Вплив психоактивних речовин на репродуктивне здоров'я. Профілактика вроджених вад.

Про матеріал
Презентація до уроку з основ здоров'я. "Вплив психоактивних речовин на репродуктивне здоров'я. Профілактика вроджених вад."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:« ВПЛИВ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН НА РЕПРОДУКТИВНЕЗДОРОВ’Я. ПРОФІЛАКТИКАВРОДЖЕНИХ ВАД»

Номер слайду 2

Як «працює» наркотик в організмі людини?ПРИГАДАЙТЕ!ВИСЛОВЛЮЄМО СВОЮ ДУМКУ! Як ви розумієте вислів: «Я ціную здоров’я як зусилля волі, а не як спадок або дар»? (Е. М. Чоран, французький мислитель).

Номер слайду 3

Психоактивною (наркотичною) речовиною вважається будь - яка хімічна речовина, здатна при одноразовому застосуванні змінювати настрій, фізичний стан, самопочуття, а при систематичному прийомі — викликати залежність. Учені розрізняють три категорії цих речовин:речовини, які здійснюють седативну (заспокійливу) дію на активність центральної нервової системи — алкоголь, опіати й седативні засоби; наркотики, які стимулюють активність центральної нервової системи — кофеїн, кокаїн, амфетамін, нікотин; галюциногени, тобто препарати, що змінюють свідомість, — ЛСД, РСР (чи -тається «пі - сі - пі») тощо. ЩО ТАКЕ ПСИХОАКТИВНІ РЕЧОВИНИ?

Номер слайду 4

Пригадаймо деякі з них, які людина вживає в повсякденному житті. Це насамперед кофеїн, який міститься в каві, чаї та тонізуючих напоях (наприклад, у кока - колі) і є м’яким стимулюючим засобом . Незважаючи на це, до нього легко звикнути. Нікотин — ще один засіб, який стимулює активність центральної нервової системи. Для багатьох, на їхню думку, він допомагає подолати стрес, розслабитися. Дійсно, посилюючи секрецію деяких хімічних речовин, нікотин послаблює активність мозкових клітин, що викликає почуття умиротворення. На жаль, ця дія триває всього лише декілька хвилин, після чого курцеві хочеться все почати спочатку. Амфетаміни є синтезовані — це хімічні речовини, які мають стимулюючий вплив на нервову систему. Їм властиві серйозні побічні ефекти, зокрема психологічне звикання та неспокійна поведіНка. Стимулятори випускають легально, але часто їх поширюють нелегально. Доступність амфетамінів — причина високого рівня зловживання ними. Алкоголь належить до легальних наркотиків, тобто його вживання та купівля не заборонені законом. Він викликає зміну психічного стану людини — навколишній світ сприймається спотворено та неадекватно. За постійного вживання алкоголь руйнує особистість, викликає психічну й фізичну залежність.

Номер слайду 5

Небезпека психоактивних речовин для здоров’я людини. Наркоманія — важка хвороба психіки й усього організму, яка без лікування призводить до деградації особистості, інвалідизації та передчасної смерті в молодому віці. Однак це захворювання, на відміну від багатьох інших, людина провокує сама, стаючи заручником власної слабкості й необережності. У наслідок дії наркотичних отрут гинуть мільярди клітин, порушується вза- ємодія всіх систем організму. Якщо наркотичне отруєння починається з юності, то патологічні процеси, що відбуваються в організмі, стають незворотними. Це пояснюється інтенсивнішим обміном речовин у молодому організмі, приско реним кровообігом, високою проникненістю тканин та іншими властивостями, що полегшують наркотичним речовинам шлях до клітин, призводять до розладу здоров’я, до раннього й важкого перебігу ускладнень.

Номер слайду 6

Як ви розумієте народну мудрість: «Хто друг поганим звичкам, той — ворог собі»?ПОМІРКУЙТЕ!

Номер слайду 7

Негативний вплив психоактивних речовин на репродуктивне здоров’я. Уживання психоактивних речовин особливо небезпечне в підлітковому та юнацькому віці (період росту й формування організму). Якщо людина застосо -вує наркотики ще з юності, то вони впливають на її природну здатність бути чоловіком і батьком, дружиною і матір’ю. Потрапляючи з кров’ю до статевих залоз, наркотики й токсичні речовини порушують їхню функцію. Деякі сильнодіючі наркотики впливають на внутрішньоклітинні структури, що відповідають в організмі за спадковість. Так, у чоловіків розвивається статеве безсилля, у жінок — розлади менструального циклу, викидні, передчасні пологи.

Номер слайду 8

У дитини, народженої від матері, яка вживає психоактивні речовини, з перших годин життя виявляють ознаки наркоманії. Її організм потребує тих наркотиків, які вона отримувала з кров’ю від матері. Позбавляючись наркотику після народження, дитина відчуває неймовірні страждання, бо перебуває в стані абстиненції, або «ломки». Наркоманія й токсикоманія — дуже важкі захворювання, які руйнують увесь організм і призводять до різкого скорочення тривалості життя. За даними ВООЗ, наркотичні засоби вийшли на перше місце у світі серед ви -нуватців передчасної смерті людей, випередивши захворювання серцево- судинної системи й злоякісні пухлини.

Номер слайду 9

Профілактика вроджених вад Важкохвора дитина в сім’ї — велика відповідальність і значні проблеми як для батьків, так і для самої дитини та суспільства. Деякі вроджені вади взагалі не сумісні з життям, багато з них спричиняють повну інвалідизацію дитини. Запам 'а. Тай. Те!Уроджені вади — результат порушення внутрішньоутробного розвитку плода.

Номер слайду 10

Уроджені вади формуються в разі порушення нормального онтогенезу під впливом шкідливих чинників. Це може стосуватися одного органа, цілої системи або всього організму. Для формування аномалії має значення не тільки сам чинник, а й тривалість та інтенсивність його впливу. До найважливіших вад розвитку належать уроджені вади серця, центральної нервової системи, органів травлення, вади розвитку нирок, уроджені вади обличчя тощо. Частота вроджених вад розвитку серед новонароджених становить 0,6-2,9 %. Основними причинами, що призводять до них, є такі:нестача кисню;вірусна інфекція в матері (кір, краснуха, вітряна віспа або токсоплазмоз) у перші 2-3 місяці вагітності;психотропні речовини;неповноцінне або недостатнє харчування матері, дефіцит вітамінів і мікро -елементів;лікарські препарати.

pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
29 березня 2020
Переглядів
32326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку