Вправи на розвиток пам'яті

Про матеріал
Наша пам’ять — це безперервний процес збереження інформації, який зазвичай розбивають на три етапи: кодування, зберігання та відтворення. Варто пам’ятати, що погана пам’ять у дітей буває дуже рідко, найчастіше вона просто недостатньо розвинена.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вправи на розвиток пам’ятіПам’ять карти Підготувалакерівник гуртків: Хомякова Олена

Номер слайду 2

24.12.2022 Хороша концентрація вимагає ясності та легкості мислення, і найкращий спосіб тренувати концентрацію - це відкинути всі сторонні думки, тобто відключити внутрішній діалог і виконувати якусь однотипну дію.

Номер слайду 3

«Дірява голова …» – скаржимося ми, в черговий раз забувши щось: купити корм для собаки, полити улюблений фікус, підготувати домашнє завдання… Всі ми періодично що-небудь забуваємо: сучасний світ буквально перевантажений інформацією, не дивно, що в цьому безкрайньому морі постійно щось втрачається, часом важливе?Ми повинні пам’ятати номери телефонів, паролі, маршрути проїзду, дні народження родичів, и улюблених страв, курси валют, паролі… Щоб не потрапляти в незручні ситуації, багато хто мріє розвинути свою пам’ять. Її, як і будь-який інший навик, можна «прокачати» за допомогою спеціальних вправ, було б тільки бажання! Ось кілька нехитрих порад для тих, хто регулярно «забуває голову вдома».

Номер слайду 4

Що таке пам’ять і як вона працюєНаша пам’ять — це безперервний процес збереження інформації, який зазвичай розбивають на три етапи: кодування, зберігання та відтворення. Кодування. Все, що ми побачили, почули або відчули за допомогою наших каналів сприйняття, мозок обробляє, трансформує у звук, зображення або значення і зберігає в короткочасній пам’яті. Чим більше джерел інформації, тим ефективнішим буде її кодування й запам’ятовування. Зберігання. На цьому етапі відбувається запис інформації, яку мозок закодував раніше. Отримані дані переходять із короткочасної пам’яті у довгострокову. Відтворення. Третій етап — довільне або мимовільне пригадування. У певний момент мозок отримує дані й повертає їх у свідомість. Чим частіше ми користуємося тією чи іншою інформацією, тим надійніше вона зберігається в нашій пам’яті і швидше відтворюється.

Номер слайду 5

В основному ми запам’ятовуємо те, що для нас цікаво і має для нас значення. Проблеми можуть виникнути на будь-якому з перерахованих етапів. Та й крім того, пам’ять має вибірковий характер. Такого висновку ще на початку ХХ століття дійшов психолог Сергій Рубінштейн. Він стверджував, що не буває людини з виключно доброю чи поганою пам’яттю, натомість її ефективність залежить від важливості інформації.

Номер слайду 6

Запам'ятайте назви прямокутників та відтворіть, не дивлячись на них

Номер слайду 7

24.12.2022— Різнокольоровий текст Подивіться на різнокольоровий текст,поданий нижче. Як ви бачите, він складається із переліку кольорів, але словане відповідають дійсності. Ваше завдання полягає в тому, щоб називати вголос колір, яким написано текст. Як тільки ви дійдете до кінця, завдання варто повторити, але вже з кінця списку. Спочатку дана вправа даватиметься важко. Труднощі виникають через те, що за сприйняття тексту та кольору відповідають різні півкулі головного мозку.

Номер слайду 8

24.12.2022 Синхронний лист. Візьміть 2 аркуші паперу та 2 олівці (або 2 ручки). Одночасно малюйте різні фігури. Можна писати слова, але вони мають мати однакову кулькість символів. Ця вправа для розуму допомагає справлятися з вирішенням кількох завдань, стимулює одночасну роботу правої та лівої півкулі.

Номер слайду 9

Таблиці Шульте Таблиці німецького психотерапевта Шульте підійдуть тим, хто хоче покращити пам’ять та увагу. Заняття з такими таблицями відмінно підходять для людей-візуалів. Таблиця — це квадрат, клітинки якого заповнені цифрами або буквами в довільному порядку. Зазвичай це 5 стовпців і 5 рядків, в яких хаотично розставлені цифри від 1 до 25. Ваше завдання — протягом 5 хвилин запам’ятати якомога більше цифр і відтворити їх у тій же послідовності, в якій вони були зображені.24.12.2022

Номер слайду 10

Таблиці Шульте розвивають периферійний зір, пошук потрібного елементу за текстом, пам'ять, концентрацію, швидкість мислення. Натисніть кнопку старт на секундомірі шукайте цифри від 1 до 25, дивлячись тільки в центр таблиці. Варіант вправи №1

Номер слайду 11

24.12.2022 Варіант вправи №2

Номер слайду 12

24.12.2022 Варіант вправи №3

Номер слайду 13

24.12.2022 Червоно-чорні таблиці Горбова-Шульте. Завдання полягає в пошуку мінімальної чорної цифри, потім максимальної червоної, потім наступної по величині чорної, наступної по величині червоної. Треба перебрати всі пари чисел від 1до12, від 12 до1.

Номер слайду 14

24.12.2022

Номер слайду 15

24.12.2022 Подивіться уважно на картинку, тут намальовані цифри, під кожною цифрою написано слово. Уважно подивіться на картинку одну хвилину, потім закрийте цю картинку і спробуйте написати всі цифри на папері і під кожною цифрою написати слово. ЯЙЦЕПОВІТРЯНА КУЛЬКАСНІГОВИКПАРАСОЛЬКАЗМІЯДИТЯЧА ГІРКАКАЧКАПТАШКАПАРУССВІЧКА

Номер слайду 16

24.12.2022 Тут зображений годинник. Але уважно подивіться одну хвилину на цифри: одні з них більші, другі менші, які рисочки намальовані на цифрах. А тепер спробуйте відтворити годинник на папері, попередньо закривши картинку.

Номер слайду 17

24.12.2022 Методи поліпшення пам’ятіСпробуйте зосередитися на чомусь одному. Якщо ви сидите на лекції не відволікайтеся від людини, яка читає лекцію, не розмовляйте з друзями, якщо навіть ви їх давно не бачили, не користуйтесь телефоном, не відволікайтеся ні на що. Увечері, в спокійній атмосфері або дорогою додому постарайтеся згадати і відновити в пам’яті всю лекцію до дрібниць, згадайте жести або рухи викладача, що він розповідав, його одяг. Для роботи мозку дуже важливо правильне харчування. Намагайтеся уникати перекусів на ходу і не харчуйтеся фастфудами,- це шкідливо для роботи мозку. Включіть до свого харчування правильні продукти: овочі, фрукти, мед, сухофрукти, молочні продукти, горіхи, зелень. Не перенапружуйте свій мозок. Коли ви відчули втому, то не треба перенапружувати себе. Дайте можливість відпочити своєму організму. Втомлена людина погано сприймає інформацію або не сприймає її взагалі. Завантажуйте свій мозок тільки корисною інформацією. Зайву і непотрібну інформацію намагайтеся відкидати не зациклюючись на ній. Треба вміти «фільтрувати» інформацію, що вам надходить. Не забувайте гуляти на свіжому повітрі. Активні прогулянки потрібні для належного функціонуванню мозку, це можуть бути різні види спорту або просто активний відпочинок. Активні ігри на повітрі запорука правильної роботи вашого мозку і організму в цілому. Займайтеся розвитком пам’яті і уваги за допомогою спеціально розроблених вправ для покращення пам’яті і уваги у дорослих і дітей.

Номер слайду 18

Вправи на розвиток пам’яті.зображення к. П на карті спортивного орієнтування. Потрібно одну хвилину уважно дивитися на карту та намагатися запам’ятати місцезнаходження контрольних пунктів (КП). Для більш ефективного запам’ятовування, треба приділяти увагу умовним знакам та орієнтирам навколо КП. Важливо звернути увагу на особливості розташування КП. Спробуйте відтворити те, що ви запам’ятали. Перевірте правильність роботи.24.12.2022

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Варто пам’ятати, що погана пам’ять у дітей буває дуже рідко, найчастіше вона просто недостатньо розвинена. 24.12.2022 Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Затинацька Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 грудня 2022
Переглядів
10114
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку