоплюється водою під час водопілля. Тераси ніколи не затоплюються річковою водою. Але там присутні річкові відклади. Це свідчить про те, що в минулому тут була вода, коли дно річки знаходилося на більш високому рівні - на рівні теперішньої тераси За формою тераси нагадують величезні сходи, намиті у минулому річковими відкладами.

Номер слайду 11

ХТО ШВИДШЕВодоспад.... Пороги...

Номер слайду 12

відкладання гірських порід перенесення руйнування. ЯКУ РОБОТУ ВИКОНУЮТЬ РІЧКИРуйнівна робота річок називається річковою ерозією.

Номер слайду 13

Там, де гирло річки весь час затоплюється водами океану, виникає естуарій. Найвідоміший естуарій Ла-Плата утворився на річці Парана, що у Південній Америці. Естуарій (лат. aestuarium - «затоплюване гирло річки») - однорукавне, лійкоподібне гирло річки, що розширюється в напрямку моря або океану. Найбільше відкладень у гирлі річки. Так утворюється дельта. Дельти деяких річок здатні зростати в бік моря на значні відстані. Найбільшу дельту сформувала річка Амазонка, з площею понад 100 тис. км2. У дельтах річок дуже родючі ґрунти, тож це сприяє розвитку землеробства. (Пригадайте, як родючість дельтових земель сприяла розвитку давніх цивілізацій, як-от Єгипет та Вавилон.)ЯКУ РОБОТУ ВИКОНУЮТЬ РІЧКИ

Номер слайду 14

ЯКІ ВІДМІННОСТІ ГІРСЬКИХ РІЧОК ВІД РІВНИННИХ?робота в групахІ- характеристика гірської рікиІІ- характеристика рівниної ріки(опрацювати та презентувати інформацію)https://moyaosvita.com.ua/prurodoznavstvo/chim-rivninna-richka-vidriznyayetsya-vid-girsko%D1%97/

Номер слайду 15

Найбільш багатобарвною річкою в світі є Каньо-Кристалес у Колумбії. Її довжина менше 100 км, ширина не більше 20 м і в ній майже не водиться риба. Загадковість річки у тому, що вона буває 5-ти забарвлень - зелена, синя, жовта, червона і чорна. Тому її друга назва - «п’ятиколірна». Цю палітру фарб воді надають відображення неба, водорості та річковий пісок. Особливо ефектний вигляд вона має між сезонами посухи й дощів.«ВІРЮ - НЕ ВІРЮ»перевіряємо інформацію

Номер слайду 16

ПОПРАЦЮЄМОПРАКТИЧНА РОБОТА. НА КОНТУРНІЙ КАРТІ СВІТУ ПОЗНАЧ РІЧКИ НІЛ, АМАЗОНКА, ЯНЦЗИ, МІССІСІПІ, ЄНІСЕЙ, ХУАНХЕ, КОНГО, ДУНАЙ, ДНІПРО, ДНІСТЕР. ВИЗНАЧ, ДО БАСЕЙНІВ ЯКИХ ОКЕАНІВ ВОНИ НАЛЕЖАТЬ.

Номер слайду 17

КВИТОК НА ВИХІД Розкажіть, з яких частин складається річкова долина. Поясніть, завдяки яким геологічним процесам вона сформувалася. Посніть, як напрям, характер та швидкість течії річки, наявність на ній порогів та водоспадів пов’язані з рельєфом місцевості та складом гірських порід. Чому річки завжди приваблювали людей при виборі місця проживання? Чи завжди річка є «помічницею» людині?

Номер слайду 18

НОВІ ТЕРМІНИ ДО СКАРБНИЧКИ ЗНАНЬрічка, річкова долина, витік, гирло, дельта, естуарій, притока, річкова система, річковий басейн, вододіл, річкова долина, русло, заплава, тераса, пороги, водопад; річки Амазонка, Ніл, Дніпро, Дунай.

Номер слайду 19

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕРічка — це природний водний потік, який починається з витоку, тече у виробленому ним самим заглибленні (руслі) й закінчується гирлом. Річкову систему утворюють головна річка та її притоки. Річковий басейн — територія, з якої річка разом із притоками збирає воду.

Номер слайду 20

САМООЦІНЮВАННЯОціни, як ти працюваи / ла. Оціни роботу вчителя. Оціни, чи цікавою була інформація на уроціОціни, чи багато нового ти дізнався/лася. Від 1до 3

Номер слайду 21

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати матеріал уроку2. Дізнайтеся за додатковими джерелами, які моря, затоки та протоки отримали назви на честь мандрівників та дослідників.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
7 лютого
Переглядів
1106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку