Яблука. Вони здавна вважались скарбницею потрібних для організму вітамінів і мікроелементів. Напевно, нашим далеким пращурам вже тоді була відома цілюща дія цих фруктів, інакше б вони не стали називати їх молодильними. Дослідження ж сучасних учених підтвердили мудрість наших предків: у яблуках було виявлено величезну кількість антиоксидантів і вітамінів, зокрема А та Е, які прийнято вважати вітамінами краси та молодості.
Яблука містять денну норму флавоноїдів, які відіграють значну роль у метаболізмі і потрапляють в наш організм тільки з рослинною їжею. Вони змінюють активність деяких ферментів, що сповільнюють синтез сечової і прискорюють катаболізм мурашиної кислоти. Це покращує стан пацієнтів з подагрою, ревматизмом, екземою й вірусними хворобами.
Лікарі встановили, що в разі вживання щодня 2 яблук − можна вберегтися від більш як 100 хвороб. Навіть ризик виникнення хвороби Альцгеймера знижується в десятки разів, якщо з’їдати по 1 яблуку на день. До того ж ці диво-фрукти просто незамінні в раціоні ослаблених і хворих людей: вони ефективно очищають організм від шлаків і токсинів та згубно впливають на більшість збудників захворювань. Для профілактики застуди досить уживати по 2-3 яблук на день
Також помічено, що яблучний сік знижує ризик виникнення раку підшлункової залози, запобігає розвитку діабету, очищає судини від холестеринових бляшок. Останнє є чудовою профілактикою серцево-судинних захворювань: атеросклерозу, інсульту, інфаркту, гіпертонії тощо. У жінок, які з’їдають яблуко або більше в день, на 24% менший ризик раку молочної залози (Annals of Oncology, 2005). Зокрема, печені яблука хоча й втрачають деяку частину вітамінів, однак набагато ліпше засвоюються організмом, що сприяє більш ефективному відновленню складу крові й лімфи. А в осінньо-зимовий період − час численних ГРЗ, ангін, ларингітів та інших захворювань горла й дихальної системи, ці ласощі полегшують кашель і біль у горлі