Воркшоп з вчителями «В гармонії з самим собою»

Про матеріал
У перекладі з англійської цей термін означає "майстерня" і відображає основ-ний його задум, однак використовується в дещо іншому ракурсі. Коротко про поняття "воркшоп" можна сказати, що це груповий метод розвитку, тобто це навчання з мінімальною кількістю теорії та максимальним - практики. Його центральна ідея полягає в освоєнні якогось навику, отримані знання шляхом взаємодії зацікавлених в ньому людей.
Перегляд файлу

Воркшоп з вчителями «В гармонії з самим собою»

В кожній людині - сонце.

Тільки дайте йому світити.

Сократ

 

У перекладі з англійської цей термін означає "майстерня" і відображає основний його задум, однак використовується в дещо іншому ракурсі. Коротко про поняття "воркшоп" можна сказати, що це груповий метод розвитку, тобто це навчання з мінімальною кількістю теорії та максимальним - практики. Його центральна ідея полягає в освоєнні якогось навику, отримані знання шляхом взаємодії зацікавлених в ньому людей.

Кожен приходить на захід зі своїми поглядами на неї, знаннями. Тобто всі учасники індивідуальні та активні, а значить, вносять свою лепту в процес роботи. Захід організовується таким чином, що проблема розглядається з різних, часом найнесподіваніших сторін, і в результаті з'являється якесь нове розуміння початкової. Після закінчення воркшопу знання учасників актуалізуються, розширюються, а самі вони стають більш компетентними в цьому питанні.

 

Вправа «Сонечко» (10хв.)

Мета:підвищення самооцінки людини.

Намалювати сонечко, можна назвати його своїм ім’ям (чи тим ім’ям, яким ви бажаєте, щоб вас називали на воркшопі) на промінцях  написати свої позитивні характеристики.

 

Мозковий штурм. (2хв.)

- Що у Вашому розумінні бути в гармонії з самим собою?

 

Багато людей схильні більше піклуватися про інших, ніж дивитися в обличчя власним бажанням, почуттям і потребам. Для них набагато легше говорити іншим, що треба робити, ніж прийняти на себе відповідальність за свої власні проблеми. «Допомагати іншим» вельми спокусливо, але це забирає у іншої людини його незалежність і відповідальність за себе. До того ж це і не дає ніякого ефекту, тому що ви не можете виправити їх, як і вони вас.

Сьогодні ми спробуємо розібратися чи вміємо ми приділяти собі уваги не менше, ніж іншим. Та спробуємо знайти гармонію в собі.

 

Вправа «Вірш про себе» (15 хв.)

Мета: підвищення самооцінки, підтримка оптимізму.

Учасники отримують аркуші паперу, на яких написані початку пропозицій, а вони повинні їх дописати, описуючи себе.

Вірш про себе

Я як пташка, тому що ...

Я перетворююся на тигра, коли ...

Я можу бути вітерцем, тому що ...

Я б мураха, коли ...

Я стакан води ...

Я відчуваю, що таю як крижинка, коли ...

Я - прекрасна квітка ...

Я відчуваю, що я скеля ...

Я - шлях ...

Я як риба ...

Я - цікава книга ...

Я - пісенька ...

Я - миша ...

Я як буква «О» ...

Я - світлячок ...

Я відчуваю, що я - смачний сніданок ...

Невже це дійсно Я !!!

 

 

 

Вправа «Що я знаю про себе? .. або ще один спосіб зазирнути в себе» (15 хв)

Мета: виявити спрямованість особистості в професійній сфері.

Інструкція: Візьми аркуш А4, поклади на нього долоню (ліву чи праву - не має значення), розсунемо якнайширше пальці і олівцем обведи руку. Обводи не тільки кисть, але і зап'ястя. Відзнач центральні точки кінчиків мізинця (Б) і великого пальця (А), з'єднай ці точки лінією (БА). Знайди центр середнього пальця (Г) і від цієї точки опусти медіану (вона повинна проходити по центру пальця) до перетину з першою лінією. Порівняй з малюнком внизу, переконайся, що ти все робиш правильно. Отримана точка перетину дуже важлива. На малюнку вона позначена буквою О.

Тепер цю точку з'єднайте з центральними точками кінчиків вказівного і безіменного пальців. На зап'ясті знайдіть точки найбільшого вигину (найтонше місце) і проведіть лінію. Потім кінці цієї лінії з'єднайте з точкою О.

Перед вами креслення, який допоможе вам розібратися зі своїм покликанням. На нашому кресленні сім відрізків. Кожен з них починається з точки О, п'ять закінчуються на кінчиках пальців, а два - на зап'ясті.

Тепер візьміть лінійку і виміряйте довжину кожного з семи отриманих відрізків. Якщо різниця між найдовшим і найкоротшим відрізком не перевищує 20%, то ви потрапляєте в категорію робочий - людина фізичної праці.

Якщо найдовший відрізок на вашому малюнку з'єднує точку Про з кінчиком великого пальця - значить ви правитель. Ви, швидше за все, природжений лідер і прагнете завжди всіма керувати. Якщо це якість виражено у вас значно (відрізок дуже довгий), ваше місце, можливо, у горнила державної влади. Якщо не дуже, значить, ви зумієте організувати будь-який захід - від великої вечірки до невеличкої політичної акції. Причому зробите це легко і просто. Ви можете захопити людей за собою, роздратувати, штовхнути на щось. Ви маєте таємне вплив, яке виражається в тому, що до вас завжди будуть прислухатися, на вас будуть орієнтуватися, у вас будуть питати поради.

Давайте уявимо, що людина, народжена правителем, працює звичайним службовцем. Робота досить одноманітна, а начальник нестриманий на язик і кроку своїм співробітникам не дає ступити самостійно. Як буде працювати наш правитель в такій ситуації?

Є кілька варіантів. Якщо правитель добре себе знає, він швидко з такої роботи звільниться, тільки його там і бачили. Він не стане терпіти такого ставлення до себе і виконувати нудну роботу. А якщо уявити собі, що людина, наприклад, потрапив в обмежені обставини і гроші йому дуже потрібні, то він, мабуть, зможе терпіти якийсь час нудну роботу укупі з начальником-самодуром. Але чого йому це буде коштувати! Валідолу в кишені, роздратування дому та постійних скарг на свою роботу. Так недалеко і до інфаркту! Правитель - це необов'язково президент, депутат або директор великого підприємства. Для такої людини головне, щоб в його роботі був простір для широкомасштабного мислення, бажано повна самостійність, і добре б, щоб ця робота була пов'язана з людьми. Неважливо, чи буде він керувати, організовувати або агітувати. Важливо, щоб він стояв хоча б на сходинку вище тих, хто його оточує.

Якщо найдовшим на вашому кресленні вийшов відрізок, що з'єднує точку О з кінчиком вказівного пальця, значить, ви за вдачею воїн. Ваша стихія - меч, битви. Хороша реакція, готовність кинутися в битву - чудові якості там, де вони доречні. Але уявіть собі, що така людина вибрав для себе невідповідну професію. І витрачає він свій войовничий запал даремно десь в баталіях з товаришами по службі або, якщо вже взяти зовсім сумний випадок, в боях з власною дружиною.

Знаєте, як називають реакцію на стрес? «Бийся або біжи». Так ось, у воїна вона спрацьовує однозначно: «Бийся!»

Один знайомий розповідав мені, як взяв на роботу співробітника-воїна. Зрозумів він це занадто пізно, коли зірвалося кілька можливих угод. Воїн цей працював агентом з нерухомості. У цій професії важливі дипломатія, вміння чуйно вловити стан клієнта, його побажання. Тиск тут зовсім недоречно. Воїн же йшов до мети напролом і розполохували клієнтів своїм бойовим запалом. Адже вони не битися приходили. А їх в агентстві цей воїн в такий оборот брав, що бідним клієнтам здавалося, ніби вони з мафією зв'язалися, і єдиним їхнім бажанням було втекти куди подалі.

Висновок простий: народився воїном - вибери собі відповідну спеціальність. Армія, органи правопорядку, охорона.

Ті, у кого найдовшим виявився відрізок від точки О до кінчика середнього пальця, можуть сміливо віднести себе до духовних діячів. Чим би ви не займалися, духовність буде грати у вашому житті першорядну роль. Це не означає, що вам обов'язково потрібно приймати сан або йти в монастир. Але ваша робота повинна бути пов'язана з духовним лідерством. І, зрозуміло, такі суто матеріалістичні речі, як комерція або монотонний фізичний груд, вам просто протипоказані.

Якщо найдовшим на вашій руці виявився відрізок від точки О до кінчика безіменного пальця, значить, вам підходить професія артиста. Вам до душі доведеться богемне життя людей мистецтва. А ось якщо ви ударитеся в область духовну або, наприклад, виберете професію, пов'язану з жорсткою дисципліною (як у воїна), вас чекають не тільки повне розчарування і крах всіх честолюбних задумів, але ще і нескінченні хвороби, і пригнічений стан духу.

Найдовший відрізок на вашій руці від точки О до кінчика мізинця? Тоді ви - лікар. Не просто лікар. А лікар за покликанням. Лікар від Бога. «Гаряче серце, холодний розум і тверда рука» - це про вас. Ви зумієте допомогти ближнім своїм, бо сама доля направляє вас і керує вами. Вам не варто прагнути до лідерства, не варто ставати воїном - у вас дуже розвинені почуття. Вибір цих професій буде пов'язаний для вас з постійною сумом і почуттям незадоволеності, тому що ви матеріаліст. Для вас важливо допомагати людям тут і зараз як лікаря - безпосередньо, шляхом операції або іншого лікування. Вам потрібно займатися оздоровленням конкретної людини, а не абстрактної економіки.

Тепер зверніть увагу на відрізок від точки О до краю зап'ястя, котрий знаходиться ближче до мізинця. Якщо цей відрізок на вашій руці найдовший, ви - купець. Ваша стихія - життя матеріальна. Ви можете бути прекрасним комерсантом, підприємцем, банкіром, агентом, фінансистом. Чим довше відрізок, тим більше у вас здібностей і тим значніше буде ваш успіх на цьому терені. А ось хто стоїть правителем вам не стати. Навряд чи ви пройдете мимо погано лежать грошей - така вже ваша натура. І в духовні діячі вам краще не подаватися - ви адже закінчений  матеріаліст. Отримувати задоволення від богемного життя вам теж не судилося. Вас як матеріаліста будуть дратувати марна трата часу і постійні переживання про втрачені фінансові можливості. Тим більше що ви віддаєте перевагу великий славі великі гроші.

Останній відрізок - від точки О до краю зап'ястя під великим пальцем. Якщо він на вашій руці найдовший, ви ставитеся до зберігачам, з вас вийде чудовий чиновник або вчений. Вибирайте роботу на будь-який смак. Вам не стане погано від щоденної рутини. Дізнався, в ім'я чого все це. Ви можете присвятити своє життя боротьбі з невіглаством. Ваше покликання - зберігати заведений порядок речей.

 

Вправа розминка «Я заєць», «Я їду!», «Я теж!» (5 хв)

 Мета:активізувати учасників, підвищити настрій.

Всі учасники сідають у коло. Один учасник залишається стояти в центрі кола (його стілець вільне володіння). Завдання цього учасника: сісти на вільний стілець. Учасник, який бачить, що у нього вільний стілець, повинен швидко сісти на нього зі словами «Я заєць». Сусід зліва робить те ж зі словами «Я їду». Третій по порядку учасник також займає вільний стілець зі словами «Я теж». Наступний учасник, займаючи вільний стілець, знову вимовляє першу фразу. Це продовжується до тих пір, поки той учасник, який стояв у колі, не сяде на вільний стілець. Той, хто не встиг пересісти, стає в центр кола. Все починається спочатку! Треба стежити, щоб вони не забували говорити фрази по порядку, а не просто перестрибували зі стільця на стілець.

 

Вправа «Фотогалерея» + коментар ведучого (10 хв.)

Інстинктами закладена в людині потреба в швидкому визначенні характеру можливих відносин з іншими людьми. Нашим предкам було принципово важливо з'ясувати якомога швидше, хто зустрівся їм на шляху: потенційний ворог? потенційний союзник?

Завдання групі: 4 фото розташовані в різних куточках кімнати, згідно  техніці «OPENSPEIS»  написати під кожним портретом сферу діяльності цієї людини.

 

https://poetluckerate.files.wordpress.com/2012/09/sigmund-freud-1935.jpg

Зигмунд Фрейд - австрійський психолог, психоаналітик, психіатр і невролог.

Nietzsche187a.jpg

Фрідріх Ніцше - німецький мислитель, класичний філолог, композитор, поет, творець самобутнього філософського вчення

 

 

Марк Бернес

 

 

 

 

 

 

Марк Бернес- радянський кіноактор, виконавець пісень.

 

 

http://www.m-hrushevsky.name/files/MHr/portraits/1926.jpg

Грушевський, Михайло Сергійович- український історик, громадський і політичний діяч, революціонер, професор Львівського університету

 

 

 

 

 

 

Вправа з Кокология. (5 хв.)

Прийшло воно до нас з Японії (з японського "кокоро" - розум, дух, почуття і грец. "Логія" - вивчення) і означає один з найпопулярніших і одночасно найбільш суперечливих в психологічних колах розділів психології.

Отже, Кокологія - це:

1. Серія психологічних ігор, спрямованих на виявлення емоційних і поведінкових особливостей гравців.

2. Популярний термін для тлумачення прихованих мотивів людської поведінки і ситуативних реакцій

"Синій птах"

У деяких народів синій птах здавна служить символом щастя. «Ганятися за синім птахом» - значить шукати щастя. «Синій птах» - символ удачі, здійснення мрії! Вона надає Силу, окрилює Творчістю! Цей політ стає дивно красивим і за ним уважно стежать дорослі, підтримуючи і вселяючи впевненість в тому, що у тебе все обов'язково вийде! »- це слова з легенди про Синього птаха.

І ось одного разу синій птах несподівано влітає у вікно вашої кімнати і потрапляє в пастку. Щось в цій заблукала птиці приваблює вас, і ви вирішуєте залишити її у себе. Але, до вашого подив, на наступний день птах змінює колір з синього на жовтий! Ця дуже незвичайна птах змінює колір щоночі - на ранок третього дня вона яскраво-червона, і на четвертий день вона стає абсолютно чорною.

Якого кольору птах, коли ви прокидаєтеся на п'ятий день?

Птах не змінює колір, він залишається чорним

 Птах повертається до свого початкового синього кольору

 Птах стає білим

 Птах стає золотим

Ваша відповідь: птах залишається чорним.

Ви схильні вважати, що, якщо ситуація одного разу погіршилася, то вона ніколи вже знову ненормалізується? Чорний дає шанс відпочити, містить в собі обіцянку - «все буде нормально», дарує надію. Пам'ятайте, немає дощу, який не закінчилася б, і немає ночі, після якої не настав би світанок.

Ваша відповідь: птах знову стає синього кольору.

Ті, хто так відповів, практичні оптимісти. Ви вірите в те, що життя - це суміш хорошого і поганого і що не варто боротися з цією реальністю. Ви приймаєте неприємності спокійно і дозволяєте речей йти своєю чергою без зайвого занепокоєння і стресу. Цей погляд дозволяє вам благополучно переносити хвилі лих і не давати їм забрати себе.Вона також може символізувати доброту, вірність, сталість, розташування, чесність, добру славу і вірність.

Ваша відповідь: птах стає білим.

Ті, хто так відповів, під тиском поводяться спокійно і рішуче. Ви не витрачаєте час на хвилювання і нерішучість, навіть коли розвивається криза. Якщо ситуація стає занадто поганою, ви відчуваєте, що краще вчасно припинити це невигідна справа і пошукати інший шлях до своєї мети, ніж загрузнути в нікому не потрібному горе. Цей підхід означає, що все, відбувається природним чином і по-вашому.

Ваша відповідь: птах стає золотим.

Тих, хто так відповів, можна описати словом "безстрашний". Ви не знаєте, що таке тиск. Для вас кожна криза - це слушна нагода. Вас можна порівняти з Наполеоном, який сказав: "... Неможливо - це не французьке слово". Але будьте обережні, не дайте своїй безмежній впевненості взяти над вами верх. Грань між безстрашністю і безрозсудністю дуже тонка.

 

Вправа «Старий тест про пріоритети» (5 хв)

Мета: визначення свої пріоритетів.

Тоді уявіть, що одночасно відбувається 5 подій, які потребують ваших термінових і одночасних дій:

1. Дзвонить телефон;

2. Плаче маленька дитина;

3. Дзвонять у двері;

4. У кухні з відкритого крана тече вода.

5. Ви повісили сушити випрану білизну, а тут починається злива;

Запишіть порядок, в якому ви будете вирішувати проблеми.

1. Телефон - Робота

2. Маленька дитина - Сім'я

3. Двері - Друзі

4. Вода - Гроші

5. Білизна - Секс

 

Вправа «Тест від Зигмунда Фрейда» (5 хв.)

Потрібні аркуш чистого паперу і ручка.

Інструкція по проходженню тесту:

- читайте питання один за іншим

- записуйте відповіді відразу ж, про те, що перше приходить в голову

- не витрачайте на відповіді більше тридцяти секунд

- не лякайтеся, якщо відповіді будуть повторюватися

- не заглядати в відповіді раніше, ніж закінчите весь тест ...

Отже, озброївшись ручкою та папером, розташовуйтеся зручніше і починайте записувати свої відчуття.

1. Ви стоїте на березі моря. Уважно в нього вдивляєтеся ... Запишіть відчуття.

2. Ви йдете по лісі, дивіться собі під ноги. Що відчуваєте?

3. Ви бачите як летять чайки. Опишіть свої враження.

4. Зараз перед Вами проноситься табун коней. Ваші відчуття?

5. Уявіть, що посеред пустелі раптом виросла висока стіна. У ній є крихітний отвір і Ви в нього бачите, що за стіною зелений оазис з водою. Запишіть, що Ви будете робити?

6. Та ж сама пустеля, але вже без будь-якої стіни. Ви - втомлений подорожній. Вам жарко ... Раптом Ви побачили глечик з водою. Ваші дії?

7. Дрімучий ліс. Опускається вечір. Ви заблукали в лісі. Раптом вийшли на галявину, де стоїть невеликий будиночок і в вікні горить світло. Що будете робити?

8. Ви потрапили в густий туман. Ваші дії?

Це все! А тепер подивіться, що з цього приводу "думає" Фрейд.

1. Це Ваше ставлення до життя в цілому. Ваші емоції і враження, це Ваша картина світу.

2. Цей опис показує, як Ви себе почуваєте в своїй родині.

3. Ваше ставлення до жінок.

4. Ваше ставлення до чоловіків.

5. Це ілюстрація Вашої життєвої мети, як Ви до неї йдете, як вмієте вирішувати важливі завдання.

6. Цей опис ставлення до вибору сексуального партнера, Ваша вибірковість або ...

7. Готовність створити сім'ю.

8. Ваше ставлення до смерті.

 

 Притча «Подорожували по світу два ченця» (5 хв.)

Одного разу на своєму шляху вони зустріли дуже красиву жінку. Вона була просто неземної краси. Жінка стояла біля річки і намагалася її перетнути. Їй необхідно було потрапити на інший берег. Але течія річки було настільки сильним, що у неї ніяк не виходило зробити це самостійно.

Тоді один з ченців без зволікання і будь-яких питань швидко підійшов до жінки, взяв її на руки і переніс на інший берег річки. Потім він повернувся до свого супутника, і вони мовчки продовжили свій шлях.

Так вони йшли якийсь час. Раптом другий монах не витримав і запитав:

- Ми ж принесли обітницю не торкатися жінки. Як ти міг посадити її собі на плечі?

Інший чернець серйозно подивився на свого супутника і відповів:

- Я поставив жінку на берег годину назад, а ти, судячи з усього, все ще несеш її з собою.

Мораль: Ось так і ми в звичайному житті дуже часто "продовжуємо нести" тягар неварта турбот, і за їхньою вагою не бачимо ні дорогу, ні пейзаж навколо, ні людей, що йдуть поруч або назустріч ...

 

Вправа «Літачки» (5 хв.)

Мета: зняття негативних емоцій.

На листочку паперу (в клітку або лінію) написати те, що вас турбує на даний момент. Потім Це може бути емоції, все те, від чого ви б хотіли позбутися на даний момент. Скласти літачок (методика оригамі) та запустити його в корзину для сміття, у відкрите вікно…             

 

Релаксаційна вправа «Веселковий настрій» (5 хв.)

Тренер пропонує учасникам сісти, розслабитися. Закрити очі і повільно, розмірено дає інструкцію: «Уяви собі, що небо над тобою яскраво-блакитне, що легкі промені сонця зігрівають тебе. Ти відчуваєш себе надійно захищеним - так мирно і спокійно навколо. М'який дихання вітру торкнувся твоєї голови, і ти відчуваєш себе легко і щасливо, як маленька легка пір'їнка. Ти думаєш, що ти сьогодні такий же чудовий, як небо, такий же теплий, як сонце, і такий же ніжний, як подих вітру.

Уяви собі, що при вдиху твоє тіло наповнюється золотим світлом - від голови до кінчиків пальців ніг ... А коли ви видихаєте, уяви собі, що всі почуття, які не потрібні тобі зараз залишають тебе. Ти вдихаєш золоте світло. А видихаєте неприємні почуття.

Ти - як маленька пір'їнка, яку несе легкий вітер; ти - як промінь сонця, що падає на Землю. Дай ще більше розслабитися свого тіла, своїм плечах і руках, своїм ногам, розслаб свої стопи і долоні.

Уяви собі, що ти - як веселка, яка складається з безлічі різних кольорів. Немає нікого на світі, хто думав і відчував би так само, як ти ... Це просто чудово, що ти можеш бути тут, серед нас ... Запам'ятайте свої відчуття, почуття, захопіть їх з собою, повертаючись з подорожі. Нехай вони будуть з вами весь день ».

 

Вправа «Промінчики сонця» (5 хв.)

Написати на промінцях сонця то, щоб ви хотіли подарувати ведучому воршопа, це може бути якість, побажання.

 

Рефлексия

Нашворкшоп закінчується. Любіть себе або, принаймні, намагайтеся собі подобатися. Любіть життя, і вона обов'язково відповість вам тим же! Нехай виконуються самі нездійсненні мрії та найнереальніші бажання! Нехай листи календаря змінюються, залишаючи в пам'яті яскраві події року!

А ось для того, щоб найти гармонію з самим собою треба дотримуватись основних правил.

 

Правила, які допоможуть знайти гармонію з самим собою

Тримати в чистоті думки і простір. Не дозволяйте непотребу збиратися в вашому домі, а образ в душі, регулярно очищайте свій світ і душу.

Дбайте про своє тіло. Пробіжка, гімнастика, плавання в басейні або йога, зроблять ваше тіло здоровим, міцним і дозволять збільшити ваше довголіття. Здорове харчування і спосіб життя - позбавлять вас від сумних думок про лікарів і поліклініках, тим самим дозволивши більше і якісніше радіти життю.

Якнайбільше вживайте води, вода чистить наш організм зсередини, що відразу стає помітно зовні а, як відомо, здоров'я наш головний скарб і багатство.

Як можна більше читайте і аналізуйте, це відмінний спосіб залишитися наодинці зі своїми думками і чудова можливість вчитися думати. Навчившись споглядати, ви зможете зрозуміти приховані мотиви оточуючих і навчитися їх розуміти.

Прощайте. Не витрачайте своє життя на помсту.

Будьте вдячні. Сонцю за те, що світить. Оточуючим дякуйте за отримані уроки, а близьким за можливість відчути взаємну любов. Знаходьте в своєму житті події, за які дійсно варто дякувати долі.

Звичайно ж, всі ці правила як відправна точка відліку у вашій нового життя. Згодом ви розробите свої персональні умови і установки життя, головне, знайти свій шлях, і пройти його з легким серцем і щасливою ходою.

 

 

 

doc
Додано
31 березня 2020
Переглядів
867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку